mandag 24. mai 2021

Margaret Solberg: Nedlukket engel og Liljene kommer. Artemisias diktsirkel mai -21.

 Kategori: Fra hylla (OTS). Les en bok du har hatt stående i hylla i en stund. Dess lengre dess bedre.

Jeg valgte Nedlukket engel av Margaret Solberg. Denne samlingen har stått litt innklemt bortgjemt i hylla mi siden 2016. Jeg fikk den av forlaget uoppfordret. Jeg fikk en forespørsel fra forfatteren rundt påsketider om jeg ville lese hennes siste bok Liljene kommer. Etter å ha lest meg litt opp om boka, takket jeg ja. Dette kunne virke interessant. Da husket jeg at jeg hadde en samling av henne i hylla også, og tenkte at den skulle bli mitt bidrag i diktsirkelen denne måned. Det er en stund siden jeg leste Liljene kommer , men jeg skriver litt om den i dette innlegget også. Begge samlingene inneholder sterke dikt. Dette er ikke feelgood akkurat.


Jeg velger å referere til bokas vaskeseddel :
Denne boka åpner og slutter med anrop av det som lever. Vi som kan anrope, og la andre bli til. Den er inspirert av og skrevet under og etter en reise til Israel og Vestbredden. Et land og en konflikt mange har innganger til, politisk, religiøst, kulturelt. Boka ønsker å gå inn i noen sider av hva okkupasjonen medfører både for jøder og palestinere. Hvilke brudd på demokratiske og menneskerettslige verdier som krenkes.

Videre så står det bakpå: " Denne diktsamlingen har bakteppe av Israel slik det har utviklet seg fra 1948, og diktene bringer oss inn i sorgen og håpet begge folk har erfart".  

Diktene er inspirert at forfatterens mange reiser til utsatte områder i verden, i denne boka Israel og Palestina spesielt. Dette er dikt som ved første lesning slo meg i magen rett som det var. Det er rått, sterkt, direkte, vondt, sårt og heldigvis innimellom vakkert. Solberg har snakket med masse folk på reisene sine og mye av dette kommer frem i diktene.Jeg opplever de ikke som partiske, men de viser begge sider i den evigvarende konflikten mellom Israel og Palestina. Konflikten som vi alle har blitt sterkt påminnet disse maidagene med eskalering, grov voldsbruk og militær makt på begge sider. Folket ønsker ikke denne krigen. Folket vil leve i fred og bo de de alltid har bodd, ikke bli kjeppjaget av okkupanter. Eller bo midt i krigssoner, bli skilt som venner, naboer.

I samlingen har jeg notert ord som Grusomt!!! Råsterkt! Kontraster. med mer..

Smakebit:

...
Paradismønsteret er krittet i asfalten, og de hopper.
Tenker: - Vi drømmer begge om fred.
De deler ingen skjellsord om hverandres folk,
hverdagsspråk de hører andre steder.
.. (s .25)

I noen dikt flettes assosiasjoner til 2.verdenskrig, Auswitzc. Kontrasten mellom da og nå. Den gang ble de utryddet, så fikk de et eget land, i dag er de selv okkupanter. Hvordan er det mulig?
Si det.

..
Holocaust

De ankom ovnene
som spedbarn,
melken var duggen i asken.

De gamle var alt fylt
på andre ovner, eller lå tilfeldig
plassert før brannen. (s.15)
..
Leas forfedre kom med drømmene sine
og festet dem til lanet.
Store, der ingen
skulle tvinges til dusjene.
Så mange av hennes folk
er gravlagt i skyene. 
.. (s. 19)


Det er utrolig mange sterke dikt i samlingen, og jeg trenger ikke dele flere her. Har du boka i hylla, så les den, eller få tak i den på andre måter.  Det er min anbefaling. Denne boka er like aktuell da den ble skrevet som nå.

Solberg skriver også tidvis veldig poetisk, men vakre formuleringer. Jeg avslutter med dette eksemplet som viser en måte å takle på, kanskje inngir det også håp, håp om mer lys:

Fra drømmene styrter jeg
inn i dagen.
Lengter tilbake til søvnen.

