fredag 28. mai 2021

Litteraturfestival på Lillehammer oppe og går igjen. Kort rapport dag 1. Torsdag 27.mai 2021

 Det kom nok litt brått på for mange etter koronadvale i over et år nå, at Lillehammer kjører fysisk festival igjen. Jeg leste i dag at dette faktisk er det største arrangementet som fysisk avholdes siden pandemien tok oss på senga i mars i fjor. Og det er gøy, det er glede, det er folk og det er (nesten) sommer. Og nesten normale tilstander. Til og med uteserveringene er på plass. Her er en kort rapport fra en utskremt trønderblogger.


Innsjekket på Sigrid Undset Litteraturfestival på Lillehammer 2021. Tilrettelagt med smittevernsregler.



Avstand mellom stolene.


Etter en en rolig togtur som jeg sov meg mer eller mindre gjennom, ble det å dra på første arrangement etter en kort tur på hotellet for å sjekke inn. Heldigvis var rommet klart. Heldigvis ligger hotellet et steinkast fra Litteraturhuset der Erlend Loe og Maren Uthaug skulle snakke med Eirik Bøe om Død, begravelse og tøylesløst begjær . Ikke lystig tema akkurat, men den som kjenner Uthaug og Loes bøker vet at det er akkurat det de greier å få makabre tema til å bli. Med utgangspunkt i Ein lykkeleg slutt (Uthaug) og Dyrene i Afrika (Loe) fikk vi mer innblikk i hvorfor de skrev om disse temaene, om lek med tabu og andre ting. Maren deltok på skjerm fra Danmark. Det funket bra, men jeg vet hun gjerne skulle vært tilstede fysisk. Det leste jeg på instagramkontoen hennes.



Maren Uthaug på skjerm fra Danmark. Erlend Loe blar i hennes roman, mens Eirik Bøe snakker digitalt med Maren. Så vant vi har blitt til dette, du. Men likevel, så glad vi er for endelig å kunne delta på fysiske arrangementer.


Etter dette temaet, hva var vel mer naturlig enn å dra til kirka en tur. Der skulle islandske Bergssveinn Birgisson holde årets hovedforedrag. Islendingen hadde tatt turen over havet og har visstnok skrevet bok i karantenetiden. (Det ble sagt på festaften senere på kvelden. Han bor imidlertid i Bergen, så om det med karantene var tull, eller det var en annen karantene det var snakk om, vet jeg ikke)
Foredraget handlet om Det Nordiske , noe som er en fellesnevner for denne festivalen. Her fikk vi vite mer om sagaene tilblivelse og funksjon, om slekten og æren, den norrøne tradisjonen, om magisk-realisme med mer. Interessant, jeg fikk faktisk lyst til å lese mer gamle sagaer, ta tilbake det jeg synes ble litt ødelagt da vi måtte tvangslære om dette på skolen. Snorre. Gammelnorsk etc. Men siden jeg er trønder og har bodd mesteparten av livet i Trondheim og på Verdal så har jeg vel fått en del kongesagaer inn i blodet lell. Jeg bor jo på historisk grunn med fotavtrykkene til Olav den hellige og de andre kongene og jarlene. Men nok om om det.  


Lillehammer kirke



Vi venter på Bergssveinn. God plass på benkeradene. Annen hver rad er stengt. Det tas ingen sjanser. Max 200 er lov. Antibac ved inngang, men folk er ikke like flink til å holde avstand i køene, merker jeg.



Bergssveinn Birgisson.  Professor i norrønt og forfatter. Islending bosatt i Bergen. Vet ikke hvor godt han trivdes ved prekestolen, han ba i alle fall om en stol etterhvert.


Ferden gikk videre til Banken der Bergssveinn igjen skulle delta på et arrangement om islandsk poesi. (så vidt han rakk å "springe" fra kirka til banken, godt geleidet av festivaldirektør Marit Borkenhagen. Vi sto alle i det samme lyskrysset)
Jeg skal love at det var hard prioritering fra min side, fordi mange interessante  poster gikk samtidig. Jeg hadde bestilt billetter til en del av dem på forhånd og holdt meg til den planen i dag. Tenkte at jeg skulle prioritere poesi denne gang, samt ære islendingen(e) som kom på besøk med å møte opp. 


