fredag 31. januar 2020

Oppsummering januar 2020

Endelig er januar straks over. Jeg har vært heldig og fått korte den ned med nesten to uker i varmere strøk, noe som gjorde veldig godt for kropp, sjel og sinn. Lesing har et også blitt tid til innimellom, blant annet koste jeg meg med Lucinda Rileys Skyggesøsteren og William Shaws Fuglekikkeren der nede. Bøkene ble ferdiglest og donert til mitt hyggelige vertskap i Valle Gran Rey.  Så mange norske bøker var det ikke å se der, men veldig mye på tysk og litt engelsk. Jeg håper mitt norske bidrag blir kjærkomment.:) Ellers har jeg lest god krim, dikt, noveller, mye fra hylla og oppfylt med bidrag i mine tre lesesirkler.


Fra takterassen min i Valle Gran Rey. Fantastisk utsikt. (foto: Anita Ness)Bøker lest:
1. Lagunen og andre fortellinger av Janet Frame: Debutant, noveller, New Zealand, lånt på bib, 133 s
2. Winter i verdens rikeste land av Janne S. Drangsholt: Frahylla (fra 2016), leseeks, 278 s
3. Sveins verden av Svein Østvik: Dikt, lydbok, eBokBib, diktsirkel, 125 s
4. Formildende omstendigheter av Chris Tvedt: Krim, lånt på bib, 360 s
5. Fuglekikkeren av William Shaw: Krim. England, Irland, fått brukt, 333s
6. Skyggesøsteren av Lucinda Riley: England, frahylla, kjøpt, pocket 2019 (2017),590 sider
7. Den tause pasienten av Alex Michaelides: Psykologisk thriller/krim, England, PDF-leseeks, 380 s
8. Jeg ikke dum av Bård Torgersen: Dikt, frahylla,  kjøpt, lesesirkel, 72 s
9. Sjeler på jorden av Linda Backman: sakprosa S/T, kjøpt, USA, 300 s
10. Ansikter i vannet av Janet Frame: 1001-bok, lesesirkel, psykiatri, New Zealand. lånt på bib, 232 s

SUM: 10  9 bøker / 2803 2571 sider  (korrigert midnatt- rakk ikke lese ferdig bok nr 10)

3 krim/psykologisk thriller
2 andre romaner
2 diktsamlinger / 1 novellesamling
1 sakprosa

*3 frahylla

3 lånt på bib (1 lydbok)
2 leseeks
3 kjøpt/1 fått brukt

Land besøkt: 
New Zealand (1) , England (3) , Irland, Usa

Lesesirkler:
Januar har startet med ny runde diktsirkel. Så langt har 6 deltatt med innlegg. Kjempebra!
Kategorien er : Les en dikter du ikke har lest noe av før.
Jeg leste Svein Østviks diktsamling Sveins verden, hørt på lydbok. (link over)
Jeg har også lest Bård Torgersens diktsamling Jeg er ikke dum, men siden jeg har lest romaner av ham før, synes jeg ikke den teller helt.
Jeg valgte derimot den boka til januarbidraget i Heddas hylleboksirkel, der vi skulle lese en grønn bok.  Det ble en annen bok enn den jeg opprinnelig satt opp, men det gjør ingenting. Hyllebok er hyllebok.
I 1001-sirkelen til Elida skulle jeg lese Blonde av Joyce Carol Oates, men den kom jeg ikke så langt på. Mulig jeg leser den senere. Jeg leste i stedet en 1001-bok av Janet Frame, Ansiktet i vannet, siden jeg lånte dem på biblioteket. Frame inngår i mitt kategorivalg for november; forfatter fra Oseania, men rekkefølgen vi leser i, betyr ikke noe, så jeg kan lese januarboka senere. (Bok utgitt fra 1961 og til listas ende) Kan hende blir det noe annet enn Blonde, jeg får se. Problemet med utgaven min er at det er pocket med veldig liten skrift. Planen var å ta den med på reise til La Gomera, men jeg droppet det da jeg mistet lysten til å lese den på en sånn tur.
Omtale av Frames bøker kommer. Jeg skal lese ferdig Ansikter i vannet i kveld. (Det rakk jeg ikke, så den overføres til februar)


