onsdag 21. februar 2024

Ketokokeboken av Sofie Hexeberg og Stina Natalia Nilsen

 Det er gøy når det kommer nye kokebøker om keto og lavkarbo på norsk. Sofie Hexeberg er en kjent lege med mange bøker om lavkarbo bak seg,  hvor også noen av bøkene har fokus på sammenhengen mellom lavkarbokosthold og helse og er skrevet sammen med ektemannen Erik Hexeberg. Legeparet var tidlig ute med kunnskapsdeling om lavkarbo, sammen med indremedisiner Fedon Lindberg. Den gangen var dette omdiskutert.  LCHF-dietter ,  Atkinsdietten og lignende ble møtt med mye skepsis. Andre mat- og helseeksperter mente at alt fettet var usunt, og folk så for seg slurping av smør  og fløte og en diett bestående av bare bacon.  At blodårer tette av alt fetter førte til hjerteinfark og for tidlig død.  Sånn er det jo selvsagt ikke. Heller ikke har det slått til. Varianter av lavkarbo er mange, og ketogent kosthold (keto) er den strengeste varianten som har mest til felles med tidlig LCHF, slik jeg har skjønt det. I dag er keto blitt et populært kosthold, spesielt for mennesker som ønsker og trenger å gå ned i vekt, men det kan også ha gode helsegevinster ved en del sykdommer og plager. 



* Anmelder/leseeksemplar fra forlaget* Reklame* Skriver kun min egen ærlige mening og er ikke pålagt noe annet* 

Hexeberg og Nilsen driver nettsiden lavkarbo omhelse, og har sammen skrevet denne nye boka, med en mengde inspirerende oppskrifter. 

Forlaget om boka:
Kokeboken for deg som vil ha skikkelig god mat med lite karbohydrater.
Bli friskere, spis deg sunnere, og gå ned i vekt med skikkelig god mat! Lege og suksess-forfatter Sofie Hexeberg har sammen med oppskriftutvikler Stina Natalia Nilsen, laget en fristende kokebok for deg som vil prøve ut keto-dietten.
Stadig flere oppdager at et ketokosthold kan gi store helsefordeler, og blant annet være effektivt for vektreduksjon, normalisering av blodsukker og blodtrykk, og for å bli friskere fra kroniske sykdommer. I denne boken guider vi deg gjennom en 6-ukersperiode mot dine mål. Her får du handleliste og en kostplan med alle dagens måltider.
Du får oppskrifter på retter som smaker skikkelig godt, og som hele familien kan spise. Det er frokost, matpakketips, mat på farten, mettende middager og deilige søtsaker! Ja det er helt sant, du kan faktisk spise deg ned i vekt og samtidig unne deg et stykke sjokoladekake, innimellom! Du får også nyttig kunnskap om hvordan et riktig balansert kosthold kan være viktig for din generelle helse, og et verktøy for å nå dine mål.
Sofie Hexeberg er lege og kostholdsekspert, og driver Dr. Hexebergs klinikk sammen med sin mann, Erik Hexeberg. Hun har utgitt en rekke bestselgende bøker om lavkarbomat og helse. Stina Natalia Nilsen er utdannet psykiatrisk sykepleier og jobber i Bergen kommune. Hun er også deleier i omhelse.no og har laget over 600 lavkarbo-oppskrifter og utviklet en lang rekke kostplaner.