Om islandsk poesi i Banken. f.v: Bergssveinn Birgisson, Mette Karlsvik, Kristian Breifjord og Mathias Samuelsen.


Hovedsaken under poesi-posten var en nylig utgitt samling dikt fra islandske diktere, gjendiktet av Kristian Breifjord som heter Prolog på jorden. (Solum Bokvennen forlag)  Mathias Samuelsen ledet samtalen, som Bergssvein og Mette Karlsvik også deltok i etterhvert. Dette var en interessant samtale, og jeg fikk lyst til å skaffe meg den boka. Det skal visstnok bli flere bind. I denne boka er det de eldste islandske dikterne som har fått plass, og han beklaget at den bare inneholdt menn.  Breifjord poengterte at det ikke var for å bedrive kjønnsdiskriminering, men fordi det ikke var kvinner å ta av da, (eller nesten ingen) men i dag er det mange av dem, dyktige kvinnelige poeter, så de blir med i neste bind.


Nam. Pulled pork burger med søtpotetfries på hyggelige Heim Gastro Pub.


Tid for pause. Mat, middag, god drikke.
Nytt for meg i år er jeg at jeg må tilpasninger når det gjelder det jeg spiser, og det kan by på noen utfordringer. Min erfaring er imidlertid at de fleste er velvillige til å tilpasse maten til intoleranser etc. Så også på Heim Gastropub. Jeg spiste en kjempegod pulled pork-burger  med søtpotetfries. Deretter ble det å pese seg opp bakkene til Maihaugen for å delta på Litterær festaften, elegant ledet av Birger Emanuelsen. Maihaugen har faste seter (som i kirka) og kan ha opp til 200 publikum i salen. Vin og øl i foajeen i pausen ble det derimot ikke noe av pga koronarestriksjoner. Derfor ble det ikke noen pause heller, Vi kutter ut pausen, sa Birger Emanuelsen, for den kunne vi jo ikke bruke til noe likevel. (vin og øl, mao?)

Like greit det.


Prisutdeling ble det også. 

Ika Kaminka, som blant annet har oversatt Murakami fikk Det skjønnlitterære oversetterfonds pris 2021.  Høytidelig overrakt på Maihaigen på litterære festaften. 



Bergssveinn Birgisson, Lars Mytting og Marit Eikemo i en nordisk samtale. Det var ikke så lett å ta gode bilder i den mørke festsalen, så bær over med litt uskarphet.


Første del besto av en samtale mellom professorer om det nordiske, hva forener oss, hva skiller oss. På individuelt og samfunnsplan, historisk plan, og om takling av koronakrisen.
Deretter en post med Lars Mytting og Bergssvein Birgisson (igjen), ledet av Marit Eikemo som var ganske interessant. Birgisson skriver både sakprosa og skjønnlitteratur og sa noe om forskjellene for hans del. Begge har til felles å skrive historiske bøker. 

Til slutt fikk vi to nydelige opplesninger av Jon Ståle Ritland (dikt) og Tore Renberg (Fra Tollak til Ingeborg) akkompagnert av musikk av Nils Petter Moldvær. Vakkert og magisk. En fin avslutning på kvelden. 



Tore Remberg leser nydelig fra "Fra Tollak til Ingeborg". Nils Petter Moldvær akkompangnerer med stemningsfull musikk.
 

(innlegget ble skrevet torsdag kveld, men noe var galt med blogger så jeg fik ikke lagt inn bilder før i dag fredag)

* Kort oppdatering fredag etter frokost:

En ny spennende dag med interessante poster på programmet venter. Mine inntrykk fra i går foruten selve litteraturen, er: 

*Folk bruker omtrent ikke munnbind her nede. Uvant siden jeg som bor i Trondheim har forholdt meg til munnbind-påbud og sterke anbefalinger i flere måneder nå, "alle" går med munnbind i Trondheim både ute og inne. Men her i Lillehammer er det jo omtrent null smitte. Håper ikke alle tilreisende (mest folk sørfra) drar med oss smitte gjennom mingling på utesteder og for lite avstand. Akkurat det brant noen i Trondheim seg på i maihelgene og 17.mai som førte til  smitten har føket i været og kommunens testapparat sliter med å ta unna, og smittesporerne med få kontroll.