Det har ikke blitt så mange blogginnlegg i januar. Jeg var bortreist i to uker ca, og ellers har det skjedd mye på hjemme/privatfronten som har tatt tid og energi. Jeg har ingen ambisjoner om å skrive innlegg på alle bøker heretter, men kanskje lage noen samleinnlegg nå og da, alt etter lyst og tid. Og så legger jeg som regel ut noe om bøkene jeg leser på instagram. @artemisia_60


Å lese ute er herlig. Her er jeg på Mango på La Playa i Valle Gran Rey, et sosialt knutepunkt, et sted for folkeliv, se på havet og folket, drikke kaffe eller noe, spise, slappe av. (foto: Anita Ness)

Når det gjelder de bøkene jeg har lest, så likte jeg alle krimbøkene godt. Fuglekikkeren var både spennende og interessant og jeg ser frem til å lese mer av William Shaw. Heldigvis har jeg en til liggende her. Formildende omstendigheter av Chris Tvedt var også god, som vanlig, men jeg synes denne hadde mer fra rettsak/rettsal og mindre action enn vanlig, men jeg synes det er interessant, så for meg var det en god bok med interessante problemstillinger om blant annet nødverge.
Den tause pasienten har jeg blogget om, og den anbefales absolutt, spennende med godt driv og overraskende vendinger.
Winter i verdens rikeste land likte jeg også veldig godt. Det er det andre Winter-boka jeg leser, og jeg har blitt fan. Jeg leser dem bakover, så da har jeg vel nr 1 igjen. Sånne bøker trengs virkelig innimellom alt det alvorlige, skumle og triste.


Fra nasjonalparken Garanojay med urskogen og sine mystiske eldgamle trær.. (foto: Anita Ness)

Diktsamlingen Jeg er ikke dum, skal jeg prøve å blogge om, i tillegg til Janet Frames bøker. Jeg prøver å prioritere å blogge om lesesirkel-bøker.

Siden jeg har vært nesten to uker på La Gomera, er det ikke så mye annet å skrive om hjemmefra. Ingen litterære arrangementer, ingen film fra bøker, bortsett fra at jeg har sett noe av serien Mindhunter på Netflix. I de siste dagene har jeg sett de norske seriene 22.juli og Heksejakt, veldig gode begge to, men ikke akkurat film fra bøker.


Galeria Artemisia i Puntilla i Valle Gran Rey på La Gomera. Det er flere enn meg som lar seg inspirere av den greske gudinnen Artemis. (foto: Anita Ness)

Oppsummert:
Jeg er fornøyd med lesemåneden januar, særlig med å ha lest to  en 1001-bok, at jeg har bidratt i de tre lesesirklene jeg er med i, og at jeg har lest tre bøker frahylla. Jeg har også lest færre leseks, men det betyr ikke at jeg har mange liggende, bare at jeg velger annerledes. Bra start på året.:)

Planer for Februar:
Delta i lesesirklene, lese frahylla, samt lese det som faller meg inn, samt å lese en del krim for å forberede meg til Krimfestivalen 5-7. mars.  Jeg sulter litt etter mer krim, men er litt streng med meg selv akkurat nå for å få lest ferdig Janet Frame og et par til bibliotekbøker som snart må leveres. (Vernon Subutex 2 og Lilli Bendriss- Alt jeg ser)
Satser på eget innlegg om Krimfestivalen. Noen som skal dit?Fra en aldeles herlig vandrertur gjennom regnskogen på La Gomera og ut i mer solrike omgivelser, på vei ned mellom bratte fjell og stup.. (Selfie) 

Med dette ønsker jeg dere alle en fin fin februar! Hurra vi går mot lysere tider og vår.:)


24 kommentarer:

 1. Det ser virkelig ut som du har hatt en fin ferie, slappet av og fått lest mye. Jeg la inn lenke til Diktlesersirkelen, men hvor?
  Her er den iallefall:
  https://kleppanrova.blogspot.com/2020/01/om-hvor-langt-det-er-til-ullern-av.html

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ferien var nødvendig og herlig avslappende.
   Hvor linken er, vet jeg enda ikke, da jeg ikke har sjekket kommentarer som venter på moderering, men det skal jeg. Ellers kan du alltid legge inn link i samlefanen for Diktsirkelen, da er de lett å finne igjen. Men takk for at du la den inn her og har deltatt.:) Skal lese om litt..

