mandag 25. november 2013

ITALIA (5) : ROMA 3. Fra Piazza Venezia til Piazza Popolo, Pichio, Villa Borghese, Via Veneto, Piazza di Spagna, Via Condotti og tilbake.

Da er siste dagen i Roma her for denne gangen. Roma varer hele livet skrev Arne Falk Rønne, i sin morsomme og lærerike bok. Det er nok sant for ganske mange av oss, meg inkludert. Man kan hate trafikken, turistmassene, surt hotellpersonale, men likevel elske Roma. Det er mangfoldet, alt det gamle, vakre bygninger, skulpturer og masse hyggelig folk også, livet, pulsen, språket, scooterne, trærne, Tiberen, englene. Alt!   Jeg synes altid det er vemodig å forlate Italia, så også nå, selv om jeg ser frem til å komme til varmere strøk. Jeg har gått og småfrosset siden jeg kom til Italia. Det er høst her også, tidlig mørkt, en del regn. Ganske kaldt. I morges var det fire grader.

 Piazza del Popolo

Her kommer noen bilder fra min søndagsvandring i går. De er ubehandlede, med unntak av noen instagrambilder (@artemisia60), og de er litt grå siden været var ganske grått. Det var litt sol i går, men den kom ikke så godt frem.  Jeg tok bussen fra B&B -hotellet i Trastevere til Piazza Venezia for å spare føtter og tid. Jeg gikk Via del Corso opp til Pizza del Popolo, som var målet. Riktignok med noen avstikkere, som seg hør og bør.Som å kikke på disse flinke artistene. Hvordan greier de det over tid? Det er mange slike levende statuer rundt omkring, men denne hadde noe ekstra med seg, en mann som bærer en annen, balansekunst og styrke på høyt nivå. Verdt noen kroner det. Jeg vil gjerne gi litt når jeg først stopper opp og ser og tar bilde. De lever jo av dette.På samme plassen som visstnok er et sted for opptredener og artisteri, sto også dette juletreet donert av Louis Vutton, moteskaperen. (han er vel det? ) Heldigvis vises ikke førjulstiden så veldig her enda, men noen trær og girlandere her og der lyser opp, og det er greit.
Piazza del Popolo, som i sin tid var et stort markedssted, og hvor viktige begivenheter skjedde, som festivaler, henrettelser med mer.  Den egyptiske obelisken på torget ble visstnok fraktet fra Egypt av Augustus i 200 f.Kr. Monolitten er for Rhamses 2. Imponerende. Løvesøyler er siden føyet til.


Løver spruter vann.

Over plassen er det en høyde, Pichio, hvor det er flott utsikt, så dit måtte jeg jo går. Oppover veien forbi flere slike egyptiske figurer.


Mye fint å se på veien, porter og trær.Sjekk den utsikten da, over hele Roma, Vatikanet og Peterskirken langt der borte. Her var det rørende liv, kiosker, en gatemusikant som spilte Led Zeppelin og andre 70- og 80-tallsklassikere.Her er utsikten over den andre delen av byen mot Colosseum, og alle kirkekuplene.En dame sitter og leser midt på plassen. Det er mange benker i området, så hver sin smak.Den enorme parken Villa Borgehese er rett ved siden av, og jeg vurderte å gå dit. Det blir jo mye gåing, men jeg bare måtte.  Her er lange alleer, mange templer, små tivoli og teater for barna, skulpturer med mer.

 Man kan leie seg trampesykler og biler, vanlige sykler med mer. Kostet nok noen euro pr time. 15 euro leste jeg at en trampert kostet pr halvtime.
Det var mye aktivitet i parken, sikkert en populær søndagsutflukt. Her en konkurranse på rulleskøyter.
Ikke alle skulpturene var like velholdte. Noen mangler både hodet og mer til, men han her forsøker visst å si noe likevel.

Jeg var på jakt etter et Dianatempelet, skal tro om det var dette velholdte lille tempelet?Flere kjente personligheter har fått sin statue her, blant annet Lord Byron.Og selveste Goethe. Baksiden er prydet med Faust.
Nå begynte det å bli ganske mørkt, og jeg sulten og kald. Kjøpte meg en is for ikke å sulte ihjel. Man får ikke italiensk is hver dag, sånn ellers. Men denne var dyr, 5 euro for to kuler.  Jeg prøvde å gå mot utgangen et eller annet sted og måtte spørre meg frem da jeg kom til en trafikkert gate. Jeg ville til Spanskeplassen og Via Condotti. Det viste seg at jeg hadde kommet til Via Veneto, den berømte gata fra fordums tider hvor La Dolce Vita ble spilt inn. På veien gikk jeg forbi Hard Rock Cafe så da spiste jeg like så godt der. Norwegian Salmon i en rocka versjon. Engler hadde de i kuppeltaket sitt der også. Rockeengler.

