onsdag 7. oktober 2015

Bjørn Vatne og Erlend Loe på Litterær hagefest

Tradisjonen tro har beboere av Trondheim kommunes forfatterbolig Adrianstua i Ringvebukta hatt sin  årlige litterære hagefest. Den gikk av stabelen en søndag i slutten av august. Det er på tide å skrive litt om den og poste noen bilder. Høydepunkt var Erlend Loe, som var festens hovedgjest, samt debutant Bjørn Vatne som snakket om og leste fra sin roman Slik skal vi velge våre ofre.  Loe er aktuell med en ny roman om Doppler. Flere Trondheimsforfattere var også tilstede, og stemningen trivelig litterær som alltid.Litteraturviter Gøril Brantzæg i samtale med Erlend Loe.

Jeg har ikke lest Doppler, men skjønner at jeg har noe tilgode etter å ha hørt på samtalen mellom Brantzæg og Loe. Nå er Doppler 2, ute; Slutten av verden slik vi kjenner den. Anmeldelsene har vært gode, og de kom etter samtalen på hagefesten. Uansett, jeg ble fristet til å lese om Doppler som kommer ned fra skogen og hjem til familiens hus, som han forlot, og ikke skjønner noen ting når han ser at navnet hans på postkassa er erstattet med et annet mannsnavn. 

En annen bok jeg ble svært fristet til å lese er en bok jeg har ulest i hylla; Fvonk. Den ble utgitt like etter 22.juli-tragedien, og dårlig timet fordi den handler om den utbrente statsministeren Jens.  Brantzæg mente det er en veldig god bok, og derfor viet de den mye tid i samtalen, og Erlend leste fra den. Hadde det ikke vært for at jeg nå prioriterer årets norske bøker, så hadde den vært lest. Men snart...Prosjektleder Trond Åm i Trondheim litteraturhus åpnet festen  for voksne (tidligere på dagen var det barneprogram) og fortalte samtidig om høstprogrammet til Litteraturhuset.


Bjørn Vatne fra Ålesund debuterte i vår med sin roman Slik skal vi velge våre ofre, en roman om en alenefar som kommer under barnevernets lupe. Parallelt til jobb og farsoppgaver driver han hatblogg på nettet, noe som går litt over styr. Romanen er knallgod, og jeg har blogget om den HER . Obs! til alle bokbloggere spesielt: Ikke glem denne romanen i bokhøsten, når dere skal lese til Bokbloggerprisen 2015.
Vatne leste også meget godt. Publikum satt som fjetret, med gåsehud og frysninger, på tross av fleecepledd som var delt ut pga kaldt regn.Marte Huke, en Trondheimspoet,  har i høst kommet med sin første roman på Tiden forlag, Naturhistorie, som hun leste fra. Den bør vel også jeg strengt tatt lese.

Andre forfattere fra Trondheim som leste og snakket om sine nye bøker var Egil Postmyr , Bedre å dø stående enn å leve på knærne (om den spanske borgerkrigen bl.a.), Kristin Ribe om Lyte. Ribe har en svært spesiell skrivestil som krever sin leser. Hele programmet og flere bilder finner du i Reading- Randis blogg
 HER  .Regnbue over Ringvebukta og Sponhuset 
Regnbue over Ringvebukta


Bildene er mine egne, tatt med en sliten iPhone 4s.

6 kommentarer:

 1. Stemningsfullt referat, Anita - du fikk med deg litt mer enn meg ser jeg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Randi. En stund siden nå, men jeg slo opp litt her og der, så da kom det ...

   Slett
 2. Kunne godt å ha vært der og hørt på Erlend Loe:) Håper å få lese oppfølgeren av Doppler i høst:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det skjønner jeg.. Han var kjempemorsom å høre på-

   Slett
 3. Kjekt å lese om hagefester, det er blitt få av dem i år.. også.. Morsomt å lese om Loe, jeg har nemlig Slutten på verden slik vi kjenner den med meg på Kindle. Skal leses etter eventyraren min til biografisirkelen. Doppler er fantastisk bra! Og skikkelig absurd morsom. Hadde litt Bringsværd-feeling da jeg leste den. Herlig :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, koselig med hagefest, koselig at du synes det er hyggelig å lese om det. Spent på boka om Doppler, ja.

   Slett