fredag 23. oktober 2015

Personar du kanskje kjenner av Synnøve Macody Lund- en lovende debut

Synnøve Macody Lund er for de fleste kjent som skuespiller i filmen Hodejegerne og Tv-serien Frikjent, Nå har hun skrevet en roman som jeg synes hun har kommet veldig heldig fra.  Det er en litt vemodig roman hvor hennes forhold til sin far er rammefortellingen, mens vi parallellt følger tre andre kvinner, deres partnere og liv noen dager. Hvordan disse historiene henger sammen med historien om Synnøve og faren er litt uklart for meg, men totalt sett er dette en velskrevet og interessant roman.


Synnøve skriver på en roman på faren, men får det ikke helt til da hun reiser hjem til ham i jula. Det blir for nært. Faren har fått hjerneblødning, og hun savner den han var før da han var den hun kunne snakke med om alt. Nå er han merkbart redusert og blir aldri den samme igjen. Skrivingen løsner når hun fletter inn andre skikkelser. Vi møter unge Mari, student, som mister seg selv i møte med den eldre veilederen Eskild. Mari skriver en fordypningsoppgave om Virginia Woolfs Orlando. Vi møter også skuespilleren Live som spiller Anna Karenina på teatret, og lever sammen med den manipulerende herskesyke Eva, samt Anna, alenemora som fortsatt er i krise etter et samlivsbrudd.

På mesterlig vis er alle disse historiene flettet sammen, og hvordan avdekkes gradvis som du leser.
Det jeg derimot ikke får helt til å henge sammen er Synnøve og farens historie med de andres. Ikke annet enn, som jeg kan tenke meg, er at Synnøve også forteller om seg selv gjennom de andre tre hovedpersonene, at de på en måte er hennes delpersonligheter, skjønt det tror jeg ikke egentlig heller. Men kanskje Anna er. Anna er nærmest til å være det, da hun i starten heter Synnøve, men den allvitende fortelleren på et tidspunkt bestemmer seg for å kalle henne Anna. Senere  får vi innskutt en setning hvor hun tenker tilbake på skoletiden da hun kysser en jente på skolens do, og noen kaller hennes Synnis.
Imidlertid har forfatteren sagt i intervjuer at dette ikke er en roman hvor nysgjerrige kan finne ut av hvem Synnøve er, eller hva hun har gjort. Det er fiksjon, selv om noe er selvbiografisk.

Hvor og når selvbiografien slutter og går over i fiksjonen skal jeg ikke spekulere så mye på, og det har egentlig ingenting å si for fortellingen heller. Jeg synes Macody Lund bruker noen interessante virkemidler, gjør noen regigrep som jeg synes fungerer godt. Jeg synes i sum det er elegant gjort, spesielt overgangene mellom forbindelsene og hvordan de gradvis blir synliggjort.  Macody Lund har utdannelse og erfaring både fra film, scene og litteratur, og det er tydelig at hun behersker sine virkemidler.
Heidi Linde har gjort noe av det samme grepet i Norsk sokkel, med personer som er forbundet med hverandre gjennom forskjellige historier, men jeg synes Lund behersker dette bedre, men så er det også færre historier å forholde seg til her.  Jeg får også assosiasjoner til Michael Cunninghams The Hours, både i forhold til inndelingen av boka i tre kvinnehistorier, men sikkert også fordi det er mye som dreier seg om Virginia Woolf.  Helt til sist ønsker jeg å nevne at jeg synes det er noe Tillersk (Carl Frode) over skildringen av den mellommenneskelige dynamikken, kommunikasjonen, måten de vikler seg inn i ekle maktspill på, hvor noen hersker, styrer den andre, manipulerer.  Spesielt er forholdet mellom Live og Eva ypperlig beskrevet, det er til å få vondt i magen av.

Personar du kanskje kjenner er absolutt en godkjent og lovende debut, men jeg håper neste roman blir mer enhetlig. I denne boka kan det virke som hun ikke helt har bestemt seg for hvilken bok hun ville skrive, siden det ikke funket for henne kun å skrive romanen om sin far, men flettet inn andre historier. Synnøve Macody Lund har et nydelig språk, og jeg håper og regner med at vi får mer god litteratur fra henne fremover.

Samlaget om boka HER, om forfatteren, f. 1976 HER

Intervjuer verdt å lese:
Aftenposten, Klassekampen, Dagsavisen

Andre bloggere:
Tine, LenaFoto: filmweb

Synnøve Macody Lund: Personar du kanskje kjenner, 208 s
Samlaget 2015

Kilde: Leseeksemplar


12 kommentarer:

 1. Takk for innsikten!
  Hadde denne på speedlista, men den havnet langt nede etter Strøksnes - og div kom i hus. Jeg trodde jeg hadde kontroll, men innser daglig at 2/3 av årets bøker aner jeg ikke engang eksisterer. Derfor tror jeg - Lund (sammen med flere andre) blir overlatt til dere andre - så får jeg ta den til neste år. Hadde biblioteket hadde en app for lydbøker på samme måte som eBokBib - derimot - skulle jeg rukket så mye mye mer. Norsk Sokkel har ligget her på kjøkkenbordet i flere måneder - får lese det jeg har i hus - ihvertfall ut oktober -)

