søndag 23. august 2015

Svik1938 av Kjell Westø- smakebit 126 og kort omtale

av Kjell Westø. Boka fikk Nordisk Råds litteraturpris 2014. Jeg har prøvd å starte på denne i over et år, men har enda ikke lest den ferdig. Tror det litt dystre omslaget og handling fra rundt verdenskrigsdagene har gjort at jeg stadig satte boka på vent. Nå er jeg i gang, og har lest 100 sider sånn cirka. I løpet av søndagen er jeg forhåpentligvis ferdig. Varmt vær, sol, og tid til å lese skal det bli. (oppdatert med kort omtale nederst i innlegget)


Foto: askerbibliotek.noOm boka:


Helsingfors, 1938. Adolf Hitlers ekspansjonspolitikk i Europa vekker både sinne og beundring, ikke minst i den såkalte Onsdagsklubben, et uformelt diskusjonsforum som består av et knippe gamle venner av advokaten Claes Thune. Men Europas splittelse merkes også i Onsdagsklubben, og Thune mister etter hvert troen på at det er noen nytte i samtalene. Han engasjerer seg i utenrikspolitikken, men ikke i mye annet. Han er nyskilt og trist, og legger heller ikke særlig krefter i advokatbyrået sitt. Heldigvis har han god hjelp i sin nyansatte sekretær, den skikkelige og dyktige fru Wiik.
Men fru Wiik kjenner seg ikke så dyktig. Hun plages av vonde minner fra ungdomstiden under borgerkrigen, og prøver så godt hun kan å glemme. Men under et av Onsdagsklubbens møter kjenner hun brått igjen en stemme fra fortiden. De smertefulle minnene blir brakt til overflaten – og Matilda må fatte et vanskelig valg.
Kjell Westö har gitt oss en ualminnelig velskrevet og velkomponert roman, med et spenningsmettet plott som driver leseren frem mot den dramatiske slutten.     Mer HER

Romanen har fått utrolig mye ros både av kritikere og bloggere.

Her er en liten smakebit:
" Han holder på å dø, for det gjennom Milja Matildda. Da så hun ansiktet hans og kjente det igjen.
   Faren hennes lå på siden med kinnet mot kjerrehåntaket, stirret i hennes retning med tomt blikk, kjente henne ikke igjen, så henne ikke. " (s.95)

Har du lest Svik1938?

Ønsker deg en fin søndag, og vil du lese flere smakebiter, ta gjerne en titt inn i Maris blogg Flukten fra virkeligheten.
1.09.15: OPPDATERT med kort omtale:
Jeg hadde nok store forventinger til Svik1938, da alle som har lest boka har rost den i skyene ( i alle fall alle de omtalene jeg har sett). Jeg synes forfatteren makter å formidle en spesiell stemning og han skriver godt. Ingen tvil om det.  Jeg får litt assosiasjoner til Rune Christiansens skrivestil i Ensomheten i Lydia Ernemanns liv. Bøkene er forøvrig ikke like i det hele tatt, men det er noe med den vemodige stemningen og det språklige de har til felles.
Likevel greier jeg ikke helt å bli fanget av denne romanen. Om det er er historine som ikke fenger nok (jeg er ikke så glad i bøker fra rundt krigen, dvs jeg er litt mettet av det), og det er en stor del av tematikken her. Jeg likte best å lese om Matilda, det synes jeg vars terkt og veldig levende skildret, og hennes historie ble jeg grepet av. Slutten var for meg i det mest dramatiske laget. Jeg ble faktisk litt sjokka…


36 kommentarer:

 1. Den här känner jag att jag nog vill läsa någon gång, har hört så väldigt mycket om den. Tack för smakebiten!

  SvarSlett
 2. Tack för smakebiten. Jag skulle nog gärna läsa den, kan finna det otroligt intressant.

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig! Ja, den har jo fått priser og mye god kritikk

   Slett
 3. Takk for smakebiten! Har ikke lest noe av forfatteren.
  Ha en fin søndag! :)

  SvarSlett
 4. Tack för smakbiten. Den här författaren har jag hört en hel del om.

  SvarSlett
 5. Høres ut som en spennende bok, som jeg kan tenke meg å lese en dag. Ha en fin søndag

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, og nå er den ute i pocket også.:) Takk du og..

   Slett
 6. Det var en bok jeg hadde tenkt til å lese men som stadig ble skjøvet nedover i køen. Nå skal jeg straks velge ut bøkene jeg skal ta med på ferie, så kanskje jeg kan finne den her et sted :-D Ønsker deg en fin søndag, Anita!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg hadde med denne, men rakk ikke å lese den. Jeg prioriterte Jeg e rpilegrim av Hayes, Erica Jons siste og Fargeløse Tsukuru av Murakami blant annet. Flotte feriebøker.. Men du har kanskje lest både Hayes og Murakami så da kan Svik1938 få plass… ? Ikke den lystigste ferieboka, siden det spøker med andre verdenskrig på gang.. men spent på hva du synes om denne boka som alle lovpriser… Takk i lige så, Skal på stranda nå å lese ferdig resten, 150 sider igjen sånn vca, halvparten..

   Slett
 7. Tack för smakbiten! Den här vill jag läsa någon gång.

  SvarSlett
 8. Westø skriver godt, så dette er nok en lesverdig bok. Nå har jeg så mange på lista at han må nok vente hos meg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Har du lest andre av ham som du kan anbefale?

   Slett
 9. Låter intressant. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 10. tack för smakebiten! jag har faktiskt läst den. Westö är en fin författare

  SvarSlett
 11. Jeg har ikke lest Svik 1938, men vet ikke hvorfor, for boken er helt i min gate. Heldige du som har lest i solen, denne helgen har jeg nesten ikke lest bare vært på tur i fjellet. Veldig kjekt men litt rart å ha lest så lite :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Har lest lite i helga jeg også egentlig. Har lest mest aviser og gjort andre ting.. Så ferdig med boka er jeg enda ikke..Mulig jeg er ukonsentrert også, for jeg blir ikke helt engasjert.. Fjellet høres deilig ut.:)

   Slett
 12. Låter som intressant bok :)

  SvarSlett
 13. Fy så hemskt - att inte känna igen sin dotter.
  Tack för smakebiten!

  SvarSlett
 14. En fantastisk bok, jeg ikke får helt ut av hodet selv om det er et år siden jeg leste den.

  SvarSlett