mandag 29. desember 2014

Sju dagar i august av Brit Bildøen

Jeg ble nysgjerrig på denne boka etter å ha lest forlagskatalogen og en god anmeldelse. Det er også post-22.julitema i den, og det interesserer meg. Jeg har likevel ventet med å lese den, fordi jeg har trodd at den var litt tung og trist. Jeg har lest mange norske bøker om sorg og tap i år, særlig i høst, og det kan jo bli litt mye med bare slike bøker i lengden. Men denne var ikke så tung og trist, egentlig, selv om den handler om sorg. Mest er det en god bok, en veldig god bok, og usentimental. Mest handler det om hva sorgen etter å ha mistet en datter på Utøya har gjort med livet og forholdet til foreldrene, og hvordan det påvirker relasjonene rundt dem.


Forlaget skriver:
I løpet av ei veke i august opplever Sofie og Otto ei rekkje små ulykker. Kvar for seg er ikkje desse hendingane så alvorlege, men dei avslører små og store sprekkar både i ekteskapet, på jobben og i samfunnet rundt dei. Er alt i ferd med å falle frå kvarandre? Eller er desse ulykkene påminningar om ein større livskatastrofe? 

Romanen er lagt fram i tid. Sofie jobbar på Munch-museet i Bjørvika, Otto er leiar for FROM, Foreningen for romfolket. Dei har busett seg på Tøyen i Oslo. Valet av jobb og bustad er del av ein plan for overleving. Det er åtte år sidan terrorangrepet, der Sofie mista dotter si. Ekteparet har halde det gåande fram til denne veka i august. Men kor lenge kan sorgarbeid vere ein felles prosess? Medan regnstormar herjar og konfliktane tårnar seg opp, blir det klart for Sofie og Otto at dei ikkje kan la livet gå vidare som før.

mer HER

Mange har skrevet mye bra om denne boka, og jeg linker videre til dem istedet for å skrive så mye selv.  Essensen av min mening og opplevelse er at dette er en veldig godt skrevet roman. Den har et godt driv, og beskriver vanskelige ting på en utmerket måte, uten at det blir komplisert, klisjefyllt eller sentimentalt. Sofie og Otto sørger på hver sin måte. Sofie virker å være den som strever mest, ved å jobbe mye, holde folk på avstand, men hun og Otto deltar i det sosiale liv, selv om hun egentlig ikke liker det så godt. Beskrivelsen av et middelklasseselskap er utrolig godt gjennomført og minner meg både om Gunnhild Øyehaugs Undis Brekke, samt at det har noe Tillers over seg. Måten folk i boka, og paret kommuniserer på har faktisk en del til felles med hvordan kommunikasjon beskrives i Innsirkling-bøkene til Carl Frode Tiller. Forfatteren greier å vise det vanskelige, det usagte, sjalusien, mistenksomheten, misforståelsene, smerten, fortvilelsen, den bunnløse sorgen. Sofie har kommet til et punkt at ting begynner å skjære seg, og utviklingen beskrives vondt og sårt, litt skummelt, bekymringsfullt. Samtidig lurer Otto med venninna og kollegaen til Sofie, uten at Sofie merker det, men hun føler at venninna manipulerer og er falsk.  Hun føler at Karen har tappet henne for sorgen, ikke egentlig vært en ekte støtte, men utfra eget behov. Samtidig er Karen den eneste som tør å si det som det er til Sofie, og påstår at Sofie går rundt med en slags aura av opphøgd sorg. De andre på jobben tør ikke, de holder respektfull avstand.

Det er mange gode og tankevekkende passasjer i romanen, som er en av de beste jeg har lest i år. Helstøpt. 

Dette er den første romanen jeg har lest av Brit Bildøen,  f. 1962. Hun har gitt ut mye siden hun debuterte i 1991. Hun  er opprinnelig fra Ålesund.


Takk til forlaget for leseeksemplaret.

Andre som har blogget om boka:



Foto: Forlaget


Brit Bildøen: Sju dagar i august, 207 s
Samlaget 2014

22 kommentarer:

  1. Ja! De hadde den på eBokBib!! Takk for kjempefin omtale Anita, denne boken fikk jeg lyst å lese :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra- denne leser du sikkert ganske fort Tine.:)

      Slett
  2. Oppdaget at du har lagt ut omtale av boka omtrent samtidig med meg! Pussig. Og begge er enige om at dette var en bra bok.

    SvarSlett
  3. Jeg lå og tenkte på nominasjonen til Bokbloggerprisen i morges. Hvilken bok jeg skal sette som nr 1 er jeg ikke i tvil om. Men etter å ha lest mange bøker av norske forfattere utgitt i 2014, er de neste plassene ikke lett.Men det er jo bare positivt at det er mange å velge mellom. Fint at du også likte romanen.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har også nummer en klart tror jeg, pluss 3-4 til, og så er det mange som kriger om resten-- det blir ikke enkelt.
      Ja, denne romanen var bra! Hadde vi kunnet nominere ti på topp, så hadde den vært med, men som du sier det er så mange gode som kommer i dette skiktet---- så vi får se hva det blir til.:)

      Slett
  4. Absolutt en bra bok! - Jeg skulle bare ønske den var ENDA bedre. For meg var det for mye som skjedde rundt ekteparet, selv om det også har en klar funksjon. http://ellikkensbokhylle.blogspot.no/2014/12/sju-dagar-i-august-av-brit-bilden.html

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, ikke sant! Jeg synes det var noe av det fine at det skjedde en del, fordi det ga liv til hvordan de håndterte krisene som stablet seg oppå hverandre, slik livet kan være. Hvordan tap håndteres avhenger som regel av mange ting, og denne boka viste dette så godt i deres tilfelle synes jeg, alt som kom oppå den store sorgen.. Dette er en bok jeg godt kan bruke som eksempel når jeg holder kurssamlinger om sorg og tap, tenker jeg nå.. Bra at du la inn link, for den fant jeg ikke i mitt googlesøk. Skal legge den i innlegget.:)

      Slett
  5. Først: Du som har bestemt deg for å lese ALT norskt iår kan du ikke kaste deg over Ingvild Schade. Jeg står fremdeles i bib.kø, rekker det ikke, og det skjærer meg i sjela at ei bok jeg mistenker og være svært god - ikke skal bli lest av noen. Har ikke sett en eneste bokomtale - og det går nesten mot skandale.
    Har du den i hylla - må du lese den nå.
    Gjelder dere alle - forresten.

    Jeg har innsett at tida går og leverer derfor Brit - ulest på bib idag, sammen med endel andre fallittbøker. Jernprioriteringer. Starter på Tina Åmodt istedet, og har fremdeles et håp om å rekke både Rishøi og Ørstavik - på bekostning av blant annet Rune Christiansen - eller kanskje Rune istedet for Hanne. Vi får se.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har den liggende, lånt fra bib, Ingalill. Men jeg har en utfordring: Hvis jeg rekker en bok til før den 7.januar, etter å ha lest Rune Christiansen (må leses), hvilken av de jeg har liggende skal jeg da velge? Er det noe poeng å velge den boka ingen har lest som derfor ikke vil nå opp på top syv likevel? Av de jeg har lyst å lese som ligger her, som jeg tror er gode bøker, er Schade, Håvardsholm (Til Nuuk), Jan-Erik Fjell (eller skal krimmen vente til påske?), Krsitin Maridal (debutant) Aina Basso, Kristine Næss…. har flere også, men de er ikke i dette skiktet, tror jeg.. Hva tror du?
      Jeg har ikke bestemt meg for å lese ALT- da hadde jeg måtte alle bøkene ha kommet tidlig i år, og mange kom på høsten, men jeg har vel bestemt meg for å lese mest mulig.. Neste år skal jeg velge en annen strategi, tror jeg.. Ligge på været og bare skumme fløten av de beste kanskje? Nei, tror ikke det heller, får se..
      Håper du rekker å lese Rishøi, Ørstavik, Christiansen-- Det er jo korte bøker som man kan lese på en kveld, eller en dag..det også Åmot sin (såfremt man ikke sitter i familieselskap hele dagen, eller står på kjøkkenet hele /halve dagen) Rune skal jeg lese etter Cattaneos bok om spedalske-- den håper jeg å få lest ferdig før nytt år ringer inn. Og så skal jeg lese Christiansen i helga.. og en av de andre over helga. Før den 7. La en plass stå åpen på lista mi. Nummer 7.Tror det skal noe til å rokke på nr 1, men man vet aldri..

      Slett
    2. Det er et poeng å velge den ingen har lest, hvis det er en sjanse for at den havner på topp 3. At ingen jeg vet om har lest Schade synes jeg er skummelt. Setter du den øverst kan den jo med maksimal flaks karre seg inn på longlist - hvis noen andre også har gitt poeng. Tenk hvis den er så god. Basso og Næss har mange lest og likt. Fjell også. Så Schade, Nuuk eller debutanten. Jeg sier Schade - og så Nuuk hvis du rekker en til. Disse dilemmaene - sukk, sukk, sukk.

      Slett
    3. Jeg har heller ikke sett noen bloggere lese Schade, men jeg så at en eller annen i Klassekampen eller var det Morgenbladet hadde det som en av sine årets beste i årsoppsummeringen sin.. Det blir en nøye vurdering når siet boka skal leses- men det faler nok på den jeg har mest lyst å lese der og da..Vanskelig ja, sukk sukk..

      Slett
  6. Ja, dette var en fin bok - helt enig Anita! Men faktisk drukner den litt i alle de gode bøkene jeg har lest nå i høst. Skal tenke lenge og vel før jeg sender inn mine nominasjoner til Bokbloggerprisen!

    Takk for link :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er det som er utfordringen når man har lest maneg bøker over et år, man glemmer en del.. eller husker best de siste man leste. Jeg skal også gå grundig gjennom alle innleggene mine på de bøkene jeg synes var gode- og tenke nøye gjennom før nominering.

      Slett
  7. Fikke denne anbefalt av min bibliotekarvenninne og hatt den liggende nederst i pallen. Kanskje på tide å gi den en sjanse. Er det bare meg, eller virker det som om norsk litteratur kvier seg for å røre denne dagen? Sikter da spesielt til "litterære" bøker og forfattere.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, den er lett å lese, interessant , velskrevet og dyp nok.. Mulig norsk skjønnlitteratur har kviet seg for å skrive romaner om 22,juli- det har kanskej emd takt og tone å gjøre, vente litt.. de første som skrev noe fikk vel pepper for å sko seg på tragedien, så vidt jeg husker, eller de trodde det ville bli slik.. I år har både Eivind Hofstad Evjemo (Velkommen til oss) og Brit Bildøen nærmet seg temaet.. Ellers har vi jo flere sakprosabøker da, Åsne Seierstad, Aage Borchrevinck, far og mor Breivik selv via andre skibenter..og sikkert noen til.. Det kommer nok mer..

      Slett
  8. Vakkert omslag, uutgrunnelig-følelsen.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, ikke sant..Mye kan puttes inn i det bildet..

      Slett
  9. Fantastisk så mange bøker du har fått lest i år Anita. Jeg er fullstendig bakpå, men har selvfølgelig måttet prioritere studier. Jeg er også litt usikker på hvordan jeg skal angripe 2015 og nye, norske bøker, for jeg liker egentlig å lese gamle klassikere og sci-fi. Som du sier, det har vært mange norske bøker om sorg og tap, krig og oppvekst. Ikke helt i min gate, så jeg vet ikke heller helt hvor jeg skal sette fokus når det gjelder Bokbloggerprisen for neste år. Jeg orker ikke følelsen av tvangslesing, bortsett fra på tvangslesingskafe! - så vi får se hvor jeg lander. Sju dagar i August har jeg heller ikke lest, men må si at akkurat den har du fristet meg med nå. Til tross for at den (ser ut for å være) er på nynorsk..

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det har da blitt noen Marianne. Skjønner du har måttet prioritere studier, du har vært mye flinkere studine enn meg, skjønner jeg, som mest har studert skjønnlitteraturen. Følelse av tvangslesing mua av på kafe er ikke så ok.. best å stoppe hvis den dukker opp. Så vi får se hvor vi ender alle mann i 2015.. Mer hyllelesing blir det i alle fall her, i alle fall er det målet. men vet jo at jeg blir fristet av nyheter også da. Finne balansen mellom gammelt og nytt, er det som gjelder her.. Fint du ble fristet av Sju dagar- selv om den er på nynorsk. Men nynorsk har vi vel vent oss til? ?

      Slett
    2. Tvangstilvenning... og jeg må skrive bacheloroppgaven på nynorsk, så neste halvår skal det leses lite annet på grautmål :-) Vi får se. Bokhyllelesing har jeg akkurat startet på for det nye året. Det gir en god følelse å få ryddet litt i akkurat de rekkene der. Blitt med på Bokhyllelesing lesesirkelen fra starten av i år, så det er jo et pluss. Gleder meg til BBP longlist også!

      Slett
    3. Jøsses, det blir jo en utfordring hvis man ikke liker nynorsk noe særlig..Jeg fikk først grepet på nynorskfaget på siste år på vg, fordi vi hadde en kjempeflink lærer som greide å få meg interessert nok.:) ANg bokhyllelesing så har jeg faktisk lest 26 fra hylla dette året, det er ikke så værst- og det skal jeg fortsett med neste år. Men jeg må gjøre i eget tempo og utfra lystprinsisippet, så derfor dropper jeg lesesirkel på det-- I fjor greide jeg ikke å følge opp den sirkelen, selv om jeg leste mye hyllebøker- og det er jo poenget uansett, så da så..

      Slett