søndag 12. juli 2015

Smakebit på søndag (123): Sandslottet i Aleppo

Endelig er vakker solskinnshelg, selv om temperaturen ikke er så høy, kun 14 dager i dag. Men i morgen skal den stige litt. Jeg koser meg på besøk hos en venninne på Frøya ytterst i havgapet av Trondheimsfjorden.  I noen dager nå har jeg lest i Sandslottet i Aleppo, en roman fra Syria i 1915. Om massakren på armenerne, om flyktningene i Aleppo, om en kjærlighetshistorie mellom amerikanske Elizabeth og armenske Armen.


Fra forlaget om boka:
Kan noe så mirakuløst som kjærlighet slå rot og vokse frem i den brennende ørkenen?  

Aleppo, Syria, 1915. Dette er fortellingen om Elizabeth Endicott  
som ankommer Aleppo, byen med den historiske bazaren.  
Hun har et lidenskapelig ønske om å hjelpe flyktningene fra Armenia. Her møter hun Armen, en ingeniør på flukt. Dette møtet skal komme til å forandre begges liv. Kjærlighet blir til lengsel når de to blir adskilt av krigens omstendigheter.  

I vår tid bestemmer Laura - barnebarnet til Elizabeth og Armen - seg for å reise til Syria. Der oppdager hun sin families historie, som også er en saga om Syria og Midtøsten på godt og ondt. Hun fi#30;nner en gripende hemmelighet som har vært begravd i generasjoner.  

Romanen gir oss et innblikk i landets historie, bakgrunnen for å forstå overskriftene i nyhetene. Med grunnlag i omfattende og dyptgående kunnskap, maler Chris Bohjalian et livaktig portrett av en del av verden hvor ørkenen er brennende, fortiden bitter og sannheter blir skjøvet under teppet.  


Jeg er halvveis i romanen, men jeg synes dessverre den ikke fenger så mye. På omslaget er det drøssevis med lovord, og forfatteren har fått flere priser, så kanskje forventet jeg for mye?
Det er tydelig at forfatteren har gjort mye research, og det  er mye fakta som presenteres i romanen. Samtidig er det hyppige skifter i perspektiv, noe som jeg tror ødelegger litt for flyten i historien.
Men dette er også en historisk roman om en tid og et folk jeg visste meget lite om på forhånd. Og det er jo litt interessant da.


Her er en smakebit:
Samtale mellom Elizabeth og Armen etter at de har funnet hverandre:
   "Her? Du fortalte meg nettopp at folk forsvinner her hele tiden." Det er en svak misnøye i tonene hennes, men hun hviler hodet på skulderen hans og legger hånden på innsiden av kneet hans.
   "Jeg vet det", sier han. Men det er alt. Tre korte stavelser. Han forstår nå hvor raskt han holder på å bli forelsket i henne, men at han snart - i løpet av få dager- virkelig kommer til å forsvinne." ( s.82)


Dette er en snill smakebit. Romanen inneholder mye vold og død, det handler tross alt om en grusom folkeutryddelse og stor nød og lidelse blant flyktninger.


Da ønsker jeg dere alle en fin fin søndag, og ta gjerne en titt på smakebitene inne hos Maris blogg Flukten fra virkeligheten!

Villsau på Frøya! (eget foto)

Siden jeg er på besøk vet jeg ikke hvor mye jeg fåt lest og kommentert hos dere andre i dag!

30 kommentarer:

 1. Det låter som en intressant bok :) Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 2. Det låter ju lovande - synd om den inte lever upp till förväntningarna! Tack för smakbiten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er litt dumt, men alt kan jo ikke innfri..;)

   Slett
 3. Noen ganger er det fint å få bekreftet at denne boka skal jeg ikke lese. Sikkert fint på Frøya i dag!. Ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, men det kan jo hende du liker den? Ser at et par andre bloggere likte den godt… Fint på Frøya i dag ja, ut i sola nå, skodda har dratt--- Ha en fin dag du også:)

   Slett
 4. Det är jobbigt med böcker som man förväntar sig mycket av. Hoppas den blir bättre :)

  SvarSlett
 5. Låter som en bok som jag skulle gilla. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 6. Vêret på telefonen min er stilt inn på Trondheim, og eg vart ganske sur då telefonen varsla 17 grader og full sol – her er det berre regn og grått, på n'te dag. Men det er jo perfekt lesevêr! Så nyt det, og prioriter Frøya og sau. Det er trass alt sommar (i nokre delar av landet).

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det! Vi har hatt så mye elendig vær at et par helger med sol og sommerfølelsen, det må vi jo bare nyte! Håper du får bedre værdager også:)

   Slett
 7. högst aktuellt! tack för smakebiten!

  SvarSlett
 8. Det låter som ett intressant ämne, det har ju varit en del om detta i media nyligen också. Synd att den inte är så bra som du hade tänkt dig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er det. Har ikke fått med meg at det har vært noe om folkemordet på armenerne i media i det siste. Hva dreide det seg om , sånn konkret?

   Slett
 9. Låter som en intressant bok. Tack för smakbiten :)

  SvarSlett
 10. Låter intressant, trist om den inte är så bra. Hoppas att den blir bättre. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er dumt, men alt kan vel ikke falle like mye i smak alltid..

   Slett
 11. Ut fra det forlaget skriver om boka høres det virkelig ut som en bok i min gate, men så leser jeg det du skriver og tenker at det blir en bok jeg ikke leser. Synd. Men ikke verre enn at det er flust av andre bøker å lese :) Var inne på instagram, og det ser virkelig ut at du har en nydelig sommer! Så herlige bilder du deler! Enjoy!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det kan jo hende det er det også Pia, og at du liker den bedre enn meg. Heartart-Beate og BenteBing likte den godt, leste jeg..
   Ja, det er flott akkurat nå, vi er heldig med at vi har fått litt godvær i de siste helgene, så mye drittvær som det har vært sånn ellers.. Tusen takk.:)

   Slett
 12. Håper du har hatt en fin dag på Frøya. Synd boken ikke fenget så mye som du hadde trodd ut i fra omtalene. Sånn er det av og til, og noen ganger faller vi gjennom.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, det har vært nydelig, soling, grilling og kajakkpasling i kveld.:) Ja, sånn er dte av og til med bøker, ja.. Men noen har likt den veldig godt har jeg lest..

   Slett
 13. Hei og takk for kommentar på bloggen min. Som jeg skriver; jeg er ingen bokanmelder. Likevel måtte jeg anbefale denne forfatteren. Har forresten skrevet en kommentar hos meg selv.

  Er glad "copycat'en" har forsvunnet, så nå fortsetter jeg i samme spor som tidligere. I helgen har jeg opprettet ny blogg, men det tar så lang tid å få den som jeg vil. Derfor fortsetter jeg i gamle spor. Inntil videre...

  Ønsker deg en fin uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt at Copycaten er borte Randi. Sånt er ergelig… Lykke til med ny blogg.:) Fin uke til deg også.:)

   Slett
 14. Tack för smakbiten och ha en fortsatt trevlig söndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig, takk, og fin søndag til deg.:)

   Slett