lørdag 19. september 2015

Nådegiveren av Jan Boris Stene - en hederlig krimdebut

Trondheimslege og firebarnsfar Jan Boris Stene har tatt seg tid til å skrive en klassisk krim som ble  antatt og utgitt av VigmostadBjørke denne høsten. Åstedet er ved Vår Frues kirke midt i Trondheim sentrum. Tiden befinner seg i 1916. Vi har altså med en historisk krim å gjøre, og for meg som bor i Trondheim er det ekstra morsomt at det kommer en ny krimforfatter fra Trondheim med byen som åsted. Skjønt helt lokal er ikke denne boka, da både riks- og utenrikspolitiske begivenheter har sin plass i handlingen.En vinterdag med snøfillene dalende over Trondhjem  (som det het på den tiden) by finner doktor Wilberg den tyske konsulen Reimers myrdet i parken ved Vår Frues Kirke.  Wilberg får følelsen av at Reimers ville si ham noe før han døde, og han fant en lapp med noen kallenavn i hans hånd. Wilberg begynner å etterforke saken på egenhånd etter at han var i avhør hos politiet som raskt konkluderte med rovmord, noe Wilberg ikke tror det var.  Det var noe med frykten i Reimers ansikt som ikke kunne slippe taket i ham, samt lappen.  Etterhvert kommer han i kontakt med privatoppdager og kjemiprofessor Astor Falkener og sammen får de i oppdrag av enkefrue Reimers å etterforske drapet, siden politiet er for treige. De føres inn i Trondhjems beste borgerskap, i mørke avkroker og kneiper, spionasje og hemmelig renkespill. Det er krig i Europa og Trondhjem preges også av dette.

Nådegiveren er en klassisk krim, en detektivroman, som noen sammenligner med Sherlock Holmes. For meg er den også i samme gate som Agatha Christies detektivromaner, men også Maria Langs.
Språket er gammelmodig, kledd for datidens stil, noe jeg synes kler romanen. Jeg liker å lese bøker med slikt gammelmodig og litt omstendelig språk. I så måte kan stilen også minne om H.K.Fauskangers romaner. I starten er det språket og stilen som fenger meg mest med romanen. Det gjør også at jeg leser saktere enn jeg ellers ville har gjort med en krim. Språket er godt. Karakterene blir grundig presentert, og miljøet er også levende. Særlig for meg kanskje siden jeg kjenner Trondheim sentrum og Møllebergsiden ut og inn. Det er artig å lese hvordan det var i Trondhjem for hundre år siden, hvilke bygninger og steder som var der da og ikke nå.  Foran og bak i permsidene på boka er det prentet inn et kart over den gangs Midtbyen, noe som er ganske lurt for å se for seg hvor aktørene befinner seg til enhver tid. Historiske fakta er behørig og sømløst spunnet inn uten å bli påtrengende.

"Jeg trakk meg tilbake fra glipen. Det var meg de snakket om! Svetteperlene piplet frem i pannen - angsten hogg tak i nakken og presset meg ned mot gulvet.
  Wexelsen fortsatte:
 - Hva om han har tenkt å avsløre organisasjonen? Er det ikke bedre å uskadeliggjøre ham først som sist? Det er tross alt nasjonens sikkerhet som står på spill." (s. 53)

Når det gjelder selve plottet så er det intrikat og overraskende. Vi føres inn i i et storpolitisk spill og lar oss tro at svaret på gåten finnes her, og det kan hende. Men en annen side har også plass, en familetragedie under avdekking som utledes av et brev Falkener finner i enkefru Reimers soverom.

Nådegiveren er en kriminalhistorie fra en tidsepoke preget av utrygghet og krig, om spionasje, renkespill, men også om familiehemmeligheter og galskap.  Det er opprullingen som berører meg sterkest. Midtpartiet er litt flatt og langtekkelig og trekker ned helhetsinntrykket, men for det meste er dette er solid debutroman som lover godt for videre bøker i serien om Falkener og Wilberg. I neste roman er det begått drap på Fjeldsæter Turisthotel i Bymarka. Jeg gleder meg allerede.

Andre bloggere:
Tine, Reading-Randi var på lanseringen, Reading-Randi har også blogget om boka HER

Ranheimsavisa om boka

Jan Boris Stene , født 1978, er fra Ranheim i Trondheim og arbeider som lege på St.Olavs hospital, er gift og har fire barn.Foto: Adressa.no

Jan Boris Stene: Nådegiveren, 333 s
Vigmostad & Bjørke 2015

Kilde:Leseeksemplar


PS. Smakebiter og andre boktips kan du finne i bloggen Flukten fra virkeligheten hvor bokbloggere deler sine tips hver søndag.


35 kommentarer:

 1. Fin omtale Anita - alltid morsomt med bøker med Trondheim som bakgrunnsteppe - jeg må se å få lagt ut min omtale også, kladden ligger ferdig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Randi. Ja, det er alltid artig. Det trengs nye krimforfattere far Trondheim nå. Har Knut Braa sin siste krim liggende her også.. fra Trondheim. Spent på hva du skriver om boka.

   Slett
 2. Vad roligt det måste vara att få läsa böcker som utspelar sig där man själv bor! Tack för smakebiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er noe helt spesielt. Trondheim har hatt noen gode krimforfattere gjennom tidene som har gitt seg, så det er på høy tid at vi får flere nye.

   Slett
 3. Suck, ännu en norsk författare som inte är översatt till svenska... Det känns inte som att jag orkar ta mig igenom en hel bok på norska :(

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne boka er helt fersk, så det er ikke rart den ikke er oversatt.. Håper den blir.

   Slett
 4. Tack för smakebiten, skulle vara en bok jag skulle tänka mig att läsa om den fanns översatt.

  SvarSlett
 5. Tack för smakbiten. Jag som älskar norsk krim på norska blir väldigt intresserad. Har varit en gång i Trondheim, men planerar flera besök. Att man anpassar skrivsättet efter "genre" brukar jag gilla.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var vellykket her i alle fall. Du får si fra når du kommer til Trondheim igjen, så kan vi ta et lite bloggtreff.:)

   Slett
 6. Tack för smakbiten! Det här låter som en bok som skulle passa mig. Hoppas den översätts!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra, enig med du. Dere får be de svenske forlagene kikke på denne..

   Slett
 7. Spennende! Takk for smakebiten!

  SvarSlett
 8. Jeg kom plutselig i panikkmodus (igjen). Alle de bøkene jeg skulle ønske jeg fikk tid til: nyutgivelser norske som utenlandske, gamle klassikere, flere krim, lytte gjennom alle de kjekke 1001-bøkene jeg har funnet på Storytel, Kapittel-gullkorn og bokbloggeranbefalinger. Det strøymer på, og jeg blir rent svett her. Samtidig som jeg elsker å grave meg ned i den kanadiske litteraturen. Stene er fullstendig ukjent for meg, derfor er det herlig at andre skriver om disse bøkene som jeg aldri ville visst om ellers. Kommer nok ikke til å plukke med meg denne med det første, men alltid kjekt å vite hva som er "out there". Har fått bestilt et par bøker fra Kapittel-arrangementene jeg var på. Utrolig bra festival i år. Har meldt meg som frivillig om de ønsker en hjelpende hånd neste år. Utrolig kjekt å være på litteraturfestival, og gremmes over å ha gått glipp av Lillehammer i år (igjen). Fortsatt fin søndag! Her skinner sola fra skyfri himmel. Herrrlig!

  SvarSlett
  Svar
  1. Stenes bok er omtrent helt ny, og jeg ble først oppmerksom på den da Tine blogget om den. Marianne- velkjent følelse. Jeg tror jeg må stenge av for nye bøker inn til heimen inntil videre… problemet er at jeg har lyst å lese flere enn de jeg har og helst nå: Doppler og Vingebelastning feks, og enda flere.. Tror nok det blir pri på nye bøker i høst, så får classicks og eldre vente til over jul-- (mer av Atwoods og Nygårdshaug feks) Heldig du som har stor festival i byen din. Lurt å kunne hjelpe til. I Trondheim har vi mange mindre festivaler, det er ok det og. Fin søndag til deg og, her regner det og skinner om hverandre.. fin lesedag (og rydde i hyller-dag)

   Slett
 9. Tack för smakbiten! Jag förstår språket hyfsat, men orkar inte läsa på norska. Ha en skön söndag e m!

  SvarSlett
  Svar
  1. Dte kan jeg ikke skjønne;) Takk i lige så.

   Slett
 10. det verkar vara en intressant spänningsroman. jag tycker att det händer ganska ofta att romaner blir lite sedan i mitten för att sedan få nytt liv igen. tack för smakebiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er en interessant bok . Ja, det er vel ikke uvanlig med et hvileskjær her og der, og noen ganger kan de bli litt lange hos noen..

   Slett
 11. Jag läser inte jättemycket krim, men den klassiska varianten gillar jag. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 12. Det är något visst med historiska deckare. Tyvärr tror jag inte att jag klarar av norskan tillräckligt bra för att läsa en hel bok.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er ikke så glad i dem hvis de går alt for langt tilbake, men rundt 1900-årskiftet går fint. Har virkelig sans for den måten å skrive på.. Norsken? Prøv da vel.. Vi som har vært i union og greier.,)

   Slett
 13. Takk for smakebiten! Historisk krim liker jeg godt, så denne må jeg notere meg

  SvarSlett
 14. Det låter ju lovande om boken jämförs med Maria Lang, då kanske jag skulle gilla den.

  SvarSlett
 15. Å, jeg liker historisk krim så dette var et kjempefint lesetips!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Spent på hvordan du liker denne..

   Slett
 16. Har lest så lite krim fra Trondheim som er min nærmeste by. Litt flaut:) Men leste Sovende hunder av Roar Ræstad tidligere år hvor handlingen var i Trondheim. Vet at du også har lest den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Da er det bare en ting å gjøre.. les mer.;)

   Slett
 17. Hvorfor er det så mange svenske lesere her?

  SvarSlett