fredag 7. juli 2023

Det brennende bladet av Katrine Engberg. Spennende , litt mild, ny dansk krimserie

 Jeg har lest to bøker i Katrine Engbergs Københavnserie, som jeg likte veldig godt. Jeg ser at det er flere i serien som jeg ikke har lest, de får jeg lese senere. Har forresten Blodmåne her som jeg har lånt. Nå har jeg lest den første i hennes nye serie, og den er ganske annerledes enn de andre jeg leste. Roligere kanskje? Den har også handling fra København, men også fra Nord-Jylland. Jeg likte boka godt, og det funket også å lese den på senga.



Forlaget om boka:
Ny serie fra Danmarks ubestridte krimdronning! Katrine Engberg har tatt Norges lesere med storm gjennom København-serien. Liv Jensen står ved et veiskille i livet. Hun har sagt opp jobben som etterforsker i politiet i Nordjylland og har startet sitt eget detektivbyrå. Samtidig har hun flyttet til Vesterbro og leier underetasjen hos rammemakeren Jan Leon og hans voksne datter Hannah. To mennesker som deler en stor sorg. Mens Liv overvåker mulige forsikringssvindlere med dårlig rygg og stort behov for å spille tennis, drømmer hun om en jobb i drapsavdelingen i København. Og da hennes venn og mentor, Petter Bohm i københavnpolitiet, tilbyr henne en jobb, griper hun begjærlig sjansen. Kulturjournalisten Gert Linde ble brutalt drept for tre år siden, og gjerningsmannen ble aldri tatt. Saken er henlagt, men kanskje Liv kan oppklare den og komme tilbake til en jobb i politiet? Etterforskningen sender henne til den jyske vestkysten og tilbake i tid til det mørke stedet i historien hvor alle flyktet fra noe. Og Liv har sine egne demoner hun flykter fra. Det brennende bladet er første bind i en ny serie med Liv Jensen i hovedrollen. Katrine Engberg har solgt mer enn én million av København-serien bare i Danmark. Hun er utgitt i 30 land, og bøkene hennes har ligget på norske bestselgerlister i over ett år.

Jeg ble raskt dratt inn i i historien, som har mange deler. Den ferske politibetjenten Liv bryter opp fra Nord-Jylland, både fra jobben og kjæresten, Hvorfor blir gradvis avdekket i boka. I København leier hun av bekjente av foreldrene; Hannah og Jan Leon som har mistet sønnen Daniel i selvmord. Hannah prøver å finne ut av hva som egentlig skjedde med han. Han ble dømt for et drap på kona si og sitter i fengsel. (Sikringsdom? Forvaring? ) Han hadde også alvorlig bipolar lidelse og har vært ut og inn av psykiatrien i mange år. Familien Leon har en nabo som er bilmekaniker som heter Nima, flyktning fra Iran. Liv blir på forskjellig vis knyttet til disse personene, samt sin tidligere kollega Petter som gir henne et oppdrag, en sak han ikke får fred for, som er henlagt. Samtidig skjer det et nytt drap, som Petter blir opptatt med. 

Vi veksler mellom disse personenes perspektiv. Boka er også inndelt i deler hvor biter av en tekst presenteres, hva det dreier seg om, får vi vite etterhvert. Sikkert er at det er knyttet til historien på et vis. Det tok tid for meg å få alle bitene til å henge sammen, samtidig visste jeg at de hadde en sammenheng, så det var bare å være tålmodig. Jeg måtte også være litt skjerpet, fordi vekslingene mellom personenes deler var ganske kjappe. Samtidig likte jeg historiene, hver for seg og samlet, og ville lese videre. Det tar tid å bygge opp et miljø og karakterer i en ny serie, så jeg fikk tåle at boka var ganske langsom. Bonuset er at plottet er godt, og man får en del overraskelser etterhvert, spesielt på slutten. 
Som sagt likte jeg boka godt. Språket, historien, miljøet, karakterene.. 
Det brennende bladet er en deilig sommerkrim, som tåler å leses på senga for litt sartere sjeler, som meg, som lett tar ekkel krim med meg inn i drømmeverden. Og så fikk jeg veldig lyst til å reise en tur til København igjen:)
Jeg er virkelig spent på neste bok i serien om Liv.

