mandag 9. september 2024

Dukken i tauet av Unni Lindell

 Unni Lindell er kjent for de fleste krimelskere i Norge. Hennes populære serien om Cato Isaksen, introduserte etter hvert Marian Dahle som en spennende og utradisjonell etterforsker. I de siste tre bøkene er Dahle sjef, og 27 år gamle Snø er helten i den nye serien. Jeg likte de to første om Snø (alias Lydia Winter) godt. Dukken i tauet var litt treg en god stund, men så tok den seg opp, og er absolutt verdt å lese.




Forlaget om boka:
Med 30 års mellomrom forsvinner to jenter fra samme familie. Sammenhengen er åpenbar: En dukke er hengt i et tau som et varsel, begge gangene.   Seks år gamle Lucy forsvinner av en helt spesiell grunn. Noe som skjedde ved Østensjøvannet i Oslo, tretti år tidligere, har utløst katastrofen. Tjuefem år gamle Lydia Winter, kalt Snø, assisterer Marian Dahles etterforskningsteam med å lete tilbake i tid. Spor i den digitale verden, der parallelle liv leves, fører politiet nærmere den skyldige. Men ikke alle ønsker sannheten frem. Noen vil opprettholde dekkoperasjonen som ble aktivert for lenge siden. Politiets personverninstruks forbyr slektsgranskning. Snø tar saken i egne hender og graver i Lucys families mørke hemmeligheter ved hjelp av en slektsgransker.  Snø har eksen Hays svik å hanskes med, og merker ikke at hun sirkles inn. Kan hun redde seg selv? Og hva med Lucy?   En suggererende og mektig historie, der den skrekkelige sannheten om en vanlig familie kommer til overflaten.       Bøkene om Snø kan leses uavhengig av hverandre.


Jeg møtte Unni Lindell på Bonniers høstmøte for en drøy uke siden, der hun snakket om den nye boka. Lindell er ikke redd for å utforske ny teknologi og områder hun mener hun ikke kan noe om. I Dukken i tauet , er forfatteren innom KI, andre deler av den digitale verden , gaming og slektsforskning. Snø har fått ansvar for å grave i en kald sak, som kan ha en forbindelse til en forsvinningssak, der 6 år gamle Lucy forsvant. Fellesnevneren i sakene er at det ble funnet en dukke hengt i et tau der barna sist ble sett. Mens politiet leter etter spor for å finne Lucy, oppdager Snø mørke hemmeligheter i Lucys familie. Dahle har ikke så stor tiltro til teoriene hennes, men Snø fortsetter i eget spor med utradisjonelle midler, blant annet med hjelp fra en ivrig slektsforsker.

Vekselvis følger vi lille Lucy sammen med kidnapperen, som har hang til gaming, og den lille jenta blir også involvert i spillet Azeroth. Så lenge vi også følger Lucy og forbryteren, vet vi at hun er i live, så her foregår spenningen på et annet plan. Hvorfor skjedde det? Hvilken sammenheng kan det ha med den kalde saken? Og vil Lucy overleve når så mye står på spill og tiden snart renner ut.

Jeg likte boka totalt sett, men synes som sagt det var ganske tregt til å begynne med. De første hundre sidene er litt haltende, det sitter ikke så godt som i de andre bøkene om Snø. Men etter hvert ble det et større tempo, når trådene ble synlige og spenningen steg. Det er også en dirrende spenning mellom Snø og kollegaen Thomas, og en stresset Dahle som ikke tar seg nok tid til å høre på Snø. Uggent på kammerset også med andre ord, og hvem kan egentlig Snø stole på.
Unni Lindell lager alltid spennende plott, intrigen er smart og god. På tross av en seig start, er dette en kriminalroman jeg gjerne anbefaler videre.

Terningkast 4.






Fra Bonniers høstmøte august -24.



Unni Lindell: Dukken i tauet, 381 s
Bonnier 2024
Forhåndseksemplar fra Bonniers høstmøte

6 kommentarer:

  1. Talende omtale - jeg velger å lese boken, dvs. jeg venter på lydboken. Har rukket å lytte Abid Raja nå - fikk den i lyd, fint at han leser selv.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk Randi:) Lydboka til Raja er sikkert bra. Synes du den var bra?

      Slett
  2. Jeg har lest om Snø tidligere, og kommer nok til å lese denne også, flott omtale Anita!

    SvarSlett
  3. Høres interessant ut og godt å høre at den tok seg opp. Ser at jeg lyttet til den første boken i denne serien, men siden jeg har papirbøkene av denne og den forrige liggende skal jeg lese i stedet for å lytte :-D

    SvarSlett
    Svar
    1. Tror det er best med papirbok her, usikker på om den blir for vanskelig å henge med på i lyd, i alle fall delvis.

      Slett