tirsdag 27. april 2021

Keiseren av Portugalia av Selma Lagerløf - Klassiker og 1001-bok

 Jeg har nok ikke lest en roman av Selma Lagerløf før, som jeg kan huske. Hun er en av de få kvinnene (ift menn) som har fått Nobels litteraturpris. Keiseren i Portugalia kom ut i 1914, og holder seg godt den dag i dag. Jeg likte boka godt, den gjorde sterkt inntrykk. (i motsetning til Gertrude Steins Alice B, som jeg kun har lest 100 sier av).


I romanen møter vi Jan som er en enkel mann. Han jobber med grøfting for en gårdseier, men det går ikke så fort med han. Kona Kattrina blir en dag gravid og da skjer det noe med Jan. Eller det er når hun føder en liten jente det skjer noe med han. Det skjer noe i hjertet hans og siden ble han ikke den samme igjen. Han følger jenta si som en særdeles nærværende far, de får et tett og nært forhold. Jan har også den evnen at han får varsler når noe skjer. Enda sterkere blir den evnen etter at datteren som 17-åring reiser fra hjemstedet for å tjene penger i Stockholm. Dette gjør hun for at foreldrene skal slippe å måtte gå fra det lille huset sitt, da den nye husmannen krever at de skal betale for tomta som huset står på. Planen er at hun bare skal bli borte i to måneder. 
Men tiden går, og det gjør også ryktene etterhvert. Jan er tålmodig lenge, men så begynner lengselen og usikkerheten å tære på ham. Særlig når hun slutter å sende dem brev. Han går inn i galskapen og er sikker på at datteren er keiserinne i Portugalia og da må han være keiser . Han går rundt med stokk og hatt og noen stjerner på frakken og blir gjort til latter i bygda, men de har også omsorg for ham , fordi han selv er så snill og hjertevarm. 
Det skjer en del episoder der Jan er involvert, det skjer ting i bygda, med husfolket og andre. Og kommer Jan og Kattrins datter hjem igjen? Det er det store spørsmålet.

Keiseren i Portugalia er en utrolig vakker roman, den berørte meg sterkt, det er lenge siden jeg har blitt så følelsesmessig berørt av en roman. Den slutten... (hulk)
Boka er så fin, hjertevarm, trist, man blir så glad i Jan og familien hans.  Så utrolig fint skildret, skrevet.
Denne boka fortjener son klassikerstatus, det er nå helt sikkert.

Andre som har blogget om boka:

Boka har jeg lest i klassikerprosjektet Jannes 66 klassikere, der jeg leser bøkene Janne Stigen Drangsholt omtaler i sin bok Fra Shakespeare til Knausgård Tegning: Therese G Eide

Boka oppsummert av Janne S D: 
Ung jente flytter ut av barndomshjemmet, noe som fører til at far blir sinnsyk (og litt synsk).

Selma Lagerløf: Keiseren av Portugalia, 199 s
Den norske bokklubben 2000 (original 1914)
Lånt på biblioteket


6 kommentarer:

 1. Ja,sant denne var bra? Glad for at du har lest og likt 🥰 fikk nesten lyst til å lese den på nytt etter din omtale. Tror dette er eneste bok jeg har lest av Lagerløf,men heldigvis har jeg flere på lur.

  Ang Gertrude Stein så gav jeg boken en 3,engasjerte meg ikke i det hele tatt, men sånn er det jo av og til.

  Artig med Drangsholts definisjon i omtalen 🙂

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den var bra, denne her, ja. En sånn bok jeg gjerne ville hatt i hylla, men nå er den jo lånt og lest.

   Ang Stein, ja, ikke alle bøker treffer, det skal vel godt gjøres. Tror ikke jeg bryr meg om å lese den ferdig, kanskje jeg leser slutten før jeg leverer den inn til bib.

   Slett
 2. Veldig bra omtale, Anita.

  SvarSlett
 3. Helt enig med deg Anita, denne her er en skikkelig godbit. Takk for lenke! Ser du er i gang med Fluenes herre, spent på hva du synes. Den er jo et svar på Daniel Defoes Robinson Crusoe, men etter å ha lest begge, ser jeg ikke den åpenbare sammenligningen.
  Ha en super dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, denne gangen (og ofte ellers, bortsett fra G Stein), er vi det. Bare hyggelig med lenking. Husker bare vagt Robinson Crusoe fra oppveksten.
   Har ikke begynt på Fluenes enda, fordi det ble Murakami-noveller istedet, men har med meg boka på verandaen nå i sola. Må nyte den sola som er. Ellers kaldt for tiden , snø, regn, grått..
   Ble så opprømt her i dag da Olavsfestadagene har åpnet salget av utendørskonserter og kjøpte billetter til to prompte. Gleder meg sykt:)

   Slett