mandag 6. mars 2023

Ungdom av J.M.Coetzee. 1001-sirkel februar, afrikansk forfatter

 Da fikk jeg februarboka i Elidas lesesirkel i havn. Jeg begynte med I det mørke landet, men ga dem opp etter noen grufulle sider som ha meg mareritt. Ungodm passet meg nok mye bedre, selv om det var partier her som ikke var like interessante. Men jeg liker måten Coetzee skriver på, betraktningene hans, humoren som ligger under. Ungdom var en vel godkjent bok i denne runden.



Forlagets omtale: 

Omtale

En selvbiografisk roman om nittenåringen som reiser fra et konfliktfylt Sør-Afrika til London. Tiden er ca 1960. Her skal han utfolde sine evner, her skal hans drømmer bli virkelighet. Hans poetiske åre skal forløses, romantiske møter skal finne sted, bevissthetsutvidende opplevelser skal omskape ham til den personligheten som ennå bare er i kim.

I opphøyd ensomhet, og med elendig råd, finner han hybel og jobb. En og annen kvinne deler hans leie, uten kjærlighet, uten romantikk og absolutt uten den forventede oppflamming av en indre ild. Bibliotekets ensomhet tilbyr økte kunnskaper, men ingen forløsning. Selv han innser at diktene han skriver er håpløse.

Den unge mannens nedstigning til den absolutte ensomhet, og spirende selverkjennelse, bugner av mistrøstig humor. Aldri har avgrunnen mellom ugrunnet selvtillit og virkelighetens grelle hverdagslighet vært skildret med slik glitrende ironi. 


Det er ting å kjenne igjen her fra egen ungdom som drømmene, trangen til å identifisere seg med karakterer i bøker man leser, men at livet tar en med pengebehov og jobb. Men ellers har vi selvsagt forskjellig utgangspunkt. Coetzee vokste opp i Sør-Afrika og har sett apartheid og diskrimiering tett på seg, noe han reflekterer fint og modent over i denne boka. Han ser diskriminering også i London, både overfor svarte, men også overfor seg selv som en innvandrer, en boer. Han er opptatt av den store kjærligheten, lidenskapen , å finne sin muse, slik som de store kunstnerne hadde. Ezra Pound, Picasso. Han leser klassikerne, han skriver på en oppgave som student, han oppdager Samuel Becket og skjønner ikke hvorfor han har brukt så mye tid på Henry Ford som han ikke synes er så god. Han tror han må bli en god poet før han tiltrekker seg de bra damene. I mellomtiden omgir han seg med jenter han ikke liker så godt, men han greier ikke å komme seg ut av de forholdene før de reiser, eller selv gjør det slutt pga oppførselen hans. Han føler seg i grunn mislykket og veldig ensom. Når jobben som dataprogrammerer tar han, greier han ikke å skrive heller.

En bok jeg anbefaler, som sagt liker jeg skrivemåten hans, betraktnigene, humoren, men det ble litt for mye om de forskjellige forfatterne og data-programmering og system innimellom. Bortsett fra det;  en godkjent 1001-bok.  Den er selvbiografisk, og starter med Barndom i  serien.

Tidligere har jeg lest Vanære av Coetzee, i februar i fjor faktisk. og skal garantert lese mer.

Mer om Elidas lesesirkel her.


J. M. Coetzee: Ungdom, 168 s 
Cappelen Damm 2004
Lånt på biblioteket

8 kommentarer:

  1. Kom litt tregt i gang med 1001-bøker i år men har nettopp lest januarboken så det er da noe,gjenstår å de om jeg skriver om den. Jeg har kun lest Vanære av Coetzee men det frister med mer fra denne kanten, også denne,selv om du syntes den hadde noen partier som ikke var interessante.
    Nå er vel reisen rett rundt hjørnet eller?

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er bra:)
      Sitter på Værnes nå. Flyet til Odlo er 1 time og 20 min forsinket pga flyradartrøbbel før i dag.. Det blir knappt med tid på Gardermoen . Wish me luck :)

      Slett
  2. Jeg ønsker deg en god tur, kos deg, skulle likt å vært i skoene dine :)

    Jeg har ikke kommet i gang med 1001 bøker enda, men har fått en del navn på lista. Jeg har notert en annen tittel som jeg har tenkt å lese av Coetzee. Har ikke lista akkurat her.

    Ok. Pass på deg selv og kos deg. Pass godt på eiendelene dine, og spesielt på penger/kort og pass. Skulle gjerne ha vært et varm, her skal vi ha en uke med kaldt vær, når jeg trodde våren var på veg. :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk for det :) Blir overnatting på Gardermoen i natt og ny flight i morra pga alle flyforsinkelsene i dag.
      Blir godt å sove nå. Har fått middag på Sas sin regning:)

      Gjør det vettu:).

      Slett
  3. Jeg liker også godt skrivemåten til Coetzee, likte Vanære bedre enn Elizabeth Costello. Nå har jeg bestilt Ungdom på biblioteket, så er jeg heldig får jeg den med meg hjem i dag, når jeg skal bort å hente Skår :) Håper du koser deg i Afrika!

    SvarSlett
    Svar
    1. Costello har jeg ikke lest. Håper du liker Ungdom:) Takk, ja, du vet at jeg har kost meg. Kom hjem i dag.

      Slett
  4. Jeg har lest tre bøker fra Coetzee og likt to av dem. Vanære og I det mørke landet (som du startet på). Jeg likte ikke The Schooldays of Jesus, og gav meg etter den. Men Ungdom fristet, til tross for at den virker noe tung. Han skriver godt, og jeg tror at om du hadde fortsatt I det mørke landet så hadde du likt den svært godt du også. Selv om jeg ikke helt husker hva du refererer til når det gjelder marerittet. Noe jeg har fortrengt kanskje..

    SvarSlett
    Svar
    1. Da har vi begge lest og likt Vanære, men ikke I det mørke landet. Det hun fantaserte om , hvordan hun tok livet av den mannen- det virket så virkelig, og ga meg mareritt. Selv om jeg etterpå skjønte at det var i hennes fantasi, hjalp det ikke på lysten til å fortsette. Er ikke så glad i makabre skildringer. ( Unntaket er Maren Uthaug, men det er pga den sære humoren)
      Jesus-bøkene har jeg foreløbig ingen planer om å lese. Derimot har jeg enda to fra biblioteket her; Skumringsland og Langsom mann. Den første tynn bok, men virker litt tung- fra Vietmankrigen, den andre en tykk roman. Får prøve de etter påske.

      Slett