torsdag 1. september 2016

Oppsummering august -16

Nå er ferien over, sommeren over, vind og regn suser rundt hushjørnene og kaller på høsten. Det er 1.september i dag og tid for oppsummering av lese- og bloggemåneden august. Jeg har hatt ferie store deler av måneden, reist og lest. Likevel ble det ikke så voldsomt mange bøker lest totalt, men desto mer har jeg lest en del tykke bøker. 3 reiseinnlegg har jeg også fått til å lage, et fra Lofoten og to fra Kreta. Here we go!


Flere gode leseopplevelser i august, samt et litterært arrangement; årets hagefest i Adrianstua.Bøker lest:
1. Sunn tarm, klart hode av David Perlmutter med Kristin Loberg: sakprosa/helse, kjøpt, 305 s
2. Dei som flyktar og dei som blir av Elena Ferrante: Italia, leseeksemplar, 501 s
3. Kan jeg bli med deg hjem av Marie Aubert: noveller, debutant, norsk2016, leseeks, 117s
4. Vikingarven av Jan Ragnar Nymoen: spenning, norsk2016, leseeks, Russland, Lofoten, Sør-Afrika, 336 s
5. Avslørt av Renee Knight: psyk.thriller, England, lydbok(lånt)/papir (fått), 286 s
6. Hviskeren av Karin Fossum: krim/psyk.thriller, leseeks, 333s
7. Just Kids av Patti Smith: selvbiografi, USA, Frankrike, kjøpt (papir)/eBokBib(lånt), frahylla, 279s
8. Huset ved innsjøen av Kate Morton: England, leseks, 574 s
9. Syndenes forlatelse av John Hart: Krim, USA, leseeks, 555 s (steinbra!)
10. Piken fra Piemonte av Fioly Bocca: Italia, Danmark, Marokko, leseeks, 192s
11. Alias Grace av Margaret Atwood: Canada, USA, 1001-bok, lesesirkel, lånt på bib, 565 s
12. Løvekvinnen av Erik Fosnes Hansen: 2006, kjøpt, 419 s

SUM: 12 bøker

1 sakprosa, 1 selvbiografisk
4 krim/thrillere : Beste utenlandske: Syndenes forlatelse, Beste norske: Hviskeren
5 andre romaner
1 novellesamling

3 kjøpt, 7 leseeksemplarer, 2 lånt/fått.
i bok fra hyllla, 1 1001-bok

Land besøkt: Italia (2), England (2), USA (3), Frankrike, Danmark, Marokko, Canada

Jeg er i gang med 5 bøker, to romaner; Skjebne og raseri og Veien ved Boolavain, som jeg regner med å bli ferdig med snart. Jeg hører Syttitalllet av Ketil Bjørnstad på lyd , men det vil ta sin tid.
Mitt liv med humlene har jeg også startet på, leser litt nå og da. Og Dostojevski skal jeg fullføre , en dag.

Jeg føler jeg har hatt mange gode leseopplevelser i august. Alias Grace var absolutt den beste romanen, etter den har det vært vanskelig å lese noe, alt annet blekner. John Harts Syndenes forlatelse var også en kanon leseopplevelse. Jeg har ikke lest noe av Hart før, og denne opplevelsen medførte et innkjøp av tre av de eldre bøkene hans. Må lese mer. Må lese mer Hart, må lese mer Atwood.

Jeg har ikke blogget om alle bøkene, men jeg kan si at jeg likte Avslørt godt, knakende spennende underholdning. Løvekvinnen engasjerte meg delvis, den var litt langtekkelig, men noe var bra, så jeg leste den ferdig. Usikker på om jeg skal se den på kino.
Just Kids var ei kanonbra bok, som ble den sterkeste leseopplevelsen for meg.
Sunn tarm, klart hode er en interessant sakprosabok om tarmfloraens betydning for hva som skjer med hjernen, om ADHD, Asberger, Altzheimher, depresjoner og annet + med oppskrifter på sunn magemat, mye fermentert.
Piken fra Piemonte var den kjedeligste boka, en nedtur. (hadde vel ikke såå store forventninger heller, men tippet den var bedre enn dette, tross alt)


Filmer fra bøker:
En trettimeters reise (The hundred-foot journey  ( basert på en roman av Richard C. Morais.) Med bl.a. Helen Mirren , Charlotte le Bon og Manish Dayal. Har aldri hørt om film eller forfatter før, men filmen var akkurat passe søt og koselig for en sløv søndagskveld i regnvær. Sett på Netflix.

