fredag 10. januar 2014

Oppsummering av leseåret 2013 og lesemål 2014

Da er det tid for litterær selvangivelse. Året 2013 var et innholdsrikt leseår. Jeg flyttet fra Trondheim til Valdres på nyåret og hadde plenty lesetid når jeg ikke var på jobb. I september la jeg ut på reise, og hadde i utgangspunktet også da tid til å lese en del, selv om det varierte hvor mye jeg rakk da jeg stadig var på farten, deltok på kurs og utflukter med mer.   Nå blir det spennende å se om jeg nådde mine mål for 2013.

Mye godt lesetilbehør i god te  og kaffe.

Mine lesemål for 2013 og hva jeg har oppnådd:

Antall bøker: 100

 Jeg leste i alt 125 bøker i 2013, så dette målet ble nådd med god margin.


Antall hyllebøker: 20

Jeg som mange andre har flust av uleste bøker i hylla, som  er kjøpt, fått, ikke rukket og lest. Jeg tenker med uleste bøker i hylla, at de skal være eldre enn 2012. Jeg har en del bøker fra 2012 liggende som jeg tenker å lese snart, så de tar jeg derfor ikke med her.

Hvis min statistiske registrering er riktig, så leste jeg 18 hyllebøker, så da var jeg to bøker fra målet.  Jeg håper å gjøre mer av dette neste år, blant annet ved å delta i lesesirkelen til Bjørg som handler om å lese fra  de støvete hyllebøkene.

Antall engelske bøker: 2

Jeg har lenge hatt ambisjoner om å lese engelspråklig skjønnlitteratur. Jeg har da lest noe fag, og det går, men det går tregere. Jeg har Just Kids av Patti Smith liggende og den får bli den første i år.

Dette målet ble nådd.
Jeg leste Hours av Michael Cunningham i Lines lesesirkel, samt en lightversjon av Northanger abbey av Jane Austen, samt Bad times in Buenos Aires av Miranda France, samt noen guidebøker.  Bravo! 3 hele bøker +!

1001 books you need to read before you die: 20

Her leste jeg 11 bøker, de fleste gjennom Lines lesesirkel. Målet var nok for ambisiøst, så det skal justeres.


Bøker av Sigrid Undset: 2

Jeg ble inspirert av en annen blogger å sette meg dette målet, siden jeg også har mange bøker i hylla av henne, og har lenge hatt lyst å lese mer av henne. Jeg har vært på museet , hjemmet hennes på Bjørkebæk på Lillehammer og ble så betatt. Tidligere har jeg lest biografienMenneskenes hjerter av Tordis Ørjaseter. Da satt jeg hjemme hos mine foreldre og forstyrret min familie med høytopplesinger og små oppsummeringer når jeg synes noe var gripende.

Nei, dette ble en fiasko. Det greide jeg ikke å prioritere, så det ble ingen. Bedre lykke og vilje i 2014?



Noe jeg skal skjerpe meg på:

*Å stå imot fristelsen til å be om og ta imot så mange leseeksemplarer fra forlag, da jeg ikke rekker å lese alle mens de er aktuelle.

* Å stå imot fristelsen ved å gå amok ved boksalg på nett og i butikk. 

* Låne mer på biblioteket.
----

Hvordan gikk dette?
Jeg har mottat en del leseeksemplarer fra forlag i 2013, men jeg har stort sett lest dem, så det er nok en mer bevisst reduksjon. Noen har jeg dog igjen som jeg skal lese dette året.
I 2014 skal jeg satse på å lese enda flere av de som står i hylla (det  er over 100 uleste over flere år), så derfor skal jeg kjøpe mindre, låne mindre, be om færre.

Amok på salg? Det er ikke lett.. og var det det heller ikke i 2013, så det er fortsatt mye å gå på her når det gjelder kjøp av bøker.

Biblioteket: Jeg lånte ganske mye på biblioteket i 2013, så jeg var ganske flink med det. Jeg skal fortsette med det men primært lese de jeg har hjemme først. Jeg vet dog at jeg også vil lese nye bøker som kommer, så det blir å finne en balanse her.

---

Gert Nygårdshaugs litterære salong i Lier.


