tirsdag 11. juli 2023

Svaber av Zahid Ali. Fornøyelig komikrim, perfekt sommerlesing.

 Komikeren Zahid Ali har debutert med en heidunderende god krimkomedie. Svaber, en vaskekte detektiv, spiller på hva det enn måtte være i det universet karakterene befinner seg i. Denne boka koste jeg meg skikkelig med. Les mer under bildet.


Svaber, som han kalles, er renholder i et kontorbygg. Han heter egentlig Wassim, er singel, og har et pågående mas fra sine pakistanske foreldre om at han må gifte seg snart. De kommer stadig med forslag til gifteklare kvinner fra andre pakistanske familier. Nå er det en som heter Ignita, de mener han skal parres med. Men det er Svaber svært lite interessert i. Han har et godt øye til ei på jobben, som heter Anne. Det tør han ikke si , annet enn til broren og svigerinna som er norsk. Men to norske svigerdøtre i familien, er for mye for foreldrene hans, det vet han godt. Toleransen  og tålmodigheten er strukket til bristepunktet. 

En dag på jobb, er Svaber er på kontoret til Privatdetektiv Kolbeinstveit når han har han reist bort. Det står lapp på døra om at K er på Granka. Svaber river av lappen, rett før en kvinne kommet og spør om han er er Kolbeinstveit og at hun trenger hjelp til å finne ut om mannen er utro. Ja, hvorfor ikke, tenker Svaber, da hun blar opp noen tusenlapper i forskudd. Siden går det slag i slag, mens Svaber passer stadig på å sjekke om Kolbeinstveit snart er på vei hjem. Han må jo ikke bli oppdaget.

Neste forespørsel kommer fra Oslos elite kunstmiljø, nærmere fra noen som er knyttet til et kunstsenter som heter Astarte. Her havner han i mange spesielle situasjoner, og får også flere forespørsler, ja, mer enn han tror han kan takle, men pengene frister. Dessuten greide han jo å løse utroskapssaken ved litt hjelp fra venner og bekjente, I det pakistanske miljøet hjelper man hverandre, og har man penger å betale tjenester med hjelper det også. 

Å røpe mer, er bare dumt, men vit at dette er en skikkelig kosepakke av en bok. Zahid Ali sparker i hytt og pine, i eget pakistanske miljø, mot kunsteliten, rikfolk, fiffen, mot hvordan samfunnet ser på innvandrere, renholdere, taxisjåfører - ja, lavere klasser. Jeg koste meg, lo og humret rett og det var. I tillegg var det også spennende. Språket er godt, treffende metaforer  og similes hagler, hvor tar han dem fra, tenkte jeg flere ganger.. Ser for meg det kreative hodet til Ali der ideer bare popper opp, som fra en popcornmaskin. 


"... som da han fikk øye på en ketsjupflekk nede på bieslipset sitt og stakk ut den granittgrå tunga samtidig som han med skjelvende hender heiste slipset mot munnen, like treigt og hakkete som heisen i blokka på Rykkin." 

Svaber er en herlig sommerbok, løp og kjøp!

 Anbefales! 


Zahid Ali: Svaber, 267 s 
Gyldendal 2023
Leseeksemplar fra forlaget



5 kommentarer:

  1. Jeg noterer meg popcornmaskinen Ali, litt med bange anelser, for jeg har litt problemer med slapstickhumor (noe jeg oppfattet at denne kan ligne på)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ikke godt å si.. om humoren treffer. Du må bare ta en titt i en bokhandel feks, eller på Bookbites..

      Slett
    2. Jeg ble ikke helt revet med av den.

      Slett
  2. Har nå lest den. Masse humor, men jeg ble ikke helt revet med selv om ble bra mot slutten. Så ikke helt topp hos meg.

    SvarSlett
    Svar
    1. Spørs hva du forventet.. Og alt treffer jo ikke alle, sånn er det vel bare.
      Jeg likte den i alle fall godt:)

      Slett