fredag 7. august 2015

Samlenotat: Erica Jong, Jørgen Jæger, Tove Nilsen og Gert Nygårdshaug

Ferien er godt i gang, og jeg har lest flere bøker. Noen har jeg skrevet om tidligere, andre ikke. Disse samler jeg i et notat her, i frykt for at det går i glemselen hvis jeg venter for lenge. Jeg er i Hellas nå, og på de to dagene jeg har vært her (kom i går morges) har jeg lest to fra Juritzen som enda ikke har kommet i butikkene. Det er Erica Jongs siste roman, Jeg tør ikke dø,  som var så fengende, god og frisk at jeg leste den ut på en dag. I dag. På kafe og solseng. I formiddag leste jeg ferdig Gert Nygårdshaugs siste, Eclipse i mai, som jeg startet på da jeg reiste tirsdag kveld. Den er jeg mer blandet i forhold til, men den er absolutt verdt å lese den og.


Jeg tør ikke dø av Erica Jong
Erica Jongs roman handler om Vanessa, en 60 år gammel skuespillerinne som savner sex selv om hun elsker mannen sin, og hun føler også at livet har blitt tommere etter at hun ikke lenger får gode roller på grunn av alderen.  Hun setter inn en annonse på en nettsted og får svar fra alle mulige rare og gale menn. Men mest av alt handler boka om at foreldrene hennes ligger for døden, at mannen ble alvorlig syk, at hunden Belinda dør, at datteren føder barn og hun blir bestemor, at hun tar ansiktsløftning som "alle" amerikanske damer gjør, og med tilbakeblikk og refleksjoner fra en moden kvinne.
Dette var en utrolig fengende, frisk og tankevekkende bok, og en modig en sådan, når det gjelder temaet sex for eldre kvinner i alle fall, og ellers om døden som også er tabu.  Jong skriver lett og med humor så jeg mer enn gang lo for meg selv og dro på smilebåndet, en bok vanskelig å legge fra seg, med mange både rørende, ville og morsomme scener.  Anbefales!

Åslaug har skrevet en fin og fyldig omtale av boka HER

Erica Jong: Jeg tør ikke dø, 283 s
Juritzen 2015
Kilde : Leseeksemplar
Eclipse i mai av Gert NygårdshaugJeg har lest mye av Gert Nygårdshaug, og likte spesielt godt serien om Fredric Drum og Skarphedin Olsen, samt Mengele Zoo.  Det skal litt til å overgå dette, og det gjør heller ikke Eclipse i mai.
Men det er likevel en interessant bok, på flere måter.
Romanen har to paralelle historier, den ene om en tyrkisk soldat som starter et nytt liv i Tyskland og utdanner seg til Mattematiker og lærer, og en om Gudolv Gudolvsen som er leiemorder, oversetter og lidenskaplig interessert i litteratur.  Det tar imidlertid litt tid før boka fenger meg. Det er mye voldsskildringer i starten, særlig fra Haydirs opplevelser i krigen, og sånt tåler jeg dårlig. Historien om Haydir Temir blir mer interessant og gripende etter hvert. Han kjemper en kamp mot gamle fiender, bakvaskelser og uheldige omstendigheter. Og det er nesten så galt og ille at det blir for mye. Men man må nesten lese hele boka for å skjønne at den er bedre enn den virker. Trist og mørk bok på mange måter. De rare norske navnevalgene som sikkert skal være en form for Nygårdshaughumor, tar uansett ikke brodden av faanskapen.
Les mer om boka HER

Marianne har blogget om boka 
Jeg tenker ikke at dette er en krim, da, mer en spenningsbok kanskje.

