lørdag 1. august 2015

Oppsummering juli -15

Hallo, nå er august her! I juli leste jeg femten bøker av smått og stort, det er rekord det. Ikke at det er om å gjøre å lese mest mulig bøker, men det ble nå sånn, og en rekord er en rekord. Med alt det dårlige været, og stort sett korte dager på jobb, så det ble det en del lesetid. Nå er jeg på første uke ferie, i Lofoten by the moment, og her har jeg lest ferdig to krimromaner. En påbegynt før jeg dro (Stemmen av Jørgen Jæger) og en mens jeg var her (forhåndseksemplar av Kistemakeren av Frode Granhus). Lofoten er topp! Here we go!

Kistemakeren, kommer i salg 27. august!

Bøker lest:
1.Italienske netter av Katherine Webb- Italia, USA, England, leseeksemplar,
2.Åstedsblomster av Torgeir Rebolledo Pedersen - dikt, lånt på biblioteket, 2015
3.Hvorfor spurte de ikke Evensen? av Lene Lauritsen Kjølner - krim, 2015, Vestfold, leseeksemplar
4.Skyggejakten av Jørgen Jæger - krim, kjøpt, debut
5.Historien om Fru Berg av Ingvild H. Rishøi- noveller, lånt på biblioteket
6.La stå! av Ingvild H.Rishøi - noveller, lånt på biblioteket
7.Sommerstorm av Vanessa Lafaye- Florida/USA, leseeksemplar, debutant
8.Pling i bollen av Ingvild H. Rishøi - rim og regler/dikt, Storytel/lydbok, barnebok
9.Forbannede yngel av Anne-Cathrine Riebnitzsky   - Danmark, Afghanistan, Russland, leseesemplar
10. Stjerner over, mørke under av Ingebjørg Berg Holm - debutant, 2015, krim, leseeksemplar
11. Sandslottet i Aleppo av Chris Bohjalian - Syria, Egypt, USA, leseeksemplar
12. Når sypressene hvisker av Yvette Manessis Corporon - Hellas (Korfu og Erikousa), USA, lånt på  biblioteket
13. Øyer  i hjertet av Tove Nilsen- Hellas (Kreta), bokfrahylla, fått av venn
14. Stemmen av Jørgen Jæger - krim, frabokhylla, fått av venn
15. Kistemakeren av Frode Granhus- krim2015, fått av forfatteren, Lofoten (omtale kommer ved
      utgivelse 27.august. Gled dere til ny Lofotkrim!)

Totalt: 15 bøker! Rekord!

Av disse er det:
6 leseeksemplarer fra forlag, 3 bøker fått personlig, 4 lånt på biblioteket, 2 kjøpt/Storytel
2 frahylla (lesemål)
5 krim
4 norske 2015 (lesemål)
2 dikt/regle-samlinger
2 novellesamlinger
1 essay/tekstsamling
*resten romaner av ymse slag
5 debutbøker

Land besøkt: 
Italia, Hellas  (2) (Kreta og Korfu), Syria, Egypt, USA (3),  Danmark, Afghanistan, Russland, England

Beste roman:
* Sommerstorm

Beste krim :
*Stjerner over, mørke under

Beste diktsamling:
* Åstedsblomster

Beste debutant av 2015:
*Stjerner over, mørke under

Månedens best tips til BBP 2015:
* Stjerner over, mørke under , med en god nummer to: Åstedsblomster

Månedens nedtur:
*Sandslottet i Aleppo

Kistemakeren tar jeg ikke med i vurderingen i juli siden den ikke kommer ut før 27.august. Den kommer med i augustvurderingen. (uansett må jeg få lov til å si: Gled dere!)

Måneden  har også vært preget av samlesing av Rishøis noveller, og siden jeg har lest Vinternoveller før, så leste jeg de andre samlingene hennes. Anbefales! Trist, men godt, dog var Pling i Bollen mer fornøyelig. Lett fornøyelig kosekrim kan også anbefales; da Olivia er på ferde igjen i Lene Lauritsen Kjølners siste krim : Hvorfor spurte de ikke Evensen?

