lørdag 23. november 2013

ITALIA (4): ROMA 2. Vatikanet og museene

Siden jeg ikke har vært i Vatikanet før tenkte at jeg måtte ta meg en tur dit. Man har jo sett det på TV og film noen ganger, så jeg følte nesten jeg burde få det med meg. Det var ikke så mye folk når jeg kom dit i går, og jeg gikk rundt på Petersplassen, inn i butikkene og posthuset. Måtte jo poste et par kort også når jeg først var der, tenkte jeg. Grepet av øyeblikket ble det kjøpt et par kort med Paven på og sendt hjem til noen jeg tror kan like det, og et Michelangelkort til en som ikke er så glad i Papa`n. I dag har jeg ergret meg grønn over at jeg sannsynligvis kjøpte et kort med Pave Benedict på, og ikke han nye Francesco. Ja, sånn kan det gå når man får en fiks ide og skal gjøre det fort. Peterskirka var stengt , fikk jeg høre, og jeg fikk beskjed om å komme tilbake i dag, og det gjorde jeg. Planen var da å bruke en del tid på museene.

 Peterskirka, basilikaen, torsdag.Da jeg ankom i ganske god tid på formiddagen var køa inn til Basilikaen stor som Ormen Lange og lenger. I billettluka ved posthuset ble jeg bedt om å kjøpe billett ved inngangen til museene, som  er et godt stykke å gå rundt hele bygningskomplekset. Dama sa det var billigere å kjøpe der, og jeg takket for det.

Vel forbi den lange køa og ut på gata igjen, ble jeg stoppet av to overivrige selgere av guidede turer inn til museene, og den ene ga seg ikke, og bablet om  hvor lang tid det tok, flere timer, og med den billetten han solgte kunne jeg få slippe kø inn til kirka igjen. Det kosta 41 Euro. -Nei, jeg vil ikke betale så mye for å se det der, og jeg vil ikke ha guide og jeg vil ikke se alt, sa jeg flere ganger, og han lot meg ikke gå før jeg omtrent la på sprang. Da kom en annen selger etter meg, det vil si, han sprang etter meg da jeg flyktet mot en billettkiosk. Han ga seg heldigvis fortere da han skjønte jeg ikke ville la meg overtale.


Inne på museet gikk det ganske raskt gjennom sikkerhteskontrollen, og det var ingen kø, og det kosta det samme der som ved posthuset, 16 Euro for inngang. Jeg hadde vurdert å ta med Pavens hager, men det var dårlig vær, og det kosta 32 Euro, så jeg droppa det. Jeg vurderte i det hele tatt på turen til inngangen å droppe hele greia, med de køene jeg så utenfor kirka , men tenkte at jeg må jo gå å se om det går greit å komme seg inn, når jeg først var her.Jeg er glad jeg kom meg inn. For et fantastisk museum, eller museer, for noen samlinger. Det første jeg gikk meg inn i var samlinger fra Egypt. Over her ser dere sarkofager og en mumie.Hieroglyfer og tavler med alle de kjente symbolene. Gamle ting. Jeg følte sterkt at jeg nå vil jeg til Egypt snart.  Bare uroen gir seg der nede, så kan jeg dra neste gang jeg har ferie og penger.
Masse fine skulpturer av de gamle gudene, her Anubis.Hellige katter fra Egypt. Det var samlinger med amuletter, ritualeffekter, hellige dyr med mer.Museene rommer utrolig mange forskjellige temaer og samlinger, fra mange epoker. Det finnes rom med ting fra Etruskertuden (der var jeg ikke) , fra det greske riket, gamle romertiden med mer..Og innimellom alt bør en ta seg tid til å se ut av vinduene. Det er flotte områder også utenfor, men været fristet ikke til så mye vandring der.Det var utallige saler, rom, korridorer med fresker av alle slag, tekstilmalerier, veggmalerier, takmalerier.  Her finnes mye av de store kunstnerne Rafael og Michelangelo. I det sikstinske kapell  finnes den berømte takfresken Dommedag, av Michelangelo. Der var det ikke lov å fotografere, men  det var det faktisk lov til ellers rundt omkring.En liten amorine snakker med en eldre mann.Korridor etter korridor med vakker kunst. Jeg har aldri sett maken i hele mitt liv. Det er også jevnt med butikker for bøker og souvenirer underveis, så hold på pungen. Jeg klarte å styre unna, for nå kan jeg ikke ha mer i kofferten.En egen korridor for kartmalerier var en fornøyelse i seg selv.Dette tror jeg er fra et av rommene med Rafaels malerier. Det var flere av dem. En utrolig maler. Han må ha brukt hele livet på disse, og det gjorde han vel og, i tillegg til de som finnes i andre museum.
Etter at jeg hadde tatt meg en kaffe og en Calzone (dårlig ferdigmat som var mikrovarmet) , og hvilt beina litt, var jeg klar for å gå . Da sneiet jeg nedom en samling med etnologiske figurer. Paven har fått gaver fra urbefolkninger i hele verden og det var samlet her. Mye spennende å se. Her er en liten samling fra Bali og en film ble vist over med vakker musikk. Jeg lar meg lett forføre av vakker musikk , og fikk det helt klart for meg at neste reise skal gå til Asia og Buddhistland og templer. Så kom det opp på filmen at den var fra Bali, og det snedige er jo at jeg har seriøst vurdert å dra til Balli lenge.Ute plasker regnet ned. Godt jeg hadde regnponsjo med. Men det er ingen krise, for paraplyselgerne sto i kø utenfor å ville selge paraplyer og regnponsjoer. Denne utgangen, med vindeltrapp nedover, er da bare spesiell. Vær obs.
Det er  toaletter, kafeer, pizzeria (som var stengt i dag), souvenir- og bokhandlere flere steder, garderobe, sikkerhetskontroll  og mange vakter på museene. Vaktene er verdt et studie i seg selv. De er mange varianter over italienske menn.   Jeg tenker ofte - herre for en kjedelig jobb de har, særlig de som sitter i ro inne i et rom i timesvis og passer på.  Men de er våkne. Jeg tok på et veggmaleri og da hørte jeg et brøl bak meg så jeg skvatt. Det var nok ikke lov nei.Vel ute av museene gikk jeg tilbake til Petersplassen i plaskregnet. Det var ganske lang kø utenfor, men jeg tenkte jeg kunne prøve å se hvor fort den gikk fremover. Når jeg først var her var det jo litt artig å se.


