søndag 19. juli 2015

Forbannede yngel av Anne- Cathrine Riebnitzsky

Forfatteren vant det danske forlagets romankonkurranse for denne boka, samt at hun vant den danske bokhandlerprisen samme år, 2013. Boka kom på norsk i 2015. Forbannede yngel er en sterk roman om en dysfunksjonell familie, med fire barn som vokser opp med en far  som utøver vold, en umoden mor, med matmangel  og utrygghet, men også med stor søskenomsorg for hverandre. Til tider veldig vakkert skrevet.


Fra forlaget om boka:
I et fly på vei hjem fra Afghanistan setter offiseren Lisa seg ved siden av legen Andreas. Hun har bestemt seg for å fortelle ham sin livshistorie: en historie om en godt planlagt dødsulykke og en lillesøster som vil begå selvmord, om en mor som gråter for mye og en far som slår. 

En historie om å reise langt bort og samtidig føle seg fanget – men også om fire uatskillelige søsken, om forelskelse og om viljen til å overleve.

Mer HER


Forfatteren har skrevet et sterk roman om søskenkjærlighet, men også om en oppvekst med en tyrannisk far og en umoden mor. Barna bærer med seg sine traumer og to av dem velger yrker hvor de får annet å fokusere på, krigen, samtidig som det gir dem annen bagasje med andre og nye traumer.
Den minste jenta, Marie, er den mest følsomme, den kunstneriske, lovende pianisten, som ikke greier å bære byrdene, men sliter så mye psykisk at hun ønsker å dø. Moren deres har også en historie med flere selvmordsforsøk.
Lisa, storesøs, den tøffe soldaten, er historiens forteller. Hun er også den som får fortelle terapeuten om Marie og deres oppvekst. Ivan, storebor og tøff soldat, kommer på banen etterhvert. Petter, den yngste sønnen, nummer tre i flokken, ble invalid etter en fallskjermulykke.
Barna overlevde en brutal oppvekst på hvert sitt vis.

"Jeg har aldri blitt passet så godt på i hele mitt liv som jeg blir i krigen. Fiendene er fiender, og vennene er venner. Det er ingen ulykkelige sammenblandinger."

Det er godt skildret. På godt og vondt. Ingen barndom er bare vond. Men disse barna led så mye, og hatet til faren satt så dypt at det fikk for store negative konsekvenser. Men forfatteren greier også å vise at han hadde noen forsonende trekk, som da han lytter til Lisas tips om at han bør kjøpe undertøy til moren i bursdagsgave for å glede henne. Han er usikker på om hun virkelig vil bli glad, men hører på datteren. Dessverre tok datteren feil, og faren hadde rett i sine anelser.

Til tider  skriver forfatteren veldig vakkert og poetisk. Boka er god, men jeg synes likevel den er litt ujevn til tider. Hyppige skifter mellom tid og hvem Lisa forteller til og hvor hun er, forvirrer meg i starten. Alle scenene engasjerer meg ikke like mye.
Det beste er scenene med Marie i sentrum, på besøk på sykehuset, samtalen med terapeuten og når Lisa er ute i felten, enten i Afghanistan eller i Moskva da de hopper i fallskjerm, samt noen av tilbakeblikkene til barndommen. Fallskjermhoppscenene er fantastiske.

"Proppellene starter opp. Suget av dem. Strømmen av vind som hvirvler forbi får tårene til å renne. Jeg ser på ham gjennom en hinne av saltvann. Vasilij sitter på sprang i døren på flyet. Krøllene blåser hit og dit. Jeg løfter kameraet og ramme ham inn. Øynene hans er lysende akvamarin med en svak grønntone. Som et massivt ishav som drømmer om sjøgress. 
  Jeg gisper etter luft. Bildet av ham fryser fast inne i meg." ( s. 267)

Alt i alt er Forbannede Yngel en bok verdt å lese! Anbefales!


Andre bloggere:
Tine, MedbokogpalettStinesnotater

Om forfatteren:
Født 1974, utdannet  språkoffiser i russisk i det danske forsvaret. Har gått Forfatterskolen i 1998. I Forsvaret jobbet hun både i Russland og Afghanistan. Mer HER


Foto: Schibsted


Anne-Cathrine Riebnitzsky: Forbannede yngel, 334 s

Schibsted 2015

Kilde: Leseeksemplar


8 kommentarer:

 1. Herlig omtale Anita! Er enig med deg at forfatteren er flink til å skildre at faren i familien har flere sider. Moren er jo ikke bare god hun heller :) Som du vet likte også jeg boken veldig godt, takk for linking!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Tine.:) Ja, det var ingen svart-hvitt bok som sådan, og godt er det. Mennesker har jo flere sider.. Moren var absolutt ikke god. Tenker bare på den scenen hvor hun hjalp faren å holde Petter slik at faren kunne slå ham med belte.. Bare hyggelig med linking.:)

   Slett
 2. Må bare applaudere og være enig i alt du skriver. En svært god bok. Nå letter det etter en regnfull natt, så det er tid for en tur sammen med 9-åringen som er på besøk. God søndag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk og ja, ikke sant.:) God søndag til deg også. Her har det regnet masse, men nå skinner det opp. Det er jo meldt mye ustabilt skiftende vær fremover..

   Slett
 3. Takk for boktipset! Dette høres ut som noe for meg

  SvarSlett
 4. Dette høres ut som noe jeg kunne tenke meg å lese, jeg mente jeg fikk tilbud om denne og takket ja, men boken har ikke dukket opp. Jaja, boken er notert så lest den skal jeg nok få gjort en gang likevel. Takk for fin omtale :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, dette er en bok jeg tro du kan like Beathe. Håper den dukker opp hos deg. Jeg har gitt bort min, ellers kunne du fått den..

   Slett