Anbefales!


* Andre av Katrine Engberg jeg har blogget om:

Har lest Glassvinge, men ikke blogget om den.

Katrine Engberg: Det brennende bladet, 393 s
Bonnier Forlag 2023
Leseeksemplar fått av forlaget

15 kommentarer:

  1. For meg som ikke leser like mye krim så er det veldig kjekt å komme over omtaler av bøker i en ny serie, det gjør det lettere for meg å komme i gang enn om jeg kommer haltende mange år etter dere andre. Jeg liker jo Danmark godt men når jeg tenker meg om så leser jeg egentlig lite bøker som foregår der,og dette virker som krim jeg kan like.
    Skal sjekke etter den på Bookbites, tusen takk for tips!

    Jeg har nettopp avsluttet en av årets beste bøker( for meg i det minste) og ser frem til å begynne på omtalen i morgen.

    Ha en fin helg,Anita :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, denne tror jeg du kan like, du liker jo ofte litt roligere bøker, og så er det en spennende historie i bakgrunnen her.. Forfatteren har latt seg inspirere av noe fra sin slektshistorie (leste jeg på Goodreads som en danske skrev). Bare hyggelig å tipse.:)

      Spent på din omtale, hvilken bok det er.. Detransition baby? Tenker å lese i den i helga. Meldt godvær og verandalesing:)
      Takk, god helg tll deg også Beathe:)

      Slett
    2. Ja,har notert meg boken inne på bokelskere så husker jeg på den. Det er ikke transition baby, den skal jeg lese ferdig i løpet av juli, nå har jeg jo begynt på to nye mursteiner uten at de to jeg hadde begynt på er lest ferdig.... og sånn går nå dagene.

      Omtalen er av Gjennom det store mørke,en memoar, av en britisk-irsk forfatter og poet.

      Spent på hva du syntes om Detransition når du leser videre i den.




      Slett
    3. Ok.. den boka du nevner er ukjent for meg.

      Har ikke fått lest så mye som jeg tenkte i dag, så det spørs hva jeg får lest i Detransition, baby i morgen. Har lest ferdig Brytninger av Lissandrin i dag og litt i Svaber av Zahid Ali.

      Slett
    4. Er i gang med omtalen men måtte fordøye litt mer før jeg skriver den ferdig, for en bok!
      Likte du Brytninger? Har boken liggende og den blir sikkert lest i løpet av sommeren....

      Slett
    5. Så du la den ut i dag, men har ikke rukket å lese den. Skjønner ikke hvor tiden blir av.. Har lest litt i dag, ferdig med en sakprosabok (Gry Hammer), og litt i Detransition.. Den innbyr ikke til lang strekklesing, så jeg skal ta det porsjonsvis i løpet av kommende uke.
      Har derimot brukt mye tid, i dag igjen, på å lese meg opp på nytt kamera..

      Angående Brytninger, så må jeg si både og. Variabelt mtp min smak (tema, innhold). Bra skrevet, men ikke så lettlest.. Håper du leser den, så jeg får høre hva du synes..

      Slett
    6. Kjenner meg igjen i det der. Jeg planlegger ofte å lese mer enn det jeg faktisk får gjort, men dagene går nå til hva det enn jeg egentlig holder på med.
      Nytt kamera høres greit ut da, blir spennende å se hva du eventuelt ender opp med.
      Ok, jeg skal lese den, leste en fin og utfyllende omtale av den i dag med terningkast 4+ og har sett at den også har fått full pott på terningen. Ikke at terningkast alltid forklarer så mye. Så det bli jo spennende å se hvor jeg ender opp, men skal lese den, en novelle av gangen siden den ikke er så veldig lettlest, det forstod jeg av den omtalen jeg leste tidligere i dag også.

      Slett
    7. Ja, det blir lett sånn. Man trenger sikkert å sose litt også.. Men det går mye uplanlagt tid til facebook og instagram, så mye spennende å følge..og å lese. Det ene tar det andre.. Men nå har det blitt mye kamerakikking, og det tid å sette seg inn, for det har skjedd mye på ti år da jeg kjøpte mitt sist. Blir helt svimmel... Men jeg må ha et nytt et, da det gamle er utdatert til den bruken jeg trenger..