Det tok faktisk bare et kvarter, så det var en effektiv sikkerhetskontroll. Å komme inn i basilikaen er gratis, men  som sagt må man gjennom kontrollen. Den er som på flyplasen , og slik er det i de fleste store museum med kostbare skatter.

Peterskirka var voldsomme greier. Overalt var det paveskulpturer og sånne kister. Skal tro om pavene ligger oppi der?Noen ligger på lit de parade også. Det var flere som lå slik. Er han ekte, lurer jeg på. En balsamert pave? Eller bare fake, så vi skal ha noe å lure på?
Ja igjen- voldsomme greier og store er de. I taket er det også masse skulpturer og malerier, og det er mange rom i denne katedralen, Michelangelo har tegnet takmaleriet til kuppelen. Men han har visst ikke ligget under taket og malt denne gangen. I den innerste delen kom jeg ikke inn, for der måtte man ha "confession". What?  Jeg skjønte ikke med det samme hva vakte mente, men jeg gikk og funderte på dette. Confession, hemmelighet, avgi hemmelighet? Skrifte- måtte det bety. Ok, jeg hadde ikke noe å skrifte så det var jo helt greit . Det var også mange engler i kirka, både i kirka og i museene så kameraet mitt gikk varmt.

Arne Falk-Rønne skrev en bok som het Roma varer hele livet. Han var reiseleder i Roma i årevis. Jeg husker at han ikke hadde noe særlig til overs for Peterskirka. Den er altfor påkosta og pompøs, og helt sikkert ikke noe St.Peter ville ha likt, mente han.

Jeg gikk også og tenkte på det veien til Vatikanet i dag. Jeg gikk forbi mange tiggere og uteliggere, både i dag og de andre dagene. Det er mange av dem og de er overalt. Uteliggerne og rusmisbrukerne sitter med det de eier og har i bagene sine på hjørner, trapper, på Piazzaer. Jeg tror ikke jeg har sett så mange på lenge.  Jeg tenkte at det er jo helt vilt, her brukes det utrolige summer på vedlikehold av og beskyttelse av dyre bygg til Paven og co, og så er det så mange som lider av nød og ikke har tak over hodet i denne byen.  Det gir det hele en sur bismak.

Vil du vite mer om Vatikanet og museene kan du lese litt på Wikipedia HER
Offisiell hjemmeside for Vatikanet
Om Vatikanet i bloggen Mitt Roma
PiIgrimsveien til Vatikanet i Elins Reiseblogg


Praktisk info om Vatikanmuseene:
Åpningstider: mandag - lørdag 9-18, 
billettluken stenger kl 16! Stengt søndager, unntatt siste i hver måned (9-12.30) - da er det gratis og sikkert temmelig fullt!
Koster: 16 Euro. Med hagene 32 Euro . Du kan også bestille online.
Adresse: Viale del Vaticano se her og kart her

Peterskirka er gratis.

Det er eget posthus og du kan send epost både ute på plassen og i museene.

Mitt første innlegg fra Roma (Trastevere og noe sentrum) finner du HER

12 kommentarer:

 1. Flott reportasje, du har fått med deg mye.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Randi.:) Ja , jeg må jo prøve det når jeg er først er der/her.;) Det kjennes på føttene.. Så nå er det leggetid, så skal jeg lese ditt Fosse-innlegg i morra.:) Natta!

   Slett
 2. Det var en fin start på lørdag morran å lese innlegget ditt. Til det siste, uteliggernes nød kontra penger som brukes på pompøse bygg, så er det et paradoks og vil alltid være det. Men det er det som trekker turister som legger igjen penger. For vi mennesker, ihvertfall jeg, har et behov for å se vakre ting innimellom alt det grelle som er . Men selvsagt går det en grense. Imens du er rundt i verden er julen begynt å rulle inn i butikker her hjemme. En kan si hva en vil, men det lyser opp i vintermørket som er nå og det skal bli enda mørkere. Jan Otto Johansen har skrevet en bok om Roma. jeg lånte den engang, men leste bare litt i den. Siden jeg ikke har vært der og ikke hadde noen konkrete planer, så ble det ikke interessant nok. Men jeg håper på å reise dit engang. Ha en fortsatt fin tur.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Tone.:) Jeg er enig i at vi, mange av oss, trenger noe fint å se på. Det er ikke det. Musenee er kjekke de, alle kan komme inn som har penger. Men det var vel mest Peterskirka jeg tenkte på.-- og sånne bygninger spesielt.. palasser o.l. Peterskirka er nå heller ikke akkurat pen innvendig spør du meg, den er vel..monsteriøs på en måte.. voldsom. Alle de pavene og tombene og kistene.. Og dette skal de bruke penger på? For meg handler det om kirkemakt og religion langt fra Jesu lære, penger, og det er vel det jeg alltid og fremdeles reagerer på..
   Det er tegn til juleforberedelser her i Italia også ,men heldigvis mye mer dempet i butikkene enn hjemme.. Noen selger små fargerike kitchy juletrær og girlandere og julekuler, ganske nøkternt m.a.o.
   Tror jeg har lånt den boka av Jahn Otto J på biblioteket en gang forresten.. Ha en god førjulstid Tone.:)

   Slett
 3. Sukk, skulle gjerne vært i Roma igjen. Ser du har fått masse ut av dagen. Fantastiske bilder, spesielt det første med den svarte himmelen. Håper du får en fin lørdag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, rart med Roma, Tine.. en by som setter seg. Takk skal du ha .:) Tenkte på deg og hagevandringen der--;)

   Slett
 4. For et flott reise-innlegg! Sannelig er det mye å se i Vatikanet og museene, men skjønner godt det blir med en bismak når kontrastene viser seg så tydelig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk Birthe.:) Ja, bismaken er vel ganske uungåelig, når jeg alltid har vært svært kritisk til kirkemakta gjennom tidene, og selv har et innebbygd sosialt samfunnsengasjement.. ;)

   Slett
  2. Enig med deg der - men samtidig er det så mye historisk som er verdt å få med seg :)

   Slett
 5. Fint innlegg, jeg har aldri vært i Roma men har veldig lyst, og da er det så kjekt å ha lest om vanlige folk som har vært der ;) Likte du Roma generelt?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, takk skal du ha.:) Ja, jeg liker Roma veldig godt- Det er en by som har så mye å by på, Men det er også masse trafikk og forurensing, men mange fine parker man kan få mer ro i.. En historisk by det erlett å finne frem i, men gode sko er viktig som jeg skrev i mitt siste innlegg fra Roma, postet i går,

   Slett