torsdag 9. mai 2013

Feelgood med Hustruen i Toscana av Sarah-Kate Lynch

Tenk deg milde varme vinder, dufter av tomat og basilikum, nybakte biscottis, spudlende prosecco på en ristorante, med utsikt over grønnsjatterte og okergule lappetepper av åker og eng og små topper av husklynger i horisonten... Drøm deg bort. Vi er i Toscana.Juritzen forlag har kommet med en knippe bøker de kaller Bokvarp til kr. 149,- Innbundne bøker til pocketpris. Hustruen i Toscana er en av dem. Den fikk jeg av forlaget i posten for ganske kort tid siden.  Siden jeg er svak for Italia og gjerne vil til Toscana en tur prioriterte jeg å lese denne ganske raskt. Min forkjølelse har bidratt til et tungt hode, en slapp kropp og et par dagers sykefravær og hva er da bedre å fordrive tiden med enn å lese litt feelgoodlitteratur.

Handlingen er sådan:
Lily er en hardt arbeidende businesskvinne i USA. Daniel, hennes mann er ofte på reiser blant annet til Italia for å kjøpe opp vin. De har ingen barn, selv om de har prøvd i mange år å få det til. For dem begge har det blitt en stor sorg, og de har kastet seg ut i stadig mer arbeid.

En dag får Lily sjokk da hun finner et laminert familiebilde i golfskoen til Daniel. Der er han , en kvinne og to barn, og hun skjønner at de er italienske. Hun har nettopp fått melding fra Daniel om at han blir en ekstra uke i Toscana på grunn av forretninger. Lily legger to og to sammen og hennes liv legges i grus. Daniel, som hun har vært så trygg på, lever et dobbeltliv med kone og barn i Italia. Lily drikker en flaske vin som blir til to den kvelden mens hun prøver å finne ut hva hun skal gjøre. Hun minnes tiden da hun og søstrene drakk og hadde det moro og bestillte ting på nettet. Dette kalte de Promillereiser. Lily har ikke hatt kontakt med søsteren på lang tid, men i rusa tilstand gjør hun akkurat det. Dagen etter sjekker hun epostboksen sin og finner at hun har bestilt reise og hotel i Toscana i alkoholpåvirket tilstand. Snakk om Promillereise. Vel, etter å ha hatt en opprivende ny samtale med sin søster og tenkt seg om velger hun å dra.

I Toscana, finner hun frem til byen Montevedova som hun mener Daniel og familien kan være i. Dette er en liten landsby hvor alle vet alt om alle, og Lily vikles inn i nettet til en gjeng gamle damer som har en hemmelig liga for å hjelpe mennesker med hjertesår til å få det bra igjen. De driver med en slags Kirsten Giftekniv-geskjeft. Hun treffer også en italiensk kjekkas, Alessandro og ei lita jente som hun knytter bånd til. Mer vil jeg ikke fortelle...

Hustruen i Toscana er en fornøyelig roman, med mye humor (enkeligaen er bare herlig) og situasjonskomikk (mye rart skjer når Lily har drukket for mye prosecco og grappa), glede, men det er også triste og alvorlige ting man blir berørt av. Savnet etter eget barn, hvordan man som kjærlighetspar kan rote det til blant annet. Den er lettskrevet og lettlest. Den kan minne litt om Tirsdagsdamene og de svenske gamling-bøkene i stil. Jeg tenker at dette er en bok som fint passer som strandbok, reisebok, eller hvis man bare vil ha noe lett som ikke krever så mye av deg.

Jeg lette også på kartet etter Montevedova, men den fant jeg ikke.  I etterordet skriver forfatteren at byen er fiktiv. Men modellen er fra Montepulciano. Drar du til Montepulciano vil den være omtrent som Montevedova i boka. Hun anbefaler også en tur til nabolandsbyen Montalcino for å besøke en vidunderlig bakebutikk som heter Mariucca for å kjøpe dolci. Der er også et gammelt munkekloster som heter Sant`Antimo-klosteret hvor du kan høre vakker gregoriansk kirkesang. Ja, det kan det hende jeg gjør når jeg først skal til Toscana og Firenze i høst. Bella Italia!

Takk til forlaget for leseeksemplaret.

Mer om forfatteren HER
Innlegg om boka i Boken på vent HERSarah- Kate Lynch 


Sarah-Kate Lynch: Hustruen i Toscana, 330 s

Juritzen forlag 2013

9 kommentarer:

 1. Fin omtale! Virker som perfekt lesing når du skal få Toscana-stemning under huden. Jeg fikk i alle fall lyst til å lese boken nå :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk skal du ha. Ja, stemningen kom den..:)

   Slett
 2. ...Og der fikk jeg en påminnelse om ei bok jeg har stående i hylla. Halvlest. Med handlig fra Italia. Den må nok leses ferdig før jeg begir meg ut på nye reiser til Støvel-landet. Med mindre det blir en Promillereise innom en nettbokhandel da, vel og merke ;o)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hvilken bok er det? Har forrresten en halvlest en selv derfra, når jeg tenker meg om--Miraklene i Santa Fico, eller noe sånt..
   Promillereiser til nettbokhandlere, må man passe seg for.;) Kan fort bli en kostbar affære..hehe..Men tross alt billigere enn å kjøpe flyreiser. O:

   Slett
 3. Av alle ting så elsket jeg coveret på denne boka, jeg som "aldri" legger merke til cover :) Minner meg om min datter i fullt firsprang i gatene i St.Tropez der min svigerfar bor. Italia og sør-Frankrike er ikke så forskjellig med trange gater og smug og god vin på annen hvert gatehjørne. Bortsett fra at Frankrike (dessverre) er fullt av franskmenn, bortsett fra svigerfar da - og et par andre ;-) Boka hørtes ut som lett strandlektyre, og det trenger jeg til sommeren. Tror neppe jeg drar med meg 1001-bøker på tur.. Takk for godt tips og omtale, Anita! Ser forresten at du leser Sandmannen som jeg akkurat nå sitter og skriver omtale om. Skal bli spennende å høre hva du synes. Jeg rett og slett DIGGET boka! Creee-pyyyy :o)

  SvarSlett
 4. Hehe, ja. Har svart deg ang St.Tropez på bloggen din. Var like ved sist sommer. Enig ang franskmenn..vanskelige folk, mye arroganse.
  Boka er nok grei å ha på stranda ja.:)
  Og Sandmannen- hadde vært fin på stranda den også, men med fare for å bli solbrent, for det er lett å glemme alt rundt seg når man leser den. Har noen sider igjen...skrekkelig spennende.
  Så du synes ikke Dyrrenmatt og Strindberg er noe å ha med seg på stranda? ;) Hehe..

  SvarSlett
  Svar
  1. Mmmmppphhhh... Durrenmatt og Strindberg passer best...til høstvinder, striregn, peiskos og stearinlys spør du meg :)

   Slett
  2. Ja, eller under parasollen med noe kaldt i glasset.;)

   Slett
 5. Var bortreist i begynnelsen av mai så jeg leste dette først nå. Skal til å begynne på boken. Takk for fin oppsummering :)

  SvarSlett