mandag 23. juli 2018

Mørkets testament av John Hart

Jeg har virkelig sett frem til John Hart sin nyeste roman. Da jeg fikk den i hus, ventet den ikke lenge før jeg satte klørne i den og leste den ut. Anmeldelser som jeg har lest har ikke vært så gode. Det har med å gjøre at John Hart i denne boka blander inn overtro og overnaturlige elementer. Hvis man ikke liker det, så kan det nok bli problematisk. Amerikanske anmeldere har sammenlignet med Stephen King, blant annet (jfr omslaget). Det kan jeg forstå. Dette er mørkt, spooky og tildels grøsseraktig. Men det er også en krim.I Mørkets testament møter vi Jonny Merrimon og Jack fra Det siste barnet. Det har gått ti år og Jonny lever i villmarken på en eiendom han har arvet. Han lever av jakt og fiske og det han finner i naturen. Jonny kjenner hver krik og krok i det ville og store området. Han lever i ett med naturen og har lite kontakt med folk. Etter de dramatiske opplevelsene som rystet småbyen han kom fra, trakk han seg helt tilbake. Jonnys stefar Clyde er fortsatt politi i distriktet og har en sentral rolle også i denne boka.
Jack har blitt advokat og har fått seg en jobb i et advokatfirma. Jack og Jonny treffes med jevne mellomrom, spiser middag og drikker sammen. Vennskapet deres er solid.
Når Jonny blir avkrevd en del av eiendommen, ber han Jack om advokathjelp. Jonny har ikke penger, men håper Jack kan gjøre det som en gammel venn. Jack har ikke erfaring med vanskelige eiendomssaker og ber sin kollega Leslie om bistand. Hun er nysgjerrig på kjendisen Jonny og vurderer bistand. Men helt gratis vil hun nok ikke gjøre det..

Jack føler også at Jonny bærer på en hemmelighet, det er noe som plager han som han ikke vil snakke om. Det har med sumpen å gjøre, sumpen ikke langt fra der Jonny bor. Jack merker noe, men vet ikke hva det er. Jonny nekter å snakke om det, og vennskapet settes på prøve.

Så skjer det drap i marka og Jonny blir mistenkt. Mannen som ble drept har interesser i å kjøpe deler av eiendommen. Hans jaktkamerat ble mentalt syk etter turen hvor han ble drept. Noe skjedde som var helt forferdelig.  Jonny har ikke gjort det, men hva har han å stille opp med?

Vi virvles inn i en besettende historie som har tilknytning til slaveri. Forfedrenes synder kommer tilbake i senere generasjoner.  Noe foregår i sumpen, og vi vet ikke hva før siste slutt. Det skjer ikke bare ett drap..

John Hart har skrevet en meget spennende roman med grøsserelementer og magi. Det er skummelt og nifs, og utrolig levende beskrevet. Jeg som leser føler at jeg er i skogen, villmarka.
Dette er også en roman om sterke vennskap, om udødelig kjærlighet, om begjær og sorg.
Jeg likte boka veldig godt.

Mer om boka på forlagets hjemmeside her

Andre bloggere:
Tine

Andre bøker av John Hart som jeg har blogget om:
Syndenes forlatelse
Ved elven
Fra litterært måltid med John Hart her


John Hart: Mørkets hjerte, 524 s
Font forlag 2018
Leseeksemplar

10 kommentarer:

 1. Så kjekt at du har lest denne Anita, og det ser ut som du likte den ganske godt også. Takk for lenke, jeg digger denne forfatteren, og undrer meg over at ikke flere er ivrig etter å vite hvordan det gikk med Jonny.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg synes denne var spennende og underholdende. Hart skriver fletta av de fleste spenningsforfattere. Men jeg skjønner også at noen får problemer når en tidligere godt likt forfatter blander inn overnaturlige elementer som han gjør her.. Spesielt hvis man er uforberedt. Skjønt, d står jo blurbe på coveret som kan gi pekepinn. Som henvisning til Stephen King. Enig med deg, uansett, rart ikke flere bryr seg om Jonny sitt ve og vel.. Kanskje gjør tidligere lesere det, men det har ikke fått noen blest??

   Slett
 2. Eg må få unna nokre påbyrja bøker fyrst og deretter skal eg lesa denne. Eg bestilte Mørkets testament på biblioteket då boka kom ut, og no har eg omsider fått ho i hende. I mellomtida har eg lest fleire lunkne/negative omtalar, dessverre.

  I utgangspunktet er eg veldig begeistra for John Hart og skrivestilen hans, men eg må innrømma at lysta til å lesa denne boka dala mange hakk etter at eg fekk vita at uforklarlege/overnaturlege element har ein sentral plass i handlinga. Som du veit har eg "problem" med slike ting.
  Vel, eg skal ikkje avskriva boka før eg har lest ho - og eg likte godt Det siste barnet. Om eg kjem til å "kjøpa" dette magiske og overnaturlege kjem an på stemning, språk, handling, spenning osv. Det er uansett greit å vera førebudd på kva det handlar om, så omtalen din var nyttig slik sett.

  Tidlegare har eg hatt både positive og negative leseopplevingar med bøkene til Stephen King. Han skriv jo grøssande godt, men mangelen på realisme trekker ofte ned heilskapsinntrykket.

  SvarSlett
  Svar
  1. Vet at du er skeptisk til overnaturlige/uforklarlige fenomener, så jeg er spent på hvordan denne faller i smak hos deg. :)

   Slett
 3. Jeg kommer nok til å lese denne, med tid og stunder. Liker bøkene til Hart veldig godt. Men jeg er også en av de som ikke klarer så veldig mye unaturlig, sjøl om jeg må innrømme at noen ganger blir jeg hekta. Som f.eks. Stephen Kings bøker.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra! Håper du liker den, på tross av litt overnaturlige elementer. Blir du hekta på King, kan du bli det på Hart sin siste også.:)

   Slett
 4. Jeg digger bøkene til John Hart - og Brødrene fra Iron House er favoritten. Leste denne i vår og likte den veldig godt, selv om det overnaturlige blir litt drøyt, selv for meg som elsker fantasy. Slutten - med menneskene i hula (skal ikke røpe noe for uinnvidde lesere) - syns jeg blir veldig rar - men akk, jeg er dobbel her - for jeg liker det likevel!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg levde meg sånn inn i det, at jeg lot mesteparten av den kritiske sansen fare..
   Brødrene fra iron House har jeg enda ikke lest, men jeg har den i hylla, sammen med den om Løvene..

   Slett
 5. Hei! Mitt innlegg til diktlesersirkelen finner du her: https://kleppanrova.blogspot.com/2018/07/edith-sodergran.html

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk. Har lagt det inn i samlefanen og nytt innlegg om julikategorien nå.

   Slett