søndag 23. juli 2023

Gladere mage, gladere deg av Gry Hammer

Jeg har lest og brukt flere av bøkene til Gry Hammer, og har stor sans for hennes formidlingsevne og det hun formidler om mat, livsstil og helse. Nå har hun samlet mye av kunnskapen om mage- tarm- problematikk i en ny bok; Gladere mage, gladere deg som havnet rett på bestselgerlistene i vår. Det er tydelig at dette temaet er i vinden som aldri før. Flere sliter med mageproblemer og livstilssykdommer og ønsker å gjøre noe med det. Legene har ikke alltid svar på hva som bør gjøres, eller kan ikke tilby noe som virker. Gladere mage, gladere deg er en flott praktisk bok med kunnskap om forskjellige temaer som påvirker magen og tarmen, samt oppskrifter på magevennlig mat.



* Boka er et leseeksemplar fra forlaget-  Reklame* Meningen om boka er uansett min egen.

Forlaget om boka: 

Omtale

Har du stadig vondt i magen, er oppblåst eller litt uvel? I Gladere mage, gladere deg lærer du hvordan du kan bedre tarmfloraen og få det bedre i hele kroppen.

Kostholds- og fermenteringsekspert Gry Hammer guider deg gjennom fordøyelsessystemet og deler et vell av konkrete råd, praktiske bevissthetsøvelser og favorittoppskriftene på mat som fremmer fordøyelsen og gleder tarmen. I tillegg til frokost, lunsj, middag og dessert får du herlige, styrkende shots, enzymsnop mot fordøyelsesplager og drikker som nærer de gode tarmbakteriene.

La ikke en ustabil mage styre livet ditt – med denne boken kan du starte livsendringen i dag!

  • 12 trinn til en glad mage
  • Bedre tarmflora på 5 dager (ja, det er mulig!)
  • Magevennlige superhelter
  • 5-dagersmeny
  • Over 60 oppskrifter på enkel, magevennlig hverdags- og kosemat
  • Magevennlige bevissthetsøvelser

Gry Hammer er matentusiast, fermenteringsekspert, yogalærer, spesialist på eteriske oljer og opptatt av samspillet mellom oss mennesker og jorda. Hun skriver bøker, holder kurs, foredrag og webinarer og driver nettstedet gryhammer.no. Hammer er kjent for sin kunnskap om matkultur, matkvalitet og tradisjonsrike og helsefremmende tilberedningsmetoder og har utgitt en rekke populære bøker om mat og helse.

I sine tidligere bøker har Hammer skrevet mer spesifikt om et tema, som feks fermentering, kraft, eteriske oljer, og gått i dybden på disse. Hun har vært opptatt av ren, bærekraftig og naturlig mat, å lage mat fra bunnen, og bruke det jorda og bonden produserer. Fermentering av mat og bruk av kraft, styrker mage- tarm. De som vil gå mer i dybden på disse temaene, anbefales å lese disse bøkene. 

Gladere mage, gladere deg, er som nevnt en mer helhetlig bok som tar for seg både fermentering, bruk av kraft, metoder hvor kroppen får hvile som meditasjon og yoga, viktigheten av søvn med mer. Hun er inne på mange tema som påvirker mage og tarm i lys av nyere forskning og egen erfaring. Gry Hammer har også slitt med magen siden hun var lita og har brukt livet på å søke etter svar på hvorfor og hva hun kan gjøre med det. Alle som sliter med mage-tarm-problemer som ikke har en klar diagnose, vet hvor vanskelig det er å leve med dette , og hvordan det går utover livskvaliteten, hvor fortvilt det er og gjentatte ganger ta det opp med lege og spesialister innen offentlig helsevesen uten å få adekvat hjelp, siden vanlige kostholdsråd ikke virker. Noen av oss er mer sensitive, tåler ikke mye av den maten vi har fått opp gjennom årene, ultraprosessert mat med mye tilsetningstoffer, i tillegg være omgitt av giftige kjemikalier på de fleste områder (vaskemidler, kosmetikk, møbler, klær, luftforurensing, sprøytemidler med mer). I tillegg virker stress inn på tarmen og fordøyelsen, noe jeg tror de fleste er enige om i dag, selv om legevitenskapen kanskje ikke er helt der enda. Min egen erfaring er også at en mer helhetlig tilnærming må til. Selv har jeg slitt med mage-tarm i mange år, IBS (irritabel tarm syndrom) og betennelser i tarmen. Jeg har prøvd det meste av dietter, kjøpt dyre kurer og tilskudd, oppsøkt biopat og ayurvedisk lege, sjekket ut  LavFodMap, lest alt jeg har kommet over om temaet. Om magen har bedret seg etter en tre måneders kur, har problemene alltid kommet tilbake. Jeg merket etterhvert at stress virket inn, og hadde en mistanke om at mye rar spising pga den jobben jeg har hatt med mye reising/bilkjøring, hjemmebesøk, korte matpauser, hastig spising, stress. Mat i bilen, uregelmessige måltider, mat i farta, alt dette som kan påvirke magen over tid. Først da jeg begynte på Funksjonell medisin klinikk og lærte mye om sammenhenger og kosthold på en annen måte, og fikk anbefalinger om kosthold som passet meg, hjalp det. Jeg la om kostholdet og ble mye bedre etter dette. Ikke helt bra, men bedre. Det er fortsatt mye som spiller inn av stresstilstander og en søvnlidelse jeg sliter med, noe kan jeg gjøre mer med , håper jeg, men noe er også utenfor min kontroll. Jeg never noe av min mage-historikk, fordi tematikken er mye av det samme som Hammer skriver om i boka. Hun gir korte greie forklaringer på fordøylesens ABC, tarmbakteriene, klimaproblemer i tarmen, nervesystemet og fordøyelsen, maten vi spiser- en folkefiende? eller din venn? , andre ting som påvirker magen positivt, og en slags oppskrift på en bedre mage, trinn for trinn.  I tillegg er det mange magevennlige oppskrifter i boka. 



