søndag 5. juli 2015

Hvorfor spurte de ikke Evensen? av Lene Lauritsen Kjølner (lun skjærgårdskrim)

I dag har det vært en av de sjeldne soldagene her i Trondheim så langt i sommer. En god dag å lese en bok på verandaen på.  Jeg har lest ut Lene Lauritsen Kjølners siste krim om privatdetektiven Olivia Henriksen i kveld. Henne ble vi først kjent med i boka Høyt henger de. Dette er Tønsbergforfatter Kjølners andre kriminalroman om Olivia.Forlaget om boka:
Som privatdetektiv sysler Olivia Henriksen mest med utro ektefeller og overvåkning. Da den beryktede SV-politikeren Arne Gustavsen blir funnet død i vannkanten ved Ankerholmens seilerforening, dras hun imidlertid inn i en sak som omfatter både miljøpolitikk, kyniske forretningsmenn og skitne affærer. 
Mer HER

Hvorfor spurte de ikke Evensen? var et artig gjensyn med Olivia, snushøna, som jeg kalte henne i forrige bok; Høyt henger de.  Det er mange tråder i denne romanen og Olivia står virkelig fast, men leter og oppsøker alle spor hun kan, offerets kvinner, kolleger og forretningsmenn , alle går under lupen. Samtidig prøver hun og politimannen Torstein å innlede et slags gryende forhold, noe som ikke er helt enkelt, siden Olivia gjør seg dum og kostbar, samt at hun har et privatdetektivoppdrag i drapssaken som politiet også etterforsker.
Alt foregår i vakre skjærgårdsomgivelser i Tønsberg og omegn, og der kan det aldri bli riktig skummelt, vel?

Så er heller ikke Hvorfor spurte de ikke Evensen? en grøsser, en psykologisk ekkel thriller eller en hardkokt krim. Dette kalles kosekrim, skjønt kan drap bli kos? Likevel er det noe koselig, trivelig og lunt over bøkene til Kjølner. Her er ingen blodige voldskildringer, men mysterier som skal løses. Olivia er mer som Christies Miss Marple eller Puck i Maria Langs bøker.
Kjølner skriver godt, med snert og en lun humor, som her:

"Mercedesen hans så ikke ut til å kunne romme så mye mer enn en tørkerull, men jeg kunne selvsagt ta feil. Muligens hadde han plass til en pose poteter også". (s. 193)

Hvorfor spurte de ikke Evensen? er en god andrebok fra Kjølner, skjønt jeg synes det var mer fart og spenning i Høyt henger de. Denne boka har lavt sommertempo, men er en ypperlig bok til å kose seg med på verandaen, på stranda eller hvor man nå befinner seg i sommer. 

Her er enda en smakebit:
""Jeg hørte at han var død, ja. Gammel var han jo ikke. Ingen fortjener å dø i sin beste alder", svarte han mens han ristet på hodet. Jeg lyttet etter antydning til tristhet i stemmen hans. Den var like fraværende som sjampis på bedehuset en mandag i oktober." (s. 57)


Andre som har blogget om boka:
Beathe, Bokbloggeir, Medbokogpalett

Mitt tidligere innlegg om Høyt henger de

Om forfatteren HER Foto: tb.no


Lene Lauritsen Kjølner: Hvorfor spurte de ikke Evensen? 270 s
Schibsted forlag 2015

Kilde: Leseeksemplar


Siden det er søndag og Mari i bloggen Flukten fra virkeligheten har åpent hus for smakebiter, deles dette innlegget der. Ta gjerne en titt inn i hennes blogg for å se hva andre bloggere serverer av litterære smakebiter i dag. Ha en fin søndag!33 kommentarer:

 1. det är sällan lätt att skriva andraboken. särskilt inte om den första varit bra. tack för smakebiten!

  SvarSlett
 2. Jag gillar omslaget, det ser lite retro ut :) Lene Lauritsen Kjølner verkar inte vara översatt till svenska, synd. Tack för smakebiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, omslaget er fresht! Dere får mase på bokhandlerne, så kanskje den blir oversatt--- eller forlaget.:;)

   Slett
 3. Dette er en skikkelig bra sommerkrim, med et fantastisk bra omslag. Mange bør lese den! God søndag, Anita.

  SvarSlett
 4. Tack för smakebit! Trist att så många spännande och bra romaner av norska författare inte är översatta till svenska. :o

  SvarSlett
  Svar
  1. Dere får mase på svenske forlag.:)

   Slett
 5. Jag tycker också det är lite lustigt att det kan kännas mysigt att läsa om mord, men alldeles så är det med vissa deckare, den jag läser nu till exempel.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant, det er sånn noen ganger..

   Slett
 6. Tack för smakebiten, aldrig hört talas om innan.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hun debuterte i Norge i fjor, så det er ikke så rart at du ikke har hørt om henne.

   Slett
 7. En ny titel för mig. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 8. Tack för smakbiten. Jag gillar cosy crime så kanske detta kan vara något för mig!

  SvarSlett
  Svar
  1. ja, du skal se det, og du leser jo norsk også?

   Slett
 9. Tack för smakebiten! Verkar som en ganska härlig deckare!

  SvarSlett
 10. Vilket trevligt omslag. Tack för smakbiten. Ha en bra söndagskväll!

  SvarSlett
 11. Dette var en ukjent forfatter for meg. Må visst notere meg navnet. Takk for smakebiten! :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig. Artig å kunne gi nye tips.:)

   Slett
 12. Her har det også vært varmt, men så bor jeg jo et "steinkast" unna deg. Jeg liker ikke varme og sitter helst i skyggen. Jeg vet. Jeg er sær. Har den boka i en av ventebunkene mine, men spørsmålet er. Må man helst lese første boka eller går det fint å lese den andre som enkeltstående?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det går fint å lese bøkene som enkeltstående, tenker jeg.:) Godt å være i skyggen hvis det for varmt. Blir vel regn til uka igjen, det er meldt. Men vi trenger vel litt D-vitaminer og varme i skrotten... så håper det blir noen solgløtt til uka..

   Slett
  2. Takk, får prøve å skvise den inn i sommerlesingen siden den har så sommerlig omslag:/ Ja, jeg tåler ikke varme og kommer ikke til å bli noen sommermenneske. Foretrekker høsten da det er regn, vind og mørkt. Kan heller ikke sitte i sola for mye av ganger, for jeg får lett brunfarge. Snedig, siden jeg ikke er så begeistret for sola, haha:)

   Slett
  3. Det er nok lurt å passe seg for sola. Selv har jeg sikkert sittet for lenge ute i dag, kjenner det koker litt nå, selv om jeg smurte meg.. Den boka til Kjølner er så fortlest at den kan du sikkert skvise inn. Coveret er fresht, sant?

   Slett
 13. Tack för smakbiten! Låter som en mysig deckare, hoppas att den blir översatt till svenska ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er det. Dere får mase på de svenske forlagene om å kjøpe inn og oversette.:)

   Slett