lørdag 2. januar 2016

Blogg- og leseåret 2015, samt mål for 2016 (oppsummering)

Her jeg sitter og koser meg med selvbakte krumkaker og julekaffe fra Guatemala, tenker jeg på alt jeg har lest og på veien videre med tanke på blogging og andre ting i 2016. Jeg kjenner jeg er mer på fremtidsplaner nå, enn det som har vært. Men en oppsummering må til. Det som også vil prege tankene en uke fremover er nominering til Bokbloggerprisen 2015. den prosessen har pågått lenge og vil også bli omtalt i dette innlegget. Altså, først av alt: Jeg har lest 144 bøker i 2015, og det er 6 bøker flere enn i 2014.


Målet for året var å lese 100. 
Et godt leseår med andre ord. Jeg har prioritert lesing foran andre sysler, jeg ser nesten ikke TV, og da rekker man å lese mye. Jeg får også lest/lyttet til lydbøker i forbindelse med reiser både privat og i jobb. Lydbøker er for eksempel fint å høre på når man kjører mye bil, såfremt det er spennende lydbøker som man ikke sovner av. EBOkBib er også en flott oppfinnelse som har gjort at man kan laste ned bøker på mobil eller nettbrett og lese i ledige stunder hvor enn man beveger seg.

Bokbloggerprisen- norske bøker fra 2015
Bokåret 2016 har også vært preget av mye lesing av norsk litteratur av året, i forbindelse med lesing til Bokbloggerprisen 2015. Jeg har ikke planlagt å lese så mye nytt norsk. Jeg syntes jeg leste for mye i fjor, og ville lese mindre i år, men det ble ikke slik. Jeg tror jeg blir litt bitt av basillen når det stadig kommer nye bøker og andre omtaler dem som interessante bøker. Men jeg har blitt flinkere å legge fra meg det som ikke fenger og noen har jeg avbrutt helt. Det er fremgang i forhold til mål jeg satt meg for dette året.

I år har jeg lest 69 norske 2015-bøker. De kan du finne i innlegget HER. Innlegget har oversikt over alle leste bøker i 2015, og de norske fra 2015 er markert med rødt.
I 2014 leste jeg 58 norske nye bøker, så jeg leste faktisk 10 mer av dette i 2015.

Av de 68 er  det:

3 novellesamlinger : Best : Kjell Askildsens Vennskapets pris. Jeg har også avbrutt et par novellesamlinger

4 diktsamlinger: Best : Åstedsblomster av Torgeir Rebbeledo Pedersen

22 krim:  Best: Nødhjelp av Sidsel Dalen. Beste debutant , som også er en veldig god bok: Stjerner over, mørke under av Ingeborg Holm Berg.  Andre gode: Kistemakeren av Frode Granhus, Monster av Jørgen Jæger, Skamtegnet av Helge Kåre Fauskanger.

28 andre romaner:  De beste (urangert): Din alltid av Gøhril Gabrielsen, Bienes historie av Maja Lunde, De urolige av Linn Ullmann, Slekters gang av Jan Kjærstad, Slik skal vi velge våre ofre av Bjørn Vatne (debutant), Slutten på verden slik vi kjenner den av Erlend Loe, Alt inkludert av Marit Eikemo, Hvordan elske en far og overleve av Vetle Lid Larssen, Vingebelastning av Helga Flatland, Personer du kanskje kjenner av Synnøve Macody Lund, Lev vel, alle av Hilde Kvalvaag. 

(ifb BBP: vil noen gi meg gode argumenter for at noen av disse skal nomineres så rop det gjerne ut i kommentarfeltet, jeg er åpen for diskusjon siden det er så mange jeg liker) 

11 stk Sakprosa: Beste: Havboka av Morten A Strøksnes, Frihet, Likhet, Island av Mimir Kristjansson, Sommerfuglene i Armero av Jon Magnus   (nå leser jeg Bjørn Olav Jahrs kriminaldokumentar Hvem drepte Birgitte Tengs? bare nevner det, selv om den ikke er med i årets oppsummering, men den  er aktuell til BBP-nominasjon)

Av alle bøkene er det flere debutanter, minst 9 er romandebutanter uten å ha gitt ut bok før, 3 andre har gitt ut bøker før men debuterer som voksenromanforfatter.

