onsdag 29. mai 2013

Kjappomtale av Den store Gatsby av F.Scott Fitzgerald

I anledning filmen som nå går på kino med skjønne Leonardo di Caprio som den gåtefulle Gatsby, tørket jeg støv av hylleboka fra 1984, da den var månedens bok i Den norske bokklubben. Jeg husker ikke om jeg leste den gang, eller om jeg bare har sett filmen med Robert Redford og Mia Farrow. Den store Gatsby var i alle fall et meget kjent begrep på den tiden, og diskotek og barer ble oppkalt etter denne mytiske mannen.


Romanen som er skrevet av amerikanske F. Scott Fitzgerald, går for å være et av U.S.A. store mesterverk, og den er også med i 1001-bøker du må lese før du dør. Den fortelles gjennom vennen og ferienaboen Nick Carraway.
Jay Gatsby er en kjekk ung mann som egentlig ingen kjenner. Han har kjøpt en stor eiendom i nabolaget til Carraway. Det viser seg at her har Daisy, en gammel flamme av Gatsby bodd. Gatsby har masse fester og gjestene som kommer bedt og ubedt, kjenner egentlig ikke Gatsby, men alle har en mening om han og sladder og rykter florerer. Var han en spion under krigen? Studerte han på Oxford? Hadde han virkelig drept en mann? Osv..

Det festes og drikkes og vi blir også mer kjent med Daisy og Tom Buchanan, samt Carraway og hans venninne Jordan Baker, samt noen få andre. Men Gatsby, blir vi kjent med ham eller forblir han en gåte også for oss? Noe får vi vite gjennom noen betroelser til vennen Carraway. Gatsby levde den amerikanske drømmen. Han higet etter å komme seg frem fra ingenting, og klarte også det til en viss grad. Men hva hadde han ikke? Hva drømte han ellers om?

Romanen må bare leses.
This was America ! This is America.

Romanen ble skrevet i 1925. Den er vidunderlig vakkert skrevet, - for et språk! Den bygger seg sakte opp og inn i sjelen.  Den er vemodig, sorgtung, trist og tragisk, men vakker.  Det er lenge siden jeg hadde gåsehud når jeg leste en bok, med det fikk jeg på slutten av denne boka. Sterkt!

Nå er jeg spent på å se filmen!

Kanskje jeg skriver mer om bok og forfatter senere, imellomtiden kan dere lese mer HER

Boka har et fint etterord av Haagen Ringnes.


For en kjekk kar. Han levde fra 1896-1940. Ikke så langt liv akkurat.


F. Scott Fitzgerald: Den store Gatsby , 167 s

Den norske bokklubben 1984 (original 1925)

8 kommentarer:

 1. For ikke lenge siden kjøpte jeg filmen med Redford og Farrow. Er av og til innom Byporten på Oslo S og da hender det at jeg kjøper filmer. Og ikke minst bøker. Og ikke lenge jeg så den faktisk. Og når jeg leser omtalen av boken fikk jeg lyst til å lese den. Har ikke sett filmen med di Caprio. Hadde vært moro og sett den også. Og sammenlignet med hva jeg synes ift til den gamle filmen.

  SvarSlett
 2. Akkurat samme versjon av bokklubb-boka har jeg også, og det er snart 30 år siden jeg leste den. Nå fikk jeg lyst til å lese den på ny, garantert også med litt "nyere" øyne. Jeg skal definitivt se filmen med di Caprio. En flott skuespiller!

  SvarSlett
 3. Denne boken har jeg lest og hørt mye om i det siste, jeg har også kjøpt den og nå står den og venter på å bli lest. Men jeg har faktisk ikke fått med meg hva den handler om, bortsett fra at det dreier seg om denne Gatsby, så det var fint å lese omtalen din. Jeg ser frem til å starte på den. Kanskje jeg skulle gjort det før jeg ser filmen. Ellers så jeg Django Unchained med DiCaprio hin dagen - en veldig bra film som jeg anbefaler :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Sikkert lurt å lese boka først,,,
   Django Unchaines har jeg ikke sett, skal sjekke den ut.:)

   Slett
 4. Jeg har også hørt mye om denne boken i det siste og kunne absolutt tenke meg å lese den før jeg så filmen. For den må jeg jo se :-)

  SvarSlett
 5. Takk for kommentarer. Drar til Lillehammer nå så derfor har jeg dessverre ikke tid til kommentarer til hver enkelt, Tilbake fredag senest.

  SvarSlett
 6. Denne boken har jeg også hørt en del om i det siste og jeg tror jeg må sette den på listen. Filmen må jeg få med meg også tenker jeg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, absolutt verdt å lese. Gleder meg å se filmen i Trondheim til uka..:)

   Slett