   Slett
 2. Moro! Jeg har ikke lest noen av de du har lest (men har Fuglekikkeren i Køen)
  Jeg liker å lese denne sorten innlegg. Koser meg. Takk!(for lat til å gjøre det sjøl - jeg har kun titlene :)
  Jeg har tenkt med på noen av arrangementene under Krimfestivalen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at du synes det:) Jeg koser meg med å lage disse innleggene, soser meg fort inn i linke-leting, bildekikking etc, så det tar sin tid.
   Kanskje vi ses på Krimfestivalen? Har i allefall booka hotell, så vil det vise seg om jeg kommer avgårde..:)

   Slett
 3. Ser ut som du har hatt ein fin ferie, og eg er enig med deg at utelesing er fint. Gler meg til det blir betre vér på min kant av landet - sprutregn og utelesing er ikkje optimalt ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var det absolutt. Og du la vel merke til at Blond ikke ble med. Men jeg leser novemberboka istedet;)
   Sprutregn og utelesing passer bare i 25 varmegrader under tak eller stor parasoll.

   Slett
 4. Jeg har sett de episodene som har kommet ut av 22.juli, men Heksejakt har jeg ikke sett, kanskje jeg må det siden du liker den så godt.

  Du har fått lest en god del til tross for at du har vært 2 uker på tur.

  Jeg har lest "Fuglekikkeren" av disse samt lastet ned "Jeg er ikke dum" på ebokbib. Begynner på "Den tause pasient" i morgen da jeg må lese de siste sidene av den siste januarboken.

  Har hørt ferdig "De syv søstre" og i gang med bok nummer 2, også den på lyd- var i grunnen helt ypperlig å lytte til selv om det ikke er stor litteratur i den forstand, men spennende med mytologien.

  Takk for titten og ha en god lesemåned i februar, Anita :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, Heksejakt er veldig bra. Særlig fordi jeg tror det er for mye av slikt i arbeidslivet (og sikkert annet organisasjonsliv), og at den er veldig godt spilt.

   Var ikke Fuglekikkeren bra?

   De syv søstre-serien funker bra på lyd. Såpass muntlig og levende, og godt lest, så vidt jeg husker.

   Takk, det samme til deg Beathe.:)

   Slett
  2. Måtte se Heksejakt i går,veldig bra og ikke minst provoserende serie. Nå blir det lenge å vente til neste episode. Tipper det skjer litt av hvert i finansverden og andre steder sikkert for den saks skyld. Veldig troverdig serie og jeg likte den bedre enn Exit som også provoserte.

   Har begynt på Den tause pasienten, det vil si at jeg har litt over 100 sider igjen og de blir nok lest i kveld, veldig bra og foreløpig kan jeg forstå hypen.

   Godt i gang med bok nr 2 av de syv søstrene, trodde ikke at jeg skulle like de noe særlig men det er fint å lytte til.


   Slett
  3. Ja, ikke sant, det er en bra serie- og så godt spilt. Og om den er noe overdrevet, så tror jeg at mye slikt forekommer.

   Godt at du også liker Den tause pasienten. Noen bøker er bare gode.
   Har nettopp lest Hanne Gelleins debutkrim i dag, den var også utrolig spennende. Pusen steg.. er det sunt? Hm..

   De syv søstre er nå stort sett bare kosebøker..

   Slett
 5. Hei Anita! Har fulgt deg på La Gomera, og ser du har hatt det fint der. Kjenner at mitt opphold på Gran Canaria gjør godt for kropp og sinn. Jeg ser også på Heksejakt, kjempebra, nettopp fordi jeg tror på den. Prøver å få med meg noen serier her også, da vi betaler for et par norske kanaler og drar med oss Get hjemmefra. Jeg kommer også til å lage noen samleomtaler etter hvert, så jeg leser her, men syns det er vanskelig å skrive blogg på iphonen.Fin oppsummering, Anita!

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisan Åslaug.:) Ja, Kanariøyene mindtvinters er godt for helsa. Ang Heksejakt har jeg selv sett lignende i arbeidslivet, noen kan være ganske råe og stygge for å verne seg selv.
   Blir du lenge på GranCa?
   Gleder meg til jeg kan ta langtidsferie der i sør.:)
   Takk skal du ha.:) Koselig med hilsen fra Kanariøyene.

