onsdag 8. juli 2015

Samtlige samlinger av Ingvild H. Rishøi (nesten), i anledning samlesing i juli!

Ingvild H. Rishøi skrev den glitrende novellesamlingen Vinternoveller i 2014, og ble kortlista til Bokbloggerprisen for den. I juli samleser vi, men siden jeg har lest den før, har jeg lest de andre to novellesamlingene hennes, samt barneboka Pling i bollen. Moshonista etterlyste den morsomste og den tristeste novella hennes på bloggen sin. Alt er jo trist omtrent, av det Rishøi skriver, med unntatt av rim og reglene for barn.Jeg ble så inspirert av Samlesingsinnlegget tl Moshonista at jeg nå har lest både Historien om Fru Berg og La Stå!, samt at jeg hørte lydboka Pling i bollen mens jeg lagde middag i dag.

Her kommer noen svært korte spontanomtaler, i håp om at flere lar seg inspirere. Min anbefaling er at du leser/lytter til Pling i bollen til slutt, så du får løftet stemningen og justert inntrykket av Rishøi som den tristeste samtidsforfatteren ever.
Gyldendal 2011, 118 sider, 5 noveller. Lånt på biblioteket.

Rishøi skriver så fint, men det er så trist... Alle novellene skaper en stemning, så var , så trist, om vonde ting, om barndom, om å være skilsmissebarn, om en småbarnsfar hvis kone blir veldig deprimert (Jentene mine) , om å miste kjæledyr (Historien om fru Berg), om å miste en bror som blir psykisk dårlig (Det som lyser) . Den minst dystre er novellen "The life and death of Janis Joplin," om en syttenåring, som er så lik henne, en jente som strever fælt på skolen.. 
2008, 141 sider, 7 noveller/historier, lånt på biblioteket

Dette er den tredje novellesamlingen jeg har lest av Rishøi, dvs jeg har lest meg bakover i hennes forfatterskap. Dette er også en god samling, men ikke den beste. Rishøi har faktisk blitt bedre med hver samling. De novellene som gjorde mest inntrykk på meg her var Det regner inn, Hilsen Julie og Jimmy sa. Flere av novellene gir noe å tygge på, som Hilsen Julie og Kanskje for alltid, siden de har uklare slutter. La stå! er en fin finito på hele samlingen hvor vi møter igjen Lila og Katarina som innledet med Det regner inn. Alt som slutter på arie og Ariel var de stykkene som ga meg minst.


Cappelen Damm, 2011, 56 sider eller 32 minutter, Storytel.

Denne lasta jeg ned fra Storytel og hørte på mens jeg laget middag i dag. Den var faktisk veldig fin (og ufin) og morsom. Rishøi leste selv en del av reglene, samt at det var laget musikk til flere av dem, og det gjorde hele lydboka veldig lett og stemningsfull. Jeg tok meg i å nynne og smådanse, ja, dette var et gledens album.  Det var flere rim om menn med problemer, som snorket og gikk med bleier. Det om Herr Shelley og salige Sally som drakk og herjet værre var også veldig morsomt, men kanskje ikke for de aller minste?  Anbefales for store og små.

Reading Randi har skrevet et flott og fyldig blogginnlegg om Pling i bollen HER

Sist, men ikke minst må jeg si noen ord om den nominerte Vinternoveller og gjør det ved å kopiere min hovedkonklusjon, samt linke til min tidligere omtale HER

Ingvil H. Rishøi har skrevet noen veldig gode stemningsfulle noveller som rommer så mye. Det vanskelig å legge fra seg boka, selv om jeg måtte gi en ferdiglest novelle litt tid til å synke før jeg startet på en ny. Dette er vemodig lesestoff, ganske trist og alvorlig. Jeg får så vondt av alenemora som sliter sånn økonomisk, men som vil det beste for dattra si.  Jeg får så godt for lille Alexa, for en skjønn liten unge. Jeg får så vondt av Thomas som vil, men ikke helt får det til, av Rebecca som tar alt for mye ansvar for sine  småsøsken og utsetter både dem og seg for stor fare i Vinter-Norge.  Denne siste novella minner meg forøvrig litt om Agate Øksendals Kaupangs debutroman Å holde pusten (2013) i tematikk og stil. Her møter vi også en 17-åring med en lillesøster som vil rømme fra barnevernet, og som selv er litt ute å kjøre.
Rishøi beskriver  i denne samlingen fortvilelse og hverdagkampen, maler karakterer, sitasjoner og miljø på en utsøkt måte med sine fine pensler. Dette er fortellinger om fortvilelse, men også om håp.

Det er så vart skrevet, så innsiktsfullt. Rishøi makter å skildre menneskeskjebner på kanten,  med få ord i sine historier, på en måte som gjør stort inntrykk på denne leseren. Jeg ble skikkelig berørt.

Jeg leser garantert mer av Rishøis noveller. 


-----Og det kan vi si jeg har gjort! Anbefaler flere å gjøre det!


12 kommentarer:

 1. Ah, jeg er veldig glad i Vinternoveller. Tror jeg må lese mer av hennes forfatterskap :)

  SvarSlett
 2. Du klarte det: Jeg er inspirert! Jeg skal lese de andre novellesamnlingene. Og så skal jeg lytte til Pling i bollen med guttene mine.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra Pia ! Det gleder meg å høre :) ha en fin kveld !

   Slett
 3. Wow, du har vært effektiv og flink! Jeg har også lest alle novellesamlingene hennes og jeg er enig med deg i at de har blitt bedre og bedre! "Pling i bollen" har jeg ikke lest ennå. Og, JA, leser gjerne flere novellesamlinger av henne.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Beathe ! De er jo korte og gode , så da går d unna:) kunsten er å ikke lese for fort ;) ga en fin dag !

   Slett
 4. Sirkelinspirasjon.
  Jeg har nå lest så mange godkommentarer om Plling i Bollen at jeg må sette i gang et større vaskeprosjekt, slik at jeg blir ferdig med Sandberg, slik at jeg også kan høre. Fru Berg blir derfor den siste jeg leser, litt dessverre, siden jeg har forstått at den også er den tristeste. Like greit da at jeg tar den med på tvangslesekafe, og har folk rundt meg i all sørgeligheta.

  Pstt - du vet hun har ei billedbok også??

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, er ikke d bra? Du får ta å rundvaske hus klippe plen , være asosial så d holder , men pass på så du ikke blir helt pling i bollen selv før du kommer til desserten til Rishøi ;) å ha andre tvangslesere rundt seg er nok lurt ... Her går jo kjæledyr bort osv , men d er ikke d tristeste btw - Joda jeg vet om den bildeboka , derfor står d _nesten_ i overskriften / men jeg er ikke særlig god på å lese bildebøker så den står jeg over . Ha en flotters dag :) her et d lunsj straks :)

   Slett
 5. Så fint at du har fått med deg disse bøkene og omtalt dem så positivt, Anita. Novellen The life and death of Janis Joplin er forresten utgitt som en separat lydfil av Lydbokforlaget, og jeg har omtalt den separat....

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det, ja ikke sant- de er jo fine bøker og tar ikke så lang tid å lese heller. Artig at Janis J finnes på lyd, den skal jeg sjekke ut.:) Takk for tipset RandI!

   Slett
 6. Vinternoveller har jeg lest og likt veldig godt. Har ikke fått fingeren ut å lest noe av det andre hun har skrevet, men det skal jeg sannelig gjøre nå :) Ønsker deg en fortsatt fin sommer!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den var jo veldig bra! Det andre leser du fort med ditt tempo Tine.:) Takk i lige så!

   Slett