Om bokåret 2013:

Arrangementer:
* Jeg deltok i flere fine arrangementer i 2013, blant annet Litterær salong med Gert Nygårdshaug i Lier. Det var kjempetrivelig med boksalg, vin og ost i tillegg til at Gert snakket om bøkene og forfatterskapet sitt.
*Litteraturfestivalen på Lillehammer, hvor jeg blant annet traff blogger Solgunn fra Alta, og kjøpte signert bok av Erik Valeur. (Det syvende barnet, som enda ligger ulest..)
* Boklanseringer med Jørn Lier Horst i Stavern, Gert Nygårdshaug i Oslo, Eystein Hanssen i Oslo.  (fikk signet Hulemannen og Pergamentet)
* Oslo bokfestival og bokbloggertreff i Oslo. September. Traff Frode Eie Larsen på stand , etter at jeg hadde truffet på bloggeren Marianne fra ebokhylla mi, og deretter  mange andre flotte bloggere.
* Bokmøte med Vigmostad og Bjørke og flere forlag i Trondheim  i september. Der traff jeg bloggeren Gråblekka.

Skrivekurs
* I Firenze i november med Torkil Damhaug, Bernt Roald Nilsen og Toril Berg.

Mål: : Mere av alt slikt.

Film fra bøker:
Jeg hadde en del fokus på å se filmer basert på bøker i 2013, og vil fortsett med det. Jeg så disse filmene på kino:
* Victoria av Knut Hamsun
* Historien om Pi
* Anna Karenina av Leo Tolstoy
* World war Z av Max Brooks
* The Great Gatsby av F. Scott Fitzgerald
* Les Miserables av Victor Hugo


samt  12 filmer fra bøker på DVD som jeg har blogget om.

Årets høydare:
Jeg synes alltid det er vanskelig å velge ut årets beste bøker. Jeg har lest mye bra, både av krim, 1001-bøker og vanlige romaner i forskjellige klasser.

Siden jeg har vært mye på reise har jeg valgt å lese en del bøker knyttet til de land jeg har reist i.  Det har vært morsomt å lese bøkene av Marina Fiorati fra Italia, renessansen og Venezia, Firenze…blant annet siden jeg var akkurat der.  Derfor var det også artig å lese Øystein Wiiks Casanovasyndromet fra Venezia. Både Fiorati og Wiik , samt Dan Brown med sin Inferno evner å skape stemning og skikkelige røverhistorier fra blant annet Venezia og Firenze. 

Jeg ble også forgapt i de to gode bøkene til Carolina de Robertis; Perla og Det usynlige fjellet . Siden jeg var i Buenos Aires ga det meg en ekstra dimensjon å lese disse. Av utenlandske bøker var disse to noe av det fremste jeg leste i 2013. Foruten klassikere som jeg leste i 1001-lesesirkelen som The Hours, Storm i juni, Til fyret med fler. jeg har fått sansen for Virginia Woolf spesielt og vil lese mer av henne, samt av Friedrich Durrenmatt.

Av nye norske bøker kom Oppløsningstendenser av Nina Lykke på topp i 2013. Andre gode: Disse øyeblikk av Herbjørg Wassmo, Mørke grener av Nikolaj Frobenius, Å holde pusten av Agate Kaupang, Fugletribunalet av Agnes Ravatn, Jeg kan oppløse mørket av Guro Sibeko, Songfuglen av Jan Roar Leikvoll.
Av krim velger jeg Hevneren av Jan Erik Fjell, men også Det henger en alene i skogen av Samuel Bjørk, Casanovasyndromet av Øystein Wiik, Pergamentet av Gert Nygårdshaug og Menneskets natur av Jørgen Brekke, Smertens aveny av Roar Sørensen henger høyt på lista. Jordtårer av Frode Eie Larsen var også et spennende bekjentskap, samt På direkten av Anne Cecilie Remmen.
Noen av disse bøkene nominerte jeg også til Bokbloggerprisen 2013.

Jeg har også lest andre bøker som har gjort inntrykk:
Mysteriet mamma av Trude Lorentzen, en modig og personlig beretning. Vi trenger slike, som vi også trenger historiene til Thomas og Caroline Nysted som forteller om tiden Thomas var norsk soldat i Afghanistan og ble livstruende skadd. Også vi når det blir krevet. Samt Vektløs av Magni Moan, om sin vei ut av anoreksia.


Årets store skuffelser?
De har jeg nok glemt nå..


En god bok fra 2013, i tillegg til Citadell av Kate Mosse.



