onsdag 1. mai 2013

Saras nøkkel (DVD)

Hva gjør du 1.mai? Den internasjonale arbeiderdagen som gir mange en kjærkommen fridag, andre en dag til å feire, hedre, gå i tog solidarisk med andre nasjoner og grupper, kjempende. Selv skal jeg jobbe. Når man jobber i turnus teller ikke vanlige røddager som fri, men vi får da mer betalt i det minste. I går kveld så jeg en film; Saras nøkkel. Den skal jeg skrive kort om nå. Og så har jeg startet på Gert Nygårdshaugs bok 8 med Fredric Drum; Liljer fra Jerusalem. Jeg skal også lese litt i Jane Austens Northanger Abbey før jeg går på jobb.Om filmen:
Det gripende dramaet "Saras nøkkel" med Kristin Scott Thomas bygger på Tatiana de Rosnays boksuksess med samme navn, en roman som lå utrolige 90 uker på New York Times bestselgerliste.

Paris, juli 1942. Sara, en 10-årig jødisk jente rekker akkurat å få gjemt unna sin yngre bror i klesskapet. Bare minutter senere arresteres resten av familien på brutalt vis av det franske politiet, under den beryktede jøde-arrestsjonen, Vel' d'Hiv. Den unge jenta låser døra og gjemmer nøkkelen, overbevist om at hun skal komme tilbake og låse ut sin bror om noen timer senere. Men timer blir til døgn, og Saras desperasjon tiltar.

60 år senere, i forkant av minnedagen for Vel' d'Hiv, får den amerikanske journalisten Julia Jarmond oppdraget å skrive en artikkel om denne svarte dagen i Frankrikes historie. Under arbeidet med saken snubler hun over Saras neddyssede familiehistorie, og hun blir raskt overbevist om at det er denne hendelsen hun skal avdekke. I arbeidet med saken snubler Julia over flere tegn som leder henne mot Sara, samtidig som hun begynner å stille spørsmål ved sitt eget liv - og sin fremtid.

I rollene møter vi Kristin Scott Thomas, Mélusine Mayance og Niels Arestrup. Regien er ved Gilles Paquet-Brenner.  Mer fra filmweb HER

Saras nøkkel

Min mening om filmen:
Jeg har ikke lest den populære boka. Filmen som varte ca 1t og 50 min, synes jeg var ganske bra og gripende. Det er alltid like grusomt å se hvordan jøder ble behandlet, deportert til leirene under andre verdenskrig og drept. Lille Sara gjør en heltemodig innsats for å redde sin bror, men prisen er å slite med et voldsomt traume resten av livet, noe som faktisk sett tar livet av henne selv til slutt.  Det er forståelig, tenk å leve med noe slikt.

Det er mindre interessant å se partiene i nåtid med journalisten Julia som leter  etter svar om familien Starzynski, og hennes eget vanskelige forhold til en mann. Selv om slutten er gripende, og at hennes bidrag til familiehemmeligheter avdekkes.

Alt i alt en gripende film som anbefales. Men jeg kan nok tenke meg at boka er er bedre enn  filmen også her. Terningkast fire.

Samtidig er det utrolig mange bøker som tar for seg dette med jødene under andre verdenskrig som tema for tiden. I det siste har jeg selv lest flere, som Julie Orringers Den usynlige broen, Irene Nemirovskijs Storm i juni,  samt sett filmen Simon og Eiketrærne,   med fler..  


Mélusine Mayance i Saras nøkkel


Fakta:
Sjanger: Drama
Kinopremiere: 01.04.201
Manus: Gilles Paquet-Brenner, Serge Joncour
Nasjonalitet: Frankrike
Språk: Engelsk/Fransk
Produksjonsår: 2010
Lengde: 1 t. 51 min.


Bildene er fra filmweb.no
Filmen er lånt på Sør-Aurdal bibliotek, avd Hedalen

14 kommentarer:

 1. Gratulerer med dagen! Hva hadde Norge gjort uten dem som må trø til, også på arbeidernes dag :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så sant så sant.:) :) takk i lige måde..)

   Slett
 2. Eg har og sett filmen utan å ha lese boka. Eg synest det var ein fin og rørande film. Kjenner eg meg sjølv og boksmaken min rett, trur eg denne historien er betre på film enn i bokform, for min del, så eg trur eg lar det bli med det.

  SvarSlett
  Svar
  1. Vet mange synes boka var bra, men jeg tviler også på at jeg kommer til å lese den når jeg vet hva som skjedde.

   Slett
 3. Bra bok, så jeg kan gjerne tenke meg å se filmen. Ha en fin 1.mai-kveld!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er verdt å se. I lige så- nå er det forresten blitt 2 mai.

   Slett
 4. så filmen for en tid siden og den var virkelig sterk ... har heller ikkje lest boken ;)
  flott film omtale !

  SvarSlett
 5. Har også sett filmen som jeg synes var gripende, og tror som deg at boka er bedre enn filmen. Nå har jeg ikke lest boken..

  Flott filmomtale...

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk.:) Ser hva Elikken skriver under her, så kanskje er denne filmen unntak?

   Slett
 6. Hoi, her må jeg protestere på det villeste. For en gangs skyld, akkurat i dette tilfellet, er FILMEN bedre enn boken. Boken irriterte meg kraftig, det vil si alt fokuset på Julia og hennes ekteskapsproblemer. I filmen blir dette i det minste noe nedtonet.

  Det er en annen film som har langt bedre handling fra Vel d'Hiv, men jeg er ikke kvinne til å huske tittelen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Interessant opplysning.:) Jeg hadde heller ikke syntes det hadde vært noe spenennde med mer av de ekteskapsproblemene ..så da tenker vi ikke mer på DEN boka.;)

   Slett
 7. En fantastisk bok! Jeg liker måten Tatiana de Rosnays skriver på. Og jeg bør vel gjerne se filmen snart...

  GOD HELG!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så du likte den? Så bra- Ja filmen bør du da se vet du. God helg RAndi.:)

   Slett