Andre leste bøker i 2015:
Det beste jeg leste i 2015 av andre bøker, er Margaret Atwoods trilogi om MaddAddam, Flommens år, Oryx og Crake. Fantastiske bøker. Jeg ble også veldig glad i Lena Andersson og Sara Stridsbergs bøker.  Rettsstridig forføyning og Et personlig ansvar, Drømmefakultetet og Beckomberga.
Det var også fantastisk å oppleve Atwood og Andersson på Litteraturfestivalen på Lillehammer.
Den beste thrilleren var Terry Hayes`Jeg er pilegrim.

I tillegg vil jeg trekke frem Erlend Loes bøker om Doppler. De leste jeg i ett strekk. Utrolig artige bøker. Geniale. Jeg fikk også oppleve Erlend Loe i  2 litterære  arrangement i Trondheim i høst.

Genremessig er fordelingen slik totalt sett:
Jeg har lest 38 krim totalt. 6 biografier. 14 andre sakprosa og dokumentarbøker. 7 diktsamlinger, 8 novellesamlinger og resten er romaner av ymse slag.

Antall innlegg skrevet: 156 (bøker, litterære arrangment, film  og reiser)

Trender og aktualitet:
Flyktningekrisen har blitt stadig mer aktuell, og flere har skrevet gode bøker om tematikken, blant annet Guiseppe Catozella, med Ikke si at du er redd, en kjempesterk roman. Michel Houllebecque kom med Underkastelse som skapte store debatter om islams utbredelse i Frankrike.... Vår egen Simon Stranger kom med Det som en gang var jord om å leve i en flykningeleir. Jeg likte ikke den like godt som jeg likte hans ungdomsromaner De som ikke finnes og Barsakh, om båtflyktninger og å leve papirløst.. (de leste jeg i 2014)

Ellers har flere skrevet om forbrukersamfunnet, om å være annerledes, som Marit Eikemo med Alt inkludert og Kersti Horgemoen med Håpet og festen. Erlend Loe og Maja Lunde (Bienes historie) , samt Margaret Atwood har skrevet om miljøproblematikken klimakrise, forbrukssamfunnet. Helga Flatland har tematisert prestasjonsamfunnet og diagnosesamfunnet i Vingebelastning. Erlend Loe og Eikemo berører også prestasjonsamfunnet. Jan Kjærstad berører tematikken i sin dystopiske slekstroman Slekters gang, skrevet om Norge fra Kina og fremtiden.
Det er interessante trender i tiden, at flere enn krimforfattere tok opp samfunnsaktuelle temaer i sine romaner i 2015. Jeg tipper at vi vil se mer av det i 2016.

Årsoppsummeringen fra 2014 HER

Oppnåelse av mål i 2015:
Kopiert fra oppsummering 2014:

"Mine mål for 2015:
100 bøker   : Med 142 leste bøker, så er dette målet nådd til gangs
* 10 1001-bøker -  2 bøker  (elendig)
* 30 frahyllabøker - 9 (alt for lite)
* 20 norske romaner fra 2015, 5 sakprosa-dikt-noveller -: Nådd. 68 norske lest..

Forfattere som skal leses:
*Hanne Ørstavik, Eivind Hofstad Evjemos tidligere bøker, Knut Hamsun, minst en roman av Tomas Espedal, Marit Tusvik  : Har lest 2 av Hanne Ørstadvik, en av Tomas Espedal, ingen av de andre..

Deltagelse i lesesirkler:
Lines lesesirkel, Moshonistas biografisirkel, Trondheimslesesirkelen"  ( Lines lesesirkel dabbet av, jeg deltok der en gang. Moshonistas: Ja, stort sett alltid, Trondheimslesesirkel, ja, med noe fravær..)

Reiser:
I 2015 har jeg vært på 3 utenlandsreiser, Krakow, Hellas (Korfu) og Gran Canaria. Jeg har blogget flere innlegg fra Korfu og Gran Canaria.


Mål for 2016:
I 2016 skal jeg ikke ha så mange mål.

*Det fremste målet er å lese mye mer fra hylla.
Det jeg ikke får lest av hyllebøker i 2016, skal gis bort eller kastes når året er omme, såfremt det ikke er klassikere eller bøker jeg absolutt vil beholde. Jeg skal flytte i 2017 så da må bøker bort.
*Minimum 2 bøker fra hylla hver måned. (fra hylla= minst et halvt år der)

*Jeg skal delta i Lines lesesirkel som starter opp igjen, og da får jeg nok slått sammen mål med å lese fra hylla. Det samme gjelder for deltagelse i Moshonistas Biografisirkel.  I april 2016 er jeg så heldig å få velge kategori, som blir rockere. De har jeg mange uleste av i hylla, så her er det bare å stå på.