Innholdsfortegnelsen



Fin plansje over nervesystemet. Slike illustrasjoner er det en del av, samt fotografier av maten og Gry som lager mat.


Temaet hun behandler i boka er stort, og det tar for mye tid å gå inn på alt i detalj her, det er derfor du bør lese boka. 
Hun gir også tips til annen litteratur å lese, og har også med en grundig kildeliste.
Stadig flere blir opptatt av temaet livsstil, helse, maten, mage/tarm og alt dette som Gry Hammer skriver om, men det er ikke så mange helhetlige praktiske "oppslagsverk" som går rett på mage-tarm-problematikk på markedet. 
Boka er rikt illustrert, lett å lese og velskrevet. 


Anbefales !


De tre andre bøkene jeg har av Gry Hammer. (kjøpt selv). Jeg har også tatt et digitalt kurs i eteriske oljer med henne, som jeg synes var veldig bra. Hun tilbyr flere kurs, sjekk hjemmesiden her, holder foredrag med mer. Hun har også podcast hvor hun inviterer spennende gjester. 



Gry Hammer som myser mot sola. Hun sier at solmysing ved soloppgang og solnedgang stimulerer til god søvn. (kapitlet om stress). Det skader ikke å prøve:)



Gry Hammer er også innom begrepet Pulsvariasjon (HRV) i boka si. Jeg tar det med, selv om det muligens er for spesielt interesserte. Dog er flere og flere opptatt av dette i våre dager. Den som behandler dette grundig  er dr. Torkil Færø i bestselgerboka Pulskuren . Det er en bok jeg nå leser for andre gang, og kommer tilbake til i et annet innlegg. 



Gry Hammer: Gladere mage, gladere deg, 208 s 
Cappelen Damm 2023
Leseeksemplar fått av forlaget


2 kommentarer:

  1. Høres veldig bra ut denne! Kanskje jeg burde ta en nærmere kikk på den. Her i huset spiser vi lite halvfabrikat mat siden sønnen går på en lavfodmap,eller det er jo ikke en diett i seg selv, men mer utelukking av ulik mat man muligens ikke tåler. Mye han ikke tåler av mat.
    Jeg liker jo feks løk og hvitløk i mat,men siden jeg ikke har brukt det på en god del år får jeg vondt i magen når jeg spiser det nå. Det samme når jeg spiser taco med ferdigkrydder.
    Jeg har lenge vært sløv med maten og stekt meg lyse rundstykker 2-3 ganger pr dag men for et par måneder siden gikk jeg over til å lage grove speltrundtstykker. Skal med tid og stunder kutte ut brødmaten eller i hvert fall minisere litt. Må bare ta meg litt sammen og komme i gang med et lavkarbo-ish kosthold som jeg vet jeg går ned i vekt av og ikke minst får mer energi av. Jeg har noen bøker med magevennlig mat men fikk lyst til å sjekke ut oppskriftene i denne, så tusen takk for tips!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for kommentar Beathe:) Jeg er bortreist som du vet, og da tar det litt tid med å svare på kommentarer her, da jeg er en del opptatt sosialt og med andre ting.

      Viktig å finne ut hva man tåler/ikke tåler, og prøve å finne en vei man trives med og kan leve med:) Boka anbefales, selv om jeg ikke kan garantere at akkurat denne passer for deg, men at det er noe her som passer, tror jeg helt sikkert..

      Gry Hammer står ikke for lavkarbo spesielt, hun spiser blant annet brød, honning med mer, men er opptatt av rene råvarer og å lage mat fra bunnen av. Mye å hente også for meg som spiser lavkarbo, men jeg spiser jo feks ikke brød. Jeg er opptatt av ren mat og lage mat fra bunnen av, der er det mye å hente fra Gry. Det er noe med å plukke ut det som passer for en selv:)

      Slett