tirsdag 9. desember 2014

Boken på vent (99): Til Nuuk

I dag skal jeg hente denne boka på biblioteket. Monika skrev så fint om den at den vekket min nysgjerrighet. Atter en ny norsk 2014-bok som jeg må sjekke ut. Espen Haavardsholm er en gammel litterær ringrev, og hvis jeg har lest noe av ham, så er det veldig lenge siden. Nå skal hans siste til pers, når jeg bare har hentet den og lest et par bøker før den.
I kveld leste jeg ferdig Krø av Didrik Morits Hallstrøm, en nygotisk grøsser som jeg likte godt. Sånn passe småekkel, absurd, spennende. Med alvorlig undertema, en gutt med leukemi, en oppvekst som fosterbarn.
Jeg må prøve å få lest ferdig bibliotekbøkene ganske fort. Det er andre som venter. Jeg skal lese Kjære bror av Lars Over Seljestad nå, som jeg også har lånt. Så skal jeg gå i gang med Alf van der Hagens  samtalebiografi/portrett av Kjell Askildsen, i biografilesesirkelen til Moshonista med frist den 15. desember. Deretter blir det Til Nuuk. Jeg har også reservert Bjarte Breteigs Mine fem år som far og Rune Christiansens Brageprisvinnende roman om Lydias ensomhet. Da får det holde med bibliotekbøker i år. Jeg har fortsatt en del norske leseeksemplarerer jeg skal igjennom før vi skal nominere til Bokbloggerprisen. Som Cattaneos Jeg sluttet å telle dager, Aina Bassos Finne ly, Brit Bildøens Sju dagar i august, Jan-Erik Fjells Rovdyret, Lise Grimnes Kaoshjerte, Toril Brekkes Marmor, Gert Nygårdshaugs Nøkkelmakeren og Kristin Maridals Love deg aldri. Blir litt svett av alle disse, tror du jeg rekker det før 7 januar? Bra det er flere fridager i jula.

Så over til NUUK:
«Jeg er den jeg er, og samtidig iakttar jeg meg sjøl utenfra. Til og med i livets mest intime øyeblikk kan det være sånn. Tenk om denne Andre en dag skulle vokse til å bli den sterkeste, og overta makten over meg?» Espen Hå sitter på toget sørover fra Oslo S, underveis til sommerferie hos sin danske oppvekstkamerat Klaus Malinowski. I fellesskap har de tenkt å oppsøke magiske steder fra for lenge siden. Men allerede samme dag dukker det opp forvarsler om at ferien vil få mer opprivende undertoner. Sommeren bringer de to gamle barndomsvennene ut på en indre og ytre reise som går fra familiehemmeligheter på Østerbro i København til den ugjennomtrengelige havskodda nær den grønlandske hovedstaden Nuuk. I løpet av noen utfordrende uker havner de begge, hver på sin måte, ansikt til ansikt med sin egen mørke dobbeltgjenger. "Til Nuuk" er en roman om det fine i livet og det sataniske, om universets mørke energi og grønlandshvalens sanger, og ikke minst om hvor krevende det kan være å møte seg selv i ærlighet.

Her i Trondheim og omegn har det snødd litt. Det blir så lyst og fint. Ha en fin tirsdag!

Flere bøker på vent kan finnes i Beathes bokhylle i dag!

16 kommentarer:

 1. Ukjent bok. Jeg bor like utenfor Trondheim og her har det både snødd og regnet. Første dagen med brådder. Går ikke ut på glattisen uten!:) haha. Ha en fin advent.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er litt isete og glatt her og der ja.. Ha en fin advent du også:)

