fredag 19. desember 2014

Mine fem år som far av Bjarte Breteig

Etter å ha sett forfatteren snakke om boka på Brenner & Bøkene, og lest flere gode anmeldelser, måtte jeg bare få tak i Mine fem år som far. Jeg fikk lånt den på biblioteket, og har nå lest den ferdig. Dette er en spennende, velskrevet og spesiell roman, vel verdt å få med seg.


Romanen handler om Martin, en god far, som blir mistenkt for seksuelle overgrep. Han er gift med Gina, en aktiv og ambisiøs kvinne som er mer opptatt av jobben enn familien. Gina er /var venninne av Lillian, Martins gammelkjæreste. Vi får innblikk i Martins forhold til begge kvinnene, livet før og nå,  og Martins liv som far.  Martin er en svært omsorgsfull og tilstedeværende far, en svært følsom person og far, og en mann som liker å ha huset i orden.  Han begynner også å skrive, etter å ha blitt inspirert av Lillians nye mann; forfatteren Sølve Strøm. Martin viser også stor omsorg for Lillian når hennes nye forhold ryker.

Starten av boka er veldig spennende, som en thriller. Sidene føk avgårde. Det er også veldig interessant og fornøyelig å lese kapitlene om Martin og Sølve, og Martin som blir bedt om å lese Sølves siste manus. Martin synes det er noe stort jåleri, ja et utilgjengelig makkverk, men greier ikke å si det til Sølve. Det er så vanskelig å si det man egentlig mener, man vil jo ikke såre.

Det er også interessant å lese hvordan Martin og Gina fungerer som foreldre og ektepar, rollemønsteret og hvordan hverdagene deres er. Noen ganger lurer jeg på om det er litt ironisk fremstillt, for jeg tar meg i å humre og le over flere ting.

Men mest av alt er den en krypende ekkel historie, og både sår og vond. Tankevekkende. Jeg får jo medfølelse med Martin, selv om han til tider, særlig på slutten fremstår som i overkant selvmedlidende. Imidlertid trekkes det opp noen tankevekkere der om tilleggsbelastningene barn som blir utsatt for overgrep får å slite med. Er det slik, eller er det en del av overgriperens overlevelsestrategi for å frita seg noe skyld å tenke slik? Les og bedøm selv.

Bjarte Breteig som er en ny forfatter for meg, skriver også veldig godt, og det var faktisk befriende å lese en roman skrevet på en "normal måte" uten fiksfakserier eller selvkonstruert eksperimentell grammatikk, som jeg synes en del av norske forfattere driver med for tiden.
Mine fem år som far er hans første roman. Han har tidligere skrevet flere noveller.
Forfatteren er født i Kristiansand i 1974.

Les mer om boka på forlagets hjemmeside HER. Der finner du også linker til noen bloggomtaler og avisanmeldelser.

Andre bloggere:
Med bok og palett, SiljeblomstFoto: Oda Berby, Aschehoug forlag


Bjarte Breteig: Mine fem år som far, 303 s
Aschehoug 2014 s

Nb- absolutt aktuell som kandidat til Bokbloggerprisen 2014

13 kommentarer:

 1. Jammen... Jeg hadde jo egentlig avskrevet denne??
  Liker det du skriver om selvkonstruert eksperimentell grammatikk! Av og til kan man nesten lure på om FORM er viktigere enn INNHOLD, og det er ikke alltid like heldig.
  Takk for enda en fin omtale :o)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det gjorde jeg til å begynne med også Berit, men etter å ha hørt ham snakke og lest mye bra om boka, endret jeg mening, og det angrer jeg absolutt ikke. Dette er en bok jeg er glad jeg har fått med meg.
   Ja, når man har lest mange bøker der formen blir så fremtrende kan man begynne å lure om alle har gått på den samme (forfatter)skolen..eller hva det nå er.. Man kan blir kjempebegeistret av å lese en sånn bok, hvis den ellers er god, men har man lest flere som går litt over samme lest, kan man godt begynne å undre seg..Tusen takk skal også du ha.:)

   Slett
 2. Må jeg virkelig lese denne? Jeg hadde som Berit tenkt at den skulle få seile forbi, men nå skjønner jeg at det blir vanskelig. Super omtale Anita!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det må du Tine.;) Tusen takk for fine ord.:)

   Slett
 3. Fint å se at du likte boka også! Verdt å lese, ja.

  SvarSlett
 4. Flott omtale. Denne boka har jeg lest om og tenkte at den ville være fin. Men har helt glemt den. Den får jeg ta på nyåret!
  Nå snur sola snart og det blir deilig!
  Ha en forsatt fin helg

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk.:) Ja, du har en god leseopplevelse i vente her.. Ja, i morra får vi feire solsnu:)

   Slett
 5. Nei Anita, har du lest denne også!!!?? Jeg holder på med denne nå, men måtte allikevel lese anmeldelsen din og den var veldig bra. Jeg skal sitte noen timer på flyplass og venterom i morgen, så da håper jeg å få lest videre på denne altså :)

  Hvor mange slag har du bakt? Om du ikke får bakt alt, så er det mye bra å kjøpe på Rema vet du...;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, så gøy da! Ja, vi leser i kor.. Spent på hva du synes..

   Jeg har faktisk laget en sort i dag--- sjokorispuffer- I morra har jeg to-tre sorter til på gang. Ble inspirert av å lage noe vegansk til jul, siden min sønn er veganer. Har trålet oppskrifter på nettet og funnet noe snask.:) Ikke noe Remakaker her nei.. da får det heller bli hos Bakeriet.:)

   Slett
  2. Jeg likte boken Anita, den var kjempebra, men grusom og uhyggelig også. Har skrevet en omtale som blir postet litt senere i dag og der linker jeg selvsagt til deg.

   Slett
  3. Skal lese omtalen din Gro..:) SÅ bra at du likte boka..

   Slett
 6. SV: Ja, han er riktig god! Og det er artig å se at han har utviklet seg siden debuten.

  SvarSlett