Lesemålene for 2014 blir som følger:


Antall bøker:100 

Antall 1001-bøker: 10

Antall bøker frahylla: 30 (da tar jeg også med bøker fra 2013)

Antall engelske bøker: 3

Bokbloggerprislesing: Lese bøkene fra shortlista (6 stk), samt så mange som mulig fra longlista. Samt lese en del nytt norsk for 2014 med tanke på prisen for neste år.

Deltagelse i lesesirkler: Lines lesesirkel, Bjørgs hylleboksirkel, Randis lesesirkel, facebokgruppesirkel, live-sirkel i Trondheim, Moshonistas biografilesesirkel. Her kan det fort bli for mye, men jeg håper at deltagelsen i disse sirklene overlapper mine andre lesemål. Ellers vil det nok skjære seg litt her og der..

Lesing skal først og fremst være lystbetont. Jeg skal ikke opp til eksamen, jeg leser fordi jeg liker det. Hvis jeg leser under press, som ift til en frist i en sirkel, er det først og fremst fordi jeg trenger det, for å få lest litt målrettet. Men jeg er opptatt av å ikke ha for mye press, for da mister jeg leselysten.

**Lese Carl Frode Tillers Innsirkling 1 og 2 før nr 3 kommer til høsten. (inngår også i målet om å lese fra hylla)

Kjøp, leseeksemplarer , bibliotek: Fortsette med målene fra i fjor, skjerpe meg på kjøp og mottagelse av bøker, prioritere å få unna bøker i hylla.

***Avbryte en bok hvis jeg ikke liker den, eller den kjeder meg, når det har gått 100 sider uten fremgang..

Jeg tror dette holder.:)



Fra Litteraturfestivalen på Lillehammer, krim i parken med Tom Egeland og Erik Valeur.





16 kommentarer:

  1. Du har hatt et spennende år både i forhold til lesing og andre opplevelser, Anita. Og jeg er imponert over mengden og variasjonen i bøker! Det er ekstra gøy å lese bøker som er satt til det området du er på reise i, jeg synes det gir en ekstra dimensjon til leseopplevelsen. Jeg opplevde det samme da jeg bodde i Paris i sommer og dro på oppdagelsesferd ferd i noen av karakterenes fotspor mens jeg leste Three lives of Tomomi Ishikawa av Benjamin Constable. Gleder meg til å følge deg videre.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, ikke sant. :)
      Leste du mye fra/om Paris? (det finnes jo mye. Jeg har vært i Paris en dag, i fjor, og var i gata og på kafeene bohemene og Hemingway brukte å gå)
      Takk skal du ha!

      Slett
    2. Jeg leste to; Tomomi Ishikawa som er den aller beste romanen jeg leste i fjor og The most Beautiful Walk in the World. A pedestrian in Paris. av John Baxter - ikke så bra. Og så kjøpte jeg A moveable feast av Hemingway.
      Da var du sikkert på Cafe de Flore og Les Deux Magots på Saint Germain?

      Slett
    3. Ok. Jeg var nok ikke på St Germain, men et annet sted, område, der Hemingway hadde sitt stamsted.. Ketil Bjørnstad skriver om det i denne boka: http://artemisiasverden.blogspot.no/2012/08/dager-og-netter-i-paris-av-ketil.html#more ,Select på Montparnasse. Der var jeg- og jeg kikket inn på Closerie de Lilas.. og over til Le Dome og Rotunde.. som også er beskrevet i denne boka: http://artemisiasverden.blogspot.no/2013/06/hjertet-i-paris-av-paula-mclain-om.html#more

      Slett
  2. Du les omlag like mykje som meg, men mykje meir variert. Her har eg ein del å gå på... Dine tankar om det kommande leseåret virkar gjennomtenkte og gjennomførbare.
    Ha ei fortsatt fin helg!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, vi er jo forskjellige vet du.. Jeg er ganske altetende når det gjelder litteratur.
      Takk og fin helg til deg også Berit.:)

