torsdag 20. januar 2022

Om mus og menn av John Steinbeck (1001-bok)

 Nå har jeg lest min første 1001-bok i år. Det ble et impulsivt lån på biblioteket forleden, og ikke de jeg hadde planlagt å lese først. Men sånn er no leselivet. Fleksibelt og uforutsigbart. Jeg begynte å lese den på kafe mens jeg ventet på en venninne og ble såpass fenget at jeg fortsatte å lese den da jeg kom hjem om kvelden. En kort  roman, men inntrykksfull og gripende. Sår, øm, trist.



Forlaget om boka: 
John Steinbeck fikk sitt gjennombrudd med romanen "Om mus og menn" i 1937. Han dramatiserte straks romanen, og stykket fikk kritikerprisen i New York sesongen etter. Stykket er oppført på Det Norske Teatret og Den Nationale Scene. "Om mus og menn" er historien om to menn - to omflakkende gårdsarbeidere i California: den lille, kloke, myndige George og den enfoldige rusken Lennie. Lennie elsker alt som er mykt og bløtt, mus, kaniner, hundevalper og mykt jentehår. Men han greier ikke å beherske sine kjempekrefter, og det ender med tragedie. Som alltid er det George som må hjelpe ham, og til slutt blir den eneste - og kanskje beste - hjelp George kan gi ham, en barmhjertig ... Det er forholdet mellom disse to, deres underlige vennskap, deres drøm om et bedre liv på en egen farm, som er hovedtemaet i boka. "Om mus og menn" er "romanen det tar to timer å lese og tyve år å glemme".

Jeg synes det er trist å lese om slike personer, de enkle som ikke greier seg så bra i samfunnet. som ikke alltid vet hva de gjør, som ikke skjønner alt, som lett blir mobbeoffer. Han hadde en god venn og veileder i George som tok seg av han, og begge levde på en drøm om å klare seg selv, tjene penger til en liten farm. Boka handler om denne drømmen og tiden på et arbeidssted de Lennie møter en del utfordringer fordi han er er stor og sterk, blir fort redd og styrken hans får alvorlige konsekvenser. 

Romanen er som sagt kortfattet, men innholdsrik på det relasjonelle planet. John Steinbeck er en av disse amerikanske forfatterne som greide å fatte seg i korthet, men likevel få sagt mye. Miljøskildringene er gode, tildels vakre. Dialogene kortfattet, som i et skuespill. Så ble også boka dramatisert for teater etterpå, og det kunne jeg lett se for meg under lesingen. Den begynner litt i samme stil, dvs jeg får sånne vibber,  som Jon Fosses Nokon kjem til å komme,  og Mens vi venter på Godot av Samuel Becket men den fortsetter ikke slik. Det skjer mye mer her av ytre handling.  Karakteren Lennie er en som godt kunne befunnet seg i en krim av Karin Fossum. 

Før jeg røper mer, skal jeg avslutte med en anbefaling av denne fine, triste  lille romanen. Jeg synes det godt å lese korte romaner som er så gode, selv om jeg blir litt trist. Men det er en god litterær opplevelse, fordi Steinbeck skriver så bra.


John Steinbeck (1902-1968) var en amerikansk forfatter som blant annet vant Nobelprisen i 1962. Han skrev en rekke romaner, blant annet de kjente Øst for Eden, Dagdrivergjengen, Vredens druer, Perlen. Flere er filmatisert. Det er også Mus og menn. 

Mer om John Steinbeck her

Boka har jeg valgt i kategorien Forfatter fra Amerika. Jeg kunne også valgt den i kategorien mannlig forfatter, en som har vunnet Nobelprisen eller bok fra før 1960.  Siden amerikansk forfatter kommer allerede i april , velger jeg den. Mer om Elidas lesesirkel her.


Andre bloggere:

John Steinbeck: Om mus og menn , 113 s 
Pax forlag 1996 (original 1937)
Lånt på biblioteket


18 kommentarer:

  1. Har også lest èn 1001-bok denne måneden og hentet hjem fem 1001-bøker i går, får vel begynne snart om jeg skal rekke fristen. Denne kjøpte jeg for noen år siden så kanskje jeg skal bytte ut èn av de andre med denne. Det er fint med korte romaner innimellom og det kan ligge store romaner i en liten bok.