* Folk er generelt dårlige på å holde avstand i køene. 

Men ellers er alt bra og fint, og antibac er det rikelig av. Dette blir det siste jeg skriver om korona-smittevern-observasjoner  håper jeg. Sola skinner og jeg håper på en tur i parken i dag innimellom samtalene innendørs. Mestermøte mellom Vigdis Hjorth og Kirsten Thorup står først på programmet. Jeg er straks klar.

**** Mer om litteraturfestivalen her. Du kan strømme en del arrangementer hjemmefra til en billig pris av 200 kr for et pass som gjelder i 30 dager. 


9 kommentarer:

  1. Liker utskremte trønderbloggere jeg og tusen takk for fin rapport! Eia var jeg der sier jeg bare!

    Kult nett!

    Må si at islandsk poesi ble jeg veldig nysgjerrig på så dette må jeg også få sjekket ut i. Kun lest Gerdur Kristny sin poesi ennå men er moden for andre poeter også. Godt å høre at kvinnene kommer på banen etter hvert også.
    Egentlig fascinerende å tenke på hvor mange forfattere det kommer fra Island med tanke på det relativt lave folketallet.

    Spent på å høre hva du syntes om arrangementet med blant annet Kirsten Thorup. Jeg var på et arrangement med henne her i Bergen for et par år siden, og nå kom jeg på at jeg må få kjøpt den nyeste boken hennes.

    Godt å høre at de er flink til å tilpasse menyen litt etter behov, det så skikkelig godt ut.

    Man legger vel merke til folk som ikke er så flinke til å overholde godt smittevern når man kommer fra steder hvor folk er flinke til dette. Jeg tenker at det koster så lite å være litt forsiktig og vi har jo levd med dette så lenge nå at folk burde kanskje huske mer på å være påpasselig.Så ikke rart at du reagerer litt på dette.
    Kjenner at jeg ser frem til å kunne gå ut på ting igjen, vi har jo hatt kulturelle arrangement hele tiden omtrent men siden jeg er i risikogruppen har jeg ikke turt å gå på noe, men neste uke skal jeg få andre dose med vaksine så da kan jeg sikkert våge meg litt ut. Det ser jeg frem til.

    I mellomtiden skal jeg kose meg med rapporten(e) din(e), for da er jeg litt med likevel.

    Skal se om jeg skal kjøpe meg sånt pass, hadde vært moro å få litt med seg.

    Tusen takk for fint innlegg og statusrapport og kos deg masse videre! :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så gøy at du synes det er gøy å følge med:) Og takk:)
      Ja, skjønner du er ekstra påpasselig når du er i risikogruppe. Begge mine foreldre er det, men nå er de fullvaksinerte, og jeg treffer dem ikke så ofte siden de bor ti mil unna. Men jeg var redd for dem før de ble det, og har i perioder med mye smitte unnlatt å besøke dem.

      Det er veldig dumt hvis det skjer i Lillehammer etter denne helga som har skjedd i Trondheim i mai med tre store utbrudd.
      Var ute og spiste i kveld og da jeg dro derfra litt før 20.00, begynte det å fylles opp på utestedene, godt og varmt i sola, og det var køer med ungdom som sto tett i tett. Det er mangel på avstand, mingling og mye alkohol til 24.00 som kan kan være kritisk. Får håpe for byen at det ikke skjer.

      Enig ang Island, det er spesielt at de har så mange forfattere (gode også) og så leseinteressert folk.:)

      Dessverre så "kom" ikke Thorup pga sykddom, men Vigdis Hjorth tok timen alene på sparket med Bernard Ellesfsen. Hun snakket om nordiske mesterforfattere- som Thorup (om hennes siste bok, bl.a. som jeg også har tenkt å lese), og andre. Skriver mer om det i morgen.

