tirsdag 7. juli 2015

Sommerstorm av Vanessa Lafaye - utrolig sterk roman om naturkrefter, raseskille, krigsveteraner og kjærlighet

Historien befinner seg i Florida i 1935 og baserer seg på historiske hendelser. På Labor Day raste en voldsom orkan over Key West og knuste alt til pinneved og tok livet av mange mennesker, deriblant flere hundre krigsveteraner som var på anleggsarbeid der. Romanen baserer seg på disse faktiske hendelsene, mens personene er oppdiktet, og skjer dagene etter 4.juli. Vanessa Lafaye er debutant, og har skrevet en utrolig levende, en meget spennende og gripende roman som gjorde sterkt inntrykk på meg.


Forlaget skriver dette om boka:


Florida, sommeren 1935. I Heron Key er alt tilsynelatende harmonisk. Men under overflaten syder det. Likevel samles alle, både svarte og hvite, om forberedelsene til den årlige fjerde juli-festen. Missy, som jobber som hushjelp og barnepike for den rike Kincaid-familien, drømmer om et bedre liv, og om Henry, som dro i krigen atten år tidligere. Nå er Henry tilbake, sammen med en gruppe loslitte krigsveteraner i en arbeidsleir ute ved kysten. Men han er preget av krigen og av årene etterpå. Når en hvit kvinne blir funnet halvt ihjelslått etter festen, faller mistanken på Henry. Samtidig bygger et voldsomt uvær seg opp utenfor kysten. Snart må alle i den lille byen fatte avgjørende valg idet orkanen truer med å treffe land. Sommerstorm er basert på historiske hendelser, og er en engasjerende roman om kjærlighet, samhold og fordommer i en tid preget av sterk endring. Samtidig er den et forrykende drama om hva som skjer når naturkreftene setter en hel by på prøve.  Mer HER
Som sagt gjorde denne romanen sterkt inntrykk. Jeg ble ganske raskt fenget av historien om folket i den lille rolige, fiktive byen Heron Key. Å skrive om raseskiller i Sørstatene er ikke noe nytt, mange har gjort det. Likevel er det vondt å lese om. Det som likevel gjør denne romanen til noe annet enn Sørstatsroman om raseskiller er tematikken om behandlingen av krigsveteraner, samt hva en voldsom naturskatastrofe gjør med folk og samfunn i et værsårbart område. Lafaye har skrevet en gripende roman med et utrolig driv og med en fantastisk innlevelsesevne. Hun har greid å bygge opp historien med de mange menneskene, mange livene, mange scenene i takt med at det ulmende uværet, orkanen og flodbølgen tar løs og bokstavelig talt river både meg som leser og alt annet overende. Dette var like spennende som en god thriller, og med tanke på at dette har skjedd, og skjer, gir det ettertanker om hvor sårbare vi er i naturens vold, og der de ikke har nok ressurser materielt sett, er de enda mer sårbare. I tillegg er det utrolig trist å tenke på alle ofrene blant krigsveteranene som kunne vært reddet, men mistet livet fordi myndighetene ikke tok ansvaret og trusselen alvorlig nok til å sette inn redning i rett tid. 
Forfatteren ga oss heldigvis noen lyspunkter ved at noen av de vi blir kjent med og glad i overlevde. Hvis ikke, hadde denne boka blitt altfor brutal. 
Vanessa Lafaye er født i Tallahasse og vokste opp i Tampa, Florida. Hun har bodd i England siden 1987. Hun arbeider som forlagsredaktør.
Jeg har ikke funnet noen blogger eller medier som har anmeldt denne, men har du skrevet om boka, legg gjerne igjen kommentar i feltet under.

Foto: vanessalafaye.wordpress.com

Vanessa Lafaye: Sommerstorm (Summertime), 314 + etterord og litteraturliste
Pax forlag 2015
Kilde: Leseeksemplar6 kommentarer:

 1. Denne høres fin ut! Takk for fin omtale. Tro om den finnes på kindle? HAdde vært fin å ha med på ferie neste uke :)
  God Sommer, Anita!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk selv for fine ord. Kindle? Aner ikke… God sommer til deg også.:)

   Slett
 2. Denne står på lista mi, etter så fin omtale må eg kanskje få somla meg til å kjøpe og lese den? :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk. Så bra! God bok, verdt det.:)

   Slett
 3. Kanskje en bok for meg. Synes naturkrefter er spennende.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja , det skal du ikke se bort fra Ina. Naturkreftene er meget godt skildret i denne romanen… min største skrekk er flodbølger, og her kjente jeg det på kroppen, helt klaustrofobisk..

   Slett