Selv begynte jeg på lavkarbo for ca tre år siden, etter å ha gjennomgått et langvarig kurs/program og undersøkelser på Funksjonell medisinsk klinikk i Trondheim. Jeg har slitt med IBS og en del andre kroniske plager i mange år. Det viste seg også at jeg lå i grenseland for å utvikle diabetes. Det ville jeg jo ikke ha. Jeg ble anbefalt lavkarbo kosthold, kutte ut gluten, melkeprodukter (reagerte på melkeprotein) og alt av sukker en periode. Også sunnere sukker og frukt. Sukker er sukker, sa helsecoachen min.  Nå kan jo lavkarbo være så mangt, men jeg leste meg opp og kjørte et ganske strengt kosthold til å begynne med, noe som viste seg å ligge i keto-land, med minimalt med karbohydrater (ca 30 ). Jeg leste nøye på ingredienslister på matvarer og ble overrasket over hvor mye sukker og hvor ofte sukker det er i omtrent alt som er av ferdigprodusert mat, - som pålegg, sauser, med mer. Ja, her var det en jobb å gjøre med å endre handlevaner, matvarer og tankesett. Jeg bestemte meg for at matlaging skal være min nye hobby og gikk inn i dette med liv og lyst. Jeg fant en del gode bøker og nettsider som hjalp med i prosessen, blant annet noen av Sofie Hexeberg sine bøker om lavkarbo. Hennes Friskere og lettere med lavkarbo ble min bibel, med masse enkle og deilige oppskrifter på alt fra frokost, lunsj, middag, kaker og desserter.  Jane Faerbers Keto-bøker brukte jeg også flittig. Faerber er opptatt av ren og enkel mat, med mye grønnsaker, kjøtt og fisk, Det samme med Hexeberg og Nilsen. Likevel opplever jeg at oppskriftene deres har mer av en del fiberprodukter (i erstatning  for mel/kornprodukter ) og kunstig søtning som erytritol og tildels sukralose. Jeg skjønner at dette er nødvendig i en overgangsfase, da de fleste er vant med brød , kaker og søtt i kostholdet sitt. Og å kutte det helt blir for krevende. Selv lagde også jeg en del lavkarbo-brød, knekkebrød og noe kaker i starten (og nå ved spesielle anledninger). Men det kuttet jeg bort etter en stund, da jeg ble mer vant til kostholdet og fant min måte å lage mat og ukeplaner på. Jeg er heller ikke så restriktiv lengre, for eksempel på reiser, kan jeg skeie litt ut, men må passe meg for at jeg ikke overdriver. Det er det ikke verdt, da jeg blir dårlig av det. 



Chaffles med jordbær og krem, inspirert av oppskrift i boka. Det er så mye godt man kan lage.


Hver og en må finne ut av dette selv med prøving og feiling. 
Jeg tenkte også da jeg satte i gang; så mye godt man kan lage, noe også denne boka vitner om. 

Vel, det var litt om min vei, som jeg håper andre kan la seg motivere av. Det som motiverte meg var at jeg raskt merket resultat, vekta gikk ned (selv om det ikke var derfor jeg endret kosthold- men en bonus, det var et resultat av mye vann i kroppen og lavgradig betennelse), magen ble bedre, diabetesfaren forsvant HURRA!, og blodsukkersvingningene jeg har vært plaget med i mange år, ble helt borte.  

Ketokokeboken gir deg nødvendig grunnleggende kunnskap for å sette i gang med ketogent kosthold og en plan for 6 uker. For de fleste er det ikke meningen man skal gå på keto i lange perioder, men en kombinasjon med mer moderat lavkarbo er noe de fleste kan trives med. Her må man kjenne seg selv, sin kropp og hva man greier å leve med i lengden. 

Jeg synes boka er fint og oversiktlig satt opp, og jeg anbefaler alle å lese grundig både en og flere ganger underveis, og bruke oppskriftene som det er mange av. Her kan man plukke og velge litt selv for hvordan man kan sette sammen en plan, men det er også ferdig forslag man kan bruke, eventuelt bytte ut noe, så lenge man holder seg til karbo- og næringsinnholdet som blir oppgitt. 

Her er tips til hvordan komme i gang, handlelister, medbrakt mat, praktiske tips til å lykkes- for eksempel når man skal bort i selskap eller på reise og mye mer.  
Se oversikten her:



Boka er lett å finne fram i.


Da jeg gjennomgikk boka første gang, fikk jeg vann i munnen, og laget meg både chaffels og squashlasagne. Chaffels har jeg lagd mye før, men har glemt det litt. Squashlasagnen har jeg ikke lagd. Etter hvert kommer man jo inn i en tralt der man lett lager det samme om og igjen, For meg gir nye kokebøker, som denne- herlig ny inspirasjon.
Jeg tenker også at jeg skal teste ut planen og ta en keto-kur i mars-april. Så fortsettelse følger....





Denne måtte jeg prøve.



Squahslasagne. Jeg elsker squash, og er opptatt av å spise mer grønnsaker, heller enn å lage erstatningspasta av fibermel ol.
Denne ble kjempegod, men jeg hadde nok i litt for mye væske, så det må justeres neste gang. Av denne formen hadde jeg middag i tre dager og spiste meg stappmett. 





Kos med bok og kaffe. 


Jeg har også brukt oppskriftene på nettsiden omhelse/lavkarbo en del ganger, men opplever at i boka er det en del nye oppskrifter, og/eller at de er fornyet. Det er positivt. I tillegg synes jeg det er fint å ha en fysisk bok å bla i, istedet for å kun lese på nett. I boka kan man også notere. 
Anbefales!


Sofie Hexeberg og Stina Natalia Nilsen: Ketokokeboken, 170 s
Cappelen Damm 2024
Leseeksemplar fra forlaget



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar