tirsdag 15. september 2015

Slik gjør det det: FORFATTERE … 20 forfattere deler sine beste tips- en artig liten tipsbok

Det nystartede forlaget Rawforlag har gitt ut sin første bok i en serie; Slik gjør de det. Den første handler om forfattere som deler sine beste tips. Dette er en bok for deg som selv ønsker å skrive eller andre som er interesserte i lese om hvordan forfattere tenker og jobber.


Sakset fra forlagets side/baksideteksten:
Er du en av dem som går med en forfatter godt gjemt inni deg? En godt skjult drøm innpakket i overbevisning om at du aldri vil kunne klare å skrive den boka? 
Eller kanskje er du i gang med en bok, de første famlende stegene på veien mot et ferdig manus? I gang med drømmen om å få gitt ut de ordene som bare må ut?
Eller kanskje liker du rett og slett å lese om folk som lykkes, som når målene sine? Som inspirerer oss andre ved å bane vei, vise hva som er mulig og utvide horisontene våre. Som velger å følge håpet og drømmen, og som beviser for oss at joda, det ER mulig!

Mer HER

Flere kjente forfattere gir sine tips, som Tom Egeland, Karin Fossum, Ingvar Ambjørnsen, men også forfattere som har gitt ut færre bøker som Sissel Færøyvik, Lena Roer, Karin Bjørset Pedersen og Gunn Narit Nisja. 

Boka er bygd opp over en enkel lest, med spørsmål og svar om temaer som hvordan komme i gang, inspirasjon, innflytelser, kombinere med egen jobb eller ikke, hvordan få tid til å skrive, skrivesperren, om talent, om hvordan de forbereder seg og hvor mye de har klart av historie og karakterer før de begynner å skrive, generelle tips og mer. 

Her er mye å hente for den som vil i gang med å skrive, dessuten synes jeg det alltid har vært interessant å lese om hvordan forfattere gjør det, hvordan de tenker, hvordan de får det til.

De rådene og erfaringene som går igjen i boka er:
1 Skriv, skriv, skriv
2. Les mye
3. Inspirasjon er oppskrytt
4. Vær forberedt på hardt arbeid og mye omskriving
5. Omtrent ingen plages av skrivesperre

Boka har også mange sitater, både av de som intervjues, men også av eksterne forfattere fra fjern og nær, som krydrer boka og kan gi inspirasjon.  Anbefales!

Ikke prøv å finne ut av hva andre vil lese om - finn ut av hva du har å fortelle. Det er det eneste du kan tilby. Barbara  Kingsolver


Jeg må vite hva som skal skje på slutten, ikke nødvendigvis hvordan. Resten av historien blir egentlig til mens jeg skriver. Jan-Erik Fjell 

Det å skrive eller det å lese…nærmere trolldom er det ikke mulig å komme. Tor Åge Bringsværd

En vane jeg har plukket opp fra Stephen King er å prioritere å lese, og å lese variert. Gunn Marit Nisja

Det mest skremmende øyeblikket er like før du setter i gang. Stephen King

Hvis jeg hadde vært singel skulle jeg invitert damer heim for å se på refusjonsbrevene mine. Tor Martin Leines Nordaas

De trenger ikke vite at du må lære deg å skrive. La dem tro at du var født til det. Ernest Hemingway----
Sæter og Kontochristos: Slik gjør de det: Forfattere. 20 forfattere deler sine beste tips, 138 s
Rawforlag 2015

Kilde: Leseeksemplar

Om Rawforlag: De satser på nettbutikk. Startet av to grundere, Linda Persen og Inger Lise Kontochristos i Kjøllefjord. To damer som elsker bøker og tilbyr et tett samarbeide med potensielle forfattere. Les mer om forlaget HER


10 kommentarer:

 1. Vil du være med hjem å se på refusjonsbrevene mine? Genial kommentar :) Har (heldigvis) ingen forfatterspire i mitt indre, noen må jo lese også :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Der er jeg enig med deg, Tine. Og Barbara Kingsolver over her. Jeg har ingen historie å fortelle selv, så derfor leser jeg og skriver om andre sine bøker... :-) Spennende Anita! Siden du nå nettopp var på Skrivekurs 2 så vil jeg anta at du har en historie å fortelle. Engang!?

   Slett
  2. Oppdget en liten ordfeil i sitatet til Kingsolver, men nå rettet opp.. det er du, ikke de. Endrer det mening for deg? Om jeg har en historie å fortelle? Jeg har et par-tre påbegynte prosjekt og noen ideer, men hva det blir til, og om det blir til noe får tiden vise.. Jeg har etterhvert forstått hvor krevende en skriveprosess fra ide til bok kan være, men man må jo aldri gi opp hvis man vil skrive noe mer enn blogginnlegg.;)

   Slett
  3. Tine: Hehe, om det er et godt eller ikke lurer jeg på.. Ja, noen må absolutt lese, og noen må lese og skrive.. :)

   Slett
 2. Hehe.... herlig kommentar ja! I stedet for "Frimerkesamlingen!" kan forresten anbefale boken hans " Fire dager hos farmor". Dette virker som en fin bok å få med seg selv om jeg har lagt "manuset" i skuffen for godt. Ønsker deg en fin kveld :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke sant? Hade du blitt med en type som hadde prøvd det trikset med hjem? Forfatteren har jeg ikke hørt om før, men nå har han gjort seg uforglemmelig. Og boka er artig å lese selv om man har lagt bort manus og ikke har noen skriveambisjoner at all..Takk for boktipset.:) Fin kveld til deg også Beathe!

   Slett
 3. Spennende! Denne skal jeg lese :) Fint at du anmelder faglitteratur, lærte noe nytt om forlag også, hadde ikke hørt om Rawforlag før. Molly

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra Molly! Jeg synes det er viktig å skrive om alt jeg leser, også sakprosa.:)

   Slett
 4. Det viktigste rådet, sistert, i kombo med skriv skriv, må vel være Kingslovers om å skrive den historien du vil fortelle. Det gjelder vel for oss bloggere også, ikke være opphengt i hva man tror folk vil lese - bare skriv - skriv!

  SvarSlett