*Ang blogging, så kommer jeg til å bruke mindre tid på blogginga. Jeg ønsker å frigjøre tid til annen type skriving i løpet av året, som å ta opp igjen ønsket om å skrive for magasiner, samt annen skjønnlitterær skriving.  Det er på tide å få uttelling for alle skrivekursene jeg har tatt. Penger må inn, ikke bare ut. Men først og fremst, så liker jeg å skrive, men jeg ønsker å vri det over fra bare lystskriving for blogg til noe mer. Jeg vil fortsette å blogge, fordi jeg koser meg med det, særlig det sosiale med bloggingen, alle diskusjonene, treffene. Men det blir nok færre innlegg, kortere innlegg eller flere samleinnlegg. 

*Jeg har også drevet en del med reiseblogging, det vil jeg også fortsette med, men vil også der gå for noe enklere. Å blogge om reiser med mye fotoredigering etc, tar mest tid av alt.

*Jeg vil absolutt fortsette med å delta på litterære arrangement, boktreff/møter etc. Allerede denne måned skal jeg på bokbad med Linn Ullmann i Trondheim og litt senere kommer Vigdis Hjorth og Ruth Lillegraven.
Festivalen på Lillehammer er også et must!


Foto: Anita Ness

Da ønsker jeg dere igjen et riktig godt nytt år. Jeg takker alle dere som har fulgt meg, og håper dere vil bli med videre. 

20 kommentarer:

 1. Godt nyttår Anita! Det har vært skikkelig koselig å føle deg i år, vi har litt samme smak ang. Bøker., bortsett fra krim som jeg ikke er så glad i. Det viktigste er ikke hvor mange bøker man leser, men hvordan man liker dem. Henning Mankell sin selvbiografi var fantastisk, som lydbok.Jeg tror at det bare er meg ute i bloggverden som syns dette. Men slik er det, vi er ikke helt likt skrudd sammen, men test den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk i lige så Ingunn. :) Henning Mankells selvbio skal jeg sjekke ut ved en anledning, takk for tips. Noe for biografisirkelen det :)

   Slett
 2. God og grundig gjennomgang av eit flott leseår - og gjennomtenkte og greie mål for det kommande.
  Lykke til med skriving på andre frontar.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for det Berit. Du vet, vi som har lest så mye, så blir det litt jobb å oppsummere.. prøvde å gjør det enkelt, men men.. Målene er veldig gjennomtenkte for neste år. De er realistiske, ikke enkle, men utfordrende, og noe jeg vil.

   Slett
 3. Jeg er så imponert over hvor strukturerte dere er som oppsummerer og legger planer! Her går det meste på lykke og fromme, i rykk og napp, det gjelder nok både både lesing, blogging og andre gjøremål. Jeg tenker stadig at jeg burde blogge litt mer jevnlig, men det er så mye annet som frister hele tida! Vi får sjå hva det blir til, jeg har ikke engang bestemt meg for om jeg skal sende nominasjoner til BBP, men det er i det minste et overkommelig prosjekt...
  Ønsker deg et godt år med leseopplevelser, skriveprosjekter, blogging og ikke minst reiser!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er en treningssak, men man må jo gidde å ha et system da, eller synes at det er noe poeng. Men det er jo helt ok å la lesing og blogging gå på lykke og fromme også.:) Å tenke at man burde dit og burde datt skaper bare dårlig samvittighet, så det må du legge fra deg Berit.:) Ikke bra med alle disse burdene ... BBP håper jeg du bryr deg om, dess flere dess bedre. Og du har da vel lest en del norsk du liker i år? Tusen takk for fine nyttårsord og det samme tilbake til deg.:)

   Slett
  2. Berit, Berit.
   Kjapp og utidig innblanding for å si at. Plz, plz send nominasjoner. Det flere bloggere, det større variasjon og artigere pris. BBP15 trenger deg.

