mandag 17. august 2020

Ravnens time av Roar Ræstad (krim)

Roar Ræstad er en dyktig krimforfatter som er bosatt i Trondheim. Han har skrevet tre krimromaner om betjent Gabriel Navarseth som jobber i Statspolitiet i Trondheim under 2.verdenskrig. Ræstad er historiker av utdanning og jobber ellers som lærer på Strinda videregående skole. At han er historiker vitner om kunnskap og en spesiell interesse for 2.verdenskrig som kommer godt frem i bøkene hans. Jeg har nå lest den tredje i serien; Ravnens time, som kom ut i 2018.


Jeg har som sagt fulgt Gabriel Navarseth i tre bøker. Han er artig type, ikke så veldig sær, men trivelig og dyktig, og ikke minst menneskelig. Han er gift med Inga og har to barn. Ekteskapet er nå så som så, heller lunkent kan man si. Gabriel er egentlig svært forelsket i og betatt av en tysk enke,  som heter Anna Roede. De har noen stjålne møter når hun er i byen. Gabriel lider kvaler på grunn av forholdet, men greier ikke stå imot, selv om han ofte tenker at det må bli slutt.
Han treffer Anna også i denne boka, og varmen som er uutholdelig denne sommeren, blir enda hetere når hun dukker opp.

Men nå er det ikke Anna som er hovedsaken i denne boka, men drapet på et ungt par. En tysk marineoffiser og hans unge NS-kjæreste blir funnet brutalt drept.
Det har vært luftangrep i byen og tyskerne er hevntørstige og de går med ekstra lidenskap inn for å finne morderen.
Hele etterforskingen er komplisert og de står lenge i stampe. Navarseth jonglerer som vanlig mellom å være ansatt i Statspolitiet, sin "lojalitet" mot Gestapo og sin rolle i Motstandsbevegelsen, og det kommer mange løse tråder og til slutt vet man ikke, ikke han heller, hvem man egentlig kan stole på og hvordan det hele henger sammen. Henry Rinnan med banden dukker også opp, som en redningsmann, men Navarseth blir snart advart og får vite hvem denne lille mannen med barten egentlig er. Rinnan vil ha med Navarseth på laget, men vil han ?

Ræstad skriver godt og det er interessant å følge den historiske linjen fra 2.verdenskrig i Trondheim. I denne boka befinner vi oss også i mine nærområder på Lade og i Østbyen, det er ekstra gøy. Lade er full av krigsminner, bunkerser ved Ladestien bl.a., og der det nå er en travel bilgate til kjøpesentrene (Haakon den syvendes alle), var det flystripe under krigens dager,

Spennende er det også. Når kommer neste bok i serien?

Blogginnlegg om de andre to bøkene i serien her:
Sovende hunder (2014)
Elven  (2016)


Roar Ræstad:Ravnens time, 413 s
Vigmostad & Bjørke 2018
Leseeksemplar


10 kommentarer:

 1. Fin omtale, Anita. Enig med den. Jeg har ikke kommet så langt at jeg har renskrevet notatene mine på denne - men jeg konstaterer at Gabriel Navarseth har blitt en ”likandes” hovedperson.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Randi. Ble litt kort denne gang, men må være litt rask for å få det gjort.:) Håper han kommer med bok fire snart.. Har jo gått to år siden denne.

   Slett
 2. Sant det er kjekt å lese fra sitt eget nabolag? Jeg syntes ikke det før, men nå liker jeg det. Jeg var sikker på at jeg hadde lest denne boken, eller en av hans andre, men det ser ikke sånn ut. Noterer meg serien bak øret :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det synes jeg er morsomt, så lenge det er etterettelig.:)
   Håper du finner frem disse bøkene Tine, og leser dem. :)

   Slett
  2. Nå har jeg for første gang brukt knappen "ønsker meg" på Bokelskere, det ble litt fullt bak øret :)
   Sliter med bloggen for tiden, får ikke oppdatert boklisten min, også har vi jo denne nye utgaven som Blogger truer med å dra nedover ørene på oss...
   Tanken på å lese uten å skrive er nærmere enn noen gang, men jeg har lagt Ræstad sine bøker inn på ønskelisten, så dem kommer jeg ikke til å glemme :)

   Slett
  3. Håper ikke du slutter å blogge pga ny bloggerversjon, Tine. Vet ikke hvilken nettleser du bruker, men den funker ganske greit på Firefox. Har likevel gått tilbake til gammel versjon på Safari, men det er nå et tidspørsmål til den nye tar over. Heller sette meg inn i det nye enn å skifte bloggplattform, for det kan man også gjøre. (wordpress feks)

   Bruker ikke Bokelskere så mye, kun veldig sporadisk. Goodreads er også et alternativ, men jeg bruker den mest som kartotek, ala Bokelskere.
   Deling av boktips er morsommere på Instagram synes jeg, hvis man skal bruke noe kort og kjapt, men det erstatter ikke bloggen, men er et fint supplement. Du liker jo å ta bilder, så kanskje instagram kan være noe?

   Slett
  4. På Gooderads bruker jeg *ønsker å lese* knappen mye, sånn apropos ønskelister.

   Slett
  5. Har alliert meg med min mann som anker for å holde meg fast i stolen, og hoppet i det. Heldigvis funket det i den nye versjonen, det som ikke funket lengre i den gamle, så det var et pluss. Har hatt Instagram lenge, men får ikke dreisen på det. Kjenner at jeg ikke er så taletrengt lengre, men formidlingsbehovet kan jo blusse opp igjen. Gidder ikke prøve Goodreads siden jeg har ganske bra statistikk på Bokelskere.
   Det er ikke lett dette her for gamle damer :) (i alle fall denne gamle damen)

   Slett
  6. Bra du fant ut av det:) Alltid kjekt å ha noen å spørre. Tekniske ting som stadig endrer seg er noe herk, men man finner jo ut av det med litt tålmod og tid. Utfordringen min er at jeg synes det er bortkasta tid og blir utålmodig, men må man så man...

   Blogg er jo gøy for egen del også, at man har noe å se tilbake til. Det synes i alle fall jeg..:)

   (ikke si at du er gammel dame.... )

   Slett
 3. INSTEAD OF GETTING A LOAN,, I GOT SOMETHING NEW
  Get $5,500 USD every day, for six months!

  See how it works

  Do you know you can hack into any ATM machine with a hacked ATM card??
  Make up you mind before applying, straight deal...

  Order for a blank ATM card now and get millions within a week!: contact us
  via email address::{Universalcardshackers@gmail.com}

  We have specially programmed ATM cards that can be use to hack ATM
  machines, the ATM cards can be used to withdraw at the ATM or swipe, at
  stores and POS. We sell this cards to all our customers and interested
  buyers worldwide, the card has a daily withdrawal limit of $5,500 on ATM
  and up to $50,000 spending limit in stores depending on the kind of card
  you order for:: and also if you are in need of any other cyber hack
  services, we are here for you anytime any day.

  Here is our price lists for the ATM CARDS:

  Cards that withdraw $5,500 per day costs $200 USD
  Cards that withdraw $10,000 per day costs $850 USD
  Cards that withdraw $35,000 per day costs $2,200 USD
  Cards that withdraw $50,000 per day costs $5,500 USD
  Cards that withdraw $100,000 per day costs $8,500 USD

  make up your mind before applying, straight deal!!!

  The price include shipping fees and charges, order now: contact us via
  email address:::::: {Universalcardshackers@gmail.com}
  Whatsapp:::::+31687835881
  ®

  SvarSlett