mandag 5. april 2021

Vargtimen av Geir Tangen ( norsk krim)

 Geir Tangen har rukket å gi ut fire bøker som krimforfatter. De tre første var en serie, som jeg ikke har lest. Vargtimen er en ny serie, med etterforsker Gabriel Fjell i hovedrollen . Åsted : Haugesund. Tangen er også kjent som bokblogger, som jeg ikke kjenner personlig, men jeg kjenner godt til bloggen hans. Bokbloggerne i Norge er ikke så mange. Vargtimen skal være en helt annerledes krim enn de tre første, mer nedpå og Tangen har vært opptatt av å skildre en politimann uten store karakterbrister og  skavanker. Mer om dette i etterordet i boka. Tema i boka er selvmord blant sårbare ungdommer , et tema som han også synes det har vært utfordrende  å skrive om. Hvordan vil det oppfattes ?Selvmord blant unge er også et tema jeg synes det er vondt å lese om. Derfor kviet jeg meg egentlig litt for å ta fatt på denne romanen. Jeg har selv jobbet med ungdom i mange år og gjør det fortsatt.For få år siden var det noe som lignet en selvmordsbölge blant ungdom i Norge. Media skrev artikler om selvmordstanker, visse nettsider som påvirket ungdom til å ta sitt eget liv etc. Broer ble sikret og hjelpeapparatet gjorde det de kunne for å avdekke og forebygge. 

Når jeg skulle lese denne boka, måtte jeg legge fra meg noen følelser og tenke bevisst på at dette var en krimroman og lese den på en krimromans premisser, selv om temaet er ekstremt tungt. Det ble mitt utgangspunkt for lesingen.

Forlaget om boka:

Vargtimen er første bok i en ny krimserie fra Haugesund med overbetjent Gabriel Fjell og Kripos-etterforsker Aida Ibrahim i hovedrollene. 


En fjorten år gammel jente blir funnet hengt i skogen. Snart blir det klart at hun har deltatt i et nettspill som er i ferd med å spre seg blant ungdommer i byen. Et spill der den endelige utfordringen er å ta sitt eget liv.  
Som fersk etterforskningsleder står politioverbetjent Gabriel Fjell overfor et skremmende scenario. Han må finne den som står bak spillet, og enda viktigere: hindre flere ungdommer i å avslutte sitt eget liv. Men hvordan kan han stanse en gjerningsperson som ikke finnes?  
Og hvordan stoppe et ungt menneske som ønsker å skade seg selv?


Saken involverer flere ungdommer, en ungdomsklubb,  helsesykepleiere og andre som møter ungdom i sitt arbeid. Her en en tøffas av en ungdomsklubbleder, en småsuspekt bandleder for et metallband og flere det er vanskelig å få i tale. Gabriels samboer Makena er helsesykepleier på skolen og han får noe hjelp av henne, men hun lover også ut ting til ungdommer for å få dem i tale, noe som ikke bare er greit, med tanke på at det er en etterforsking på gang hvor de etterhvert må ha bistand fra Kripos. Makena har også støtte og hjelp i den ivrige psykologistudenten Sandra . Sandra får lett innpass hos ungdommene, hun er nærmere dem i alder og går annerledes kledd. Den rutinerte og effektive Aida Ibrahim fra Kripos tar Gabriel  i skole og han må svelge noen kameler underveis, men han tilpasser seg. Gabriel er en klok mann, men noe uerfaren i rollen som etterforskningsleder. Han har også en sorg i bagasjen som har gjort at han helst har villet unngå saker som denne, men nå må han ta ansvaret.

Parallelt i historien får vi et tilbakeblikk fra en annen familie som sliter. Det handler om ei ung jente og en far som tidlig mente datteren var psykisk syk, men mora så ikke det samme som han og jenta fikk aldri den hjelpen hun trengte. Han føler seg mer og mer tilsidesatt i familien, ettersom datteren spiller sitt manipulative spill og holder både mor og de to brødrene i sin hule hånd og setter dem opp mot faren. Faren kommer ingen vei, han mener hun er ond, men ingen vil høre. Vi skjønner jo at denne historien har noe med dagens sak å gjøre men ikke hvordan før det går lang tid. Jeg tror jeg har det klart flere ganger, men her skjer det noen overraskende vrier og vendinger som tok meg på senga. Dette er en vond historie om en dysfunksjonell familie hvor ondskap bringes på bane. Finnes den?

Vargtimen er en spennende sidevinder av en bok som ble vanskelig å legge fra seg etterhvert. Det skjer mye, det er innfløkt og det finnes flere mistenkte og løsningen kommer ikke opp i dagen før på slutten, slik det skal være i en god og overraskende krimbok. Jeg er spent på neste bok om Gabriel og Aida.