Reiseinnlegg:
Lofoten 2: To ganske lette toppturer
Kreta- Chania
Kreta- Knossos- Heraklion- Elafonissi

Litterære arrangement:
Litterær hagefest i Adrianstua 28.08.16

Konserter:
Patti Smith i Vår Frues kirke 4.08. Terningkast 6.
Van Morrison , Sverresborg arena 10.08. Terningkast 4-.
Ian Anderson ; Jethro Tull The Rock Opera i Olavshallen 27.08. Terningkast 5.

Teater:
Prøveforestilling på Begynnelser på Trøndelag Teater 30.08.

Måloppnåelse:
*1 bok fra-hylla
*1 1001-bok
I juni skrev jeg et innlegg om hvilke bøker jeg skulle lese i ferien og ut august, se her.


Jeg regnet ikke med å greie å lese alle bøkene,  men jeg synes det er nødvendig å ha flere bøker å velge mellom enn det jeg greier å lese. Realistisk sett kunne jeg vel rekke halvparten. Det er litt morsomt i ettertid å se hva jeg rakk å lese. Her avbildet:I bunken til venstre er nyanskaffede bøker, leseeksemplarer av høstens bøker samt noe jeg har kjøpt av eldre bøker.

Til høyre er det som er igjen å lese av sommerbunken min. Av 21 bøker (mange tykke, just saying;))
er det igjen 7 helt uleste og 2 som jeg har lest en del av. Ikke så værst det vel? Husk også at jeg har lest et par bøker i tillegg til bunken; Avslørt og Kan jeg bli med deg hjem. Av de forsatt uleste i bunken skal jeg prioritere å lese ferdig leseeksemplarene; Den femte dykkeren, I løse luften, Doris Lessing, Et folk på flukt og Fergen, innimellom alle høstbøkene, norskelesing, Atwood og Hart, utover.

Til slutt et lite tips på teaterfronten:


Carl Frode Tiller har skrevet et flunkende nytt teaterstykke; Begynnelser . Premiere til helga. Det så jeg en prøveforestilling på i går, sammen med min gode venn og gamle kollega Pål. Musikken sto Motorpsycho for,  Bent Sæter og Hans Magnus Ryan, spilte selv live under forestillingen. (alle har vel fått med seg at Motorpsycho nylig ble innlemmet i Rockheim Hall of Fame? )  I tillegg var De Utvalgte med på scenografi- produksjonssiden og  bidro med sterke videoer som rullet over scenen. Skuespillerne fikk en mindre rolle i dette samspillet, men det ble en meget vellykket forestilling, om enn dyster på Tillersk vis. Nevnes må også Hildegunn Eggen for knakende godt spill.

Anbefales hvis dere kommer til Trondheim. Btw- burde denne settes opp i Oslo også. Ellers finnes det både tog og fly, ta dere turen!

I morgen drar jeg til Oslo for å overvære utdeling av Bokbloggerprisen på Litteraturhuset lørdag 2.09, samt at vi skal ha bokbloggertreff. Gleder meg!

Ha en flott september dere!


