torsdag 9. juli 2015

Italienske netter av Katherine Webb: Just ingen feelgood dameroman

Noen ganger kan omslag og tittel på en bok lure deg veldig. Jeg forventet en litt søtladen romantisk roman med sør-italiensk varme og dufter da jeg tok fatt på Katherine Webbs Italienske netter, selv om bakteppet var opptakten til borgerkrigstilstander og fascismens gjennombrudd. Jovisst er det en romanse her, men mest av alt er dette en mørk roman om en vanskelig tid i Sør-Italia som vil prege Italia og mye av Europa i  årene fremover, mest av alt er det en roman om brutalitet, lovløshet, vold, kamp for rettigheter, mot grådighet og maktmisbruk.Forlaget om boka:
1921: Unge, skjøre Clare Kingsley reiser gjennom Sør-Italias solsvidde landskap på vei til den lille byen Gioia del Colle. Her skal hun treffe igjen arkitektektemannen Boyd, som jobber for landeieren Leandro Cardetta, en bekjent fra Boyds tid i New York. Men da Clare stiger av toget i Gioia, merker hun straks en eim av blod og frykt i luften.
For bortenfor Cardettas villa er spenningen på bristepunktet. Byens fattige arbeidere søker desperat etter jobb og mat. Blant dem er Cardettas nevø Ettore, som er for stolt til å be onkelen om hjelp. Møtet mellom Clare og Ettore blir skjebnesvangert; Clare forelsker seg hodestups, og opplever ekte lidenskap for første gang i livet. Men det elskende paret skjønner fort at de står på hver sin side i en konflikt som snart kan kaste Italia ut i borgerkrig.
Før sommeren er over, skal blod flyte, hjerter bli knust og avskyelige hemmeligheter om Boyd bli avslørt. Og Clare skal lære en leksjon for livet på den verst tenkelige måten …   Mer HER
Min mening:
Katherine Webb har gitt ut fem bøker på norsk. Det er første gang jeg leser en av hennes romaner, og jeg hadde nok en forforståelse av at dette kom til å bli en "typisk dameroman", en lett underholdningsroman preget av romantikk og drama. Slik opplevde jeg ikke denne boka. Det er tydelig at forfatteren har gjort mye research og har villet fortelle en historie om de sosiale forholdene i denne delen av Italia mens fascismen bygget seg opp her og videre i Europa. Denne delen av Puglia var fascismens arnested. Selv om historien om den naive Claire, hennes mann og stesønn og romansen med den mer hardbarka revolusjonære Ettore har stor plass og er skjelettet i historien, er det historiske bakteppet vel så viktig slik jeg ser det.
Og det er interessant.
Når det gjelder karakterene, er de forsåvid greit skildret, selv om jeg ergrer meg over dumheten Claire gjør i sin naivitet. Jeg stusser også over at hun så raskt hopper i Ettores favn. Men det er antageligvis realistisk tatt i betraktning hennes bakgrunn fra en beskyttet tilværelse og tiden hun lever i. Kontrasten er imidlertid stor fra hennes bakgrunn og væremåte til det hardbarka livet arbeiderne og slavedriverne/makthaverne i Gioia del Colle lever.
Alt i alt er dette en god roman verdt å lese. Webb skriver greit, uten trang til å tilføre språket klisjefyllte blødmer. 

Anmeldelser:
Cathrine Krøger ga Italienske netter terningkast fem i Dagbladet for et par uker siden : "Det er en spennende bok, dette, med krimelementer, mord og farlig lidenskap. ….Webb skriver godt. Hun dukker liksom ned både i de ulike personene og omgivelsene. Det er godt, og det er grundig. Langt over gjenomsnittet i en ellers klisjefylt sjanger. "

VG:  Anmelderne her synes også, som meg, at den norske tittelen er for snill med tanke på innholdet i denne romanen, og at orginaltittelen treffer bedre: The night falling..  Anmelderen mener at Webb er en habil fører, og har mye å spille på i denne boka. Terningkast fire.


Andre bloggere: Tine, Heartart, Min bok og maleblogg

Innlegg som jeg skrev i forbindelse med Smakebit på søndag i bloggen Flukten fra virkeligheten 28.juni 2015.


Foto: ark.no

Katherine Webb: Italienske netter (The night falling), 415 s
Gyldendal 2015

Kilde: Leseeksemplar


10 kommentarer:

 1. Flott omtale Anita, ser vi deler de samme syndpunktene om denne boken, takk for linking!

  SvarSlett
 2. Enig med deg! Tittelen stemmer ikke med innholdet. Webb står for mer enn søtladen romantikk. Ha en fin sommerdag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant.. Takk i lige så. Vi er heldige med været denne helga::)

   Slett
 3. Jeg har etter hvert skjønt at standpunktet om å hoppe over denne må tas opp til ny vurdering :o)

  SvarSlett
 4. Er litt skeptisk til denne Katherine Webb etter at jeg leste En sang fra fortiden, i fjor ... Det ble litt for damelitteratur for meg:/

  SvarSlett
 5. Utrolig hva du får lest og ikke minst skrevet om! Jeg har holdt et par Webb-bøker i hendene, men har aldri fått meg til å lese noen av dem. Jeg har trodd de har vært litt i overkant det du kaller typisk dameroman for meg. Jeg ser jo nå at man ihvertfall i denne boka får et historisk bakteppe som plutselig kan gjøre de italienske nettene mer interessante. Imidlertid nok av uleste bøker på nattbordet mitt, så Webb får vente. Var for seint å melde meg opp på studier til høsten, så nå sitter jeg litt i panikken her. Fått studieabstinenser og vurderer å lese meg opp på kanadisk litteratur høstsemesteret nå (på egenhånd) for ikke å stagnere... De går nok fort over... (abstinensene altså)... :D Ha en fortreffelig helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Pga tid og prioritering, Marianne--- feks. Angående Webb:Jeg har forstått det slik av de som har lest flere av bøkene hennes, at denne Nights falling- er en litt utypisk Webb-roman. I tillegg så liker kritiske Krøger henne godt, så det er nok litt kvalitet over denne damen.:)
   Studier, lykke til.---- selv tenker jeg at studier legges på hylla inntil videre her i gården.;) Ha en flottings helg du også.:)

   Slett