Anbefales!
Terningkast fem!

Les gjerne andres innlegg og meninger på Bokelskere her . Bloggere må gjerne linke i kommentarfeltet under. Jeg skriver på iPad, og det er litt tungvint å bedrive linking før jeg får tilgang på MacBooken igjen.

Geir Tangen: Vargtimen, 384 s
Gyldendal 2021
Forhåndseksemplar fått av forfatteren

14 kommentarer:

 1. Enig med omtalen din, og "terningkastet" - overraskende bra denne. God omtale, Anita - kommer kanskje med en snart jeg også, lenge siden jeg leste (og lyttet) boken.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Randi:) Ja, denne var god, synes jeg . Håper du blogger om den:)

   Slett
 2. Meget bra bok fra mr Tangen 😀

  SvarSlett
 3. Skulle egentlig lese denne i påsken, men det ble ikke lest så mye som jeg hadde planer om. Har lest èn bok av Tangen før og vet at han skriver godt så jeg ser frem til denne selv om det er et tungt tema han tar opp.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, denne er bra komponert og velskrevet 😀

   Slett
 4. Kommer ikke til å lese boken, men vil nevne at omtalen din er bra skrevet :)

  SvarSlett
 5. Plutselig tilbake! :-)
  Vargtimen ligger klar, og har gjort en tid. Jeg har kviet meg for å lese den, men har i motsetning til deg lest de andre tre Tangen har gitt ut. De likte jeg godt.
  Jeg tenker at Tangen og Bakken skal få bli med meg på sommerferie. Papir og ebok.
  Jeg lever og er. Har lest i mars, og strikket som en gal. Påskegenseren ble ferdig. Og VELDIG gul, haha. Nå skal jeg lese meg opp rundtforbi.
  Håper du hadde en fin påske på tur. Det så ihvertfall sånn ut. Flotte bilder du tar Anita! Jeg må snart finne frem apparatet jeg også, kjenner jeg.
  Hei vår! Snart... :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så koselig at du er tilbake on bloggs igjen :)
   Har tilgang til de andre Tangenbøkene, så kanskje lese jeg dem etterhvert også, selv om de nok er ganske annerledes enn denne.
   Bakken startet jeg på i går, men den trenger å vente litt før fullførelse. Har lest så mye bra krim i det siste, er nok greit med en krimpause, tror jeg. Skjønt Dr Jekyll ang Mr Hyde som jeg startet på i dag er krimish nok, eller mer som psykothriller.
   Takk, har hatt det fint her i nord og er her enda , værfast. Utsatte hjemreise et par dager pga uvær. Jeg Flyr ikke da. Huset rister, vinduene bølger, kjøkkenbordet rister, vasen skjelver..🌊💨
   Og takk :)
   Ja, la det bli vår:) 🪴🍀🌱

   Slett
  2. Fram og tilbake - like langt. Jeg er aldri langt borte. Bedre nå når jeg ikke føler jeg må tvangslese- og skrive meg opp etter et lite fravær. Det ble litt travelt der med andre prioriteringer, men sånn er det :)
   Jeg har kun lest en krim nå i påsken, men den var som du så til gjengjeld lang. Leser nå siste av Ishiguro. En snål sak. Ikke helt knekt koden der ennå, men det kommer.
   Det blomstrer i drivhuset. Pelargoniaene har aldri hatt det så fint, så jeg har faktisk litt vår i huset, selv om det hagler og snør utenfor. Nå må det bli slutt..

   Slett
  3. Godt det. Man må jo gjøre det man trives med :)
   Vurderer siste sv Ishiguro, men ingen hast . Burde vek kanskje lese den uleste av han jeg kjøpte for et par år siden først . Likte den første jeg leste av ham, men han er vel ganske allsidig / forskjellig skjønner jeg.
   Koselig når det blomstrer . Heldig du som har drivhus og hage :)

   Slett
 6. Denne slukte jeg og sitter her og tripper etter neste :) Godt å minne seg selv på hva en leser, for krim kan inneholde mye levd liv også. Bra den falt i smak.
  Kos deg med Dr Jekyll :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det gjør det Tine.
   Ja, dette er en bok som sitter i.
   Ang Dr Jekyll; ble ferdig med den i dag . Har nå lasta ned Keiseren i Portugallien til hjemreisen i morgen , og bestilt papirboka på bib sammen ned Fluenes herre . De ligger og venter i Trondheim.
   Fortsetter med klassikerkjøret i april vettu.
   Hjemme igjen ?

   Slett