Til lysmesteren
med myndighet til å dimme
tilværelsens skarpe kanter.
Vi.

(s.60)


Liljene kommer (2020)
Liljene kommer er også skrevet og inspirert fra reiser rundt i verden, men "hendelsene de forteller om blir universelle." (fra bokas vaskeseddel)

Landene er blant annet Palestina, Kambodsja, Colombia og Etiopia. Diktene er også inspirert av fotokunst og film.

Diktene kretser om mennesker i krig, på flukt, finne ly, naturen som lindrer, håp.

Jeg likte også denne samlingen godt. Den er mer variert, mer natur, mindre grusom krig, selv om den også finnes her i stort monn, men det er også kjærlighet blant død. Solberg imponerer igjen med en del vakre formuleringer, som jeg nyter å lese.

De sterke og grusomme er nesten for mye:
..
"Fem hundre og tjueni barn er fengslet.
Femtifem er drept.
Skutt ned. Lunger kollapset under gassangrep. " (s. 129

Men så kommer det noen fine setninger om håp:

" Jeg tror på rosenes gjenkomst og på døden.
Rådyr i skogen som forsvinner.
...
...
..

Barn som kler seg i vinger og flyr. " (s. 32)


"Liljene lyser som hvite tepper
over skogbunnen
der vi møtes igjen.

Min elskede kommer hjem
til våre fingre flettes sammen.
...
..
.. "
(s.63)

Liljene kommer  er en sterk diktsamling  som rommer krigsrammede folks dype smerte, men også håpet om et bedre liv og glipper av lys og kjærlighet.
Anbefales!

Margaret Solberg (f.1956) har gitt ut fem diktsamlinger, hatt publisering i Vinduet, Vagant med mer. Solberg har bakgrunn som klinisk sykepleier. 

For den som er i nærheten kan dere ser og høre forfatteren snakke om Liljene kommer den 20.juni, Wergelandshaugen på Eidsvoll (utsatt til?)

PS. Omslaget til Liljene kommer er en klar forbedring fra Nedlukket engel.


Nedlukket engel, 87 s
Liv forlag 2016
Leseeksemplar fra forlaget

Liljene kommer, 63 s
Liv forlag 2020
Fått av forfatteren




6 kommentarer:

  1. Denne har jeg i bokhyllen og har nok fått den i hus omtrent samtidig med deg tenker jeg. Har dog ikke fått Liljene kommer så noterer meg den. De vonde,såre og sterke diktene er ofte de aller beste syntes jeg. Det er de som får lett frem følelsene i meg. Disse diktene var vonde å lese og derfor godt å se at noen av dem inneholder glimt av håp. Det var nok ekstra sterkt å lese disse nå gitt situasjonen som har pågått nede i Gaza nå.
    De aller fleste uansett religion og tilhørighet ønsker å leve livene sine ro og ma og det er så forferdelig urettferdig at det som oftest går ut over de uskyldige som ikke har bedt om dette i det hele tatt.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, du gjorde sikkert det.:)
      Dette er sterke dikt, uten tvil.
      Seneste på Dagsrevyen nettopp fikk vi reportasje om bombingen nylig på Gaza, det store behovet for nødhjelp. Sykehus som er bombet. Det er krig der nå og når det blir fred og enighet vet da fåglarna.

      Slett
  2. Intenst. Solberg gir intrykk av å være en interessant dikter. Jeg setter henen på listen over poesi som bør leses. Fin omtale

    SvarSlett
  3. Spennende diktsamling(er) du har funnet frem til Anita. Jeg kjenner at måten palestinerne får gjennomgå av den mye sterkere okkupasjonsmakten om dagen, gjør at jeg ikke hadde orket å lese dette. Jeg har sikkert lest alt for mye om hvordan palestinerne har blitt jaget og holdt nede i flere generasjoner, så jeg blir bare trist.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, vi har levd med denne triste historien lenge. Jeg synes likevel det er interessant å lese om det i diktform. Men sterke, ja, det er de, absolutt.

      Slett