Gert Nygårdshaug: Eclipse i mai, 285 s
Juritzen 2015
Kilde: Leseeksemplar


Øyer i hjertet av Tove Nilsen
Tove Nilsen har skrevet en begeistringsbok, fra øyer hun elsker, da spesielt Kreta og Skåtøy på Sørlandet. Her er mange betraktinger om å reise, samt skildringer av folk og situasjoner. Jeg likte spesielt det hun skrev fra Kreta og særlig Paleochora. Dit fikk jeg lyst til å reise. En annen gang. Nå er jeg på Korfu. Hellas det og.
Om det hun skrev på Skåtøy synes jeg ikke var like interessant, dog.
En søt liten bok som anbefales og kan leses i strekk, eller et kapittel på bussen nå og da.

Mer om boka HER og Gro har skrevet varmt om boka HER

Tove Nilsen: Øyer i hjertet,  197 s
Oktober pocket, 2011/12
Kilde: Fått av venn
Stemmen av Jørgen Jæger
Dette er min tredje bok av Jørgen Jæger på kort tid. Jeg har lest Monster (kommer) og Skyggejakten som jeg likte veldig godt. Stemmen ble jeg derimot litt skuffet over. Plottet i seg selv er interessant nok, med terror som bakteppe. Obama kommer til Oslo for å motta Fredsprisen. Ole Vik blir hardt såret i en bilkollisjon. Cecilie Hopen blir tatt som gissel, men blir reddet i siste liten.
Denne boka ble litt for lang og langdryg til tider. Den kunne med fordel ha vært strammet inn. Det hadde den nok tjent mye på. Det skal noe til for å holde spenningen på topp over 500 sider, og det gjorde denne ikke, dessverre.

VG er visst enig med meg i at det ble for mye prat. BokbloggerBerit også.
Rita synes den var mer enn spennende nok og fikk høy puls.

Jørgen Jæger: Stemmen, krim, 511 s
Juritzen 2012
Kilde: Fått av venn
Herlige Korfu og greks salat. (eget snapshot)


11 kommentarer:

 1. Heldige deg som nytter sol og sommer :) Flotte omtaler, jeg ga Stemmen en 6`er, men Ridderkorset som kommer etterpå scoret ikke så høyt. Har Nygårdshaug og Jong på vent, men de flotte ferieutgavene sparer jeg på til neste tur. Kos deg videre!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Tine! Kort og fort, kan kanskje være litt godt det også.:) Ja, her er det i overmål, stor kontrast til trøndersommeren hjemme.
   Du skal vel ikke vente med å lese Jong og Nygårdshaug til neste sommer? Mer tur i år forhåpentligvis.:)

   Slett
 2. Fine smakebitar og omtalar, eg ser fram til den nye frå Nygårdshaug.
  Eg er også i "syden" - men ikkje fullt så langt sør. Sørlandet byr på både brukbare temperaturar og sol.
  Takk for lenking!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Berit:) Sørlandet er vel ikke så værst heler.:)

   Slett
 3. Bøkene av Erica Jong og Tove Nilsen settes på leselisten min. Har lest Kretadøgn av Tove Nilsen og likte den godt. Har vært kun en gang på Kreta, da bodde vi i Nea Chora ved Chania. Har hørt at skal være så fint i Paleochora, men du vet jeg og Spania...

  Kos det fortsatt på Korfu! Med sol, varme, bøker, god mat & drikke.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de anbefales Randi, særlig Erica Jongs siste. Den er knallbra. Mye livsvisdom der mellom permene…i tillegg til at den er morsom.
   Ja, jeg vet- du og Spania. Skjønner det..
   Tatt denne varmen i betraktning (aldri mer hit i august, blir helt utslått, og greier nesten ikke å spise noe- men drikke går ned, særlig øl og vann), så passer nok Kanariland bedre….i august også.;) Men takk, jeg har det bra altså::)

   Slett
  2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

   Slett
 4. Har boka av Gert Nygårdshaug og Erica Jong, men det blir etter hvert:)
  Stemningsfulle bilder du har tat:)

  SvarSlett
 5. Har bøkene, men ikke lest dem ennå mente jeg å skrive:) Alltid blir det tull når jeg skriver en kommentar:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er fort gjort…. Spent på hvordan du liker Eclipse i mai!

   Slett