      Leste den anmeldelsen selv i går, antar det er den samme. Ganske enig med han, i grunn. Tine ga den 6, Simen 5, Hilde 4.. er vel det jeg har sett.. Den er jo spesiell så at det vil varierer mtp smak og interesser, er ikke så rart. Enig at ikke terningkast betyr så mye, men det er et barometer, tenker jeg, selv om bokbloggere legger så forskjellig i sine terningkast . Man må nesten kjenne dem, for å skjønne hva de legger i det. Noe jeg i stor grad gjør etterhvert.. Hva de skriver om leseopplevelsen sin, er likevel det viktigste synes jeg.

      En del av novellene tar for seg noe av det samme, så sånn sett kan du lese flere av gangen.. Man trenger jo å komme inn i både stil ,og miljø, spesielt det historiske. Men det er sikkert en fordel å lese noen av dem flere ganger. Jeg tenker å gjøre det senere en gang, i alle fall en del av dem.

      Slett
    8. Jada,helt klart! Jeg kjenner ikke så godt til de bokbloggerne siden jeg ikke besøker dem noe særlig men etter hvert kjenner man vel boksmaken til de ulike bloggerne. Men akkurat den omtalen var interessant å lese syntes jeg. Kommer nok til samlingen etter hvert.

      Jeg skal få tilsendt en ny krimbok, psykologisk krim av May Lis Ruus. "Alle min barn, kom hjem" med handling her fra Bergen , det blir en kortreist krim siden forfatteren bor ikke så veldig langt fra meg. Tipper du har hørt om den boken.

      Tenker det blir litt å sette seg inn i ved valg av nytt kamera,blir spennende å se hva du ender opp med.

      Slett
    9. Jepp.
      Den boka er også på vei til meg.:) Hun har en barnevernpedagog i hovedrollen, så den må jeg jo lese;)
      Hun skal også på Krimhelg på Osterøy i september. Kommer du?

      Je, det blir spennende. En ting er hva jeg har lyst på, en annen ting hva jeg har råd til...;)

      Slett
  2. Jeg leste også Krokodillevokteren, men det ble med det. Nå sjekket jeg Storytel, og yippi! de neste bøkene i serien er der. Nå blir Blodmåne neste bok ut på øret, og hvis det fenger går det slag i slag. Siden denne boken er den første i en ny serie, kan jeg selvfølgelig gå rett på den, men jeg noterer den bak øret :)
    Sjekket ut Farstadsenteret og har veldig lyst å svinge innom når vi kjører sørover, men de åpner ikke før 12, så da ryker tidsskjemaet vårt.

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra da, bøkene hennes er god sommerlesing . Husker jeg leste Glassvinge på Madeira på solsenga:)

      Så synd dere ikke rekker Falstadsenteret, men dere skal vel flere turer til Snåsa etterhvert.. Jeg har ikke vært der selv i nyere tid, og har tenkt på det i noen år nå. Skal prøve i sommer, på vei til Verdaln. Mulig man bør ha noen timer der.. er mye å se.

      Kos deg i finværet Tine:)

      Slett
  3. Ikke hennes beste synes jeg. https://henningbokhylle.blogg.no/det-brennende-bladet-av-katrine-engberg.html

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for link Henning:)
      Regner med hun setter opp farten i neste bok. Mye introduskjon i den første i en serie.
      Visste du at hun også er inspirert av sin slektshistorie i denne boka? Uten å spoile.. sier jeg ikke mer, men du aner det sikkert.. De historiske snuttene i kursiv om familien Leon.

      Slett
    2. Ok, leste omtalen din nå Henning. Ser du tok med det jeg nevnte over her. Jeg valgte å ikke ta det med i min omtale, da jeg synes det spoiler for mye. Halve moroa er å finne ut av det selv og la seg overraske, synes jeg:) Ellers er vi enige om karakterer, miljø , språk osv. Og at det er en del karakterer å holde styr på. I starten, til man får de under huden, er det det..

      Slett