lørdag 3. oktober 2015

Bebo av Anne Helene Guddal - en poetisk liten roman

I mai hørte jeg Anne Helene Guddal lese fra diktsamlingen Også det uforsonlige finnesLitteraturfestivalen på Lillehammer. Det traff meg så sterkt, og jeg kjøpte selvfølgelig boka. Hun fortalte at hun kom med roman i høst. Den er nå kommet, og jeg har lest den. Det er hennes første roman.  Den heter Bebo, og åpner slik:

"Jeg ville kaste nøklene om jeg kunne, men jeg kommer alltid tilbake til de låste dørene for å åpne rom etter rom! (s.7)
Romanen kretser rundt en kjærlighetshistorie. Hun og han lever sammen i et gammelt hus ved fjorden. Han reiser mye, hun er mye alene. De kan sitte ute og røyke og drikke, og trives med det. Etterhvert sliter de mer og mer med kommunikasjonen. Hun går inn i et mørke, han blir borte, hun flytter. Ved bokas start er det en del tilbakeblikk til bandommen, og nåtiden i det nye, innflyttingen, bebo, og da de bodde sammen.

Romanen er ikke så lett å få tak på med det samme. Jeg leste cirka tredve sider før det løsnet, før jeg fikk sammenhengen. Jeg tror det er fordi den er så springende, særlig i starten, minner, drømmer, fragmenter. Senere leste jeg resten sammenhengende, da ble det bedre.
 Anne Helene Guddal har et nydelig poetisk språk. Jeg var spent på romanen, dette er nok mer en slags lyrisk kortroman, mye sies mellom linjene, mye flyter frem og tilbake, drømmetilstander og grensetilstander, inn i andre tilstander. Det er også mørkt og melankolsk, depressivt på slutten før det lysner. Tematikk fra Også det uforsonlige finnes, finnes også her.

Bebo, som jeg spekulerte på denne tittelen, var det et navn? Et slags fantasiprodukt? Så slo det meg da jeg skummet gjennom boka på nytt i kveld, da blikket falt på en setning om bebo. Det handler jo om noe så enkelt som å bebo, å bebo en ny leilighet, å bebo et hus. Noen ganger er det innlysende vanskelig å få øye på.
Bebo kan med fordel leses flere ganger.

Her er en smakebit fra romanen, om han og henne:

"Det var ikke det at han ikke likte mennesker, han kjente seg bare ikke igjen blant dem. Han kjente seg igjen i det gamle huset. Han avviste at det dreide seg om en tilstand i ham selv. Jeg provoserte ham når jeg tydet drømmene mine. Vi la oss tidlig denne kvelden. Jeg ser for meg kroppene våre, sa jeg. Det jeg vil med deg, er noe annet, sa han. Jeg vet hva du vil. Du vil oppdra meg til å bli en kvinne som forlater deg." (s. 86)


Blogginnlegg om Også det uforsonlige finnes HER
Forlaget om Bebo

Andre bloggere om Bebo:
Cicilie - tjuetre06
Gros kros verdenGuddal på Lillehammer i mai (eget foto)


Anne Helene Guddal: Bebo, 97 s
Kolon forlag 2015

Kilde: Leseeksemplar


Vil du lese flere smakebiter, ta gjerne en titt inn i Maris blogg Flukten fra virkeligheten, der flere bokbloggere legger inn smakebiter og tips hver søndag. Ha en fin søndag.:)


30 kommentarer:

 1. Så fint innlegg! Jeg har akkurat skrevet min omtale nå i dag, og legger den inn mandag. Vi er visst ganske enige om boka.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk skal du ha. Spent på å lese ditt.:)

   Slett
 2. Dette var en ukjent bok for meg. Takk for smakebiten, den gjorde meg litt nysgjerrig. Ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at den gjorde deg nysgjerrig.. Anbefales da. Ha en fin søndag du også.:)

   Slett
 3. Tack för smakebiten men var är det på framsidan av omslaget? (Nyfiken)

  SvarSlett
 4. Tack för smakbiten. "Lyrisk kortroman" tror jag skulle avskräcka mig men det kan ju bli väldigt bra också.

  SvarSlett
 5. Dette var en vanskelig bok å skrive om, men en bok jeg anbefaler - for den krever mye av deg som leser og det er fint. Jeg har skrevet om boken og linket til deg :)

  Er ikke sikker på om dette blir en bokbloggerfavoritt, til det er den nok litt krevende. Og jeg har ikke lest diktsamlingen hennes, jeg tror det kunne ha vært lurt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant, ikke enkel å skrive om. Takk for link Gro, jeg skla også legge inn link til deg. Ser vi er ganske enige. Diktsamlingen anbefales på det høyeste.
   Det er også synd hvis en litt mer krevende roman skal avskrekke bokbloggere fra å lese denne. Det håper jeg ikke. Den er jo kort, selv om man trenger mer tid enn å sluke den kjapt..

   Slett
 6. Veldig gøy å lese både din og Groskros omtale samtidig. Ser at dette ikke er boken for meg, jeg liker denne type bøker men etter å ha strevd meg gjennom Fra vinterarkivet, så må jeg ha en pause til neste utfordring.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at du synes det, i tillegg kommer åslaug med sin omtale over helga. Jeg synes det er fint at flere blir oppmerksom på denne lille boka. Kanskje du tar den frem senere?

   Slett
 7. låter som en intressant roman! tack för smakebiten!

  SvarSlett
 8. Jeg leste denne i dag, og er enig i det du skriver. Jeg prøver å finne mine egne ord om den nå, men det er vanskelig.

  Og du var ikke den eneste som ikke har fanget opp betydningen av tittelen. Å lese dette hos deg nå, var en skikkelig aha-opplevelse. Jeg tenkte at dette var et oppdiktet ord, satt alene slik uten kontekst kjente jeg det rett og slett ikke igjen. Nesten litt pinlig, kjenner jeg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er ikke så enkel å skrive om, men når jeg begynte å skriev så kom det da noen ord likevel.. Siker på at du finenr dine or dpå det også.:) Hehe, ja det var rart med den tittelen. først i går når jeg skummet boka på nytt, oppdaget jeg den setningen som ga meg åpenbaringen.. Så der har vi begge trodd det var noe mer mystisk enn det var, haha.. Litt pinlig-følelsen kjente jeg også på i går da jeg oppdaget det.

   Slett
  2. Men du Elisabeth; bebo er vel kanske ikke så vanlig ord å bruke heller, er det? "Jeg skal nå bebo min nye leilighet . Vi bebor huset med tepper og gamle skap.. Vi bebor oss inn.." ?

   Slett
 9. Låter väldigt intressant! Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 10. Kjærleik og hjertesmerte og springande tankar og uklare handlingar i ein poetisk innpakning? Takk for advarsel, seier eg. Dette er nok akkurat den type bok som eg absolutt ikkje orkar å lese.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, ja det kan være kjekt å vite det også?

   Slett
 11. He-he: Berit/ beroene og jeg er ofte enige i vurderingene våre, så også når det gjelder denne ;o)
  Poetisk, vagt og springende kan bli bra, men akkurat nå orker jeg ikke å bruke energi på denne.

  SvarSlett
  Svar
  1. Javel, da.. ;) Vag er vel ikke boka akkurat, når man har lest den gjennom.

   Slett
 12. Denne har jeg på venteliste, og den virker kanskje annerledes. Jeg spekulerte på tittelen jeg også:)

  SvarSlett