Etterpå, etter å ha spist og handlet en t-skjorte på Hard Rock Cafe,  stoppet jeg ved en bokhandel og gikk inn. I  vinduet står både Jo Nesbøs og Anne Holts bøker på italiensk. Artig.
OG en del sånne filmbøker jeg er så svak for.
Og jeg kjøpte faktisk en biografi om Federico Fellini.  Må få lurt med den i sekken. Jeg skal jo delta i Moshonistas leseserikel i desember hvor temaet er skuespillere, filmfolk o.l.
Boka om Audrey Hepburn i Roma hadde jeg veldig lyst på, men den var stor og tung, så det måtte jeg stå over. (bagasje vekta vet du)
En av de mange fasjonable kafeene i strøket.
Fontena  Tritone på Barberini plassen. Var det ikke her hun hoppet uti , hun kjente skuespilleren? (Anita Ekberg? Audrey H?  Nei, Ekberg hoppet vel i Trevifontena)
Etter å ha gått Via Veneto ned til Barberini og så videre i Via Sistina  kom jeg på toppen av Spansketrappa. Nede på Piazza de Spagna er det lite folk nå, men det er kveld, mørkt.

Noen pågående blomsterselgere var det dog der, og  de ville nesten tvinge meg til å ta i mot, men jeg var standhaftig. De skal ha betalt, det vet jeg.
En koff cappuchino på den legendariske Antico Caffe Greco i Via Condotti.  Betalte 8 euro for denne, ikke akkurat billig, og det er nok ingen fattige kunstnere som bruker denne som stamsted lenger, kun turister tenker jeg.
Men stedet har et historisk sus over seg, ingen tvil om det. Det er en gammel kafe. Antico Caffe Greco.Veggene har bildet av gjester, av forfattere samt fine malerier.En nobelprisvinner, med østeruropeisk navn.Interiør. Stenger kl.21.00 om søndagen.
Ute i gatene forberedes jul. Litt vindusshopping i den dyre motegata er ganske gøy, en stund.

Roma er en veldig forurenset by. Jeg kjente det i hals og lunger de dagene jeg var der. En kontsant sår svie. Astmaen poppet frem.. Sånn sett holddt det med en uke.

 Arrivederci Roma!

 Romatips skal jeg skrive inn litt senere, samt linke til de andre innleggene. Første bud er GODE SKO!!!

Må dra nå--- til flytoget. Neste destinasjon:Barcelona.


Oppdatert:

Linker fra tidligere Roma-innlegg:

Roma- Vatikanet og museene

Roma- Trastevere og litt av sentrum


Buss/trikk/flytog:

Flytoget fra Trastevere til flyplassen Fiomucino koster 8 euro. Det går ganske ofte, ca hvert 20.minutt og tar en liten halvtime.

(kontra drosje som jeg betalte 35 euro for, så er det rimelig, og behagelig. Billetter kjøpes i automat på stasjonen)

Buss og trikk i byen koster 1,50 euro. Kjøpes på Tabacchis (tobakkskiosker)


Bøker om Roma:

Det finnes et stort utvalg, så kom gjerne med dine tips i kommentarfeltet du også.

En bok jeg har hatt stor glede av å lese er Arne Falk-Rønnes Roma varer hele livet.  Som mangeårig reiseleder i Roma kjenner han byen ut og inn og har skrevet en flott bok med masse kunnskap, tips og mye humor.  Jeg er usikker på om boka finnes i vanlig salg lenger, men antikvariat kan i tilfelle prøves.

I lomma gikk jeg alltid med Gyldendals lommeguide Roma. Utrolig praktisk med tips om de viktigset severdighetene og utbrettskart. Den store guiden kan du derfor legge igjen på hotellet.

Det finnes mye å få kjøpt i Roma, og det finnes mye å få kjøpt hjemme, både om Romas historie, kunst, kultur, etc.


Skjønnlitteratur:

Sigrid Undset: Jenny

Biografiene om Sigrid Undset

Elisabeth Gilbert: Eat, pray, love (spis, elsk, lev) (også filmet,  verdt å se)

Engler og demoner av Dan Brown (filmen er også å anbefale)

Blogger:

Mitt Roma
Elins reiseblogg
Sofareiser  - har også vært i Roma10 kommentarer:

 1. Du verden så mye du har fått med deg. Roma har stått på "ønskelisten" lenge, har ikke vært der. Må nok repetere tipsene fra deg når tiden er inne.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det blir da litt når man trasker rund tog har noen mål i utgangspunktet..:) Veldig artig by å ta bilder i Randi. Har masse på det andre kameraet, så en dag skal jeg lage noen innlegg med highlights..når jeg bare får lagt dem inn på daten.

   Slett
 2. Så kjekt å se. Synd at det var så kaldt :) God tur videre til Barcelona!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så artig at du liker det.:) Ja, kalden er det ikke så mye å gjøre med.. Takk skal du ha.:)

   Slett
 3. Så spennende sight- seeing. Kjente igjen alt du har besøkt. Og kaffen på Greco kostet det samme første gangen jeg var i Roma, for ca 12 år siden. Var det ikke i Trevifontenen Anita Ekberg badet? Må visst sjekke. God tur til Barcelona!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så artig da::) Jo det var i Trevifontena Anita Ekberg badet. Har gjort litt research, siden hukommelsen sviktet.. Takk skal du ha.:)

   Slett
 4. Hehe... Må ikke la deg lure av gateunderholdere som "balanserer". Platen han sitter på er festet til et bøyd rør som går ned "gjennom" han andre ned til bakken. Ikke mer magisk enn det, dessverre drar:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Elikken da, nå tok du illusjonen fra meg.;) Snufs..

   Slett
 5. Ellers dypt sjalu på ditt Greco-besøk. Har enda ikke fått somlet meg dit.

  SvarSlett