   Slett
 4. Jaggu bra at du ikke skal gi deg med bokbloggingen, ble litt bekymret. Du er en dyktig og allsidig representant for bokbloggerne, gøy å følge deg, og bloggen din gir inspirasjon. Er imponert over alt du har lest. I og med at jeg har lest lite opp mot bokbloggerprisen har jeg lite å komme med angående bøker du har lest. Jeg har flere nykommere av norske forfattere utgitt i 2015 som er ulest. F eks boka til Ullmann og Havboka. Men jeg tror ikke jeg rekker det før nominasjonen. Jeg har ikke prioritert opp mot Bokbloggerprisen i 2015, lufta gikk litt ut av ballongen av flere årsaker etter forrige år da jeg leste mye norsk på slutten av 2014. Men jeg tenker at jeg nominere ut ifra det jeg har lest, og bruke langlista til å lese meg opp. Det får bli mitt bidrag denne gangen. Er planen ihvertfall. Lykke til i 2016.

  SvarSlett
  Svar
  1. (Uff da , ikke meningen å skremme.. ) Nei jeg skal ikke gi meg med blogginga, det koser jeg meg med, men å bruke litt mindre tid på det er påkrevet hvis jeg skal få gjort noe annet av det jeg også vil.:)
   Det er bra at du nominerer ut fra det du har lest. Det er nok en del som ikke har lest så mye, men det er litt viktig at flest mulig stemmer på det de har lest som de synes er bra , synes jeg da.. Havboka og Ullmann står seg lenge de , selv om de ikke blir med i denne runden.
   Og ellers tusen takk for fine ord, slikt varmer og gjør at det er gøy å fortsette.:)
   Ønsker det samme til deg Tone; et riktig godt nytt bloggeår og fortsett med din egen stil og interessante og reflekterte innlegg.:)

   Slett
 5. Eg er ikkje så flink til å kommentera på bloggen din, men er innom støtt og stad og vert imponert over produktiviteten og lesemengda. Du har lese nøyaktig 100 bøker meir enn meg. Kanskje eg skal kaste ut fjernsynet?

  Det er kjekt å følgje deg som bloggar. Det vert nok kjekt å følgje deg i andre medier og.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for fine ord Signe. Det er ikke alltid man har tid til å kommentere like mye rundt omkring. Som deg leser jeg flere blogger, deriblant din, uten å kommentere.. slik er det bare.

   Angående lesing så er vi alle forskjellige, er i forskjellige livsfaser, noen leser fort , andre sakte.. man må jo bare lese i det temp man selv orker og lyster.

   ET riktig godt nytt lese og bloggeår ønskes deg også. Jeg kommer til å følge deg videre.:)

   (å kaste ut fjernsynet er vel ikke så dumt? ;) )

   Slett
 6. Fin gjennomgang av året, og imponerende mål nådd! Jeg syns jeg leser mye, men sammenliknet med deg, Tine, Ingalill så leser jeg luselite ;) Jeg følger deg selvfølgelig gjennom 2016 også. Samleinnlegg eller kortere innlegg, ingen problem. Ofte er det kjekt å få komprimerte omtaler. Det trenger ikke være mer som trigger meg til å lese ei ny bok/ny forfatter. Reisebrevene dine er også veldig trivelige, så ikke gi dem opp. Kutt bare ut mye redigering av bilder, så sparer du masse tid. Selv skal jeg prøve å holde egen reiseblogg oppdatert for 2016. Det blir en god del utfarter i år nemlig. Kos deg med kaffe og krumkaker! Her er det også målsetninger for inntak av fast og flytende føde, så jeg holder meg til kaffe - sålenge jeg klarer ;) Ha en fortsatt flotters søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for fine ord Marianne.:)
   Jeg synes også at korte innlegg/samleinnlegg egentlig er best mht til å finne ut hva man selv ønsker å lese, de fungerer ofte best som tips og anbefalinger. De lange innleggene er som oftest best å lese etter at man selv har lest boka.. Når jeg vil lese en bok, ønsker jeg ikke å vite så mye på forhånd ala handlingsreferat, refleksjoner rundt boka etc.. men litt er greit.
   Men det er jo ingen fasit..
   Takk for at du også liker reiseinnleggene. Jeg har ofte mest treff på dem faktisk, så sønnen min mener jeg burde satset på det og tjene penger på reklame.. Men jeg reiser nok ikke nok utenlands for tiden til at det vil lønne seg.
   Jeg startet en egen reiseblogg på wordpress for noen år siden, men det ble for mye å drifte både en reiseblogg, en bokblogg og en annen hummer-og-kanari-blogg, så da endte jeg opp med denne på blogspot til slutt.
   Ja, bilder og redigering tar tid.. ingen tvil om det, selv om jeg gjør det enkelt. Litt beskjæring, skarping, noe på kontrast, lys, struktur etc. alt etter som. Tenk, jeg har enda over 1500 bilder fra min 4-måneders reise i 2013 på et par minnebrikker som jeg enda ikke har lagt inn på dataen.. Skulle hatt en sekretær for slikt.