   Slett
 2. Har sett litt på denne men leselisten min er stappfull og vel så det så det spørs om jeg rekker denne. Fikk mail fra forlaget ang Krø i går men jeg svarte ikke på den, men kanskje jeg skal få den tilsendt og lese den om det blir tid, eventuelt bytte ut noen av de andre bøkene.Ellers så håper jeg at du får lest både Kaoshjerte, Finne Ly og jeg sluttet å telle dager. Mine fem år som far venter også her, mens Lydias ensomhet er på vent inne på ebokbib. Leste en diktsamling i går som jeg syntes var fin, en som Line snakket om: Hekla myter av Eli Fossdal Waage. Ønsker deg en fin dag, Anita :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Krø var spennende, hvis du liker slike typer bøker, så er den verdt å få med seg.:) Regner med jeg får lest de tre du nevner, og Jeg sluttet å telle dager står først i køen av de tre.. Fin dag til deg også.:)

   Slett
 3. Du har store ambisjoner pm å lese mye av de norske. Jeg setter meg ikke som mål å lese på spreng. Har bestemt meg for å slappe mer av og lese for å kose meg. Ikke lese for ø få med mest mulig. Kanskje det blir nyttårsforsettet? Men mange av bøkene du nevner har jeg lest, og de er iallefall bra. Ha en fin tirsdag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, og jeg har jo allerede lest cirka femti i år. Jeg priroterer de norske nå, og det har jeg vel egentlgi gjort mer eller mindre siden januar.. Målbevisst med andre ord.;) Jeg både slapper av og koser meg meg bøkene, selv om jeg prioriterer. Går jeg lei av norsk leser jeg bare noe annet, så enkelt er det.:) Men det er faktisk interessant å lese så mange av årets norske, fordi man får et annet og bredere bilde av nyere norsk litteratur, og mer å sammenligne med enn om bare hadde lest noen få.. Ha en fin kveld Åslaug.:)

   Slett
 4. Leselisten min er også stappfull :-) Det spørs om jeg får lest den haugen jeg har foran meg til jul, men hvis jeg får det til så skal jeg feire med å lese litt (les mye) fantasy i julen :-) Bøker jeg har liggende som jeg ikke får sett på en gang oppi alt det norske :-) Ønsker deg en fin dag, Anita!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, det blir jo sånn hos oss lesomane.:) Har noen utlendinger jeg også tilgode og de blir lest uti januar, og kanskje jeg veklser med en eller to i jula, vi får se..:) Fin kveld til deg..:)

   Slett
 5. Denne boken har jeg ikke fått med meg, men virker som en bra historie så takk for tips. Kos deg med lesingen, ser frem til anmeldelse når du er ferdig :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at du fikk et givende tips.:) Jeg er selv veldig spent på boka, liker at det er reising, fra Køben og Grønland.. og litt psykiatri..

   Slett
 6. Så heldige dere er som har fått snø, her bare blåser og regner det. Nå jeg ser alt du har på planen puster jeg lettet ut over min beslutning om å ikke be om flere bøker. Lese blir det nok til at jeg gjør, (man er da lesoholiker) Til Nuuk har jeg ikke hørt om, ikke forfatteren heller :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Snøen er omtrent borte her i lavlandet nå, kun litt her og der, men det var ren vinter i bygdenorge i går da jeg var ute på veiene.. Sikkert greit å ikek be om flere bøker ja, Jeg har heller ikke bedt om noen på lenge, men har for det meste lånt på bib. Og de må jo leses når man omsider får dem og derfor blir leseeksene liggende en stund.. Jeg ser frem til å lese til Nuuk.:)

   Slett
 7. Ikke lest noe av forfatteren. du nevner mange bøker. Flere av dem kan jeg tenke meg å lese. Vi har ikke snø her jeg bor, men i Bærum hvor jeg jobber er det hvitt. Barna aker og vi har laget vinterens første snømann :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, kjekt å få en oppdatert oversikt for seg selv i det minste, en gang imellom:) Jeg er spent på Til Nuuk, virkelig..

   Slett
 8. Det er så mye man har lyst til å få med seg fra bokfronten, men... Av døgnets 24 timer skal man sove litt, spise litt, gjøre litt nyttige ting, somle litt- og da er det begrensa hvor mye jeg rekker, asså!!! Morsomt likevel å lese om andres leseoplevelser!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er vel sånn det er det.. Ingen rekker alt. Men mye rekker vi da likevel..:)

   Slett