14 kommentarer:

 1. Puhhh - det er ikke lite du har fått med deg.Fin oppsummering.

  SvarSlett
  Svar
  1. Har hatt ferie, vet du, rekker en del mer da..:)

   Slett
 2. Skal si du har fått lest masse i august du også. Jeg har lest seks av dine bøker, og av de er det vel Marie Aubert sine noveller jeg likte best. Er spent på hva du synes om John Hart sine øvrige bøker, siden jeg har insistert på at de er bedre enn Syndenes forlatelse :) Kos deg på bokbloggtreff, det er skitt å ikke være med i år, men det kommer vel flere muligheter :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det ble en del sider totalt.
   Ja, du nå har jeg store forventinger til de andre Hartbøkene altså.;)
   Synd du ikke får til å bli med på BBtreff, men sånn er det noen ganger.. at ting krasjer. Håper vi ses neste år da.:)

   Slett
 3. Oi så grundig oppsummert. Du rekk mykje i løpet av ein månad, må eg sei.
  Har lest og likt Just kids og Hviskeren og ser fram til den nye frå Hart. Og denne Atwood må eg få prøvd meg på ein gong.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Berit. Rekker jo mye når en har ferie mer enn halve måneden.:)
   Ja, Atwood må du prøve deg på. Tipper du også vil like henne.:) Særlig Alias Grace som også handler om drap og gjerningspersoner.

   Slett
 4. Du har jammen fått lest og gjort veldig mye i august! Jeg har kun lest 2 av disse, nr 3 og 5, men flere ligger på vent her. Ikke minst Atwood må jeg se å få lest litt mer av etter hvert. "En trettimeters reise" har jeg sett og som du sier en passelig film til en sløv søndag.
  Flott oppsummering!
  Kos deg masse i helgen og så håper jeg at det klaffer for meg en gang også å komme på bokbloggertreff.

  Ha en fin helg, Anita! :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Beathe.:) Nå er BBT ferdig, men vi skal tvangslese litt i morgen da.. Det får man jo ofre seg for! ; Håper det passer for deg neste år Beathe.:) Ps.. Atwood--- jeg er sikker på at du vil like noen av hennes bøker. Fin helg til deg også.:)

   Slett
 5. For en grundig oppsummering! Og for en aktiv kulturperson du er, Anita. Jeg kan så absolutt enke meg Tillerforestillingen på teateret, så jeg må sjekke programmet utover høsten. Kunne tenkt meg en Oslo-tur på bokbloggertreffet også, men det får jeg ikke til. Håper du får mye utbytte av det, og god tur!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Åslaug.:) Ja, det ble mye forskjellig i august,men så er det festivaltid i Trondheim samt flere uavhengige konsertopplevelser--- det er i august det skjer her i byen.:) Det ser man når man oppsummerer.
   Håper du prioriteter BBT neste år. Det er veldig trivelig.:)

   Slett
 6. Jeg leste så lite i august for leselysta satte en stopper mot slutten at jeg er helt flau, haha. Har lest noen av bøkene du har lest: Løvekvinnen, Hviskeren, Huset ved innsjøen, Avslørt..
  Ser du leser Det siste barnet av John Hart. Spent på hva du synes om den. Har ikke lest den, men har lest Ved elven og Brødrene fra Iron House som er meget gode bøker. Leser i Syndenes forlatelse og kjenner jeg ikke er helt begeistret noe som er synd siden jeg egentlig er glad i John Hart:) Løvekvinnen leste jeg for en god del år siden og husker jeg ikke likte den altfor godt til tross for at jeg liker budskapet i boka.

  Ser ut som du har lest og opplevd mye i august. Mitt mål er å lese mer i september siden det ble så innmari lite i august.

  SvarSlett
  Svar
  1. August er en kulturaktiv måned. Man må bare hive seg over Olavsfestdager og det som skjer..:)
   September blir sikkert roligere, i alle fall med færre konserter, men kanskje nesten like mye lesing? det vet man aldri..egentlig.
   Har starte på John Hart som du har registret, har ikke rukket å lese så ye enda.. men kommer vel mer i siget til uka. Er i Oslo nå med Bokbloggere og da blir det veldig sosialt (enn det..;) ) og lite lesing..

   Slett
 7. For en fanatisk flott og innholdsrik måneden har vært for deg, Anita. Godt at du fikk med deg så mange gode bøker. Tusen takk for et hyggelig treff på lørdag :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var det. Takk i lige så Mari for hyggelig treff.:)

   Slett