onsdag 5. januar 2022

Det er dette som er bålet av Åsmund Seip (dikt)

 Jeg skulle starte dagen i dag med å lese Keats, men endte opp med Åsmund Seip istedet. Noen ganger er det så fint å starte dagen med dikt til kaffen. Åsmund Seip skriver også mye om kaffe, særlig morraskaffen i sine dikt. Det liker jeg. Ellers synes jeg samlingen er variabel kvalitetsmessig. Som enkle hverdagsdikt med litt livsfilosofi fungerer den helt greit. Og det er koselige dikt til morraskaffen.


Det er minst tre bloggere som har skrevet ganske utfyllende om boka, så derfor skal jeg være veldig kort her.  Diktene er som sagt ganske enkle i form og språk. De varierer fra korte dikt (type instadikt) til lengre dikt over flere steder, som et dikt om nærhet og kjærligheten til kona (antar jeg) . Det er fint utrykt om behovet for, men utfordringen med nærhet. Nærhet og avstand.
De handler om naturen, flokken, de nære ting, litt livsfilosofi, livet. Om å være ensom, om å være i et felleskap, kjenne på de følelsene og være i seg selv.

Hvis du leser linkene til de andre bloggerne under her, kan du finne flere utdrag fra boka. Jeg legger her til noen andre. (skjermdump- trykk på bildet så blir teksten tydeligere å lese)Som sagt, så var dette koselige dikt å lese til kaffen, og jeg tenker at de kan nå mange som vanligvis ikke leser så mye dikt. Fine oppmuntringer og påminnelser her. 

Jeg fikk tilbud om å lese boka gjennom en mail før jul en gang, der det lå ved en PDF. Jeg har lest den. 

Mer om Åsmund Seip her  Dette er hans fjerde diktsamling

Han har en instgramkonto som heter Poesimedisin

Andre bloggere: 


Åsmund Seip: Det er dette som er bålet, 92 s 
Heia folk forlag 2021
PDF fra forlaget


15 kommentarer:

 1. Jepp, helt på bølgelengde her vi ser jeg. Samlingen krever ingenting av leseren og det er fine dikt der og da, men som kanskje ikke gir et varig inntrykk. Og det er helt greit innimellom det.

  SvarSlett
 2. Jeg foretrekker dikt som ikke krever noe av meg, et sted må man begynne. Så, jeg likte denne godt, spesielt fadervårversjonen, og flere andre, takk for lenke Anita!

  SvarSlett
  Svar
  1. Absolutt! Det er bra det finnes dikt for alle og alle situasjoner og humør:)

   Slett
 3. Enig,med kom. Over de er enkle og vil nå folk. Tror det er noe i tiden, enkle tekster som har mening, men som like gjerne kan rappes. Sitter her å hører en rapport akkurat nå og kom på det. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, og jeg tror også instagram har bidratt til det, siden mange legger ut egne dikt der, og de passer i det formatet. Betyr ikke nødvendigvis at de funker like bra som dikt i en diktsamling. Har lest minst fire slike diktsamlinger som er basert på egen insta-diktkonto, og det meste synes jeg ikke er bra nok i en diktsamling.
   At det kan rappes, er en annen sak. Rap, slam, musikk-tekster er en annen skål.
   Men det er en interessant utvikling. Det positive er jo at flere leser dikt. Insta har bidratt til et oppsving.

   Slett
 4. Ikke rapport, men rapp. IPaden skriver ofte noe annet en det jeg vil. Har du funnet igjen tlf din?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jepp, I know hehe.
   Nei, den er borte. Skal ta en tur til på hittegodsen, men den åpner ikke før mandag igjen. Er den ikke der da, kjøper jeg ny. Har vært og kikket på telefoner i dag og tror jeg vet hva jeg lander på hvis jeg må kjøpe ny. Bra jeg har jobbmobil i mellomtiden. Men det er noe styr med det. Skulle betale en bok i dag med digitalt gavekort fra Ark som kom på sms. Da jeg sto i kassen kom jeg på at jeg har jo ikke mobilen, og sms er dermed borte.. De kunne ikke lete det opp i systemet. Sønnen min måtte ringe til Ark sentralt og så skulle de sende en ny sms på jobbmobilen min, men det kan ta et par dager..
   Et av mange eksempler på hvor sårbart det er at man har "alt" på mobilen. Betalte for boka.