  SvarSlett
  Svar
  1. Vel bekomme.:) Speedlista, godt uttrykk for de man skal lese fort, først og helst i går? Du kan ikke vente med Lund til neste år, da kan det hende at den mister den nødvendige stemmen til BBP, vet du.;) 6 romaner på longlist, 6 romaner-- hvor finner man de beste? Kanskje Lund er blant dem? Eller vil du at kun bestselgerne som Hvitt hav eller særinger som det ikke er lånekø på skal komme dit? App for lydbøker hadde vært tingen, nå har jeg sagt opp Storytel igjen, så da er det pån igjen med ripping.. (ikke at jeg hører så mye på bøker for tia da, men ) Jeg og tenker at jeg skal lese det jeg har i hus først, men så står det bøker på bib og lyser, og nå har jeg dratt hjem Birger Emanuelsen sin siste og Tellemarck. Vet ikke om det er så lurt. Burde lest de jeg har bedt om leseeks på, først av alle, sier jeg til meg selv. I alle fall de. Har lånt Doppler også, tror jeg bør lese den før Doppler to som jeg har fått etter ønske her.

   Slett
 2. Så fint innlegg om boka! Jeg har den liggende framfor meg, men har et par andre som har ventet lenger! Har akkurat lest ferdig en bra bok som jeg legger inn omtale av i morgen; "Lev vel, alle" av Hilde Kvalvaag. Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for det Åslaug. Anbefales. Spent på å lese din omtale av Lev vel, alle. Ser flere leser den for tia. Ha en fin dag du også.:)

   Slett
 3. Jeg ble virkelig klokere av å lese omtalen din. Som du vet slet jeg litt med det jeg i mine øyne kalte en rotete fremstilling av disse jentene. I skrivende stund husker jeg nesten ikke boken en gang. Språket var flott, men jeg brukte for mye energi på å klø meg i hodet. Ha en strålende helg Anita, håper du klarer å bestemme deg for hva du skal lese. Jeg leste ferdig Lev vel, alle i morges, og kan anbefale deg å se nærmere på den :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, så gøy at du fikk noe mer ut av omtalen min, som tilførte din lesing noe. Jeg synes dette var en interessant bok, som jeg tenkte mye etter at jeg hadde lest den. Selv om den ikke er perfekt, så er den veldig god på mange måter, synes jeg. Skjønner at det ble en mindre god leseopplevelse hvis du klødde deg for mye i hodet.. For meg fløt historien stort sett bra.

   Hva jeg skal lese videre? Har så utrolig mange bøker liggende her på vent, og ønsker å prioritere leseeks som jeg har bedt om først. Har også et par fra bib her, Birger Emanuelsens siste og Mørtens Tellemarck, samt Doppler 1 (som jeg ikke har lest), siden jeg har fått Doppler 2 i hus. Tenker å lese Ferrante 2, Historia om det nye namnet, i helga, hvis jeg ikke plutselig ombestemmer meg. Og deretter Erlend Loes Dopplerbøker (neste uke).. Og så blir det vel en krim igjen? Takk for tipset om Lev vel, den får nok vente til senere.... men det er nortert.God helg til deg også Tine.:)

   Slett
 4. Solid, interessant og fin anmeldelse av denne boka. Denne fikk jeg lyst til å lese. Tusen takk!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for det Molly. Så hyggelig at du ble inspirert til å lese boka. Ha en fin helg.:)

   Slett
 5. Veldig god omtale Anita! Og en veldig god bok. Jeg synes ikke historien om hennes far var så spennende, men de tre kvinnehistoriene var utrolig gode. Hun kunne kanskje ha holdt seg kun til de, og skrevet mer om dem, slik at boken ble lengre. det hadde ikke gjort noe :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for det Gro. Ja, enig at historien om faren og de andre sikkert kunne vært egne bøker. Jeg tenkte når jeg leste Vetle Lid Larssens bok om faren, at en sønn bok kunne/kan hun skrive om faren, kanskje om noen år.. Ja, jeg kunne godt tenkt meg å hør mer om både Anna og Live..

   Slett
 6. For meg er Macody Lund dama i Hodejegerne som er misunnelsesverdig nær 2014-hunken Coster-Waldau :) Var ikke klar over at hun kunne skrive. Interessant å se at det ser ut for at hun også benytter parallelle historier som hun syr sammen til en slags enhet - som bla. Maja Lunde med Biene. Tror nok jeg likevel står over boka denne gang, for jeg fikk essensen ut av omtalen din. Det prioriteres med hard hånd på vestlandet for tiden..

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, hvem visste vel det før hun kom med bok? Men det kan hun altså, et utvilsomt skrivetalent. Btw hun har(gjør?) da jobbet som filmanmelder i Natt og Dag. Det er visst en del som gir ut bøker med parallelle historier i år, Heidi Linde, Jan Kjærstad.. Skjønner du prioriterer hardt, det må jeg også, og så skal man jo lystlese også. :)

   Slett