søndag 31. juli 2016

Oppsummering juli-15

Juli er på hell. Det har vært en fin juli værmessig, mye bedre enn trøndersommeren bruker å være. Ikke så veldig varmt alltid, men mye sol.  Jeg har tatt sen ferie, og er straks ferdig med min første ferieuke, som jeg har tilbrakt i vakre Lofoten. Også her er vi velsignet med fine værdager. Det har blitt noen fine vandreturer og et blogginnlegg som jeg skrev i går kveld fra en tur til Skrova.

 Den beste krimboka jeg leste i juli, en deilig varm sommerdag i hagen.

Bøker lest:
1.Lykkejegeren av Jan-Erik Fjell: krim, norsk2016, USA, leseeksemplar, 550 s
2.Far og Sachsenhausen av Karin Kinge Lindboe: norsk2016, sakprosa/biografisk, Tyskland, leseeksemplar,120s
3.Barneranerne av Anne-Britt Harsem: leseeksemplar, norsk2016, 175 s
4.En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie: 1001-bok, lesesirkel, kjøpt, Nigeria, 501 s
5.Adresse Alberta av Victoria Bø: norsk2016,Canada, leseeksemplar
6. Dameroman m/menn av Kim Småge: norsk2016, leseeks, Mexico, Jordan, 336 s
7. En femte årstid av Torkil Damhaug: norsk2016, krim, leseeks, 574 s
8. Tusen strålende soler av Khaled Hosseini: Afghanistan, pocket kjøpt, 415 s
9. Sannheten på bordet av Niels Christian Geelmuyden: sakprosa, lånt, mat/helse, 224 s

SUM: 9 bøker

2 krim, 2 sakprosa, 6 norske fra 2016, 1 1001-bok.
6 er leseeksemplarer, 2 er kjøpt, 1 er lånt.

*3 bøker er over 500 sider, en nesten så tykk.


Land besøkt:
USA, Tyskland, Nigeria, Canada, Mexico, Jordan, Afghanistan

Før jeg gikk ut i ferie skrev jeg dette innlegget om hva jeg har tenkt å lese blant i ferien og ut august:
Sommerbøker til ferien og augustDette er bokstabelen
Så langt har jeg lest En femte årstid, Tusen strålende soler  og Sannheten om bordet. Jeg begynte riktignok på En femte årstid et par dager før jeg gikk ut i ferie. Jeg er også godt igang med Ferrantes Dei som flykter og dei som blir. Jeg går også igjen i gang med Sunn tarm, klart hode.

Utover dette skal jeg delta i Biografilesesirklen til Moshonista med Patti Smiths Just Kids, som jeg hatt liggende i noen få år nå (på engelsk), og i 1001-boklesesirkelen i Lines bibliotek med Alice Grace av Margaret Atwood. Begge bøkene ligger i bunken.


Film/TV-serie basert på bok:
Springflo av Cilla og Rolf Børjlind : TV-serie  NRK1, juli 1-   episode 1-10 (episode 10 vises mandag 1.08) Veldig bra serie. Synd jeg ikke kan se den ferdig med dattra mi og samboeren i morgen, siden de ikke har startet på den enda, men tenker jeg ser den når jeg kommer hjem til uka.
Prozac Nation, 2001, basert på Elisabeth Wurthzels roman av samme navn (dvd 2004), en veldig god og gripende film. Fikk lyst til å lese boka.
The Road, 2010, basert på Corman McCarthy med samme navn, (Veien på norsk) DVD. Sterk dystopi.
Drageløperen, basert på roman med samme navn av Khaled Hossein. Har sett filmen to ganger nå, og liker den veldig godt. Sterk film fra Afghanistan.


Lofoten, selfie fra Middagstind.

Reiseinnlegg:
LOFOTEN: Skrova

Beste roman i juli var nok desidert Adichies En halv gul sol. En slik roman glemmer jeg nok ikke med det første. Jeg er glad jeg valgte den i lesesirkelen selv om den var dobbelt så lang som andre alternativer jeg vurderte.
Begge krimbøkene jeg leste var veldig gode, men jeg holder en knapp på Damhaugs En femte årstid som den beste.
Av sakprosabøkene var nok Sannheten om bordet absolutt mest interessant og best skrevet. Mye av stoffet er kjent for meg fra før, men det gir et mye sterkere inntrykk å få det servert samlet bak permer enn å lese artikler her og der. Noen ting har også utviklet seg siden boka ble skrevet i 2013, blant annet er narasin nå fjernet fra en del kyllingprodukter, parabener fra mye kosmetikk, økologisk mat er på fremmarsj- og mye i tiden går i positiv retning.
Men mye er fortsatt riv ruskende galt både ift næringsinnholdet i maten, giftstoffer dyr og grønt blir sprayet med, kraftfor hos dyr og oppdrettsfisk, svindel, kynisme, mm. Les boka! er  min helt klare anbefaling.
Største skuffelse var nok Kim Småges nye roman, Dameroman m/menn. Jeg hadde nok forventet mer, siden jeg har vært fan av alle krimbøkene hennes.  Romanen, som ikke er krim, er passe grei nok, men falt dessverre ikke helt i smak hos meg. Omtale kommer senere.Gode turtips i Lofoten og Vesterålen får du i disse bøkene. Fra min datters og samboers boksamling.Da ønsker jeg dere en riktig god søndag, og en fantastisk flott august både lesemessig og ellers!