   Slett
 6. Deilige bilder fra varmere land! Som deg liker jeg å lese ute, men eneste utelesingen min her borte er headset når jeg er ute og går tur på beina. Med lue, votter og ull innerst. Ikke akkurat La Gomera, selv om jeg ser at det ikke var helt bikini- og sommer varme.
  Eneste fellesboka er Michaelides, men jeg har lest Winter-bøkene. Liker at du liker dem. Førsteboka er litt over-the-top, så jeg er spent på hvordan du liker debuten. Festlig å lese dem "motstrøms". Lurer på hvordan krono-Inga liker den utviklingen, hehe..
  Ikke sett Heksejakt som dere diskuterer over her. Det blir tid til litt Netflix'ing her borte, så jeg får se hva vi kommer over. Er litt avhengig av at sambo vil se det samme. Vi pleier (ofte, ikke alltid) ha de samme preferansene. Han er MYE mer sci-fi enn meg. Da lytter jeg heller på lydbok og strikker :)
  FLott bilde av trærne!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk.:) Ja, det er motpoler hos deg og meg, snø og is, sol og strand. Men nå er jeg jo hjemme og har vinter og is. Ikke særlig snø her i lavlandet.
   Det var noe bikinivær, men det blåste for mye noen dager, dessuten var jeg for det meste ute og gikk, satt på kafe, var sosial og gjorde andre ting. Var vel på stranda med bikini to ganger. I fjellet og regnskogen var det uansett kaldere og ikke vær for bikini.

   Krono-Inga får vel allergisk utslett av at jeg er så lite kronologisk i lesinga mi.;)
   Heksejakt går på TV2- så da må du vel ha Sumo der borte? Eller holder det med chromecast og direkte sendinger/reprise? Hva vet jeg.. I alle fall en serie å anbefale. Den er spennende, den gjør meg forbannet, om skittent spill i advokat-og finansverden i Oslo.

   Ang Michaelides, så kommer han til Krimfestivalen.:) (men det skrev jeg)

   Har du forresten lest Kjeden av Adrian McKinty? Den er også en av krim/psykothriller-bøkene som CappDamm har ny i år, som skal være en bestselger der ute.. Er litt skeptisk på bokas konsept, men det kan jo hende den er så bra som de sier.. Har den på Pdf.. Hvis jeg husker rett kommer også han til Krimfestivalen.

   Takk ang trærne.:)

   Slett
  2. Haha til allergisk utslett ;)
   Sumo, nei det har jeg ikke tror jeg. Mange andre rare kanaler, men TV2 er nok utelukket. Da får Heksejakt vente til jeg kommer hjem. Skittent spill i advokat- og finansverdenen i Oslo kan jeg like. Har du sett Beforeigners? DEN ble jeg hektet på. Også lagt til Oslo, kreativ! Ikke rart HBO fikk den på lista si, selv om den er norsk.
   Krimfestivalen ja. Der skulle jeg ha vøri. Hadde vært virkelig kjekt, men vi er jo alltid bortreist når den går av stabelen. Kjipt. Man vinner noe, og taper noe annet. Jeg får leve med det, og håper at dere dokumenterer festivalen i detalj så jeg får med meg litt ihvertfall. Det hadde vært skoi å hørt Michaelides!
   KJeden av McKinty er fullstendig ukjent for meg. Den må jeg google, gitt. Googlet! Og, enig. Skeptisk til koneptet, men den kan fungere. Kanskje? Jeg setter meg litt på gjerdet foreløpig.
   McKinty også til krimfestivalen? Jøsses.. Må jeg snart vurdere å avkorte emigreringen vår? Evt starte tidligere (feire jul og nyttår her) for å komme hjem i tide?

   Slett
  3. Jeg elsker Beforeigners.:) Håper på ny sesong.

   Ang Kinty er jeg også enda avventende, får vente på en anmeldelse eller to, har foreløbig ikke sett noen. Den er på over 400 sider, så da må jeg ha litt tro på den.

   Slett
 7. Gåmann altså, så deilig du har hatt det i januar. Skulle gjerne vært en tur til varmere strøk, men må vente til juli :) Ser det dabber litt av med blogging hos deg også, jeg prøver å holde oppe koken, men har ambisjoner om å skrive mindre. Skal bare se jeg er over på instagram med bilde av bok og bare "god bok!" jeg også snart.
  Lykke til med den korteste lesemåneden, selv om det er skuddår og en ekstra dag. Det blir ikke noe krimfestival på meg, men nå har vi internasjonal litteraturfestival i Bergen, kanskje jeg skal få kommet meg til noe der? Leste ikke krim i januar, noe som var litt overraskende, men begynte på Marcella på Netflix i dag og fikk en god dose av den serien (anbefales)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det gjorde godt med det avbrekket i Kanariland.:)
   Har vært så mye annet, og da blir det mindre tid til blogging.. har vel ikke følt at jeg har orket å prioritere det heller..
   Har et mål om å delta i lesesirklene selv om jeg muligens leser andre bøker enn de oppsatt- tror det er viktig å flekse for å greie å gjøre det, leselysten er viktig. Bib-bøkene er litt stress, siden de har en frist. Har mest lyst til å lese krim..

