onsdag 28. april 2021

Redd deg selv først av Lene Julsen

 Lene Julsen er journalist, skribent, forfatter (etter 2 bøker inkludert denne). Hun fikk en del oppmerksomhet med boka Naturmannen og jeg. Den har jeg ikke lest, men lest om. Redd deg selv først kom som en overraskelse i posten fra forlaget, og jeg synes den virket litt interessant, så den fikk oppmerksomheten og lesetiden min fremfor alle krimbøkene som kom (og ligger på vent). Jeg liker denne type personlige beretninger. Først tenkte jeg at dette er sikkert enda en selvhjelpsbok med løsninger, tittelen tyder litt på det, men etter å ha lest boka tenker jeg at det er det ikke, men Lenes personlige historie fra da hun gikk på en skikkelig alvorlig smell og veien ut av den. Morsomt skrevet, samt at den også blir noe allmenngyldig da den også tar dagens samfunn på kornet; hvor det å prestere, være vellykket på alle fronter, se bra og veltrent ut er mantraet.Lene Julsen gikk på en smell i 2014. Hun var gravid da det skjedde og hadde nok ikke tatt signaler i forkant. Derfor tok det også lang tid før hun kom seg igjen. Boka veksler mellom tiden da det smalt, tre år etter og frem til fire og et halvt år etter. Boka starter tre og et halvt år etter, da hun skal starte på et års instruktørkurs i Mindfulness. Mye av boka handler om dette kurset, som på en måte danner rammen for boka. Folka hun går på kurs med som brannmannen, yogadama, psykologen, bankmannen m.fl- de hun  treffer på samlingene, hva de gjør, kurslærer Ivar Vehler sine refleksjoner og deling av kunnskap og ikke minst Lenes egne tanker og erfaringer underveis. 

Lene er åpenhjertig når hun deler fra smellen og tiden etterpå, om sin følelse av mislykkethet, sin sorg og tap over å ikke å fikse livet lenger, ikke greie å bli den hun var, kroppen og sinnet som svikter, stadige tilbakeslag når hun er på vei "tilbake", fortvilelse over at mannen må ta seg av "alt". Hun skriver om hvordan det var  møte seg selv, sin forfengelighet og at alt dreide seg om det ytre livet, ytre verdier. Det er dette Ivar Vehler vil lære henne (og de andre) å skifte fokus fra og over til det indre, seg selv, hva nå det er. 

Lene Julsen skriver på en morsom måte og bjudar på, som det heter, med hele seg.  Men det er ikke sånn at det ikke er mer enn nok rom for alvoret og fortvilelsen. Blant annet ble hun så syk at hun måtte legge seg inn på DPS en periode i svangerskapet og hun gikk lenge på antidepressiva. Pluss alt mulig annet hun prøvde før hun kom i kontakt med Ivar Vehler og startet på Mindfulnesskurset. Det var også interessant å lese om prosessen i kurset selv om noen av Ivar Vehlers utgreiinger ble noe svevende. Mindfulness og buddhisme med mer er ikke helt ukjent for meg, men likevel..

Jeg synes det er interessant å lese om slike helsereiser og om hvordan det er å ha møtt smell/veggen og leve med sykdom. Historiene er alltid forskjellige, selv om de kan ha noe til felles,  hvordan folk kommer seg gjennom og ut eller finner måter å leve med sykdom og utmattelser er også forskjellige. Men det er et tankekors at stadig flere rammes av stress-relaterte lidelser og plager, det er ikke kun et individuelt problem, men også noe med hvordan samfunnet har utviklet seg. Det går en serie på NRK nå om unge jenter som blir syke av stress (svensk serie), det er ikke bra. Press på alle kanter som kan føre til sykdomsfemkallende stress. 


Lene Julsen: Redd deg selv først, 187 s
Cappelen Damm 2021
Leseeksemplar fått av forlaget


8 kommentarer:

 1. Det er sikkert mye å lære av en sånn bok, noterer den bak øret :)

  SvarSlett
 2. Har fått boken og lagt den litt til side for jeg tenkte at dette var "bare" en ny selvhjelpsbok men kanskje jeg skal gi den en sjanse.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det gjorde jeg også, men så tok jeg den frem noen ganger og la den oppe i bunken og leste mer bakpå, og inni, innholdsfortegnelsen etc. Nei, det er ingen selvhjelsbok, men tittelen er litt misvisende, synes jeg.
   Denne boka er mer i gata til Ragnhild Holmås sin "Du ser da ikke syk ut".. Selv om de har forskjellige historier de vil fortelle, så er det noe av den samme greia, og begge bruker humor.

   Slett
  2. Ah,da ble det jo straks mye mer interessant! Setter boken i boktrallen så husker jeg på den.

   Slett
  3. Jepp! Håper du liker den:)

   Slett
 3. Den hørtes egentlig ut som en bra bok, jeg har latt meg imponere av noen slike bøker og de trengs. ;) Notert!

  SvarSlett