10 kommentarer:

 1. Heldige du som er på ferie nå i månedsskiftet, hos oss slutter ferien denne søndagen, selv om poden er på NorwayCup og jeg ikke har fått oppdrag første uken. Jeg har lest 4 av dine bøker denne måneden, nr. 1,2,5 og 8. Lykkejegeren er nok den som tok meg med den største stormen. Har Kim Småge på lur, så den må jeg lese om litt. Har heldigvis ikke noe forventning til henne, så kanskje jeg får en bedre leseopplevelse enn deg?
  Kos deg videre på ferie, det er gøy med bilder og ikke minst reisebrev :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er deilig med senferie, selv om det fører til noe utålmodighet når det nærmer seg..
   Håper du får en god leseopplevelse med Kim Småges bok. Jeg tipper også at man med fordel bør være i rett modus for å catche den type humor Småge bruker, hennes skrivestil er litt sånn småtøff. Spent på hva du synes når du får lest den.:)
   Takk, så artig at du liker bilder og reisebrev.:) Satser på at det blir minst et til herfra. Datter og sambo starter på jobb etter ferien i morgen, så da har jeg to dager her mens de er på jobb jeg kan jo blogge litt og lese. ( å gå småturer i nabolaget, med Ollie.:) )

   Slett
 2. (Nå har jeg sett alle de vakre Skrovabildene og burde egentlig hatt en halv time håndleddpause pga kommenteringen, men - skal jeg makte være skriveklar til biosirkelen må jeg bare presse ut en par avsnitt til. Så hva om blodet stopper og fingrene dør - jeg har hatt pause lenge nok. Det er bare å lukke ørene, jeg kommer til å syte over den nye pc-en lenge - helt til jeg bytter eller venner meg til det.)

  Juli: Har kun lest Adichie av julibøkene dine, men den var i tillegg en av mine alltime favoritter. Prozac Nation har jeg også lest, men ikke sett filmen. Likte boka godt, selv om jeg synes hovedpersonen er litt slitsom. Som minner meg på at jeg ennå ikke har sett Hysteria (som nå snart må leveres tilbake) - må hive meg rundt, at jeg absolutt måtte ha cd-rom er jeg hovedårsaken til hele denne pc-katastrofen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Adichies var jo bare en såå sterk roman.:)
   Artig at du likte Skrovabildene, men ikke artig med dine PC-relaterte plager. Håper det går seg til.:)

   Slett
 3. Mange som har vært i Lofoten i år ser jeg på både blogger og blant venner på snap og instagram. Ser utrolig flott ut. Av dine bøker har jeg kun lest barneranerne. Kos deg videre med ferie. Jeg skal nyte min siste uke :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det virker som det bare blir mer og mer populært med Lofoten.:) Turiststrømmen hit har økt for hvert år. Og ja, det er flott!
   Takk skal du ha, har heldigvis enda nesten tre uker igjen.:)
   Kos deg den siste uka du også.:)

   Slett
 4. Det ble ni bøker på meg også.
  Jeg har lovet meg selv å kutte ned bruken på internett og konsentrere meg om mer "fornuftigere" ting. Jeg er mest på youtube og ser videoer der som stjeler mye tid så skal bli flinkere til å kutte ned på det og lese enda mer. Er ikke avhenging av fb, twitter og slike ting. Det er verre med youtube videoer, egentlig. Har jo så mange bøker som venter så kan jo ikke sitte og se på videoer:) Jeg må kutte ned på det. Ser jo filmer og tv serier, men lar ikke det tar overhånd.

  Det har regnet en del i trøndelag i juli, litt av og på, men det har vært varmt i været. Er enig med deg at juli har vært verre før i Trøndelag;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det handler jo mye om prioriteringer, men også lyst og ork.
   Juli har vært fin, synes jeg.:)

   Slett
 5. Flott oppsummering, både om bøker du har lest og ikke minst om flotte fereieopplevelser. Lofoten er flott, har vært der bare en gang, men da var det nesten 30 grader og fantastisk å være der. Det er fortsatt tid for feriegjester, og akkurat nå har vi en kommende førsteklassing på besøk. Siste mulighet for langferie hos bestemor og bestefar. Har ingen bokplaner for høsten, tar det som det kommer, tror jeg! Håper du får en fin august!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Åslaug.:)
   Ja, Lofoten er flott i alle slags vær, men selvsagt best i godvær.:) Da er det koseligere å være ute.
   Håper også du får en fin august, og kos deg med barnebarn og familie.:)

   Slett