   Slett
 8. Å det høres fantastisk ut med to uker i sol og varme. JEg har også lyst til å reise til La Gomera. Det hadde vært et fint avbrekk fra de mer kjente øyene. Du har fått lest en god del ser jeg. Jeg har som regel lett for å få lest i solen, jeg nyter det å sitte ute og lese. :-) (Det blir det en stund til vi kan gjøre her)
  Skyggesøsteren står på leselisten min, jeg har bare fått lest de to første. Winter i verdens rikeste land står i bokhylla mi, så den må jeg få lest. Og så ble jeg veldig nysgjerrig på diktene til Svein. Jeg har sett på han som en veldig overflatisk figur, og det er vel nettopp det vi ser på TV, en figur eller en rolle. Så jeg ville gjerne se den mer alvorlige siden hans. :-) Formildende omstendigheter har jeg lest. Jeg liker godt Chris Tvedt og er enig i dine ord om denne boken.
  Ha en riktig fin lesemåned!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var herlig, gjorde godt for kropp og sjel, selv om det begynte å verke i kroppen igjen med en gang jeg kom til Gardermoen.. Nå er det av og på alt etter vær og hva jeg gjør. Men det går mot vår heldigvis.:)

   Syv Søstre-serien er virkelig god underholdning, håper du liker resten av serien. Skyggesøsteren var fin, koselig å lese fra England, samt at en gammel bokhandel med eier er sentral i handlingen.

   Svein er nok ikke så overfladisk som han kan virke i den artigkar-rollen han spiller. Er det ikke noe med Klovnen- som rolle, har han ikke mange sider og de mer alvorlige og triste?

   Nå er jeg oppslukt i en ny krim fra Trondheim, Hanne Gelleins "Alle fugler små." Lest nesten 100 sider på mobilen her, det ble litt slitsomt, må ha pause.. Fortsetter på laptopen etterpå. Ble bare så oppslukt.

   Fin februar til deg også Astrid Terese:)

   Slett
  2. Ja, jeg ser frem til å fortsette på 7 søstre serien. Jeg har lånt litt mange bøker på biblioteket akkurat nå, så nå må jeg bare lese ferdig litt og :-D
   Det er litt smått å lese på mobilen. Jeg gjør det først og fremst når jeg er ute og venter på noe. Men det er jo også godt å ha noe en så lettvint kan ta med seg.

   Slett
  3. Enig i at det er smått på mobilen, men til nød kan det gå i kortere sekvenser.

   Slett
 9. Krono-inga hyperventilerer!
  Har lastet ned The Silent Patient nå. Tar den med på tur imorgen. Valgte det dyreste alternativet. Eng lyd. Til tross for at jeg hadde den rede på eBokBib. Har begynt å vurdere krimfestival. Bestilte nesten hotell, men backet. Må se det an noen dager.

  Ellers har du som vanlig vært supereffektiv, med reise og lesetid, enete boka jeg har lest fra lista di er Ingrid Winter, men begynner, som sagt, straks med pasienten og har lest Janet Fram. The Dry. Tror jeg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, husk plastposen.;)
   Eng lyd da får du i alle fall boka på originalspråket- håper innleser er god.
   Bare bestill hotell, det kan altids avbestilles. Savoy har kveldsmat:)

   Har i dag lest en ny spennende krim fra Trondheim. Hanne Gellein. debutant. Kommer til krimfestivalen hun også. Må leses av oss trøndere og helst mange andre krimelskere. Er sliten i øynene, lest på skjerm, avbrutt kun med noen korte pauser og middag. Janet Frame måtte ligge. Den er ikke så spennende, litt fæl selvsagt siden det handler om psyk for noen tiår siden, men jeg har lest mye sånt så intet nytt. Boka er godt skrevet, dog.

   Slett