   Det blir spennende å følge din blogg, også den nye reisebloggen videre Marianne. Ha en riktig godt nytt år videre og en flotters søndag du også.:)

   Slett
 7. Jøje meg for et lesetempo Anita :) Jeg lar meg imponere av deg altså, og så skriver du så grundig om bøkene også. Jeg skal lese som i fjor, leser mye på toget og kommer til å blogge som i fjor.

  Men fjernsynet kaster jeg uansett ikke ut - det er da litt sport en skal se gjennom året :)

  Godt nytt år Anita, jeg kommer til å følge deg i 2016 også, og så håper jeg du kommer på Bokbloggertreffet i høst!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk Gro.:) Ja, det har gått i mye lesing de siste par-tre årene. Koser meg med det og blogginga.

   Fjernsyn? Hva e det? Neida... jeg er ikke så glad i sport, men skjønner at noen er det og da må man jo ha TV. Skal se Mammon i kvels, kan være spennende å følge en serie nå og da.

   Ja, dette året skal jeg virkelig satse på å komme på Bokbloggertreffet. :) Riktig godt nytt år til deg også Gro.:)


   Slett
 8. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 9. Fin og detaljert oppsummering dette:) Synd det blir færre blogginmlegg fra deg fremover,men gleder meg til de innleggene som kommer.

  Jeg har ikke mange mål for 2016, det er å prøve å lese 100 bøker i år også , blande gammelt og nytt litteratur og lese både bøker fra forlag og en del bøker fra min egen samling. Flere mål enn det har jeg ikke:) Enkelt og greit:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Ina.:) det blir nok noen blogginnlegg skal du se, selv om jeg å begrense litt.. Jeg er glad for at du vil glede deg over det som kommer.:)

   Jeg synes du har fine og realistiske mål jeg. Det enkle er som regel det beste.:)

   Slett
 10. Trodde jeg så dobbelt, og mente jeg allrede hadde både lest, kommentert og diskutert oppsummeringsinnlegget ditt, helt til at jeg så at du lurte meg med en dobbel, og jeg fremdeles henger i desember. ..

  Jeg følger deg selvsagt videre, og er, også, selvsagt enig i alle godord sagt. Fin, fin og gjennomtenkt oppsummering. Fryktelig mange bøker, mange vi begge har lest, og mange vi har ulike meninger om. Enda engang ser jeg at Fotturane ikke er med blant dine mulige nominerte, og jeg undrer meg på om ikke du må legge bort de andre halvleste og lese den engang til, eller lese blogginnlegget ditt. For jeg mener og huske du likte den ganske godt, (og jeg er rede til å kjempe til siste time for - mine favoritter!)

  (psstt, jeg tror ikke noe på at det blir færre innlegg -)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk Ingalill. Ja, jeg følger så klart deg videre også, biosirkel og tvangslesing og gode greier:)
   Ja, det ble to innlegg, et for desember og et for året 2015 og fremover. Ikke rart det går i surr så mye oppsummering det er på bloggrullen i disse dager.

   Au da, at jeg skulle glemme den lille gule boka igjen... Jeg lover, jeg skal lese innlegget og at den seriøst med i mine vurderinger. Kanskje må jeg hente den på nytt på bib- jeg så den der på Risvollans avdeling i romjula, faktisk. En fottur til lokalbiblioteket kan jo være noe, frisk luft i rivende kuldegrader og en fottur for å hente Fotturar i Norge på bib, det er tingen. Haha---
   Vi vandrer med freidig mot, på toppen av ei gullerot..osv (aner du hvor kaldt det er her akkurat nå? brrr..)

   Jo, det skal bli færre innlegg. Minst ned på 100. 156 siste år, det er omtrent et annenhver dag. Jeg må satse på å komme ned på 1-2 pr uke, det tenker jeg er sånn passe. Eller mange veldig korte.. (det er nesten vanskeligere, hvis jeg da ikke skal satse på oneliners)

   Slett