søndag 16. august 2015

Smakebit på søndag (125): Jeg tør ikke dø av Erica Jong

Denne søndagen er siste dagen av sommerferien min. Den har gått alt for fort som vanlig. Jeg har stort sett vært på reise. Til Verdal for å hjelpe faren min med pakking i forbindelse med flytting, til Lofoten for å besøke datter og samboeren, til Korfu for å nyte varme og sol og deilig gresk mat, til Frøya for å besøke sønn og venner. Jeg har lest en del bøker også, og en av dem skal dere få smakebit på her. Det er Erica Jongs Jeg tør ikke dø, som straks kommer i bokhandelen. Jeg leser for tiden en memoarbok om Dag Solstad,  forbindelse med Moshonistas biografilesesirkel, men jeg ønsker heller å dele en smakebit fra Jongs bok.
Jeg har skrevet om boka i et samleinnlegg HER, og her er det jeg skrev:

Jeg tør ikke dø av Erica Jong
Erica Jongs roman handler om Vanessa, en 60 år gammel skuespillerinne som savner sex selv om hun elsker mannen sin, og hun føler også at livet har blitt tommere etter at hun ikke lenger får gode roller på grunn av alderen.  Hun setter inn en annonse på en nettsted og får svar fra alle mulige rare og gale menn. Men mest av alt handler boka om at foreldrene hennes ligger for døden, at mannen ble alvorlig syk, at hunden Belinda dør, at datteren føder barn og hun blir bestemor, at hun tar ansiktsløftning som "alle" amerikanske damer gjør, og med tilbakeblikk og refleksjoner fra en moden kvinne.
Dette var en utrolig fengende, frisk og tankevekkende bok, og en modig en sådan, når det gjelder temaet sex for eldre kvinner i alle fall, og ellers om døden som også er tabu.  Jong skriver lett og med humor så jeg mer enn gang lo for meg selv og dro på smilebåndet, en bok vanskelig å legge fra seg, med mange både rørende, ville og morsomme scener.  Anbefales!

Her er en smakebit:
"De gamle grekerne trodde at man kunne bli kurert av drømmer. Hvis man sov i Askleipios`helgenskrin kunne man drømme seg frisk. Men foreldrene mine blir ikke friske igjen. De er langt inne i dødsprosessen. Det å se dem dø gjør at jeg innser hvor lite forberedt jeg selv er på døden.
  Det spiller ingen rolle hvor gamle de er. Du er aldri forberedt på å miste dine foreldre.
  Selv søstrene mine har forgjeves prøvd å forsone hverandre nå som vi er kommet til det siste stadiet. Vi drar sjelden til en tilstelning hvor ikke en eller annen aldrende bekjent blir hjulpet ut på båre.
  Ikke underlig at jeg annonserte etter Eros. Jeg annonserte etter livet. "

Åslaug har skrevet en fin og fyldig omtale av boka HER

Erica Jong: Jeg tør ikke dø, 283 s
Juritzen 2015
Kilde : Leseeksemplar

Ønsker du å lese flere smakebiter ta gjerne en titt i Maris blogg . Ha en fin søndag! Håper det er sommer og sol også hos deg. Endelig har den kommet til Trøndelag også.


34 kommentarer:

 1. En ny Erica Jong för mej, tack för smakbiten!

  SvarSlett
 2. Läste Fanny av Erica Jong när jag gick i gymnasiet och trots att jag tyckte väldigt mycket om den så har det inte blivit fler böcker av henne.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hun har jo skrevet lenge, lenge.. Denne anbefales!

   Slett
 3. Jag har inte läst någon Erica Jong ännu.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det kan anbefales! Hun skriver lett og morsomt.

   Slett
 4. Tack för smakbiten :) Det var länge sedan jag läste Erica Jong, kanske är det dags igen!

  SvarSlett
 5. Takk for smakebiten. Denne står på vent i i bokhylla, og skal snart leses. Ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Takk i lige så, skjønt nå er det onsdag.;)

   Slett
 6. Flott smakebit! Har prøvd å lese Erica Jong, men får ikke helt taket på henne :)

  SvarSlett
 7. Takk for link! Du har hatt en hektisk ferie skjønner jeg! Jeg er faktisk hjemme og har god tid til egne sysler, lenge siden sist! God søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig.:) Ja, ferien gikk rasende fort… men tre uker gjør jo det. Takk i lge så.

   Slett
 8. Denne fikk jeg veldig lyst til å lese :-)
  Nå er det bare 14 dager igjen og så drar vi til Hellas. Jeg gleder meg mer og mer for hver dag, og det er klart at det å reise på ferie så sent gjør at man virkelig får kjenne på det å glede seg. Jeg har sett de finebildene du har lagt på Facebook og et fikk meg ikke akkurat til å glede meg mindre :-D Ønsker deg en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig! Både ang bok og bilder- og at du selv skal til Hellas snart. Hvor? Takk i lige så.:) Sommeren er her….

   Slett
 9. den här måste jag läsa! tack för smakebiten! kände inte till den tidigare

  SvarSlett
 10. Kände inte till denna författare. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 11. Låter som en intressant bok, om än inte min typ av bok...

  SvarSlett
 12. Tack för smakbiten. Har läst andra böcker av Erika Jong, men inte den här.

  SvarSlett
  Svar
  1. Den er helt ny, har ikke kommet ut på norsk riktig enda, jeg har lest et forhåndseksemplar.. Hva svesnk oversettelse angår aner jeg ikke..

   Slett