   Slett
 5. All ære til Seip som har skapt seg en nisje. Og han når mange med tekstene sine. Men for meg er ikke tekstene hans dikt. Kanskje strengt, men jeg kunne ønske man fant et annet ord på det "Instagrampoetene" skriver. Samtidig er det jo bra om Seip inspirerer de som ellers ikke ville lest dikt.

  (jeg legger ut innlegg selv om det ikke synes i bloggrollen)

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig!
   Han har poetisk skriveretreat med myk yoga på Nøsen yoga og fjellhotell i Valdres i månedskiftet nå og i mars. Det høres nå deilig ut. Men litt for langr og dyrt å reise for meg nå.

   - Jeg får oppdateringer på mail, mener jeg, fortsatt- skjønt det har vært rolig et par dager.

   Slett
  2. Eller; dikt tenker jeg det er, men sin egen form.. Dikt er jo så mangt. Også det jeg spontant kan lire ut av meg noen ganger- Men gode dikt, eller god poesi/lyrikk? Det er en annen sak.
   Men skjønner godt hva du mener:)

   Slett
  3. Kjenner meg dust som er så streng. For Seip gir ut bøker og gir folk noe med tekstene sine. Men jeg legger alt i skuffen ... Jeg har begynt på Lord Byron for diktlesesirklen din og der er det mer rom for tolkning. Jeg tror at for meg må det være flere lag for at det skal være dikt. Og en rytme. Så når man leser høyt er det ikke kun setninger alle kan skrive i dagbøkene sine.
   Men - jeg fikk en mail fra poesimedisin og teksten han skrev om å skrive likte jeg godt.
   Myk yoga og skriveretreat høres digg ut. Leste først måneskinn ... som høres enda bedre ut :) Det kommer flere muligheter.
   Fin helg til deg, Anita

   Slett
  4. Dust er du ikke, Augusta.
   Jeg sier ikke alltid rett ut det jeg mener på blogg eller andre sosiale media, vil ikke være for krass. Ting kan sies på flere måter. Men jeg vet at mye av det jeg har skrevet som har ligget i mange år av dikt i "skrivebordskuffen" er minst like bra og tildels bedre enn mye av det jeg leser av selvpubliserte diktsamlinger eller på insta. Jeg synes lyrikk må være bedre enn det. Muligens arrogant sagt, men du som leser mye og skriver selv, skjønner nok godt hva jeg mener.
   Men jeg kaller det dikt uansett, mer opptatt av kvaliteten. Men jeg ser at denne type tekst med Seips filosofi godt kan nå ut til mange og det er en verdi i det, for han har noe viktig på hjertet.

   Så artig at du fikk mail fra Poesimedisin da. Har det noe med at du ytret deg her å gjøre? Jeg har ikke fått respons etter at jeg sendte link til forlaget. (Heia folk, selvpubliseringsforlag, så vidt jeg har skjønt)

   Takk, i lige så Augusta.:)

   Slett
  5. Takk, Anita for ditt svar. Vi er enige i mye.
   Så er det jo slik at noen er bedre til å by på seg selv og noen av oss andre venter og venter ... Håper vi en dag får lest noe av hverandre!
   Jeg har lest Seips nyhetsbrev lenge (nederst på hjemmesiden finner du påmeldingslink https://www.asmundseip.no/) Liker dem :)

   Slett
  6. Ja, vi er.:)
   Jeg har derimot problemer med å forholde meg til et begrep som "by på seg selv". Hva betyr nå egentlig det? Det er jo ikke alltid folk vil ha det..
   Men jeg ser jo klart at noen av oss er mer selvkritiske enn andre. Og kvinner er det mer enn menn som har lettere for å kaste seg ut i ting , men de vurderes også annerledes. I alle fall ut fra min erfaring (spesielt i jobbsammenheng). Mulig at det er annerledes blant de yngre i dag.
   Vi får no nøye oss med bloggene våre inntil videre;)
   Ikke for det, jeg har sendt inn dikt, artikler og anmeldelser av musikk, bøker etc, opp gjennom årene og fått dem i tidsskrifter og aviser, så det er ikke det.. Da jeg var yngre gjorde jeg det mye, og min mor sier at da jeg var barn, veldig ung, så var det sånt jeg puslet med. Men det skal mer til for å ferdig en diktsamling eller en roman og sende den inn et sted..
   Har ikke fulgt Seips nyhetsbrev, så takk for link:)

   Slett