onsdag 30. september 2015

Kledd naken av Agnes Lovise Matre - en forbannet ekkel og spennende thriller

Kledd Naken er Agnes Matres andre roman. Hun har tidligere skrevet boka Stryk meg over håret om spiseforstyrrelser. Kledd naken tar utgangspunkt i en stygg voldtekt i en ganske nær relasjon og konsekvensene av denne. Temaet er alvorlig, mer utbredt enn vi kanskje tror, og få kvinner anmelder. Kledd naken er bygd opp som en psykologisk thriller, og jeg skal love deg at den fikk meg til å bite negler og holde pusten.


Handlingen befinner seg i den lille idylliske bygda Øystese i Hardanger. Epletrær og moreller, vakker natur. Her tar folk vare på hverandre, alle kjenner hverandre, men det finnes også et Bygdedyr. Sladder hvor to pluss to blir syv og så videre.

Iselin og Tore, et par i tredveårene med to barn, en 14 år gammel datter og en 6 år gammel sønn, drar en kveld på bygdefest sammen med venner og andre folk i lokalsamfunnet. Iselin drikker alt for mye, blir alt for full og dårlig. Hun vil hjem, mens Tore vil fortsette festen. Hun går hjemover, og blir snart tatt igjen av en i omgangskretsen som sier han har fått beskjed av Tore om å følge henne hjem. Det ender med at han brutalt voldtar henne. Hun forsøker å gjøre motstand, men greier det ikke. Hjemme skjuler hun blåmerkene og skammen. Iselin var i utgangspunktet litt husredd og angsten øker.  Hun blir også truet til å tie om hendelsen på en subtil måte. Mannen er ansett i bygda, og begynner etterhvert å sette ut rykter om Iselin. Hun blir gradvis fanget i et nett og både hun og ekteskapet holder på å gå til grunne.

Agnes Matre har skrevet en creepy og god roman, som holdt meg fanget til siste slutt.  Det tok litt tid med etablering av karakterer og miljø i starten, men når det var på plass og hendelsen skjedde, akselrerte spenningsnivået med flere hakk, og på slutten holdt jeg på å få åndenød. Temaet voldtekt i nære relasjoner er alvorlig, og få anmelder.
Jeg tar meg den frihet og låner Mariannes data fra hennes blogginnlegg om temaet (takk Marianne):

"En studie fra 2014 gjort av Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress vitner om en sterk realisme i situasjonen til forfatterens hovedperson, Iselin i Øystese. Ifølge studien er det få av kvinnene som blir utsatt for voldtekt som går til medisinsk undersøkelse den første tiden etterpå (så få som 11%). Nesten en tredjedel forteller heller aldri om voldtekten til noen andre. En annen skremmende statistikk når det gjelder gruppene av overgripere er at det er venner, bekjente, naboer, kollegaer eller kjærester/partnere som representeres i den aller største gruppen av voldtektsmenn. " 


Agnes Matre har sagt i intervjuer at hun ønsker å belyse tabutemaer i samfunnet og skape debatt. Jeg tipper at denne boka kan gjøre det. Det er vanskelig å unngå å la seg bli berørt av et såpass sterkt tema. Hva hadde man selv gjort i en slik situasjon? Hvordan hadde man reagert? Hva burde man ha gjort med mannen? Hvordan kunne han gå så langt? Hvorfor anmeldte hun det ikke med en gang? osv osv..

At Matre kan bygge opp en spennende roman, hvor man skikkelig settes i stemning og kjenner angst, sinne  og fortvilelse på kroppen når man leser, er hevet over enhver tvil. Dette må hun bare fortsette med. Skal jeg sette fingeren på noe, så er det at det innimellom kan bli mye ord, mange forklaringer. Alt trenger ikke å beskrives så nøye. Synes jeg. Noen innstramminger kunne gjort boka enda bedre.


Andre begeistrete bloggere:
Ebokhylla
Tine sin blogg
Beathes bokhjerte
My Criminal Mind

Mer om boka HER 
Mitt blogginnlegg om Stryk meg over håret HER

Agnes Matre er født i 1966, jobber som lærer og bor i Haugesund sammen med Geir Tangen (Bokbloggeir)
Agnes Lovise Matre: Kledd naken
Comino forlag 2015

Kilde: Leseeksemplar fått av forfatteren  (takk)


12 kommentarer:

 1. Så bra at du likte denne boken, Anita! Og tusen takk for link :-) Ja, man kan spørre seg hvorfor man velger å ikke anmelde en slik ting? Og så mange som ikke gjør det? Tenker at det sikkert er en høyere terskel for å anmelde når man kjenner overgriperen!Det er sikkert lett og stå på utsiden og synse, men jeg tror ikke jeg hadde gjort det samme som Iselin gjorde. Jeg håper at forfatteren skriver flere bøker i denne sjangeren for dette mestret hun syntes jeg. Flott omtale, Anita :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tror også det er vanskelig å vite hva man hadde gjort i en lignende situasjon. Lett å skylde på seg selv (full), og kommer man noen vei med å anmelde liksom? Blir man trodd? Og gjør man det ikke med en gang, så blir det sikkert bare værre og værre, og bevisene blir borte.. Og er man utsatt for en drittsekk/psyko som han der, er det nok lett å bli knust, miste all kraft etterhvert..,Man bør ha seg til lege med en gang for å sikre dokumentasjon , tenker jeg.. Takk skal du ha. Skal bare mangle om jeg ikke linker.:)

   Slett
 2. Ser det er mange som liker denne boken. Har enda ikke lest en eneste anmeldelse som har vært negativ. Som du ser av mitt blogginnlegg, så elsket jeg også boken. Takk for link ;-)
  Det er et veldig interessant tema Agnes Matre skriver om i Kledd Naken, og det er et tema som opptar mange. Jeg har gudskjelov ikke opplevd noe i nærheten av det Iselin i boken gjorde, men det er det nok mange flere enn vi aner som har opplevd.
  Fin omtale :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det samme har jeg registrert, ikke en eneste negativ omtale/anmeldelse så langt.. Bare hyggelig å linke.:) Takk skal du ha.

   Slett
 3. Denne boka fortjener fremsnakking! Ikke er bare tema viktig, men den er uhyre spennende også. Minner meg ikke så rent lite om Før jeg sovner av S.J. Watson. Samme creepyness og oppbygning. Og så var det klaustrofobien som tok meg i boka. Ganske tidlig, og på flere plan. Dette er bra, og en kandidat til BBP for sure! Veldig bra omtale - igjen! Og takk for link. Null problem å låne :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt enig. Du har rett i at den har noe til felles med Før jeg sovner. Det tenkte jeg ikke på. men det er sant.. Takk igjen og takk.:)

   Slett
 4. Jeg leser med stor interesse alle godord om boka. Har ikke skaffet meg den enda, men det må bli snart!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Da er det bare en ting å gjøre….

   Slett
 5. Herlig å se at du likte boken, for hva er der å ikke like? Hadde forventet et samfunnsengasjement etter å ha lest den forrige boken hennes, men at hun har greid å gjøre det så ultra-spennende det var en gledelig overraskelse. Gleder meg til det neste fra den pennen (eller pc`en...)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, si det ? Hun kan absolutt fortsette i spenningsgenren.

   Slett
 6. Takk for alle gode tilbakemeldinger. Det skal gjøre vondt å lese om noe slikt som dette. Da oppnår jeg det som var målet. Ha en fin helg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt å høre at du er fornøyd :) Ha en fin helg du også.:)

   Slett