torsdag 1. oktober 2015

Oppsummering september -15

September ble en travel måned med flere opptatte helger , reiser og annet på plakaten. I starten av måneden ble det lite tid til lesing.  Men de siste par ukene har jeg lest litt mer. Når det blir så travelt at jeg ikke har tid til å lese, kommer det snart et sug etter å ha tid og ro til å synke ned i en bok. Oktober blir nok roligere slik. Her kommer en oppsummering av lesemåneden september, samt aktuelle arrangement:


Et knippe av høstens mange bøkerDet jeg har lest:

1.Fotturar i Norge av Gaute M. Sortland: 2015, kortprosa, lånt på biblioteket
2.Slik gjør det det: Forfattere av Sæter og Kontochristos: sakprosa, 2015, leseeksemplar
3.Dommedagsprofetien av Scott Mariani: (460 s), thriller, USA, Hellas, Israel
4.Norsk sokkel av Heidi Linde: 2015, leseeksemplar
5.Nådegiveren av Jan Boris Stene : Krim, leseeksemplar, 2015
6.Underkastelse av Michel Houllebecq : Frankrike, leseeksemplar
7.Nødhjelp av Sidsel Dalen: krim2015, leseeksemplar
8.Bebo av Anne Helene Guddal: 2015, leseeksemplar (omtale kommer)
9.Kledd naken av Agnes Lovise  Matre: 2015, leseeksemplar

SUM: 9 bøker

Av disse er 7 norske bøker fra 2015, 7 er leseeksemplarer, 1 kjøpt og 1 lånt på biblioteket.
4 krim/thrillere, 2 kortprosa, 1 sakprosa, resten andre romaner. Ingen fra-hylla denne måned, tydelig at bokhøsten er i gang og satsing på nye norske bøker blant annet. Her leser man seg opp for å ha noe å nominere til Bokbloggerprisen 2015.  Her kan man ikke gå glipp av noe stort.

Land besøkt: Frankrike, USA, Hellas, Israel.


Mest spennende bok: Nødhjelp av Sidsel Dalen. En god nummer to: Kledd naken Agnes Matre. (Jentene ruler.)

Artigste bok:
Fotturar i Norge av Gaute Sortland

Mest tankevekkende, omdiskuterte roman:
Underkastelse av Michel Houllebecq

Beste debutant (obs, obs):
Nådegiveren av Jan Boris Stene - godt skrevet klassisk krim, lover bra for fortsettelsen

Størst skuffelse:
Norsk sokkel av Heid Linde

Desidert dårligst:
Dommedagsprofetien av Scott Mariani- kommer aldri til å lese mer av Mariani, vær du sikker.


*Jeg har lest 34 norske bøker fra 2015 så langt i år, og har lest totalt 100 bøker den 29.09.

Leser på:
*Magnet av Lars Saabye Christensen - denne har jeg lest cirka 200 sider av, men lagt fra meg inntil videre. Den er litt morsom, men den er så ordrik så det blir litt too much for meg, vet ikke om den fenger meg helt, men jeg skal fortsette sånn innimellom andre bøker.
*Kunzelman og Kunzelman av Carl- Johan Vallgren - blir jeg noen gang ferdig? Må ta meg på tak og lese ferdig de siste 150 sidene en dag.
*Outlander, Under jegermånen av Diana Gabaldon (mest lydbok på Storytel) - har vel ikke kommet helt i siget, men har tro på denne. Ren underholdning.
*Hvitt hav av Roy Jacobsen - rakk ikke lese denne helt ferdig i går, har cirka 50 sider igjen som jeg skal lese ferdig i kveld. God bok.


Bøker fått på Cappelen Damms bokmøte, blant annet


Arrangementer og aktiviteter:
Skrivekurs på Sommarøy i Troms med Torkil Damhaug og Bernt Roald Nilsen. Kjempeartig og bra. En fortsettelse eller fordypning av det første kurset jeg deltok på  i Firenze i 2013. På Sommarøy jobbet vi med egne påstartede prosjekter. Det som  er så artig med disse kursene er at kurslederne foruten å være dyktige er veldig sosiale, morsomme, rause, oppmuntrende og konstruktive. Anbefales.

Torkil Damhaug, Kursbevis og meg, Bernt Roald NilsenRoy Jacobsen signerer boka Hvitt hav til meg


Jan Kjærstad signerer Slekters gang til meg

Teater:
Hamlet av Shakespeare på Trøndelag teater- veldig bra

Jeg skulle også ha vært på NM delfinale i Poesislam i september, men jeg ble syk, så det fikk jeg dessverre ikke med meg. Snufs.. En som kaller seg Paro vant, han er kjempeflink, jeg hørte ham på en teaseraften i august.

Bokbloggerprisen 2014:
Jeg fikk ikke deltatt på treffet den 12. siden jeg var på Sommarøy, men kan meddele om at Aina Basso vant prisen for årets roman for Finne Ly, og Ingvild Rishøi vant åpen klasse for Vinternoveller. Gratulerer til begge to, vel fortjent.

OKTOBER:
I oktober satser jeg på å lese ferdig en murstein, enten av Kjærstad eller Bjørnstad, hvis jeg ikke får fart på Magnet. Ellers blir det nok mye norsk og annet av høstens bøker. Jeg skal også på et bokmøte med Gyldendal, Forfatterne kommer. Det ser jeg frem til. 


