fredag 2. april 2021

Syndebukken av Sofie Sarenbrant ( svensk krim)

 Sofie Sarenbrant har etterhvert blitt en av Sveriges nye krimdronninger. Hun har gitt ut seks bøker om etterforsker Emma Skøld. Hun ble kåret til «Årets krimforfatter» i Sverige i 2019 og 2020. Syndebukken er hennes sjette krimroman og den første jeg lest av henne. Jeg har tenkt å lese hennes bøker lenge, men nå først ble det. Syndebukken er en av mine årets påskekrim.
Forlaget om boka:

«En rekke innbrudd rammer fredelige Bromma. Da en tenåringsgutt blir drept i noe som ser ut som et innbrudd som endte fryktelig galt, blir Emma Sköld satt på saken. Mistanken rettes først mot familiens vaskehjelp som fant offeret. Saken tilspisses da et nettforum begynner å spre hatefulle ytringer om henne og utenlandske arbeidere. Men da flere mennesker dør, tar Emma saken i egne hender.»

« Syndebukken er en lettlest og fengslende samtidskrim om løgner, hevn og dysfunksjonelle familier. Krimromanen er solgt i over 250 000 eksemplarer bare i Sverige.»

Emma Skøld er en interessant type, ikke så veldig outrert, men hun har sine greier. Hun har vært samboer med kollega Nyllet et par års tid, men når han frir får hun kalde føtter og vil ha pause, noe han tolker som brudd og en kraftig, sårende avvisning. De har en datter på to år, som de begge elsker.

Emma flytter inn i huset til sösteren Josefine som er i Spania, og det ligger i nabolaget for drapet på unge Robin,  noe som gjör det skremmende og nært. Emma opplever ekle ting, som at noen kanskje har vært inne i huset mens hun har sovet.

Det er mange löse tråder i saken og flere ting skjer. Mot slutten ser vi hvor det bærer hen. Imens må Emma og Nyllet streve med sin egen vanskelige kommunikasjon, noe alle på kammerset synes er plagsomt.

Uten å røpe mer kan jeg si at dette er en grei og spennende krim, den er lettlest og velskrevet. En ganske tradisjonell svensk krim dette. Og det er jo helt greit innimellom. Jeg hørte første del av boka som lydbok mens jeg gikk tur og ordnet ting i huset, den funket veldig godt som lydbok.

Jeg har to bøker til av Sofie Sarenbrant i hylla, de skal jeg også lese, men jeg er mest spent på utviklingen i forholdet mellom Nyllet og Emma, så da må jeg nok lese neste bok også.

🌟Fant ikke andre som har blogget om denne, men legg gjerne link i kommentarfeltet hvis du vil.⛈


Sofie Sarenbrant: Syndebukken, 363 s
Cappelen Damm 2021
Lydbok Bookbites/leseeksemplar


11 kommentarer:

 1. Jeg liker hennes bøker 😀Jeg linker deg å forsatt god påske 😀

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Henning . Skal lete opp din etterhvert . Er på besøk i påska og har kun iPad med, så d blir litt enklere ift blogging.

   Slett
 2. Jeg synes "helt grei krim" er litt kjedelig, liker tempo og action når jeg leser krim. Er dette den sjette boken i serien? eller har hun skrevet enkeltstående også?

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne er ikke kjedelig, men heller ikke på nivå med Det siste livet eller Heksejakt feks.
   Funker godt som lydbok som sagt . Så spørs d jo hva man foretrekker til enhver tid .
   Det er sjette om Emma Skøld. Om/ hva hun har skrevet før , vet jeg ikke . Ble ikke nok nysgjerrig til å sjekke det...

   Slett
  2. Skjønner :) Jeg klamrer meg til Heksejakt nå, den er spennende den!

   Slett
  3. Jepp! 6 sider igjen nå , etter å ha lest for barnebarnet ( ikke Heksejakt, men Bukkene Bruse begynne på skolen)

   Slett
 3. Jeg savner den følelsen da den første boka med Lisbeth Salander kom. Og de første til Marklund.
  Så mye svensk er så likt nå. Og så mye hverdagsliv i bøkene og ikke nok spenning.
  Det var et lite hjertesukk. Dessverre ikke relatert til boken du skriver om.
  Skal Lese Engmanboka du anbefalte da
  Kos deg videre i påsken :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de første til Marklund likte jeg. Har nok litt samme følelse som deg, så mye likt...
   Engmanboka er bra, aktuell, annerledes enn de svenske krimdamene.
   Takk takk :)

   Slett
  2. Enig med deg Augusta, det er alt for mye hverdagsliv i mye av krimmen. Lang lysende elv for eksempel, jeg har 2 timer igjen av lydboken, og enda skjønner jeg ikke at den kan bli klassifisert som krim og thriller.

   Slett
  3. Tror ikke forlagene forstår at de ødelegger for seg selv ved å markedsføre bøker med psykologisk thriller når det er en grei krim eller spenningssuksess når det er en roman med spenningselementer. Jeg tror de mister lesere. Jeg føler meg ofte lurt. Alt trenger ikke å være nye Gone Girl.
   Om Lang lysende elv hadde blitt markedsført som en spennende roman hadde jeg nok likt den bedre. Nå ventet jeg på noe som aldri hendte.
   Beklager Anita, at det er du som får dagens hjertesukk/frustrasjon

   Slett
  4. Helt greit Augusta :) Har selv fått feil forventninger når forlag har kategorisert krim/ thrillere som noe jeg opplever st det ikke er..

   Slett