      Slett
  3. Du har lest ca like mange bøker som meg. Men jeg har ikke opplevd tilnærmelsesvis så mye som deg, Flott at du har delt fra reisen din mv;inspirerende er det akkurat som bokomtalene dine. Fint å kunne følge deg på bloggen din. Derfor håper jeg du leser mange bøker også i 2014. Ikke alltid enkelt å holde seg bort fra å kjøpe bøker. Jeg gleder meg til våren og loppemarkedet på Rygge Museum da kan jeg gi fra meg en del bøker; en del "feilkjøp" har det blitt.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk Tone for veldig hyggelige ord.:) Artig å dele reiseopplevelser..og leseopplevelser også.
      Det blir sikkert en del bøker i 2014 også. Å med bokhandlere i nærheten her i Trondheim blir det ikke lett å avstå fra bokjøp nei. Allerede har jeg kjøpt 2-3. Kjekt å kunne gi fra seg bøker til loppis hvis man greier det.;)

      Slett
  4. For en flott oppsummering. Du leser veldig variert, og det liker jeg. Vi er jo avhengig av å få noen leseeksemplar, men jeg skal gjøre som deg i år, være litt edruelig på hva jeg ber om. Jeg har og fått lest og blogget om alt jeg ba om, men det kan gå litt fort i svingene iblant. Tror jeg også skal lese litt fra 1001 boken, har den i hyllen, men har ikke hatt fokus på den. Tenker det blir mye Amalie Skram for min del.
    Det er veldig kjekt å følge bloggen din, og ikke minst reisen din i høst. Håper å få fingeren ut og komme meg til Oslo til bokbloggtreffet, og treffe deg der :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det Tine.:)
      Ja, mangfold er viktig for meg, og så er jeg også interessert i så mye..
      Flink du som har fått läst alt du har bedt om.:)
      Jeg har noen igjen, som jeg skal prioritere fremover, de fra 2013, de som henger igjen fra 2012, får det bare være med..til jeg får lyst å lese dem.
      Amalie Skram var en av mine favorittforfattere i sin tid.
      Håper vi treffes på bokbloggertreff. Ta med deg resten av bergenserbloggerne, de synes visst det er langt til oslo.;)

      Slett
  5. En spennende og flott oppsummering av leseåret. Ser også at vi leser mange av de samme bøkene, og mange av dine favoritter er mine. Jeg har etter hvert tenkt å lage en LITEN oppsummering sjøl, må komme meg hjem først! (Mandagkveld er jeg hjemme, etter at jeg dro den 22.desember) Lykke till i ny leilighet i Trondheim!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for det Aslaug.:) Ja, vi liker mye av det samme.. Ser frem til å lese din oppsummering også. Blir godt for deg å komme hjem nå tenker jeg.:)

      Slett
  6. Flotte mål for 2014 Anita, og selv om du reiste mye ifjor så syns jeg jammen du har fått lest både variert og mange bøker! Jeg er ikke så flink til å lese når jeg er på tur... Det å lese bøker fra området man besøker/fra forfattere fra landet man befinner seg i er noe jeg ikke har vært flink til. Godt tips! Jeg får lete etter kanadiske forfattere til vinterferien min :-) Jeg ser vi har flere sammenfallende lesemål, blant annet å lese fra egen hylle. Jeg har også satt meg opp på Bjørgs pusse-støv-av-bokhyllebøkene tittel og håper virkelig å få til en bedre prestasjon enn 2013. Der var jeg direkte elendig... Etter å ha gitt bort 51 bøker så har jeg bedre oversikt over uleste, og det er de mest interessante som står igjen (håper jeg) - så vi møtes nok i støv-sirkelen. Film fra bøker er noe jeg får i studiet mitt og som jeg kommer til å fokusere på nå i vår i Retorikk, Sjanger & Media faget. Veldig spennende! Jeg fikk både lest og sett World War Z i 2013. Interesant, så dette kan bli bra. Ser fram til å følge deg i 2014 også, Anita :-)

    SvarSlett
  7. Takk for det Marianne. Jammen er du flink som har gitt bort så mange bøker. Der har JEG noe å gå på, samler som jeg er. Støvsirkelen blir bra, hehe.;)
    Sjanger&mediafag virker veldig spennende, er det nordisk du går, eller allmen litteraturkunnskap? Les fra steder man drar til, eller etter man har vært der er artig, synes jeg. Det finnes jo en canadisk kosekrimforfatter ; Lousie Penny etellerannet, på Silke forlag, men det er sikkert ikke hardcore nok for deg.?

    SvarSlett
  8. Fin oppsummering og fine mål! Ønsker deg lykke til med det hele i året som kommer. Jeg følger med;)

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk for det Hedda! Lykke til deg også.:) Artig at du følger med. Det gjør jeg også---ang din blogg.:)

      Slett