søndag 14. desember 2014

Smakebit på en søndag (99 ) : Kjell Askildsen. Et liv av Alf van der Hagen

Jeg er med i Moshonistas biografilesesirkel, og denne gangen leser vi biografier av forfattere. Jeg er i gang med en spesiell biografisk samtale-intervju-bok om novellekunstneren Kjell Askildsen. Alf van der Hagen har skrevet en lignende bok om Dag Solstad, og begge har fått glimrende kritikker. Jeg er litt over halvveis i boka, som skal leses ferdig i morgen og blogges om innen fristen den 15.desember. Boka er lettlest, da den er i intervjuform, og den er interessant og innholdsrik.

Bildet tok jeg på Tvanglesekafe sist torsdag, som forøvrig samme Moshonista tok initiativ til. Det var deltagelse både fra Oslo, Stavanger, Bergen og Trondheim.  Kjell Askildsen likte å sitte på kafe og pub og drikke øl, eller å skrive, så det passer for anledningen bra med dette bildet. Eget foto.


Forlaget skriver dette om boka:
Med Kjell Askildsen. Et liv videreutvikler Alf van der Hagen sin særegne blanding av intervju, biografi og memoarer. Van der Hagen har en unik evne til å lytte seg fram til det som er viktig, og Askildsen forteller mer åpent om livet sitt enn noen gang før: Om hvordan han som tolvåring ble med i motstandsbevegelsen og siden ble avhørt av Gestapo, om sin tid i Tysklandsbrigaden, om kjærlighet og ekteskap, skilsmisse og familieliv, om å være et Guds barn og så vende seg vekk fra religionen, om mørke perioder og store lidenskaper, og om hva litteraturen har betydd, og kan bety. Van der Hagen gjengir levende og elegant Askildsens livsanskuelse og syn på samfunn, politikk og religion, kunst og litteratur.

Mer HER   Boka ble nominert til Brageprisen.


Min smakebit:
" Hva var grunnen til at du som forfatter gikk fra romanen og tilbake til novellene? Var det også praktisk, for konsentrasjonens skyld, hjemme med små barn?
  Nei, det hadde med litterær form å gjøre. For jeg er en langsomt skapende forfatter. Veldig langsom. Hver setning angir retning til neste setning. Det var min skrivemåte helt fra begynnelsen. Jeg lever med alle de foregående setningene i sinnet mitt, og vet at jeg før eller siden finner den setningen som peker videre. Det var ingen fortelling jeg skulle skrive, det var kunst. Det krever konsentrasjon. " (s 124-125)


Da gjenstår det å ønske deg en fin søndag!  Kos deg og ikke stress i adventstida.:)

Vil du lese flere smakebiter ta en titt inni bloggen til Mari, Flukten fra virkeligheten da vel.


36 kommentarer:

 1. Tack för smakbiten. Känns som att det här är en bok jag inte kommer att läsa, känner inte till författaren och biografier brukar det inte bli så många av...

  SvarSlett
 2. Biograficirkel - det lät intressant. Jag läser sällan biografier men en sådan cirkel skulle ju inte vara fel.

  SvarSlett
  Svar
  1. Lotten, du er selvfølgelig hjertelig velkommen til å delta på biografisirkelen. 15. hver eneste måned, og kategoriene for 2015 er snart klare (dvs, det eneste som er klokkeklart er at det skal skrives om herrer med bart.)

   Slett
  2. Ja, hiv deg med Lotten. Det er en kjempemorsom lesesirkel.:)

   Slett
 3. Den ser så svær og tjukk den Askildsenboka at jeg er svært spent på om du blir ferdig i tide (og på om den er nomineringsmatrialet). Selv har jeg valgt motsatt. Et superkort memoir, som i et svakt øyeblikk fristet mer enn de forhåndsplanlagte mursteinene.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, da - den er ikke så lang som den er tykk. Papiret er tykt, men det er bare 350 sider. Nomineringsmateriale er det nok abolutt. Og der har jeg ledig i kvoten så det passer fint. Værre med skjønnlitteratauren, der har jeg altfor mange i skiktet veldig gode. Jeg har hundre sider (og to kapitler- starter nå på 90-tallet) igjen så det er ikke noe problem.

   Slett
 4. Takk for smakebiten. Nå koser jeg med tente adventslys sammen med en liten pjokk på fire. Han snakker i ett kjør, så det blir lite konsentrasjon her! Ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. hehe, ser dert for meg. Artige små. Kos deg.:)

   Slett
 5. Jeg har lest mye fint om denne; helt klart en bok jeg kan tenke meg å lese. Heldig er han som kan drikke øl og skrive; jeg mister konsentrasjonsevnen til det meste av å inntak alkohol, ikke mye som skal til. Takk for smakebiten,.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg antar dette er en bok du vil like Tone.:) Ja, hans kerv ganske mye når han drakk litt attåt.. under skrivingen av Thomas F drakk han mye hvitvin, på Kreta på ferie.

   Slett
 6. Jeg er absolutt ikke flink med å lese biografier. Det er igrunnen en sjanger jeg kunne tenke meg å bli flinkere på. Men vi må hvertfall først over til neste år :-) Ønsker deg en fin adventssøndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg lærer mye av å lese biografier. Synes det er interessant å lese om veien folk går for å komme dit de er. Takk i lige så.:)

   Slett
 7. Tack för smakebiten! Biografier är verkligen givande att läsa. Ha en fortsatt fin söndag.

  SvarSlett
 8. Askildsen er en interessant fyr. Håper bok viser det.
  Nyt søndagen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det gjør den absolutt. Takk og ha det fint selv :)

   Slett
 9. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 10. Takk for smakebiten. Biografier har jeg lest lite av. Kanskje jeg bør gjøre noe med det en dag

  SvarSlett
 11. Låter kul med biograficirkel. Tack för smakbiten! ;)

  SvarSlett
 12. Jag gillar biografier och har läst några stycken, känner dock inte till denna. Tack för smakebiten och trevlig kväll.

  SvarSlett
 13. Så gøy at du også var på tvangslesing på torsdag. Tenkte på det simultane i datoen, og koste meg veldig sammen med Silje her i Bergen. Takk for super smakebit, gleder meg til å lese omtalen din til uken :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, her er man tro mot litteraturen og lesingen så da er det bare å stille opp, vet du, selv om jeg var den eneste ute på Tvanglesingscafe i Trondheim. Takk og omtale blir i morgen.:)

   Slett
 14. En bokcirkel verkar ju vara ett bra sätt att läsa mer biografier.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er det jo. Men jeg leser jo mye biografier uansett jeg da. :)

   Slett