lørdag 3. april 2021

Heksejakt av Max Seeck . Uhyggelig og veldig spennende krim fra Finland.

 Finsk krim er det ikke så ofte jeg leser. Har vel lest et par før,  en ingen av Max Seeck. Så er vel Seeck også ganske så fersk som krimforfatter. Heksejakt er den første i en serie om etterforsker Jessica Niemi, en heltinne jeg god kan like. Boka er solgt til en drøss land
og gikk rett inn på New York Times` bestselgerliste.

Forlaget om boka:

«En snørik februarkveld blir kona til en kjent forfatter, Roger Koponen, funnet drept i sitt hjem ved sjøen i et idyllisk Helsingfors-nabolag. Ansiktet er manipulert til et uhyrlig glis, og alt tyder på at hun er drept i et bisart ritual. Etter hvert som det skjer flere drap, skjønner detektiv Jessica Niemi at hun etterforsker en drapssak helt utenom det vanlige.  

Drapene er ikke tilfeldige - de følger et mønster hentet fra Koponens bestselgende trilogi. Har det klikka for en leser, eller er denne saken mer personlig enn som så? Hvordan kan Jessica stanse en seriemorder som kjenner hver eneste detalj i bøkene enda bedre enn forfatteren selv? Jessica fordyper seg i Koponens bøker for å prøve å forstå gjerningsmannen. Kan hun forutsi og forhindre ytterligere dødsfall?»


Boka starter med dårlig vær og vind som friskner til rundt hushjørnene, en hustrig stemning er satt før det første drapet dukker opp. En kvinne i svart aftenkjole i en grotesk forvridd stilling blir funnet drept i boligen til den berømte forfatteren Roger Koponen. Det viser seg å være hans kone. Koponen selv er på bokbad i en by milevis unna, så han blir ganske raskt fritatt for mistanke, selv om det dukker opp ting som gjør at han muligens kan ha en finger med i spillet. Det skjer flere drap og mønsteret er kopiert fra hans thrillerbok Heksejakt. Noen har også skrevet Malleus Maleficarum på et hustak sett fra en nabos vindu. Mye tyder på at det er rituelle drap. Politiet på kammerset har ikke peiling på dette, men får hjelp av en mer kyndig kollega som viser dem sammenhenger de selv ikke er i stand til å se.

Jessica Niemi er hovedetterforsker, hun skjønner at dette er noe helt utenom det vanlige. Etterhvert blir hun også selv truet og det viser seg at hun har en sentral rolle i hele saken.

Jessica Niemi er et spennende bekjentskap. Ganske tidlig får vi tilbakeblikk fra en yngre Jessica på reise i Venezia hvor hun treffer en sørgende mann på en kirkegård. Hun kommer i snakk med ham på båten og blir invitert til en musikalsk forestilling hvor han spiller. Disse tilbakeblikkene kommer til å begynne med ganske brått på, uten at kapitteloverskriften viser hentydninger til årstall , sted eller lignende , så det tok litt tid før jeg skjønte sammenhengen. Hva tilbakeblikkene til Venezia betyr når alt kommer til alt, får vi ikke vite før på slutten. Jeg likte imidlertid disse innsmettene fra Venezia, ble nysgjerrig på hva unge Jessica gjorde, om hun traff mannen, Colombano, mer, hvordan dette utviklet seg. Skildringene fra den vakre byen, der jeg selv har vært og gått alene. Kontrasten til det adskillig kaldere Finland. det kommer også glimtvis biter fra Jessicas traumatiske oppvekst, der hun mistet foreldrene og broren i en alvorlig bilulykke da hun var liten pike.

Heksejakt var spennende fra første side og jeg måtte kjempe for å legge den fra meg da jeg var i siget. En rolig dag i innevær i går gjorde at jeg kunne lese masse. Sidene føyk avgårde.

Heksejakt er uhyggelig, spennende, interessant og velskrevet. Jeg er glad jeg hadde folk i huset rundt meg da jeg leste denne boka. Skjønner godt at denne er solgt til 40 land. På baksiden står det at forlaget anbefaler den til lesere som liker jo Nesbø og Anthem. det skal jeg ikke uttale meg om siden jeg ikke har lest Anthem og kun en bok med Harry Hole av Nesbø. Jeg får imidlertid assosiasjoner til Dan Brown, Tom Egeland og A.J. Kazinzky, kanskje spesielt sistnevnte. Jeg begrunner det i at handlingen har tema plassert i det religiøse, okkulte, mystiske . Dette er krim som jeg liker veldig godt.

Anbefales på det sterkeste hvis du er hyppen på en en megaspennende og uhyggelig sidevinder av en krim. Terningkast 6.

Andre bloggere: (linkes til senere , da jeg har reduserte muligheter på min iPad til blogging), men vet at HenningBokhylle har blogget om boka.


Max Seeck: Heksejakt, 467 s 
Aschehoug 2021
Forhåndseksemplar fått av forlaget10 kommentarer:

 1. Jeg scrollet ned og fikk se 6`eren, yippi!! Er halvveis, og nikoser meg med denne her :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper du liker den like godt selv om jeg scorer den høyt:)

   Slett
 2. Har aldri høyrt om verken bok eller forfattar, men dette var veldig interessant.
  Takk for tips, noterer meg denne.

  SvarSlett
  Svar
  1. Den er ganske ferskt oversatt og utkommer her til lands. Tipper du kan like denne:)

   Slett
 3. Spennende! Artig med at flere bokbloggere leser og digger denne. Det er noe med det okkulte som er fascinerende. Omtalen din frister nok til at jeg vil kjøpe denne.
  Ha en fortsatt fin påske, Anita

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig! Okkultisme er spennende , også som ingrediens i krim/thrillere, selv om det kan bli spekulativt. Kunsten er at det blir dyktig gjort , som her.. og vi vet vel at det finnes mange forskrudde folk her i verden btw så heeelt usannsynlig er dette i boka ikke...
   kos deg når du leser :) 🙀👺
   Takk, det samme til deg Augusta:)

   Slett
  2. Bestilt! På engelsk (mye billigere :)
   Det gjør ikke noe om det er usannsynlig for meg så lenge forfatteren får det til å virke troverdig :)

   Slett
  3. Enig, håper du liker boka:)

   Slett
 4. Morsomt at mange av oss leste den nesten samtidig. Likte ikke helt slutten, men for all del en god bok og avhengighetsskapende. =)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant- blant så mange nye krimbøker som er utgitt i det siste.

   Slett