      Håper du får til å bli med på festival en gang, Beathe:)

      Slett
  2. Vi har nok ulike definisjoner på ordet kort :) Artig med oppdateringer fra liltteraturfestivalen. Ser ut som om du har fått med deg mye allerede. Håper du koser deg vilt og hemningsløst (selv med restriksjoner). Venter spent på nye oppdateringer.
    Selv har jeg sett 15 av de 30 arrangementene jeg fikk med mitt digitale festivalpass. Jeg har ledd, lært litt, blitt provosert og inspirert. Nyt helgen!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hehe, nei, du har nok rett, dette ble ikke kort. Men det ble fort. Og det er det jeg tenker, når jeg sier kort, at det skal være kjapt og fort gjort. Men det blir ikke kort for det. Skulle det blitt kortere, med så mye som skal fortelles, hadde det tatt lengre tid for å korte ned, eller så hadde det bare blitt stikkord.
      Langt, er mer utdypende. Eller enda mer detaljer.

      Koser meg, men må ta pauser og ikke pøse på med for mange poster, så jeg ikke blir helt utmattet. Det er jo nonstop med arrangementer fra morgen til kveld hvis man vil og greier det. Kutta ut et i dag, da jeg heller ville sitte i sola og prate med noen folk jeg traff der jeg spiste. Det ga meg mer energi.

      Takk, du og.:) Er vel like mye sommer i Oslo som her nå, tenker jeg:)

      Slett
  3. Takk for flott rapport så langt, jeg kom meg ikke avgårde i går,måtte være håndlanger for mannen min som restaurer hytta, men gleder meg til neste år.
    Her på Hamar har vi heller ikke gått rundt med munnbind før nå på mandag. Jeg vet at folk som kommer hit. Eks sønnen som bor i Trondheim har vært sjokka over at ingen(nesten) bruker munnbind. Vi har ikke hatt smitte her siden de som kom hjem fra Sveits med smitte i starten. Bortsett fra smitte på en religiøs folkehøyskole, utenfor Hamar. Så vi i Innlandet har vært skånet.
    Jeg digger bøkene til Bergssveein B. Neste år... Kos deg:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk , så gøy du synes det.:)
      Synd du ikke kom deg avgårde, men som du sier; next year.

      Ja, det er rart hvor forskjellig vi har blitt rammet og måttet forholde oss til diverse smittervern-regimer.
      Jeg synes det er helt greit at de ikke bruker munnbind her, det trengs jo ikke når det ikke er smitte. På hotellet er det imidlertid krav om munnbind i fellesarealene, frokostsalen etc, men det er mer naturlig, når det er reisende fra alle mulige steder.
      At det ikke brukes munnbind her, er bare uvant.
      Stakk innom en frisør i Storgata for å høre om de hadde ledig time, ingen brukte munnbind der heller. I Trondheim har det vært påbudt siden i høst, både for ansatte og kunder. Det samme med ansatte på serveringssteder og ansatte i butikker med mer.

      Det med avstand- at folk ikke forholder seg like godt til det, synes jeg er værre. Arrangøren på festivalen gjør en kjempejobb, så jeg håper ikke at tilflyten av folk utenfra fører med seg smitte til byen.

      Har ikke lest noe av Bergssveinn enda, men det skal jeg gjøre:)

      Slett
  4. Det er så fint at du tar ansvar Anita og rapporterer så livlig fra festivalen. Kjenner et sug etter å være der med deg, så hvis du trenger en til å bære vesken din neste år, så melder jeg meg frivillig :)
    Kos deg videre!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk Tine for at du synes det:)
      Du skal gjerne få være min veskebærer neste år;) (hehe)
      Takk, og fin helg til deg i Bergen:)

      Ps: Fantastisk artig foredrag av Janne S i dag, men Therese som tegnet på direkten:) Hun inkluderte nordiske forfattere i tillegg til de andre klassikerne fra boka si. (utvalgte sådan)

      Slett
    2. .. med Therese, skulle det stå (ikke men)

      Slett