    SvarSlett
    Svar
    1. Kult! Hvile bøker har du lånt da? Steinbeck-boka håper jeg du leser, siden du har den:)

      Slett
    2. Jepp,må sjekke hvor den er for var ikke smart nok til å notere opp hvilke bøker som ligger i hvilken kasse nede i boden.
      Lånte Steppeulven,Klokkene ringer for deg,Falskmynterne,Murhpy og Michael K av div forfattere.

      Ble litt smådårlig av 3 dosen i går så har hatt meg 2 lesefrie dager men satser på at det blir en liten lesehelg denne uken også. Ukene flyr.

      Slett
    3. Uff da, kjenner til det der....
      Steppeulven og Klokkene ringer for deg er fine bøker. Likte dem godt da jeg leste dem for mange år siden:) De andre kjenner jeg ikke til..

      Jeg ble også så dårlig at jeg nesten ikke orket å lese...Men det går heldigvis over:)

      Slett
    4. Jepp,det gjør det.
      Jfr.kommentar hos Tine. Jeg har heller ikke fått Sundstøl sin bok fra Tiden,har pleid å få de andre uoppfordret.Boken er nå lest og ikke likt. Var ikke fullt så negativ som Dagbladet selv om det ikke ble så langt unna. Men jeg kan jo ikke si så mye siden du ikke har lest 🙂

      Slett
    5. Ok, er som jeg tenker, antagelig- en enten-eller-bok, ut fra det jeg har lest.

      Slett
  2. Jeg har ikke lest noe av John Steinbeck, men fikk veldig lyst å gjøre det nå. Selv venter jeg fremdeles i bibliotekskø på Houellebecq som jeg skal lese, men har lest en 1001 bok i januar, så jeg er i rute :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra! Og slike kortromaner er kjærkomne innimellom, spesielt når de så gode. Tror du vil like denne:) Jøss, så lenge i kø for Houellebeqc? Den er vel ikke akkurat ny den boka du skal lese.. hvis det er den i 1001- sirkelen.
      Godt å være rute. God følelse at man ikke faller av lasset allerede i første runde;)

      Slett
  3. Så morsomt, den har jeg faktisk skrevet på min liste, denne eller øst for eden. Så får jeg se hvem det blir. Leste vredens drue for et par år siden og har lest flere andre.

    SvarSlett
    Svar
    1. Litt kjapt og nevne de i et drag for øst for eden er ikke på 1001 lista, men har tenkt å lese den :)

      Slett
    2. Filmen er kjent, husker den med James Dean. Sikkert fint å lese den:)

      Slett
  4. Husker at du leste Vredens druer. Jeg har en gammel utgave av perlen, men spørs om jeg vil lese en nyere en med større skrift.

    SvarSlett
  5. Om mus og menn las eg på vgs og syns den var god då. Eg noterer den i kategorien Forfatter frå Amerika (dog i april).

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra. Ja, du har selvsagt rett-- april:) Skal endre det i innlegget. Vet det, men det gikk litt fort.

      Slett
  6. Steinbeck skrev så nært og fint.Som leser man blir godt kjent med karakterene. Det jeg husker best fra denne boken er den døde musen Lennie hadde i lomma. Fin omtale.
    God helg, Anita

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, takk for det Augusta.
      Stakkars Lennie..
      God helg til deg også:)

      Slett
  7. Hei Anita. Jeg har vært å kikket på flere turer til Georgia. Albatros virker best, men jeg må ta opp med mine venninner om de har slått det fra seg, turen vi snakket om tidlig i pandamien, slik at jeg ikke går bak ryggen deres. Jeg åpner utstilling 5 februar i Elverum og da treffer jeg dem og skal snakke med dem. Så lenge, skal jeg undersøke mer, og drømme meg vekk.....

    SvarSlett
    Svar
    1. Heisan! Ja, fint å drømme seg bort. Tviler på at jeg har råd til en sånn tur i år, men det kommer tider etter dette.. Turene har de hatt på programmet en stund. Albatros virker i alle fall rimeligst, men det er mulig det var færre dager på den turen.

      Slett