Fra bok til film:
Nattog til Lisboa av  Pascal Mercier (Night Train to Lisbon) med Jeremy Irons, Jack Huston, Christoffer Lee (en liten rolle), Lena Olin med flere..
Jeg leste aldri ferdig boka, men tenkte å lese den en gang. Nå fant jeg filmen på Netflix. Den var veldig fin, synes jeg. Rørende, gode skuespillere, og mange fine bilder fra Lisboa. I boka kom jeg så langt som til at Raimond (Jeremy Irons) ventet på brillene sine hos optikeren, som ble ødelagt da han ble syklet ned. I filmen skjedde det veldig mye etter dette. Om Amandeu (Jack Huston) , legen som også var filosof og etterlot seg en liten bok med filosofiske betraktninger som søsteren utga i 100 eksemplarer.  Om motstandarbeidet de deltok i, om sterke vennskap og kjærlighet.  Om å leve.
*    Maria Lang-  serie TV2, 3 episoder i juli


I august har jeg fortsatt ferie - frem til 17 august. Jeg skal en uke til Sydligere strøk neste uke, og håper å få lest en del da. Jeg hadde også en leseplan da jeg kom til Lofoten, men ser jo igjen hvor upålitelig jeg er i forhold til mine egne leseplaner, så her er alt snudd rundt. Men hva gjør man når det dukker opp to nye bøker på døra, som bare må leses, og annet må skippes. Det gikk utover Donna Tartts Stillitsen i denne omgang. Men den får jeg ta igjen senere. Den skal ikke bli med til Korfu, for dit vil jeg helst ha med  bøker jeg kan legge igjen der nede, som for eksempel Jeg er Pilegrim av Hays, og et par andre pocketbøker.

Nå er det sen middag her, etter en dag med sightseeing og småturer, blant annet til Smeden i Sund og Sakrisøy for å spise fiskeburger hos Anitas fiskemat… Ha en flotters leseaugust dere!
Hauklandstranda i Lofoten (eget foto)


18 kommentarer:

 1. Gratulerer med ny rekord, sånt er gøy!! Har ikke lest så mange av disse men Stemmen av JJ står nok som en favoritt blant dine. Gleder meg til å høre hva du synes om Kistemakeren, blir det intervju i år også? Kos deg i Lofoten, er så glad du ikke legger ut bilder av fjelltopper, da hadde jeg gått rundt meg selv her :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Tine! Det blir nok ikke intervju i år, siden det er så mye annet på programmet her, blant annet, men følg med Dagbladet Magasinet, de kommer til uka for å intervjue Granhus, kunne han fortelle meg.
   Fjelltopper har jeg enda ikke e bsteget, skulle egentlgi i går, men tiden gikk med til sightsseing, men vi var på Haugheia forleden (bilder på face og insta - @artemisia60 ) Det er ikke noen høy topp, men flott utsikt lell.. I dag blir det nok tur! Masse topper å bestige her. For den med kondis, gode knær osv..

   Slett
 2. Gratulerer! 15 stk står det jammen respekt av når jobb også har vært på timeplanen! Vi deler kun Pling i Bollen fra juli, men den var til gjengjeld veldig så fornøyelig å lytte til. Jeg rundet 7 i juli, det er det hele. Avslutter nr 8 imorgen, så det får bli tidlig august-bok istedenfor. Her er det idag 11,6 grader, kuling, regnet plystrer ned fra himmelen og det regner og tordner. Sa noen sommer? Jeg har hele sommerferien tilgode ennå i år. Det føles herlig nå. Dette året har det ikke gjort noenting å jobbe gjennom juni og juli... Ha det flott på ferie - både i Lofoten og til sydligere strøk!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takker Marianne! Med litt busslesing av noveller går det raskt.. og et par diktsamlinger går jo fort å lese. Så fremt de er bra og det var disse. Temperaturen her er ikke så mye den heller, rundt 12 grader.. Har absolutt ikke vært noen somme rå skryte av i trøndelag heller, vi har vel hatt et par dager over tyve grader.

   Slett
 3. Flott oppsummering, Anita og femten bøker er veldig bra. Med en rask opptelling ser det ut som jeg har lest fem av "dine" denne gangen. Jeg blir så imponert over hva dere får lest i løpet av en måned men nå skal det sies at ikke leselysten er helt på topp her, men det hjalp veldig på å lese den nye til John Williams, den regner jeg med å lese ferdig i kveld. "Nattog til Lisboa" har jeg ikke lest men så at filmen var lagt ut på Netflix så jeg skal nå se den etter hvert. Maria Lang har jeg selvfølgelig fått med meg jeg også men fikk det ikke med i innlegget. Ha en fortsatt fin ferie Anita og kos deg i varmere strøk når du kommer så langt og en forsatt fin lesemåned :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Beathe! Ikke alltid leselysten er på topp her heller. Når det har gått trått har en god og spennede krim hjulpet. Da var sikkert Williams bra tenker jeg, min erfaring er at det ofte hjelper når det dukker opp en skikkelig god bok. de middelmådige vil man slite mer med..

