onsdag 15. mai 2013

Interessant om spennende dame: Bergit, healeren i Selja.

Bergit er healeren, helbrederen fra Selja, oppvokst i Loen, i dag 85 år. Hun merket tidlig sine spesielle evner, men tok dem først ordentlig i bruk i godt voksen alder. Hun forteller i boka om sin oppvekst, sine erfaringer og møter med andre helbredere, som Snåsamannen og Mirakel-Mikkel. Forfatter Strøm skriver også mer generelt om healing/håndspåleggelse/alternativ behandling før og nå i boka.Bergit_front.jpg
Jeg har brukt to-tre kvelder på boka. Den er lettlest og gir en fin fremstilling av en spennende og aktiv kvinne. Hun og mannen har oppfostret flere barn og flyttet rundt på grunn av hans arbeid. Da Bergit var mor hadde hun nok med det. Først etter at barna ble voksne tok hun mer aktivt i bruk sine evner som hun merket tidlig. De voksne rundt henne gjenkjente det også, siden det lå i slekta, men de gjorde ikke noe nummer av det, noe som Bergit i dag mener var veldig lurt. Bergit vokste opp til å bli en selvstendig og jordnær kvinne, men sterk tilhørighet til naturen. Det var i naturen Bergit fant ro, hvile og trøst.  Bergit tenker at hennes evner, nådegaver, er en kraft fra naturen. Hun deler ikke Snåsamannens tro om at det er en gave fra Gud. Bergit har lest mye om indianere i Nord-Amerika og følt seg sterkt beslektet med dem og deres tro på naturens kraft. Hun fikk også en god venn i den samiske sjamanen (noaiden) Mikke Gaup (bestefaren til skuespiller Mikkel Gaup). Bergit har også sterke meninger om healing og healere, og dagens alternativmarked. 

Hun mener at evnen til healing og klarsyn er noe som man er født med, som et naturtalent som kan sammenlignes med musikalitet, evne til å synge, skrive, male, danse etc. Man kan ikke lære seg å bli en healer ved å gå kurs, sier hun. Man kan trene opp sin intuisjon og lære seg å lytte til seg selv, men det er noe annet , mener hun. Bergit er også født med klarsyn, men for henne var det viktig å utvikle den ene eller den andre evnen, ikke begge. Hun har venner som har slitt veldig med sine synske evner, så hun har valgt å stenge av for videre utvikling av dette så langt hun greier. Å være synsk kan være en stor belastning hvis man ikke greier å stenge av synene, mener hun.

I bokas siste del refereres det til flere klienthistorier,  hvor de har til felles at de har fått god hjelp av Bergit.  Det er om personer med store ryggplager, angst, spiseforstyrrelser, ME, små barn med hjertefeil, autoimmune sykdommer, allergier, mageproblemer med mer. Alle som forteller har prøvd mye og fått god hjelp av Bergit. Bergit sier at skal de hjelpes må de sette av en uke på gården, og ha flere behandlinger og mye hvile  mellom dem. Noen kommer igjen senere, og noen får også hjelp i ettertid ved fjernhealing. Noen får råd om endringer i livsstilen. Man må ofte gjøre noe selv. Healing er ingen quickfix, selv om noen kan få nærmest mirakuløs hjelp. Bergit sier også at ingen healere kan hjelpe alle. Det kommer sjelden frem i media at folk ikke får hjelp av kjente healere, men det er mange som ikke kan hjelpes, mener hun.

Boka om Bergit er verdt å lese for den som undrer seg over healing som fenomen eller som liker å lese om slike personligheter. En styrke med boka er også forfatterens valg om å flette inn fakta om sjamanisme, alternativ behandling, refleksjoner om debattene som har gått på alternativområdet med mer. Den hellige Sunniva på Selja kloster vies og et eget kapittel, siden Bergit har et sterkt forhold til dette klosteret og historien som hun forteller om i boka. Det gjør boka til noe mer enn en ren biografi om den spennende healeren  i Selja, selv om det også hadde vært fint bare i seg selv.

Dette er en jordnær og nøktern bok uten sveverier, som anbefales videre til rette vedkommende.

Boka er utgitt på Orfeus forlag i 2013.
Lege og musikkterapeut Audun Myskja har skrevet forord til boka. Bakerst i boka er en bra 
litteraturliste for den som vil lese mer om emnet.

Les om Bergit i ukebladet Hjemmet HER
Mer om boka på forlagets hjemmeside HER

Innlegg om boka i spalten SMAKEBIT på en SØNDAG

Andre kjente healere og klarsynte det er skrevet bøker om:

Sjaman Eirik Myrhaug
Marcello Haugen (healer)
Snåsamannen (healer)
Anna Elisabeth Westerlund (synsk)
Susan Sibbern (medium)
Lena Ranehag (medium)
Gro Helen Tørum (medium)                                             Forfatter Anne-Karine Strøm 
Lilli Bendriss (klarsynt)                                                   og Bergit (fra Hjemmet)
Ivar Flatmo - Synsk (av May Grete Lerum)
Tone Nilsen (medium)
Marion Dampier-Jeans (medium)
Colin Fry (medium)
Liza Williams (medium)
m.fl

Tusen takk til forlaget Orfeus for leseeksemplaret.

Anne-Karine Strøm: Bergit, 184 s
Orfeus 2013


2 kommentarer:

 1. Jeg skulle til å skrive at du må passe deg nå så du ikke bruker opp all verdens biografier får lesesirkelen er igang, men så så jeg litteraturlista og pustet ut, ingen fare, medium i fleng til en hel sirkel -)

  Må innrømme at jeg fniste litt til navnet Mirakel-Mikkel, men forøvrig fant jeg omtalen svært interessant, det er et spennende tema.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, det er da litt igjen å ta av, ja.;)
   Så bra at du likte omtalen. Ja, temaet er interessant det. Har skrevet om Sjaman Myrhaug tidligere her på bloggen.:)

   Har forresten fått tak i boka om Mari Boine, som jeg velger til biografilesesirklen. Så vi holder oss til smaer og sjamaner også i musikkens verden, hehe..;) en stund til! Så da blir det ikke bare Patti, tenkte jeg..

   Slett