søndag 3. mai 2020

Samlesing : Mamma er trygda av Mimir Kristjansson

Samlesing mai: Mamma er trygda. Oppdatert med en smakebit på søndag.

Mamma er trygda av Mimir Kristjansson er nominert til kortlista i Bokbloggerprisen 2019 og skal samleses i mai. Kristjanssons bok tar utgangspunkt i hans mors historie som kreftsyk og uføretrygdet og er et viktig innlegg i en debatt om NAV, såkalte NAVere og velferdsstaten. Jeg synes det passer ekstra godt å hylle denne boka i dag på Den internasjonale arbeiderdagen 1.mai.





Mamma er trygda skildrer hvordan det er å være kronisk syk. Den skildrer hvordan det er å være et menneske som blir avhengig av trygd, helsevesen og medisiner, av andre mennesker, - fornedrelsen, smertene, systemet , samt det å være pårørende med alt det medfører på en ærlig og brutal måte.. 

Dette er en bok som bør innvie til debatt om velferdsstatens trygdevesen NAV, hvordan systemet fungerer for de syke og holdninger som NAVere blir tildelt. NAV har blitt et tunggrodd system og Navere har blitt et negativt begrep. Fokus er flyttet fra at NAV skal være et tilbud, et sikkerhetsnett for de som trenger det, til at folk som "går på NAV" er potensielle misbrukere av systemet. Problemstillinger rundt dette tas opp i boka, med utgangspunkt i mamman og de hun vanker sammen med.

Å være en trygdet er også en heltidsjobb, mener Mimir. Man har jo selvsagt ikke den samme energien og funksjonsnivået som en som er frisk, det sier jo seg selv. At det " å gjøre ingenting" kan medføre mye negativt stress tenker folk flest kanskje ikke særlig over. Dagene går til å holde styr på medisiner, legebesøk, Nav-møter, regninger som blir uoverkommelige etc etc.

Jeg likte Mamma er trygda veldig godt. Den er gripende, tankevekkende og viktig.

Mimir Kristjansson, f. 17.august 1986,  er fra Stavanger, hans mor er norsk og faren fra Island. Mimir ble tidlig politisk aktiv. han har bakgrunn fra AUF, Attac og senere Rødt. I dag er han innvalgt for Rødt i bystyret i Stavanger. Han har bl.a. erfaring som journalist i Klassekampen og har skrevet mange bøker. Han har bodd i Oslo i flere år, men flyttet tilbake til Stavanger med samboer og barn for få år siden. Om dette har han også skrevet i Mamma er trygda.
Kristjansson har gjort seg bemerket i samfunnsdebatten. Han har også deltatt i Farmen Kjendis siste sesong der også hans politiske motstander Per Sandberg (Frp) deltok.  Mer på wiki her

Jeg har sett Farmen, lest flere bøker av Kristjansson, følger hans facebookprofil og lest mye av det han har skrevet i Klassekampen. Jeg har også hørt bokbad og foredrag med ham live i forbindelse med boka Frihet, likhet, Island og Mamma er trygda. Han er artig og interessant å høre på, han er en frisk og litt annerledes type i det norske politiske landskapet.

Jeg har fått gleden og æren av å ha fått ansvaret for samlesingen sammen med  Marianne Augusta . Flere innlegg om bok og forfatter og relaterte tema kommer i bloggen min og Marianne Augustas blogg  Notater i løpet av mai. Jeg vil også legge ut drypp på instagram @artemisia60 .

Oppdatert søndag 3.mai:
I anledning søndag og utdeling av smakebiter på bloggen Betraktninger, ønsker jeg å delta med en smakebit fra Mamma er trygda:


" Man skulle kanskje tro at det var avslappende å være uføretrygda. Et liv i sofaen med en halvspist hamburger på magen, slik Frp ser for seg unge på Nav, det virker vel behagelig? Men så enkelt er det nok ikke.
  Akkurat som mange forteller at det er en fulltidsjobb å være arbeidsløs, der det å være uføretrygda ofte et liv fullt av stress. ... Maria Kjos Fonn: 

" Kronisk sykdom har ikke åttetimers arbeidsdag, ferier og tariffavtale. Det er ingen jobb med anstendige arbeidsvilkår som kan sammenlignes med belastningen det er å leve i årevis med sykdom. Bedring skjer stort sett ikke i en rett linje, men med bølger, knuter og U-svinger"" (s.s.72)


Vil du lese flere innlegg om boka og følge samlesingen kan du ta en titt på Norske Bokbloggeres blogg her


For dere som er på facebook anbefaler jeg Mimirs appell på 1. mai fra Stavanger her 
Den er kjempebra og kraftfull! Han tar også opp temaet NAV og velferdstaten her, som parolen viser. 


Mimir Kristjanssom snakker om Mamma er trygda på Sakprosafestivalen i Trondheim høsten 2019.  (foto: Anita Ness)


Dagens appell fra meg: Har du enda ikke lest boka, gjør det og bli med på samlesing.:) 

10 kommentarer:

  1. Boken er lest, jeg må huske å legge innlegget inn på rett sted. Veldig kjekt at du likte den, flott omtale du har skrevet :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra! Tak takk! Boka leste jeg da den kom i fjor og det opprinnelige innlegget er det link til i dette innlegget, lengst nede i dette start-innlegget for samlesingen. Håper riktig mange som ikke har lest boka, gjør det, og at dere som har blogget og lest den blir med og heier den frem:)

      Slett
  2. Bokbloggnominert and all.
    Du vet jeg ikke leser om snikende sykdommer og sånt. Kan hende jeg gjør et unntak for Mimir, men.. så han på Farmen da, likte han godt, aner dog ikke hvor langt han kom da jeg falt av ca halveis.

    SvarSlett
    Svar
    1. Har du ikke lest den? Handler ikke om snikende sykdom, for her har den kommet langt over blomstring. Handler mest om NAV og være Mimir og moras kamp, hennes uføre venner, holdninger til NAVere, men ikke at jeg følte selve sykdommen har fokuset.. Tror den trygt kan leses. Masse varme og lun humor her:)

      Mimir kom til semifinalen. Han sniken E-A vant..Mia sølv.

      Slett
  3. Ny författare för mig. Låter som en viktig roman. Tack för smakbiten, ha en fin söndagkväll!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, dette er en viktig bok, det er ikke en roman, men en sakprosabok.
      Han har skrevet flere sakprosabøker, blant annet en om Island og en biografi om Rosa Luxembourg.
      Takk og fin kveld til deg også:)

      Slett
  4. For en bra omtale! Og for en bra bok :)Viktig er den også.
    Takk for link - gleder meg til å skrive om Mamma er trygda

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk takk Marianne:)
      Ja, det er en viktig og bra bok.
      Gleder meg til å lese hva du skriver om boka:)

      Slett
    2. Nå har jeg fått somlet meg til å skrive om denne fine boka (rakk det akkurat i mai :)

      Slett
    3. Hei Marianne. Ja, men du kom godt :) Viktig at den blir skrevet om, gjør ikke noe om det ikke ble før nå.:)

      Slett