   Slett
 4. God og grundig månadssoppsummering, som alltid. Eg har også ferie no - og som du seier; dei store leseplanane for ferien vert som regel forandra - eller blir ikkje noko av. Det er ikkje så nøye, ein har då lesing som hobby.
  Av dine 15 har eg berre lest dei to av Jørgen Jæger. Eg likte godt dei fyrste bøkene hans - eg "oppdaga" han for fleire år sidan, medan han var i Cappelen Damm. Dei siste derimot, Stemmen og Ridderkorset, var eg ikkje så veldig begeistra for. Men kanskje eg er blitt urimeleg kresen dei siste åra?
  Ha ein forsatt strålande ferie og ein glitrande lesemånad!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk Berit! Nei, hva skal en med planer, annet for å endre dem? Viktig at det er lyst og hobby, og ikke tvangspreget..:) Vi har da nok med tvangslesing i lesesirkler noen av oss.;) hehe… frivillig tvang, da.:) Jeg likte også Skyggejakten bedre enn jeg likte Stemmen, selv om førsteboka var litt enklere, det var tross alt en debut, men den hadde mer driv, mer spennende plott, karakterer og historie.. Stemmen synes jeg dessverre ble for langdryg i perioder, der burde mye vært strammet inn..Men det er lett å lese, og ganske ok, midt på treet, tenker jeg.. men en bok på 500 sider bør være god hele veien for å fenge meg nok, og her var 500 for mye. Takk i lige så, god ferie til deg også og god lesemåned.:)

   Slett
 5. Gratulerer med leserekord. Det ble det ikke på meg selv om jeg har hatt 4 uker ferie. Jeg har fått kost meg masse sammen med min sønn på 8 da, og vi har begynt å lese en pingles dagbok sammen. Av de du har lest har jeg lest Italienske netter og når sypressene hvisker. Kos deg masse med ferie!!!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Lene! Ike alltid at ferie hjelper på antall leste bøker, fordi man da gjør så mye annet.. og er mer sosial. Kanskje. Hyggelig at du har fått mye tid til sønnen din.:)

   Slett
 6. Gratulerer med leserekord! Sånne ting er alltid gøy. Har ikke lest noen av bøkene du nevner, men der var flere jeg ble nysgjerrig på, så kanskje det er på tide med enda en tur på biblioteket snart!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk skal du ha Cecilie! Håper du fikk noen gode tips. :)

   Slett
 7. De eneste fellesnevnerne mellom julilistene våre er Rishøi. Der har vi derimot vært like flinke - også har jeg luktet på Åstedsblomster, syntes dog den var vanskelig, og er usikker på om jeg skal lese ut. Det går fort og alt - men det finnes jo så mye annet. Grattis med rekord! Ligger ikke så langt bak selv, med 13, men det skal sies at Pling i Bollen + kort prosa - og 2 stk korte ungdomsromaner, hjalp på totalen. Fortsatt god sommer! Leste nettopp at du ikke får til treffet.
  Det var synd!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, vi har vi har vært veldig Rishøi-flinke denne måned, det er bra! Synd du ikke helt får til Åstedsblomster, - jeg forstår ikke helt at den er så vanskelig.. Men det spørs jo hvor mye dikt man er vant til å lese. Men du leser da dikt? Takk, her føles det som høsten er i vigør utenfor stuevinduene, det blåser og regner, men jeg regner med det blir sol og stille når jeg flyr hjem til Trøndelag om et par dager… :) (og deretter til Syden med tredve grader..:) Ja, synd med den kollisjonen med treffet, men slik er det noen ganger. Bedre lykke neste år:)

   Slett
 8. Ser ut som du har lest mye og variert. Og godt er det:) Liker å lese mye variert jeg også. Dessverre ble det bare seks bøker i juli, som jeg er veldig misfornøyd med.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det ble litt forskjellig i juli, ja, selv om det er ganske mye krim også.

   Slett
  2. Noen sjangre havner man alltid mest på. Jeg havner mest på grøss og psykologiske thrillere, men jeg liker også å lese litt variert. Viktig å utvide horisonten av og til som leser:)

   Slett
  3. ja, det gjør man nok, men som deg, liker jeg å lese variert og mye forskjellig.:)

   Slett