Ønsker dere alle en fin lesehøst!
14 kommentarer:

 1. Gratulerer med å ha bikket 100 bøker i år, og 34 norske er jo flott. Spesielt september var formidabel med 7 av 9 norske av året. Så gøy å fortsette skrivekurset da, jeg lurte på hva som var så viktig at du droppet bokbloggtreffet i år, men nå skjønner jeg :)
  Ønsker deg en rolig og fin oktober :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Tine. Nå har jeg lest 101, og 34 norske, ble ferdig med Hvitt hav for et kvarter siden. Jeg fortsetter med norsk2015- Vingebelastning av Helga Flatland, som jeg gleder meg til.

   Slett
 2. Rundet 100 bøker i går så da har vi lest like mange! Av dine denne måneden har jeg kun lest Kledd naken, men to av de ligger på vent! Det høres skikkelig artig ut og være på skrivekurs, det er noe jeg absolutt kunne tenke meg. Vi har fått med oss de samme bokmøtene og jeg skal også på Forfatterne kommer, det gleder jeg meg veldig til. Det er noe eget å få bøkene presentert på denne måten!
  Flotte bilder av deg sammen med forfatterne, jeg turte ikke å spørre når de var her i Bergen.
  Ønsker deg en fin lesemåned i oktober,Anita:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jepp, da har vi det vet du, Beathe, skjønt akkurat nå har jeg lest 101. ;) Hvitt Hav er ferdiglest. God bok.
   Skrivekurs er absolutt å anbefale, Jeg har vært på flere, med forskjellig profil, og jeg elsker det..
   Skjønner at du ikke turde spørre de forfatterne om bilde. Jeg var litt tøff fordi jeg var sammen med Isabella/Gråblekka og det er lettere når man er to. Takk i lige så .:)

   Slett
 3. Ingen felles bøker denne månaden. Har tenkt å lesa ’Nødhjelp’ etter kvart, sidan den har fått så gode omtalar. Grunnen til at eg nølar er at eg ikkje var så begeistra for ’Dødelige dråper’ – men eg har gått tilbake til notatane mine og funne ut at det hovudsakleg var opplesarstemma av lydboka eg ikkje likte med den. Ingen av dei andre bøkene ”dine” fristar meg så veldig.
  Eg blir nesten andpusten av å lesa om alle dine aktivitetar – og av alt du får lest. Sjølv las eg berre åtte i september, men eg har fått lest 105 hittil i år, så eg har jo hatt eit brukbart leseår. Av norske 2015-bøker har eg lest 12 og er i skrivande stund i gang med nummer 13, Tellemarck. I oktober skal eg lesa ’Mere blod’ (Nesbø, lånt privat), ’Offline’ (Holt, lånt privat) ’Haimennesket’ (Lahlum, eBokBib) og ’Et hardt slag’ (Mehlum, lytteeksemplar) og i dag har eg vore på biblioteket og lånt Claus Lundekvam-biografien. Av andre nye norske har eg tenkt å prioritera Britt Karin Larsens siste, samt dei nye frå Nygårdshaug og Sundstøl. Og snart kjem ei ny bok frå Edvard Hoem, den MÅ eg lesa. Eg har også lyst til å lesa Vetle Lid Larsen. I tillegg bør eg vel, som kriminteressert, få med meg Granhus, Enger, Sveen og Jæger.
  Vel.. eg skal ikkje kjeda meg dei neste månadene heller :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nødhjelp er god, Dårlige opplesere er aldri bra, derfor er papir best. September var hektisk, også jeg ble andpusten og syk, og måtte droppe noe.. Noen ganger klumper ting seg sammen samtidig. Oktober blir roligere, mer hjemmetid, mindre program. Godt det. Ikke meningen at du skal bli andpusten da vet du..
   Du har jo lest totalt flere bøker enn meg, selv om vi er ganske likt.. Men antall sier en ting, sidetall noe annet.. men de regner vi jo ikke. Kanskje skal jeg begynne med det. En murstein på 8oo sider er jo feks egentlig tre middels store bøker..
   Vel..
   Du har mye å glede deg til Jeg har lest flere av de du nevner, og de likte jeg: Jægers Monster, Sundstøl, Mere blod, Nygårdshaug, Granhus. Jeg skal også lese Et hardt slag/Mehlum og Vetle Lid Larsen. Sveen og Lundekvam kanskje, får se hva jeg rekker før året er omme.. Har så mye liggende her. Bare bøkene er gode så kjeder vi oss ikke. :)

   Slett
  2. Jeg har ikke lest hundre bøker ennå. Leste 102 bøker i fjor og har et håp om å lese omtrent samme antall i år om ikke mer. Vi får se.
   Har ikke lest noen av bøkene på din liste, men jeg har boka Bebo på vent. Fin oppsummering og koselig høstbilde:)

   Slett
  3. Takk for det Ina. Bebo er en spesiell, spent på hva du synes. :)

   Slett
 4. Ser du har hatt en spennende september med skrivekurs og så mange bøker lest. Jeg blir imponert av hva enkelte klarer. Ha en flott helg

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Ingunn. Ja, september var travel, godt ikke alle måender er slik. Jeg er absolutt ikke noe supermenneske, men har mye frihet siden jeg ikke har hjemmeboende mann eller barn nå.

   Slett
  2. Eller, min yngste sønn bor mye hos meg for tiden, men han er voksen og rolig.

   Slett
 5. Det er fleire av dei norske eg skal lese - eg har ein haug liggjande her. Ha ein fin kveld, Anita!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er jo så mye spennende i år--- Ha en flotters kvedl du også Elida.:)

   Slett
 6. Fin oppsummering. Bokmøte hørtes interessant ut, og så gøy å få bøkene signert av forfatteren. Av bøkene du har lest har jeg kun lest norsk sokkel. Synes den var sånn passe ok.

  SvarSlett